Dodaj do ulubionych

Bardzo prosze o pomoc - wyniki

26.02.07, 18:11
Witam,
Wlasnie odebralam swoje wyniki badan tarczycy.
TSH 0.81 mUI/L Norma 0.34-5.6
Ft3 4.17 pg/ml Norma : 2.5-3.9
Ft4 1.12 ng/dl N: 0.58-1.07
Dodam, ze mieszkam we Francji, stad moga nieco roznic sie normy i jednostki.
Czy moge Was prosic o pomoc w interpretacji ?
Z gory bardzo serdecznie dziekuje.


Edytor zaawansowany
  • katerina24 26.02.07, 18:45
    Zmierzasz w kierunku NADCZYNNOści trzeba zrobić jeszcze przeciwciała tarczycowe
    TG i TPO oraz usg tarczycy i morfologię ,trzeba spr czy to nie choroba
    autoimmunologiczna tarczycy.Ktoś w rodzinie miał Basedowa?
  • marseille30 27.02.07, 03:52
    Bardzo dziekuje za odpowiedz. Wczoraj robilam tez Usg, ale niestety wynik bede
    miala w reku dopiero jutro, bo nie mial kto opisac. Wiem tylko, ze tarczyca
    jest powiekszona, ale nie ma zadnych guzkow.
    Przeciwciala bede miala dopiero okolo srody, bo laboratorium wyslalo je do
    innego.
    Co do Basedowa - moja mama leczyla sie na nadczynnosc, ale nie wiem czy to byla
    ta choroba.
    Bardzo dziekuje raz jeszcze, nigdy nie mialam zadnych klopotow z tarczyca, a tu
    taka "niespodzianka".
    Dodam, ze badania niemal "wymusilam" na swoim lekarzu. Od kilku tygodni
    praktycznie nie moge spac, ciagle mi goraco, chodze zla i rozdrazniona.
    Z tego co czytalam sa to wlasnie objawy nadczynnosci.
    Pozdrawiam serdecznie smile
  • marseille30 27.02.07, 08:39
    Mam jeszcze jedno pytanie : czy jesli rzeczywiscie bylby to GB, to czy jesli
    wczesnie rozpocznie sie leczenie to czy da sie uniknac problemow ocznych ?
    Przyznam, ze bardzo mnie to niepokoi sad(
  • katerina24 27.02.07, 19:51
    Witam!!
    To dobrze że się własciwie dokładnie sprawę Twoich dolegliwości przebada!!
    Co do problemów ocznych to niestety są to sprawy stricte indywidualne dlatego
    niestety nie wiem a spekulowac nie będę .Jesli Mama TWOJA miała nadczynność to
    być może Ty też ją masz ,problemy tarczycowe sa dziedziczne zwłascza
    ch.immunologiczne i częsciej zapadaja na nie kobiety!!
    Pamiętaj jeśli masz córke ,przebadaj i ja ,pzdr
  • rosteda 27.02.07, 20:10
    Witaj Marseille30
    Nie jestem tak calkiem pewna czy to jest nadczynnosc z powodu Bsedowa czy moze
    poczatek Hashi (zaczyna sie tez nadczynnoscia) i dopiero jak bedziesz miala
    wszystkie wyniki te o ktorych pisala Katerina24 - przeciwciala i USG oczywiscie
    tez przeciwciala TRAK (TRAB) to sie wyjasni.
    Teraz potrzebujesz dobrego endokrynologa zeby Cie dalej prowadzil.
    Najlepiej poszukaj francuskiego forum dla chorych z immunologicznymi chorobami
    tarczycy i tam mozesz sie dowiedziec gdzie takiego specjaliste znajdziesz.
    Jak bedziesz miala trudnosci znalezc francuskie forum to napisz, postaram sie
    poszukac ich adres.
    Jesli sie wyklaruje co masz za chorobe to mozesz dolaczyc tez do nas na forum
    Hashimoto.
    Pozdrawiam Rosteda
  • marseille30 28.02.07, 16:11
    Wlasnie otrzymalam wyniki przeciwcial...
    TPO sa normie, TG : 803 UI/ml (norma ponizej 115).
    Bardzo prosze o pomoc w interpretacji sad
  • katerina24 28.02.07, 22:43
    Masz autoimmunologiczne zapalenie tarczycy i po wyynikach naj to Basedow.Lekarz
    Cię doinformuje>PZDR trzeba zacząć sie leczyc tu masz wątki na temat tej choroby
    więc coś znajdzieswz dla siebie

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka