Dodaj do ulubionych

graves basedova i przeciwciala?

23.10.06, 16:30
Czesc,
pisze tu pierwszy raz

Mialam wykryta 7 lat temy chorobe graves-basedowa - objawy typowe ( w Polsce)
pozniej byl spokoj (rutynowe badania co pol roku)
1,5 rok mialam badania rutynowe (lecze sie na nieplodnosc) i powiedziano ze
mam autoimmunologiczne zapalenie tarczycy i tpo 1000 (nie w Polsce), przy
kazdym usg tarczycy nie wykryto nigdy guzkow, tsh wahalo sie przez ostatnie
1,5 roku 1,4 - 1,12 - 1,5, wole jest powiekszone
nie mam zadnych dolegliwosci typu zmeczenie, sennosc ( te co mialam 7 lat
temU)

no forum hashimoto pare osob mi odpowiedzialo, ze moglam miec pomylkowo
wykryte 7 lat temu graves basedowa, a tak naprawde mam hashimoto bo mam min.
przeciwciala
za to moj ginekolog i endykrynolog stwierdzili ze moja tarczyca dziala
prawidlowo, i nie potrzebuje ani lekarstw ani dodatkowych badan np
immunologicznych (co by miala sens przy hashimoto, ja po czytaniu roznych
forow juz sama nie wiem)

czy moze byc tak ze mialam graves basedova, a teraz mam hashimoto?
na tym forum przeczytalam ze przy graves basedowa tez moga byc przeciwciala?
Jak to jest? Moze ktos wie?
wiem ze najlepiej wytlumaczy mi lekarz, tylko ze teraz pojde do endo jak bede
w Polsce ( a to dopiero za 2 miesiace), dlatego pytam
dzieki
Edytor zaawansowany
  • hashi-tess 23.10.06, 23:11
    Jak jedna choroba tak i druga są chorobami z autoagresji, tzn. są potwierdzane
    przez badanie poziomów przeciwciał przeciwtarczycowych TPO i TG.
    Basedowa potwierdza się dodatkowo badaniem p/ciał TRAB.
    Na forum są dwie osoby, które mają razem te p/ciała.
    Może i Ty je masz?
    Po prostu musisz wykonać te badania.
  • magasi9 24.10.06, 10:02
    To znaczy mam zbadac 3 rozne przeciwciala: trab, tpo i tg ?

    a moze ktos zna dobrego endokrynologa / i lub lekarza od usg tarczycy (chce
    jeszcze raz zbadac) z Lodzi lub Torunia?
  • hashi-tess 24.10.06, 10:21
    Jeśli już wybierzesz się do endo, to proponowałabym zrobić cały panel badań:
    TPO, TG, TRAB, TSH, FT3 i FT4 i koniecznie USG.
    Lekarza niestety Ci nie wskażę, bo mieszkam nie w tym rejonie.
    Pzdr
    Miłego pobytu na obczyżnie.
    Tess
  • magasi9 24.10.06, 15:12
    a czy sa tacy endokrynolodzy (prywatne gabinety) co robia usg w trakcie wizyty?
    czy to trzeba isc oddzielnie na usg i oddzielnie do endo?

    jak ja sie leczylam w pOlsce to nie chodzilam prywatnie, a teraz musze isc
    prywatnie ( i dlatego nie wiem)

    moje ostatnie badania to
    s-tsh 1,4
    s-t4V 16
    s-tpoAB powyzej 1000

    mialam tez robione morfologie ostatnio, probe watrobowa, cukier itp (takie
    podstawowe badania) i wszsytko wyszlo ok

    o tym trab to nie slyszalam, ale nie pamietam tych wynikow sprzed 7 lat (mamy
    musze sie spytac)

    dzieki
    szukam nadal endokrynologa najlepiej torun albo lodz
  • hashi-tess 24.10.06, 16:56
    Są endo, którzy robią usg na miejscu.
    Jeśli chodzi o TRAB, to wcale nie musiałaś ich mieć kilka lat temu. One mogły
    być i nie.
    Wyniki badań bez norm nic nie dają.
    Każde laboratorium ma swoje normy.
    Jeśli chodzi o pozostałe badania, które masz w normie to jest powód do
    zadowolenia, oby tak dalej. Bardzo tego Ci życzę.
  • tygrysek01 26.10.06, 22:02
    Hejka
    J a ostatnio sporo odwiedziłam endokrynologów. Prawie wszyscy mówią mi że nie
    powinno dla mnie stanowic róznicy czy mam gb czy hashi. Mam TPO koło 4000 i
    Trab także pozytywne (chociaz nie wysokie). Może jestem MIXEM. Wiele lat temu
    miałam skłonności do niedoczynności bo tsh było około 5. A po ciąży
    nadczynnośc. Szykuję sie na jod, ale endo kazałami jeszcze raz zrobic trab i
    tpo by przeanalizować czy rosną czy spadają. Ostatnie robiłam 1,5 roku temu.
    Mówiże moze te badania nam wskażądrogę czy idę teraz w kierunku niedoczynnosci
    czy nadczynności......fakt czy mam hashi czy gb jest dla mnie bez znaczenia.
    póki hormony szaleją nie mogę zajsc w ciąże wiec jod jest wskazany nawet jesli
    pisane jest mi kiedyś wpaść w nedoczynnosc samoistnie....
  • hashi-tess 26.10.06, 22:10
  • hashi-tess 26.10.06, 22:12
    Napisz jak się czujesz?
    Teraz jesteś w nadczynności czy w niedoczynności.
    B. Ci współczuję.
    Jesteś naprawdę wyjątkiem.
    Gdzie znalazłaś lekarza, który Cię teraz prowadzi i czy jesteś z Niego zadowolona?
    Serdecznie Cię pozdrawiam.
    Tess
  • tygrysek01 01.11.06, 19:54
    Czesc
    Teraz nie wiem w czym jestem......FT4 bez zmian....ok, Ft3 także . Tsh za
    niskie......niby w subklinicznej nadczynnosci ale samopoczucie okej. A
    wyjątkiem nie jestem. Moja endo mówi że ma sporo pacjentów z wysokim TPO i
    Trab smile. Mówi że zalezy od tego co wystepuje w wiekszych proporcjach okresla
    sie czy dać jod czy nie. TPO świadczy o tym ze wpadne kiedys w
    niedoczynność...a TRAb określa czy mi na to pozwoli. Upierdliwe trochę...bo
    zanim niedoczynnosc zwycięzy, nadczynnośćmoze mnie męczyć i hormonki będą
    szaleć. Tez proponuje jod w niewielkiej dawce....ale chce mnie poobserwować.
    Fakt że nadczynnosc wyszła po ciązy jest znaczący. Fakt ze chodze do prywanej
    kliniki i mam wszystkie badania za darmo sprawiaze endo każe mi sie badać co 2-
    3 tyg. Przeciwciała tez mi kazała zbadac i czekam na wyniki.....
  • hashi-tess 01.11.06, 20:06
    Cieszę się, że Twoje samopoczucie jest dobre.
    Oby tak dalej.
    Pozdrawiam
    Tess
  • rosteda 02.11.06, 01:08
    Witaj Tygrysku
    Nie zglaszasz sie na forum Hashimoto?
    To co czytalam na temat osob ktore maja TPO i TRAB (na niemieckim forum), to
    wlasnie w takich okresach jak ty jestes teraz pozostaja bez leczenia. Jak
    wchodza w niedoczynnosc to biora znowu tyroksyne. I tak na zmiane.
    Ale sa tez takie osoby co maja bardzo mocne objawy i wtedy decyduja sie na
    leczenie operacyjne.
    Dlaczego nie radiojodem?
