• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

Kiedy zmniejszyć dawkę Euthyrox’u ?

  • 02.02.09, 15:05
    Witam,
    W listopadzie 2008 endokrynolog zdiagnozował u mnie głęboką niedoczynność tarczycy. Wyniki z dn. 14/11/2008
    TSH 30,29 (norma 0,25-5) - 632%
    fT3 4,28 (norma 4-8,3) - 7%
    fT4 9,38 (norma 9-20) - 3%

    Lekarz zalecił Euthyrox N 125, (zaczynałam od 1,4dawki, dawka zwiększana co tydzień o kolejne 1,4tabletki)

    Wyniki z dn. 14/01/2009
    TSH 3,62 (norma 0,25-5) - 71%
    fT3 4,24 (norma 4-8,3) - 6%
    fT4 16,40 (norma 9-20) - 67%


    Wyniki biopsji z dn. 19/01/2009: guz prawego płata tarczycy śr. 11mm, grupy oraz rozproszone tyreocyty bez cech atopii. Lekarz uznał, że nie ma potrzeby tego ruszać.

    Od jakiegoś czasu czuję się lepiej: mam więcej chęci do życia, ustąpiły zaparcia, znów zaczęłam się pocić (choć to akurat jest mało cieszący objaw).

    Lekarz zalecił utrzymanie dawki Euthyrox N 125 i wskazał termin kolejnej kontroli dopiero na jesieni.

    Inny lekarz na podstawie samych wyników hormonów i po ogólnym wywiadzie zalecił zmniejszenie dawki na Euthyrox N 100 (kolejna wizyta za 3mies).

    Jestem trochę skołowana, nie wiem co robić.
    Na pewno za jakiś czas ponownie skontroluję poziom hormonów (myślałam pod koniec lutego).
    Tylko nie wiem co z Euthyrox’em: poczekać do następnych wyników, czy tak jak zalecił drugi lekarz – już zmniejszyć dawkę?

    Dodam, że zamierzam się starać o drugie dziecko i obaj lekarze na podstawie styczniowych wyników nie stwierdzili żadnych ku temu przeciwwskazań.

    Proszę o pomoc
    Z góry bardzo dziękuję za wszelkie sugestie
    Pozdrawiam
    mon
    Edytor zaawansowany
    • 02.02.09, 15:25
      czy żaden z tych wspaniałych ,) endo
      nie zwrócił uwagi na dość dużą rozbieżność
      pomiędzy FT4 i 3?

      Zbadaj poziom ferrytyny, to pewnie ona
      winna jest temu.
      • 02.02.09, 20:23
        Zbadaj ta ferrytyne jak pisze Hashi-Tess i zacznij brac selen.
        Na temat selenu znajdziesz na forum Hashimoto.
        Jesli po 3 miesiacach brania selenu nie podniesie sie fT3 to do lekarza
        wczesniej bo to moze byc brak przemiany T4 w T3.
        Dawki bym nie obnizala. Dlaczego obnizyc? zeby znowu wpasc w niedoczynnosc.
        Przy nastepnym badaniu krwi zrobilabym tez przeciwciala TPO i Tg, oraz USG
        tarczycy u doswiadczonego lekarza zeby widziec jak sie nazywa choroba.
        • 09.02.09, 12:21
          Witam,
          Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
          Myślałam, że nazwa ‘niedoczynność’ wystarczy by wiedzieć o czym mowa, jak widać myliłam się.
          Czy można określić na jakim poziomie (mniej-więcej) powinny być fT3 ifT4? Domyślam się, że może być to indywidualna sprawa. Czy wystarczy by poziomy były zbliżone do siebie?

          Czy powinnam poszukać jeszcze innego endo? Co do drugiego lekarza u którego byłam, nie mam wątpliwości: jest do bani (2-3min na każdego pacjenta, brak skierowania na USG etc).
          Jednak do pierwszego walą tłumy, na wizytę (w prywatnym gabinecie) czeka się długo, no i zbiera raczej pozytywne opnie...

          Co do zmiany dawki, zapytałam ponieważ obawiałam się przejścia w nadczynność gdyby się okazało, że jestem ‘wyleczona’.

          Dziękuję za sugestie nt. oznaczenia poziomu ferrytyny oraz przeciwciał TPO i Tg.
          O selenie poczytam i zacznę brać.

          Pozdrawiam
          mon
        • 15.04.09, 14:31
          Witam,
          Ponownie oznaczyłam poziom hormonów:
          TSH 0,41 (norma 0,25-5) -> 3%
          fT3 3,73 (norma 4-8,3) -> - 6%
          fT4 13,35 (norma 9-20) -> 40%

          I jestem totalnie zdezorientowana...
          Rozbieżność pomiędzy fT3 i fT4 jest co prawda mniejsza ale fT3 jest już poniżej dolnej granicy normy. TSH też bardzo spadło. Biorę selen od ok. 2mies, dawki wskazane na opakowaniu, może powinnam brać więcej?

          Ok. przyznaję nie oznaczyłam przeciwciał TPO i Tg oraz ferrytyny, kompletnie o tym zapomniałam.

          Czy mogę oznaczyć te przeciwciała i ferrytynę w innym badaniu, czy wskazane jest z jednej próbki z hormonami?

          Jak sobie przypominam kiedyś wyszły mi gorsze wyniki na poziom żelaza. Teraz to skojarzyłam. Czy powinnam przyjmować żelazo?

          Przez dwa dni zmniejszyłam dawkę Euthyroxu na 100 (głownie z lenistwa, skończyły mi się tabletki 125 i nie chciało mi się dzielić 100 na ćwiartki). Po owych dwóch dniach chodziłam nieprzytomna po ścianach. Czy to możliwe że organizm tak szybko zareagował? W tej chwili znów pokornie przyjmuję 125, jest w miarę OK. ale nadal nie idealnie (czuję, że mój mózg nie pracuje tak jak powinien). Czy możliwe, że dawka jest nadal za mała?

          Wizytę u endo (nowego z kolei) mam dopiero na początku maja.

          Bardzo proszę o pomoc.

          Pozdrawiam
          mon
          • 15.04.09, 15:16
            moim zdaniem dawka jest za mala, potwierdzaja to spadajace hormony i Twoje
            samopoczucie. FT3 ponizej normy! Lekarz powinien wlaczyc Ci lek dwuskladnikowy
            (Novothyral), bo tu juz nie ma na co czekac, ze selen czy zelazo poprawi
            przemiane, tym bardziej, ze tez FT4 spada.

            Tzn selen mozesz brac, zelazo tez bo jak masz za malo, to oczywiscie wskazane
            jest uzupelnianie niedoboru. Tylko pamietaj, zeby przed badaniem ferrytyny
            zrobic 2 tyg przerwy z zelazem, bo wynik wyjdzie zafalszowany.

            > Czy mogę oznaczyć te przeciwciała i ferrytynę w innym badaniu, czy wskazane jes
            > t z jednej próbki z hormonami?

            wydaje mi sie, ze to nie ma znaczenia

            ft3, 4 i tsh powinno byc razem ale reszta niekoniecznie
            --
            pozdrawiam
            izu-lek
            • 15.04.09, 15:33
              Dziękuję bardzo izu-lek za tak szybką odpowiedź.
              Żelaza do tej pory nie brałam w ogóle, więc ferrytynę oznaczę w najbliższym czasie.

              Od jutra do czasu wizyty u endo podniosę dawkę Euthyroxu do 150, zobaczę czy poczuję się lepiej.

              Jeszcze raz dziękuję
              Pozdrawiam
              mon
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.