Dodaj do ulubionych

Proszę o pomoc-co to wreszcie jest?

19.01.09, 20:12
Ja już pisałam pół roku temu.Bardzo źle się czułam,kręciło mi się w
głowie i zrobiłam sobie TSH,które było:6,04 przy normie:0,4-
4,0.Byłam u endo i były takie wyniki:
TSH:2,98 norma:0,3-4,5
FT4 18,04 norma:12-22
P-ciała anty TPO 165,70 norma:do 35.00
P-ciała anty Tg 650,50 norma:do 110.00
Więc lekarz powiedział,że moim problemem są tylko podwyższone
przeciwciała,ale TSH jest w normie,więc tylko co pół roku mam robić
badania,bo z tego może być niedoczynność.Czekałam 4 miesiące,bo nic
mi nie przepisał,bo TSH w normie.Męczę się strasznie nie mogę się
rano obudzić ile godzin bym nie spała,po południu śpię,jestem taka
nerwowa,trzęsą mi się ręce,najmniejsza rzecz potrafi wyprowadzić
mnie z równowagi,mam przyspieszony puls,jestem na tabletkach na
nadciśnienie,mam straszne zawroty głowy,uniemożliwiające mi
pracę,jestem od pół roku na tabletkach na zawroty głowy,gdyż nie
byłabym w stanie chodzić do pracy,mam problemy z
koncentracją,pamięcią.Jak do lekarza chodzę po te tabletki na
zawroty to patrzy się na mnie już chyba jak na wariata,co od niego
chcę jak wyniki mam dobre.W piątek znowu zrobiłam wyniki i dziś je
odebrałam.Oto one:
TSH 3,42 norma:0,4-4,0
FT3 3,76 norma:1,5-4,1
FT4 1,51 norma:0,8-1,9.
Niby wyniki w normie,USG robiłam:też prawidłowe.A jeszcze mam
uczucie jakbym twarz miała opuchniętą,choć tego nie widać.
Pomóżcie mi co to może być.Już miałam takie myśli,że to chyba
depresja i na nią powinnam się leczyć.sad
Edytor zaawansowany
  • 20.01.09, 01:00
    niedoczynność już jest.
    Świadczą o tym nie tylko wyniki, ale i Twoje samopoczucie.
    Współczuję i gratuluję, że tak długo byłaś w stanie
    wytrzymać w tak paskudnym samopoczuciu.

    Koniecznie szukaj endo, który przepisze Ci
    tyroksynę. Nie ma innej opcji.
    I proszę nie czekaj następnych 4 m-cy.
    Powinnaś już dawno dostać leczenie.

