Dodaj do ulubionych

Interpretacja wyników poomocy:)

12.03.19, 15:53
Witam,
W grudniu z powodu fatalnego samopoczucia postanowiłam zrobić badania. Koleżanka mająca problemy z tarczyca podpowiedziała żeby ja zbadać i tak.
8.12
TSH 3.61 [0.270-4.200]
Po czym wizyta u Endo prywatnie i zalecenie zrobienia kolejnych badań.
10.01
TSH 3.56 [0.270-4.200]
FT3 3.76 [2.00-4.40]
FT4 1.12 [0.93-1.70]
Atpo 11.09 [0.00-34.00]
Art <10.00 [0.00-115.00]
Usg tarczycy - ogólnie wszystko w porządku objętość 9.2 ml
I tu ponowna wizyta u Endo która stwierdza że tarczyca ciut mała i wyniki świadczą o lekkiej niedoczynności Ale jeśli w rodzinie nikt nie choruje to nie ma sensu z tym póki co nic robić. Kazała znowu powtórzyć badania.
I wyniki z 10.03
TSH 1.97 [0.270-4.200]
Ft4 1.08 [0.93-1.70]
Samopoczucie dalej fatalne uncertain. Ale nie wiem czy cos z tym dalej robić czy dac sobie spokój bo póki co to mam wrażenie że w oczach Endo jestem hipochondryczke. Wiek 27 lat. PROSZE O RADE POMOCY smile.
Edytor zaawansowany
  • laura.phys 13.03.19, 20:32
    Wyniki tarczycowe masz nie dobre , jesli masz objawy niedoczynnosci to kontynuuj leczenie u endokrynologa, ft4 bardzo niskie. A jak wyniki ft3?
  • maszainiedziwedz9000 13.03.19, 23:15
    Jeśli chodzi o ft3 to robiłam w styczniu FT3 3.76 [2.00-4.40]. Objawy ciągle zmęczenie które początkowo tłumaczyłam sb zima i zła aurą, paznokcie i skóra dramat, samopoczucie jeden wielki i ciągły PMS czyt takie wahania nastrojów że sama się łapę na tym że sobie Z tym Nie radzę momentami .
  • hashitess 13.03.19, 22:35
    koniecznie poszukaj endo, który wie co to za schorzenie "zanikowe zapalenie tarczycy".
    Tobie potrzebna jest suplementacja hormonu T4.
    Inaczej samopoczucie będzie dalej "pod zdechłym azorkiem".

    Czy lekarz wykonujący usg pytał o Twoje samopoczucie?


    --
    Sentencja Hipokratesa:

    Jeśli człowiek sam sobie nie jest lekarzem, jest głupcem,
  • maszainiedziwedz9000 13.03.19, 23:19
    Bardzo dziękuję za wskazówkę i bardzo bym chciała trafić do kogoś kto zrozumie że nie przychodzę do lekarza dlatego że lubię i moje wizyty są wynikiem tego że to jak się czuje bardzo utrudnia mi życie.
    Jeśli mogę to zapytam jak to jest z tym TSH? Jak to się stało że nagle tak spadło?
    Lekarz wykonujący usg jedyną wiadomość jaka mi przekazał to była informacja że tarczyca nie jest za duża i wręczył opis o nic nie pytał. Objętość wyczytałam z opisu właśnie bo ja tam umieścił wink.
  • saskia44 17.03.19, 14:40
    Wszystko jest ok. Tarczyca nie jest problemem.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.