Dodaj do ulubionych

badanie ft4

17.11.08, 20:29
Witam,

W związku z nieudanymi staraniami dostałam skierowanie na badanie ft4,
odebrałam wynik: 8,95 pmol/l (norma 12-22).
Czy tylko na podstawie badania ft4 można coś stwierdzić? Czytałam, że ft4
zleca się, gdy z TSH jest coś nie tak a ja tego badania nie miałam...ehh, sama
zgłupiałam
Edytor zaawansowany
  • rewolka404 17.11.08, 21:46
    czuję się różnie, często jestem zmęczona, ale zawsze obwiniałam zaawansowaną
    endometriozę...za mną cały czas się coś plącze, czuję się jak hipochondryczka.
    Jutro zrobię chyba TSH i ft3, nie wiem, czy jest sens...wizytę u ginekologa mam
    w grudniu
    --
    www.digart.pl/praca/2619343/wiewiora.html
  • rewolka404 17.11.08, 22:07
    Dziękuję Tess, idę jutro na badania, bo coraz bardziej układanka mi pasuje...
    Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki smile
    --
    www.digart.pl/praca/2619343/wiewiora.html
  • rewolka404 17.11.08, 22:16
    Dziękuję, a mogę jeszczze spytać, czy dzień cyklu jakoś wpływa na wyniki? Czy
    Ft4 powtórzyć, skoro dziś robiłam?
    --
    www.digart.pl/praca/2619343/wiewiora.html
  • hashi-tess 17.11.08, 22:28
    rewolka404 napisała:

    > Dziękuję, a mogę jeszczze spytać, czy dzień cyklu jakoś wpływa na wyniki?


    nie ma żadnego.


    Czy
    > Ft4 powtórzyć, skoro dziś robiłam?

    Te badania są wiarygodne tylko wtedy
    kiedy są robione z jednej próbki krwi.
    Poziomy hormonów wahają się z wielu powodów.
    Dlatego powtórz FT4.




    --
    forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24712
    forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24776
  • rewolka404 19.11.08, 15:07
    Dziś zrobiłam komplet badań i wyniki są następujące:

    TSH 2,78 uIU/ml nsad0,27-4,2)
    fT3 3,27 pg/ml nsad1,8-4,6)
    fT4 1,01 ng/dl nsad0,93-1,7)
    Anty TG 10,09 IU/ml nsad<115)
    Anty TPO 5,58 IU/ml nsad<35)

    Czyli ok? ft4 w dolnym zakresie co prawda, ale wygląda to dużo lepiej...dobrze
    myślę?

    Pozdrawiam,
    Rewolka
  • rewolka404 27.11.08, 13:49
    Dostałam Euthyrox 25 i za miesiąc mam się pokazać z wynikami...
  • rewolka404 27.11.08, 14:17
    Mam zamiar poszukać dobrego specjalisty, bo ten endo nie zrobił na mnie dobrego
    wrażenia...wywiad ograniczył się do pytania, czy w rodzinie była niedoczynność.
    W każdym razie najważniejsze, że chociaż wiem, że muszę tarczycę kontrolować.
    Pobiorę m-c, zrobię badania i będę działać dalej.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.