• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

dlawienie w gardle -prosze bardziej doswiadczone

  • 08.04.09, 23:09
    Witam

    oto moje wyniki badan

    styczen 2007 - samopoczucie dosc dobre
    ft3 2,64 (1,8 - 4,2) 35%
    ft4 1,34 (0,8 - 1,9) 49%

    usg tarczycy
    tarczyca dwuplatowa polozona typowo o wymiarach
    prawy: 24x20x55
    lewy: 19x22x53
    ciesn 8

    echogennosc gruczolu niejednorodna, w placie lewym w jego przedniodolnej
    czesci widoczny jest normoechowy guzek lity o wym 17x15 i guzek o srednicy 7mm
    wezly chlonne nie powiekszone

    wrzesien 2008 - delikatne dlawienie w gardle
    tsh - 0,55
    ft3 - 2,52 30%
    ft4 - 1,24 40%

    marzec 2009
    tsh - 0,62
    ft4 - 0,92 11%

    usg tarczcy
    tarczyca dwuplatowa polozona typowo o wymiarach
    prawy: 21x20x45
    lewy: 21x21,44
    ciesn - 4

    echogennosc gruczolu nieco niejednorodna, w placie lewym w dolnej czesci guzek
    normoechowy i srednicy 7 i wyzej o wym 14x13
    wezly chlonne niepowiekszone

    nie wiem co mam myslec. Lekarka twierdzi, ze przyczyna ucisku i dlawienia w
    gardle nie jest tarczyca
    Mam przepukline na przelyku i dwa miesiace leczylam sie na refluks ale
    dlawienie nie ustapilo.
    Laryngolog tez nic nie widzi

    Teraz dostalam jeszcze skierowanie na RTG tarczycy ale czy RTG jest bardziej
    dokladne niz usg???

    Jestem coraz bardziej spiaca, wstaje tylko dlatego, ze musze isc do pracy, w
    weekendy spie dlugo, trudno mi sie skupic na pracy, mam problemy z pamiecia.

    Lekarz twierdzi, ze wyniki sa w porzadku, a to, ze ft4 jest o tyle nizsze niz
    pol roku temu to normalne wahanie dobowe i nie ma czym sie przejmowac. Czy to
    jest prawda?

    I to okropne dlawienie: jak rano wstaje to jest w porzadku, ale wystarczy ze
    cos zjem lub wypije i juz mam caly dzien z glowy. Trudno mi nawet przelykac
    sline tak jakby caly czas cos siedzialo w gardle.

    Prosze pomozcie mi, bo juz nie mam sily i nie wiec gdzie szukac punktu zaczepienia

    Dodam jeszcze ze jako dziecko mialam widoczne wole, bylam leczona jodem i wole
    ustapilo. Ale teraz tarczyca jakby sie nawet troche zmniejszyla, wiec skad ten
    ucisk w gardle?? Czy to moze miec cos wspolnego z tarczyca?

    bede wdzieczna za kazda odpowiedz
    Edytor zaawansowany
    • 14.04.09, 11:33
      czy nikt nie spotkal sie z podobnym problemem?

      tzn, ze to dlawienie nie ma nic wspolnego z tarczyca?
      • 14.04.09, 12:28
        Czytalam gdzies ,ze problemy z gardlem (w sytuacji gdy laryngolog
        stwierdza,ze nic sie tam nie dzieje)swiadczyc moga o
        tarczycy.Uwazam ,ze te dlawienia pochodzic moga od tarczycy (tak
        samo jak czeste zachlystywanie sie jest typowe dla tarczycowcow)
        • 14.04.09, 14:19
          Tak, miałam kłopoty z gardłem przy chorej tarczycy (hassimoto) z
          małym guzkiem normoechogennym ale po usunieciu tarczycy wszystko
          wróciło do normy i gardło przestało boleć. Oczywiście to nie twoj
          przypadek ale chce powiedzieć ze mozliwy jest ból gardła przy
          chorej tarczycy. Czy nikt ci nie proponował zrobienia biopsji tego
          guzka? Polecam w pierwszej kolejności biopsje (to nie boli).
          • 30.05.09, 09:41
            ja mam usunięty prawy płat tarczycy, operacje miałam 3 lata temu,
            jestem permanentnie na lekach Euthyrox N 50 i wszystko było w
            porządku do niedawna. Od jakiegoś czasu obserwuję u siebie dławienie
            tarczycy. Bardzo mnie to niepokoi, ponieważ w usuniętym płacie były
            2 guzy nowotworowe i boję się, że ten płat również może być chory.
            wizytę lekarską mam dopiero we wrześniu, a wyniki TSH teoretycznie
            mieszczą się w normie. Dławienie jest o różnym nasileniu, a
            zwiększenie następuję podczas stresu. Jestem również leniwa i senna.
            Zapisałam się na USG prywatnie. Czy ktoś się orientuje, czy mam
            zrobić jakies doldatkowe badania, ponieważ prowadzący mnie lekarz
            sprawdza mi tylko jedno TSH. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
            Ewa.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.