Dodaj do ulubionych

Choroba tarczycy

20.03.09, 21:22
Zagladam na to forum juz od jakiegoś czasu , postanowiłam napisać o
moich zmaganiach z tarczycą . Leczenie tarczycy rozpoczęłam
w lutym 2008 r z wynikiem FT3 14,060 pMol\L (3,100-7,500)po
miesiącu brania Thyrozolu
marzec FT3 6,483 pMol\L (3,100-7,500)
maj FT3 3,220 pMol\L (3,100-7,500)
sierpień FT3 7,880pMol\L (3,100-7,500)
wrzesień FT3 4,543pMol\L (3,100-7,500).
Następne wyniki mnie zaniepokoiły a od mojego lekarza niczego
konkretnego sie nie dowiedziałam tylko operacja, operacja
listopad TSH3<0.005 ulU\ml (inne laboratorium i niemam podanych
norm )
FT3 2,74
FT4 0,460
listopad USG Tarczycy
pp42*42*64mm
pl42*41*65mm
cień23mm
echo obniżone obecne drobne obszary hetrogenne po 7-8mm
grudzień TSH3 0,273
FT3 2,51
FT4 0,327
O moim samopoczuciu przez ten rok nic nie pisze bo tu juz wszystko
było napisane, przytyłam przez ten czas 25 kilo prawde pisząc to
najbardziej mi przeszkadza .Na 20 kwietnia mam wyznaczoną operacje w
Bytomiu mam nadzieje że po niej wróce do formy bardzo na to licze ,
nawet nie wiem czy będą usuwane dwa płaty czy jeden ani czy w
całości, mam nadzieje że lekarze w Bytomiu będa bardziej rozmowni
niż mój endoktynolog.

Pozdrawiam iwona
Edytor zaawansowany
  • ivek35 16.05.09, 20:49
    Witam już po operacji , mam wyciętą prawie całą tarczyce jak narazie
    czuję się wyśmienicie . Opieka w szpitalu super szczegolnie
    siostrzyczki smileOd tygodnia łykam Euthyrox N100 , Calperos 1000 i
    Alfadiol miałam podawane już w szpitalu bo spadł mi poziom
    wapna.Czekam na wyniki histopatologiczne mam nadzieje że wszystko
    będzie w porządku.Jeśli chodzi o samą operacje , to nic strasznego
    nie ma czego się bać smile
    pozdrawiam iwona
  • olkaw-wa 17.05.09, 11:25
    Fajnie że masz to już za sobą, teraz życzę powodzenia w dochodzeniu
    do starej wagi. Masz już jakieś osiągnięcia?
  • ivek35 28.05.09, 10:43
    olkaw-wa napisała:

    > Fajnie że masz to już za sobą, teraz życzę powodzenia w
    dochodzeniu
    > do starej wagi. Masz już jakieś osiągnięcia?

    Witam smileolkaw-wa no niestety waga poszła do góry , ale pewnie jestem
    w niedoczynności ,euthyrox 100 biore dopiero niecałe dwa tygodnie.

    Mam nowy problemik bo zastanawiam sie jak pogodzić branie właśnie

    Euthyrox100 - 1 tabl. przed śniadaniem
    Calperos1000 - 2 -1 -2
    Alfadiol - 1 -0 -1
    z Sorbifer Durules 1 tabletka (żelazo) bo po przeczytaniu ulotki
    zgłupiałam .
    Hemoglobina -11
    TIBC ponad norme
    bardzo prosze o jakieś wskazówki.
    Z góry dziękuje .
    Pozdrawiam iwona
  • olkaw-wa 28.05.09, 13:12
    Hej, ja biorę Eltroxin przynajmniej pół godzinki przed śniadaniem,
    Alfadiol i Calperos zaraz po, a magnez za jakąs godzinkę. Po
    obiedzie znów Calperos i magnez, a wieczorem Alfadiol i Calperos.
    Staram się jakoś rozłożyć te dawki w ciągu dnia, bo mam dość duże
    podobnie jak Ty.
    Jesteś świeżo po operacji, więc musisz uzbroić się w cierpliwość,
    najpierw wyjść z niedoczynności, a waga będzie spadać. Tak
    przynajmniej mówi moja endo, bo ja też się niecierpliwię, zresztą
    jak my wszystkie.
    Nie wiem jak polecił dawkować Ci leki endo, ale ja biorę większe
    dawki niż są dopuszczalne, więc ulotkami się nie sugeruję.
  • ivek35 28.05.09, 14:15
    Łykam pigułki podobnie jak Ty , tylko musze jeszcze wcisnąć gdzieś
    żelazo i nie wiem gdzie smile
  • olkaw-wa 28.05.09, 14:26
    A co takiego napisali w tej ulotce?
    Ja nie biorę żelaza, nie wiem czemu. Jak ostatnio zapytałam swoją
    lek rodzinną czy powinnam badać ferrytynę, to otworzyła szeroko
    buzię...
  • ceana 17.05.09, 17:25
    Rowniez pozdrawiam i zycze dobrego samopoczucia smile

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka