• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

podwyższone TSH a ciąża .... Dodaj do ulubionych

  • 30.01.08, 11:48
    Witam ...Jestem w 20 tygodniu ciazy . Lekarz prowadzacy moja ciaze
    zlecił mi wykonanie badania TSH i okazało sie ze mam podwyzszone TSH
    4,26 (norma do 4.0). Nigdy nie chorowałam na tarczyce. Ginekolog
    stwierdził, ze mam powtórzyc badanie TSH i dodatkowo zrobić ft4 .
    Po wizycie zaczełam grzebac w necie , zeby zobaczyc co oznacza zły
    wynik ... No i zaczełam panikować, bo naczytałam sie jaki wpływ
    niedoczynnośc tarczycy moze miec wpływ na dziecko . Powtórzyłam
    badania i dodatkowo zrobiłam jeszcze st3 - moje wyniki: TSH - 3,01
    (norma 0,27-4,20), FT3- 3,2 (3,10-6,80) FT4 - 12,47 (12,00-22,00)-
    wiec w dolnych granicach normy . I moej pytanie: czy juz powinnam
    panikować ? Dzwoniłam do ginekologa i stwierdził, ze skoro w normie
    to mam nie panikować ale mogę potwierdzic wyniki u endokrynologa,
    choc nie jest to konieczne... CO MAM ROBIC ???? Czy powinnam zrobic
    USG tarczycy ? Dodam, ze z objawów mam :wypadanie włosów(od dawna),
    słabsza koncentracja i ciągłe zmęczenie , senność - ale równie
    dobrze mogą to byc objawy ciazy i opieki rocznym dzieckiem
    (zmeczenie)...
    Umówiłam sie na wizytę (państwowo)do endokrynologa na 20 lutego. Do
    dobrych specjalistów (Toruń)kolejki są przeogromne i wolne terminy w
    kwietniu . Tu cudem mi sie udało wcisnać ...
    Bardzo proszę o radę .
    Edytor zaawansowany
    • 30.01.08, 12:00
      zrób usg tarczycy.
      jak będzie niedobre
      to jeszcze badanie z krwi
      p/ciał TPO i TG.

      Nie czekaj z tym.
      Objawy mogą się nakładać,
      ale nie muszą.
      • 30.01.08, 12:26
        dzięki !
        Umówiłam sie na USG na 5 lutego ...Mam nadzieję, ze będzie ok
    • 15.02.08, 15:16
      Jestem juz po USG . Wyszło dobrze - tarczyca mała ale o prawidłowej
      strukturze ...Biorąc pod uwagę moje wyniki , czy oznacza to , ze mam
      niedoczynność ????
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.