    Serdecznie pozdrawiam
    Tess
  • 20.01.09, 10:07
    Właśnie,sukcesem będzie znaleźć takiego endo,który mi pomoże.Jeden
    mnie już spławił,sugerując się TSH w normie a może większość jest
    takich.W sumie już chodzę od lekarza do lekarza.Czytałam tu na tym
    forum o objawach i zawrotach głowy,ale nie wiedziałam,że one będą
    utrudniały mi życie.Masz rację,z takimi objawami jest bardzo ciężko
    żyć.Tylko jak to wytłumaczyć tym lekarzom.
  • 20.01.09, 13:48
    witaj nie napisałaś jaka jest objętość tarczycy .Jeżeli czytałaś trochę co pisze
    się na forum,to wiesz ,że najpierw są przeciwciała a póżniej tarczyca
    zanika.Hashimotki nie mieszczą się w normach.Idż prywatnie do endokrynologa i
    nie daj się spławić.Przedstaw swoje samopoczucie,najlepiej zapisz na kartce
    wszystko co ci dolega
  • 20.01.09, 14:19
    czy to znaczy ze wyniki ft3 i ft4 nie sa zadnym odwzorowaniem naszej tarczycy i samopoczucia? przecierz w tym przypadku ich poziomy sa bardzo dobre i nie spadly od tych 4 miesiecy
  • 20.01.09, 14:53
    Kazdy na podstawie zapisywanych obserwacji,ustala przy jakich wynikach czuje się
    dobrze.To sprawa indywidualna.A te poziomy nie są bardzo dobre.Ft3 jest dużo
    wyzsze od Ft4 co świadczy o niedoczynności
  • 20.01.09, 20:33
    Opis z USG:
    Oba płaty tarczycy o jednorodnej "piankowatej" echostrukturze,bez
    zmian ogniskowych.
    Wymiary płata prawego:55x16x15mm,płata lewego:60x17x16mm.
    I masz rację chyba zacznę szukać prywatnego endo.A faktycznie nie
    doczytałam się,że najpierw są przeciwciała.Mnie lekarz zbył,mówiąc
    że są przeciwciała,ale TSH jest w normiei jak mój lekarz rodzinny
    będzie widział taką potrzebę to za pół roku da mi skierowanie na
    TSH,bo z tego może dopiero(nie musi),zrobić się niedoczynność.Nie
    doczekałam tych pół roku,czekając na łaskę lekarza aż da mi
    skierowanie,tylko po 4-miesiącach sama prywatnie zrobiłam sobie te
    badania.
  • 28.01.09, 20:14
    Są nowe wieści:zrobiłam tak jak radziła mi jedna z Was:
    zapisałam się na wizytę do endo prywatnie.Termin mam na
    04.02,zobaczymy co powie.Gorzej jak będę musiała szukać następnej
    endo bo ta nie będzie widziała problemu.Nie mogę doczekać się tej
    wizyty,objawy są straszne,najgorsze te zaburzenia
    koncentracji,pamięci,nerwowość.Wczoraj byłam u lekarza
    rodzinnego,poszłam normalnie po zwolnienie bo nie mogłam od 2-
    tygodni pracować:normalnie mdlałam.I co powiedział mój mądry
    lekarz,że mam depresje,przepisał mi leki depresyjne i kazał
    spacerować.sadCo za konował.Normalnie nie mam już sił chodzić po
    lekarzach.sad
  • 29.01.09, 23:59
    Luiza72,
    zrob przed pojsciem do lekarza jeszcze raz badania TSH, fT3 i fT4.
    Ty masz chyba poczatek choroby i dlatego te wyniki nie wygladaja najgorzej (choc
    calkiem dobre tez nie sa).
    Warto byloby zrobic jeszcze raz USG u innego lekarza, aby porownac wyglad tarczycy.
    Jesli trafisz na dobrego lekarza to powinien sprobowac leczenie malymi dawkami i
    wtedy zobaczysz czy bedzie poprawa.
    A lekow depresyjnych to raczej nie bierz, do 4 lutego raczej wytrzymasz.
    Przeciwciala masz podwyzszone, zabierz te wyniki do lekarza tez.
  • 04.02.09, 20:16
    No więc byłam dziś u endo i tak:
    na wstępie dowiedziałam się,że mam hashimoto.
    Dałam moje USG,wydawało się,że było dobre-według opisu,ale pani
    doktor popatrzyła na samo USG bez opisu i powiedziała,że na nim
    widać taką strukturę jakby mole dziury wyżarły.Więc aż tak dobre to
    nie jest i tarczyca się zmniejsza.Nie przyznałam się,że byłam
    wcześniej u innego lekarza.Zapytała się mnie,czy coś
    biorę,powiedziałam że nie.Więc dostałam małą dawkę leku:Euthyrox
    0,025.Mam brać przez 2 tygodnie po pół tabletki,a potem po jednej i
    zobaczyć jak będę się czuła.Za 2 miesiące mam zrobić tylko TSH i do
    niej przyjechać.Ona myśli,że być może będzie to tylko przejściowe,ma
    taką nadzieję.No zobaczymy,powiedziała też,że wyjazd nad morze nie
    jest u mnie wskazany,będę się źle czuć.A ja co roku jeździłam,czułam
    się świetnie a w tym roku po raz pierwszy źle się czułam.sad
    Jak będę się dobrze czuła po tych tabletkach,będę widzieć poprawę,to
    wycałuję Was chociaż wirtualnie.
  • 08.02.09, 13:31
    Witaj Luizo!
    Dzisiaj weszłam na to forum i przeczytałam Twój list.Ja leczę się na niedoczynność tarczycy (przyjaciółka stwierdziła, że jestem źle leczona, co wydaje mi się prawdą)i niektóre objawy mam podobne: twarz na pewno mam napuchnietą, przcież widzę wyraźnie w lustrze, puls cały czas mam podwyższony-powyżej 100, jestem senna, szczególnie rano i odczuwam wyraźny brak energii i często mam płaczliwy nastrój. Denerwuje mnie to, bo kiedyś byłam osobą energiczną, dla której nie było problemu do rozwiązania. Kilka lat temu miałam operację tarczycy i wycięcie guza, od tego czasu biorę leki, ale chyba mam dawkę niezbyt dobrze dobraną...Luizo, przyjaciółka mnie pociesza, że jak wreszcie trafię do dobrego lekarza, to objawy ustąpią. Tobie też życzę, abyś trafiła na takiego i nie martw się, że to może być depresja. Życzę miłego dnia
  • 08.02.09, 21:22
    Dzięki,właśnie najbardziej martwiło mnie to,że ja też byłam osobą
    bardzo energiczną,spokojną,zrównoważoną,a te objawy spadły na mnie
    tak nieoczekiwanie.I jestem sama na siebie o to zła.Pierwszy endo
    mnie olał,druga całkiem inaczej podeszła do sprawy,na spokojnie
    wysłuchała objawy,obejrzała USG,według którego myślałam,że jest
    dobre,endo powiedziała,że według opisu tak,ale ona widzi na
    obrazie,że są ubytki i co najważniejsze przepisała mi leki.Czasami
    myślałam,a może ja sobie wmawiam,że jestem chora a tak naprawdę
    szukam sobie choroby.Te objawy są straszne,ja jestem senna
    naokrągło,szczególnie po południu i rano wstaję niewyspana.Narazie
    bioręleki i zobaczymy czy będę się lepiej czuła.smile
  • 08.02.09, 21:29
    Witaj Luiza72
    Bedziesz sie lepiej czula, czego Ci bardzo zycze.
    Tylko na ustalenie dawki i powrot do "normalnosci" potrzeba czasu i cierpliwosci.
    Jak juz masz rozpoznanie Hashimoto to przejdz na forum Hashimoto i poczytaj o
    tej chorobie.
    Poznanie tej choroby bardzo pomaga w oswojeniu sie z nia (przynajmniej mnie to
    pomoglo).
    Tylko czytajac posty innych nie uwazaj ze u Ciebie tez tak musi byc.
    U kazdego ta choroba ma inny przebieg i sa inne dolegliwosci.
    Pozdrawiam Rosteda

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.