    Bo po radiojodzie ten Basedow lubi wracac i jest tez wieksze prawdopodobienstwo
    ze te przeciwciala TRAB zaczynaja atakowac wtedy oczy.
    Po operacji zas (ale calkowitej, nie wolno wtedy zostawiac kawalka tarczycy)
    uspokajaja sie tez przeciwciala i TPO i TRAB. Wtedy lecza te osoby tylko
    niedoczynnosc i zawsze stale.
    Czytalam na ten temat duzo, bo sama tez mam obecne TRAB, ale niskie.
    Ostatnio moj endo wytlumaczyl mi to tak, ze w mlodosci moglam miec Basedowa.
    I chyba tak bylo, bo mialam strasznie duze oczy i bylam bardzo chuda i nerwowa.
    Chociaz teraz dolegliwosci ze strony oczu mam nadal (ale sie juz zmniejszyly od
    kilkunastu lat), bo jednak te przeciwciala mam nadal.
    Moze poszukaj jeszcze cos na ten temat na obcojezycznych stronach i wtedy sie
    zdecyduj.
    Ciesze sie ze sie czasami zglaszasz.
    Jak chowa sie synek?
    Pozdrawiam serdecznie Rosteda
  • tygrysek01 02.11.06, 19:58
    Hejka....
    Rosteda synek czuje sieświetnie. Z tarczyca na razieu niego okej i mam nadzieje
    ze tak zostanie. smile
    Moje trab sa tez dość niskie a na tle tak wysokich TPO wygladaja na
    minimalne.....Dlatego endo powtarza mi wyniki. W przyszłą środę sie dowiem.
    Operacji nikt mi nie poleca....
  • tygrysek01 08.11.06, 21:34
    Hejka
    Własnie wróciłam od endo.
    Moje ostatnie wyniki to
    TSH= 0,056 (norma 0,27-4,7)
    FT4= 1,61 (0,93-1,7)
    Ft3 = 6,14(3,1-6,8)
    aTPO = 543 (było 3898 półtora roku temu)
    Jeszcze czekamy na TRAB. Za misiącznów zrobie ft4 i tsh , usg i decyzja
    zapadnie czy czeka mnie jod.
  • magasi9 20.11.06, 19:38
    czytam czasami forum hashimoto i nie rozumiem dlaczego tam jak sie powie ze sie
    ma wysokie tpo i zapalenie immunologiczne tarczycy, to wszyscy jednym glosem
    mowia ze to hashimoto
    a moj lekarz mowi ze mam wysokie tpo, zeby nie zachorowac ponownie (podobnie co
    pisal tygrysek), mowi ze moja tarczyca pracuje normalnie, ale mam wrazenie ze
    sie tym mocno nie przejmuje czy to hashimoto czy nie? martwi mnie to, bo komu
    mam wierzyc?

    (dodam ze mam umowiona wizyte u kolejnego endo w grudniu - z tego forum go
    znalazlam, to sobie porozmawiam)
  • hashi-tess 20.11.06, 20:21
    magasi9 napisała:

    > czytam czasami forum hashimoto i nie rozumiem dlaczego tam jak sie powie ze sie
    > ma wysokie tpo i zapalenie immunologiczne tarczycy, to wszyscy jednym glosem
    > mowia ze to hashimoto
    > a moj lekarz mowi ze mam wysokie tpo,

    Przeciwciała atakują tarczycę, aby ją zniszczyć.
    Z reguły przy hashi tarczyca chorej osoby maleje.
    Leczy się to jak niedoczynność tarczycy.





    zeby nie zachorowac ponownie (podobnie co
    > pisal tygrysek), mowi ze moja tarczyca pracuje normalnie, ale mam wrazenie ze
    > sie tym mocno nie przejmuje czy to hashimoto czy nie? martwi mnie to, bo komu
    > mam wierzyc?


    Jeśli nie wierzysz lekarzowi to znajdz innego, któremu zaufasz.
    Forum Hashimoto to tylko grupa wspierających się osób, mających tę samą
    jednostkę chorobową..
    Recepty wypisuje lekarz.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka