Dodaj do ulubionych

mam łysienie androgenowe przez tarczyce :(

03.11.08, 21:51
Jestem załamana...byłam dzisiaj u dermatologa z tymi włosami..i
okazało sie ze mam androgenowe łysienie (czyli typu męskiego!!!) a
to przez ta pieprzona niedoczynnośc... między innymi .nie wiem jak
to bedzie dalej podłamałam się..w grudniu wizyta i ciekawa jestem co
pani doktor powie mam nadzieje ze moze zmieni mi leki..biore
euthyrox 75 puchna mi palce..włosy wypadaja koszmarnie sad tak tak
niedoczynnosc moze do tego doprowadzić crying
Edytor zaawansowany
  • aneteczek 03.11.08, 21:56
    A badałaś poziom androgenów???I co dostałas od dermatologa???I po
    czym dr stwierdził, ze to androgenowe??
  • ktosinny0 03.11.08, 22:03
    androgenowe czyli typu meskiego tzn ze włosy nie wypadaja na całej
    głwoie po troszku ze widac ze jest ich mniej , zadnych palcków
    pustych nie ma..tylko są puste placki bez włosów na grzywce i
    zaczynaja sie przerzedzac na czubku tylko w tych miejscach..nie
    odrastają sad widac prześwity sad włosy bardzo wypadaja,skóa jest
    naciągnięta boli w miejscu wypadania sad przepsiała aplicort E do
    wcierania szampon anaphase firmy ducray i zaleciła badania
    krwi.pierwszy dermatolog który potraktował to poważnie sad nie
    robiłam pozoimu androgenów
  • siliana1 03.11.08, 22:20
    czemu dopiero w grudniu, zrob wszystko, zeby wczesniej!!! zeby
    zrobic badania hormonalne i jakos starac sie ten proces zahamowac!
    na pewno lepiej sie z tym poczujesz, prawda? dermatolog dal tylko
    leki na skutki, nie na przyczyny. to w tym przypadku jest bez sensu.
    masz dobrego endo?
  • ktosinny0 03.11.08, 22:42
    wydaje mi sie ze mam dobrego endo....prywatnie chodze ale wizyte mam
    dopiero w grudniu bo nie ma wczesniej miejsc...nie wiem czy endo
    zwiekszy mi dawke bo włosy mi leca poza puchnieciami i tymi wlosami
    jest chyba ok nie wiem jak wyzniki jeszcze nie robiłam od lipca
  • siliana1 04.11.08, 18:57
    to w takim razie sprobuj o kontakt tel. z lekarzem - jesli uzna, ze
    to konieczne, to wcisnie cie miedzy pacjentami. jesli bylam bardzo
    zdesperowana, dzwonilam tez codziennie i zawsze udawalo sie, ze ktos
    wczesniej odwolal wizyte. a na wizyte pojdziesz juz ze swiezymi
    wynikami? trzymaj sie!
  • naprawdezdolowana 22.11.08, 23:28
    mogłabys sprecyzować co powiedział Ci dokładnie lekarz? Poniewaz
    łysienie androgenowe zwiazane jest z hormonami płciowymi dlatego
    skoro nie miałaś ich badanych tzn nie wiesz czy masz nadwyzke
    hormonów meskich to stwierdzic tego nie mozna. Czy nie jest po
    prostu tak ze wypadaja ci przez te złe hormony tarczycy? tak jak
    jest tutaj napisane:
    "Mieszki włosowe są bardzo wrażliwe na działanie hormonów. Zarówno
    aktywność mieszków włosowych, jak i jakość włosów są zależne. Na
    mieszki włosowe mają wpływ nie tylko męskie i żeńskie hormony
    płciowe, lecz także hormony tarczycy. Zaburzenia w funkcjonowaniu
    gruczołów dokrewnych wytwarzających hormony mogą spowodować
    anagenowe lub telogenowe łysienie. Gdy stężenie hormonów powróci do
    normy, funkcjonowanie mieszków włosowych również ulega normalizacji
    i włosy odrastają. Hormony tarczycy wpływają na metabolizm komórkowy
    białek, węglowodanów, tłuszczów i minerałów. Komórki macierzy
    mieszka włosowego mają bardzo dużą aktywność metaboliczną, dlatego
    wahania stężenia hormonów tarczycy powodują zaburzenia wzrostu."

    Mam tak samo jak ty i tez u mnie do tej pory stwierdzano łysienie
    androgenowe mimo ze poziom hormonów plciowych byl ok , skłaniano sie
    wiec ku nadwrazliwosci mieszków włosowych na dobre poziomy hormonów
    męskich stad łysienie andogenowe. teraz jednak mam nadzieje ze
    zgodnie z tym cytatem co podałam, gdy unormuja mi sie hormony
    tarczycy problem ktory dreczy mnie juz tyle lat ustanie... odezwij
    sie gdy bedziesz cos wiecej wiedziec.
  • robak.rawback 23.11.08, 04:25
    hmm a ja teraz widze ze mitez jakos strasznie leca znowu. ja juz
    nie wiem co z tym robic, mam wrazenie ze jednego miesiaca leca
    bardzo a drugiego nie, natomiast widze etz ze szybko mi rosna te
    ktore jeszczse nie wypadlly. wiec juz nic nie rozumiem. w sumie to
    sie bardzo dobrze ogolnie czuje, tylko te wlosy jakies dziwne
    schizy maja.
    --
    She dont care what her mama said, no; Shes gonna have my baby
    Im taking all I have to take; This takings gonna shape me
  • sakis 23.11.08, 20:58
    Witam, mam podobny problem, byłam już u dermatologa z tym, zlecił
    wykonanie morfologii, badanie moczu i poziom ferrytyny. U mnie
    wyszło 25 (norma 10 - 210), lekarz stwierdziła, że gdy poziom
    ferrytyny spada poniżej 30 zaczynają wypadć włosy. Przepisała mi
    żelazo. Mam nadzieję, że pomoże. Także ferrytynę warto oznaczyć.
    pozdr.
  • sakis 24.11.08, 18:05
    Tardyferon, 1 tabl. dziennie na czczo lub 2 godziny po posiłku.
  • ktosinny0 24.11.08, 21:46
    troszke żelaza mam za mało tak z krwi wyszło
  • sakis 24.11.08, 21:49
    ile?
  • ktosinny0 24.11.08, 22:15
    niewiele poniżej normy , male zawsze od jakiegoś roku tak to
    wyglada MCH-27,1 pg norma 29,0-34,0
  • sakis 25.11.08, 10:21
    a badalas ferrytyne?
  • ktosinny0 25.11.08, 23:00
    nie robiłam tego badania
  • sakis 26.11.08, 19:50
    dziś dowiedziałam się, że włosy mi wypadają z powodu zbyt niskiego
    tsh (0,014) przy ft3 i ft4 w normie. Oczywiście biorę żelazo jak mi
    zalecił dermatolog, ale może byc to też kwestia poprostu
    nieodpowiedniego tsh. Ale na pewno ferrytyne warot oznaczyć.
  • hashi-tess 26.11.08, 21:05
    sakis napisała:

    > dziś dowiedziałam się, że włosy mi wypadają z powodu zbyt niskiego
    > tsh (0,014) przy ft3 i ft4 w normie.


    sakis!
    Nie pisz,że Twoje poziomy hormonów są w normie.

    Normy są ustalane dla ludzi zdrowych, bo to oni
    są grupą poddającą się badaniom.

    Proszę napisz co rozumiesz pod tym stwierdzeniem?

    Przy dysfunkcji tarczycy każda osoba ma swoją
    normę. Moją normą są poziomy w ok. 80% normy
    laboratoryjnej. Moje TSH w/g niedouczonych lekarzy,
    to nadczynność. A ja od kilku lat pozostaję przy takich
    wynikach i czuję się
    dobrze. Czy to oznacza, że jestem w nadczynności?

    Proszę napisz jakie Ty masz poziomy hormonów?

    --
    forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24712
    forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24776
  • sakis 27.11.08, 11:52
    Oczywiście mam na myśli nasze normy: ft4 1,36 (0,89 - 1,76) i ft3
    3,94 (2,3 - 4,2).Zdaję sobie sprawęz tego, że jest to kwestia
    indywidualna, ale ja się bardzo dobrze przy takich wynikach czuję,
    więc uznaję,że tak włąśnie byc powinno, więc napisałam, że
    mamhormony w normie. Kiedy miałam ft3 niższe, 2,86 czułam się o
    wiele gorzej.
    Piszesz, że Twoje tsh świadczy o nadczyności ale czujesz sie
    dobrze, - jak mam tak samo.Moje tsh wynosi 0,014, hormony j/w a
    czuje się naprawde dobrze,poprostu normalnie (tak jak wtedy,kiedy
    jeszcze nie wiedziałam co to jest niedoczynność tarczycy i co to
    sachorobą z nią związane). lekarz stwierdził wczoraj, patrząc na
    tsh, że jestem w nadczynności i dlatego włosy mi leca. I jeszcze mam
    za wysoki poziom ft3.
  • hashi-tess 27.11.08, 13:52
    sakis napisała:


    lekarz stwierdził wczoraj, patrząc na
    > tsh, że jestem w nadczynności i dlatego włosy mi leca. I jeszcze mam
    > za wysoki poziom ft3.


    rozumiem, że to stwierdzenie przyjęłaś
    za dobry żart.

    Pzdr
    Tess


    --
    forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24712
    forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24776
  • robak.rawback 27.11.08, 22:05
    tez tak myslalam o tej ferrytynie bo dosc sporo na obu forach o tym
    mowa byla od dawna ale jakos nie zrobilam tego badania jak ostatnio
    robialm wszystkie inne.

    a teraz dopiero za jakies 2 miesiace bede jechac do polski na
    badania. tak sie zastanawiam jakie to zelazo mam wziasc - macie
    jakies pomysly? to powiem mamie to mi z polski przywiezie.

    wiec prosilabym o jakies propozycje dobrych tabletek zelaznych?
    zaznaczam ze biore teraz revalid znowu powiedzmy tak ze 2-3
    pastylki na dzien co dwa dni. no ale moge go odstawic i samo
    zelazo brac. juz sama nie wiem.

    a ha cos mi sie kojarzy ze chyba niedobrze mi bylo po jakis
    zelaznych pastylkach wiec chyba dlatego nigdy sie do niech nie
    moglam zmusic

    --
    This party is overrated; But there aint shit else to do;
    Shes a lovin on a boy from the city; Ill be lovin him under my shoe
  • sakis 27.11.08, 22:06
    Nie, nie przyjęłam tego jako żart, ale szczerze mówiąc, to nie wiem
    czy mam sobie wziąć do serca to co mi powiedziała i zmniejszyć dawkę
    hormonów. generalnie rzecz biorąc każdy endo, u którego byłam
    twierdził, że mam za niskie tsh i zalecali zmniejszenie dawki
    leków.Ja sie na tym nie znam, może faktycznie jestem w nadczynności,
    chociaż czuje sie świetniesmile i nie mam żadnego objawu w/w. Zobaczę,
    czy stan włosów poprawi się po żalazie, jeśli tak, to nic nie będę
    robić, bo odpowiada mi to jak się teraz czuje. A nie będę się
    wykłócac z lekarzami, zauważyłam, że jak zaczynam wypowiadać swoje
    zdanie i pytać o szczegóły to się niecierpliwią. A dlaczego sądzisz,
    że to co powiedział lekarz to żart?chodziło Ci o to,ze włosy lecą
    przez nadczynnośc czy za wysoki poziom ft3?
  • olkaw-wa 27.11.08, 22:17
    Sakis,masz wiadomość na priva
  • aneteczek 27.11.08, 22:24
    DZiewczyny napiszcie czy dużo wam tych włosów dziennie wypada i czy
    faktycznie tracicie na objętości bo aj bardzo.
  • robak.rawback 28.11.08, 00:48
    aneteczek - nie liczymy ile wypada dziennie bo za duzo czasu by
    zajelo tak po jednym zbierac. wiec sie bierze zmiotke albo
    odkurzacz i sie wciaga

    jesli chodzi o lekarzy to jak mnie pani doktor pare razy na wizycie
    obrazila, za ktora zreszta placilam bo bylo prywatnie, to sie
    wscieklam, napisalam zazalenie i postanowilam dotad sie uzerac az
    uzyskam pieniadze spowrotem. to najlepszy sposob na takich lekarzy
    i tylko jak si epo kieszeni im da to sie zastanowia co robia. wiec
    poszlam sie uzerac no i oddali kase. nawet w sumie latwo poszlo.
    najlepiej isc w dwie osoby.


    --
    This party is overrated; But there aint shit else to do;
    Shes a lovin on a boy from the city; Ill be lovin him under my shoe
  • sakis 28.11.08, 10:31
    ciężko stwierdzić, ja tam ich nie liczewink, ale wystarczy że złapię
    rękoma za końce i lekko pociągnę to wychodzi ich sporo na raz, nie
    mówiąc już o tym, że jak myję głowę, to jestem cała we włosach + to,
    co wyciagam z wanny.przy czesaniu za każdym razem wychodzi ich
    sporo.Jeszcze niedawno, przed operacją miałam piękne, gęste, grube i
    kręcone włosy, teraz mam ich o wiele mniej, nie kręca się,są ohydne.
  • sakis 28.11.08, 17:43
    Wydaje mi się, że paznokcie są bez zmian - nigdy nie miałam super
    paznokci, ale jak o nie dbam, to są OK. Nic się w tej kwestii nie
    zmieniło. Cera po interwencji dermatologa też jest OK, tylko te
    włosy...porażka.
  • ktosinny0 28.11.08, 18:17
    nowy wynik TSH - 0,05 !!!! norma 0,25-5,00 czyli wsiadomo dlaczego
    wciaż leca mi włosy..pewnie podwyższą mi dawke leku...
  • robak.rawback 28.11.08, 23:40
    chyba w nadczynnosc wchodzisz - czy przy NADczynnosci tez wlosy
    wypadaja?



    This party's overrated; But there aint shit else to do;
    Shes a lovin on a boy from the city; Ill be lovin him under my shoe
  • brunet33ka 14.01.15, 00:19
    witam ja tez mam wyzsze ft3 tsh spadlo do 1,08 a bylo 2,52 wlosy wypadaja sa cienkie odrastajaa nowe ale niekotre cieniutkie
  • muktprega1 14.01.15, 17:08
    Brunetko załóż swój nowy wątek na pierwszej stronie forum, wpisz wszystkie badania dotyczące tarczycy wraz z normami.
  • brunet33ka 29.08.15, 16:03
    Witam ja mam stwierdzone haschimoto na podstawie usg wczesniej skakalo tdh i ft3 bylo wedlug podanych norm wyzsze teraz ft3 2,62 a ft4 0,94 tsh 1,65 tarczyca zanika wlosy sa jak nitki najgorsze ze te co niby rosna tez wypadaja boje sie ze to androgenowe choc 3 trychologow to wyklucza ale to trudne do zdiagnozowania badania hormonow meskich mialam wyszly ok ale te lysienie przebiega z wynikami w normach no i mam insulinoopornosc cala sie trzese przez te wlosu
  • brunet33ka 15.04.15, 04:23
    Witam a moja objetosc tarczycy 8,9ml tsh 2 wczesniej 2,52 a nawet 1,8 przeciwcialo jedno podwyzszone nieduzo anty tg ale to 2 lata temu i rowniez ferrytyna 15 tez 2 lata temu wlosy sa straszne nie sa suche tylko jedwabiste w dotyku miekkie ciezko do gory zaczesac tez sie boje ze mam androgenowe odrastaja mi ale tez nieraz te nowe wypadaja bylam u 3 trychologow twierdza ze niemam androgenowego badania hormonow mialam w szpitalu wyszly ok masakra. Jedna endo mowila ze moge miec haschi bez przeciwcial mam tez zwloknienie na prawym placie
  • muktprega1 15.04.15, 20:30
    Na pierwszej stronie tego forum jest >rozpocznij nowy wątek< kliknij w niego nadaj jakiś tytuł i napisz to wszystko co tutaj, każdy z nas ma swój osobisty wątek, wtedy łatwiej o interpretację i nie mylą się wyniki jednych z drugimi.
  • grazyna445 13.07.15, 11:52
    Ja mam haschimoto i przez to niestety zaczęły wypadać mi włosy. Ciężko mi było znaleźć jakiś sposób na to, ale na szczęście wreszcie znalazło się rozwiązanie, które to powstrzymało tiny.pl/gq7mc
  • muktprega1 13.07.15, 12:05
    A Ty co? Spamy podrzucasz??
  • brunet33ka 13.07.15, 13:40
    Ale ro chyba dla mezczyzn kiedys czytalam
  • karolinakarola1 04.04.16, 12:00
    No niestety, mam cos podobnego - łysienie androgenowe (czyli typu męskiego). Cały przedziałek mi się poszerza. Tez byłam załamana. Oczywiście leczę sie u endokrynologa, ale tak czy inaczej, tego nie da się cofnąć. W zimie chodziłam w czapce, więc było ok, ale teraz jest problem. Jutro idę do trychologa, koleżanka poleciła mi miraflores. Podobno tam można też zrobić rekonstrukcję włosów od przedziałka. Mam nadzieję, że mi cos pomogą.
  • muktprega1 04.04.16, 15:56
    Trzeba sprawdzić poziom hormonów, uzupełnić niedobory w B12, D3, ferrytyny i wtedy i włosy się poprawiają.
  • magdajon3355 19.03.17, 10:09
    Ja miałam problem z Hashimoto i strasznie wypadały mi włosy. Na szczęście znalazłam sposób, który pomógł w leczeniu utn.pl/spSOS Teraz włosy są mocniejsze i nie wypadają, Warto spróbować leczenia.
  • katrina.34 21.07.17, 09:54
    "Łysienie androgeniczne to utrata włosów spowodowana podwyższonym poziomem pochodnej testosteronu (DHT), która atakuje mieszki włosowe. Skutecznym rozwiązaniem mogą się okazać substancje takie jak minoxidil oraz fina steryd. Innym rozwiązaniem jest poddanie się mezoterapii mikroigłowej. Mezoterapia polega na podskórnej iniekcji aktywnych substancji stymulujących mieszki włosowe. Kurację można wspomagać za pomocą dermarollera, czyli specjalnego wałka wyposażonego w małe igiełki. Taki masaż poprawi mikrokrążenie skóry głowy i dotleni cebulki włosowe. " - cytat za "Zbyt piękni by łysieć". Ogółem nie ma co się załamywać, tylko trzeba podejmować działania smile
  • hashitess 21.07.17, 10:20
    katrina.34 napisał(a):

    Ogółem nie ma co się załamywać, tylko t
    > rzeba podejmować działania smile

    trzeba zająć się wyjściem z niedoczynności, tj. ustawić
    poziomy hormonów FT4 i FT3, a wszystko wróci do normy.
    Inaczej to wszystkie działania to "plasterek na ranę".

    --
    Sentencja Hipokratesa:

    Jeśli człowiek sam sobie nie jest lekarzem, jest głupcem,
  • weronika.slowik 11.09.17, 08:26
    Dokładnie, podjąć leczenie, uzbroić się w cierpliwość i głowa do góry smile
  • buszujaca.w.zbozu 03.02.19, 22:16
    Odkopuje smile
    Mi po porodzie pomaga loxon 2. Uzywam go juz 2 lata i zagescil sie przedzialek i zakola.
    Mam pcos i niedoczynnosc.biore novothyral 75. Znow wpadlam w niedoczynnosc i wlosy troche sie sypnely.
    Dziewczyny zbadajcie sobie jajniki usg dopochwoqe czy nie ma pcos, ja mialam niski estradiol a testosteron w gornej granicy normy. Zbadajcie wolny testosteron. Nie ma czegos takiego jak wieksza wrazliwosc na testo. Ja mam ewidentnie zaburzenia mimo testo w normie. Endo mi to mowil. Ze esradiol mam za niski, pcos, insulinoopornosc, wysoka prolaktyna
    Bralam cos na obnizenie insuliny i na prolaktyne nie pomoglo. Tylko hormony tarczycy i loxon. Uwaga z pigulkami bo po nich moga wypasc wlosy i tradzik sterydowy jak odstawisz. Lekarze Wam tego nie powiedza.
  • laura.phys 04.02.19, 07:42
    loxon to chyba steryd?

    Nie lepiej i bardziej logicznie unormować insulinę (wysoki testosteron pcos) i tarczyce?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się