Dodaj do ulubionych

Pomozcie rozszyfrowac ten problem......

08.05.09, 21:05
Mam prośbe do Was o jaies rady poniewaz juz od kilku miesiecy walcze z
opuchlizna juz drugi raz jestem na antybiotyku i nie wiem co jest nie tak. Na
codzien biorę eutyrox 100 na tarczyce od jakiegos czasu strasznie puchne (rano
spuchniete oczy,twarz,rece,nogi) dostałam skierowanie na badania ale nic tu
niby nie ma moze ktos z Was cos znajdzie :

Mocz -analiza ogólna
Przejrzystosc - klarowny
kolor moczu - zołty
glukoza - nieobecna
bilirubina - nieobecna
ketony - nieobecne
pH - 6.5
ciezar własciwy - 1.010 ( 1.015- 1.030 )
białko - nieobecne
urobilinogen - 0.2 ( 0.2 - 1 )
leukocyty - nieobecne
erytrocyty - nieobecne
azotyny - nieobecne

OB 14 ( 15 )

Morfologia-18 parametrów
Leukocyty - 6.5 (3.8 - 10.0 )
Erytrocyty - 4.21 ( 3.7- 5.1 )
Hemoglobina -13,3 ( 12 - 16 )
Hematokryt - 38,3 ( 37 - 47 )
MCV - 91,0 ( 80 - 99 )
MCH - 31,6 ( 27 - 35)
MCHC - 34.7 ( 32 -37 )
Płytki Krwi - 183 ( 140 - 440 )
Limfocyty - 35.7 nie ma podanej normy
Inne ( Eo,Bazo,Mono) - 7,1 nie ma normy
Neutrofile - 57,2 nie ma normy
Limfocyty - 2.3 nie ma normy
Inne ( Eo,Bazo,Mono) - 0.5 nie ma normy
Neutrofile - 3.7 nie ma normy
RDW-CV - 13.0 nie ma normy
PDW - 17.5 nie ma normy
MPV - 12.4 nie ma normy
P-LCR - 43.2 nie ma normy

Glukoza - 87.44 ( 70 - 99 )
Mocznik - 12.96 ( 10.0 - 50.0 )
Kreatynina - 0.73 ( 0.6 - 1.13 )
Kwas moczowy - 4.67 ( 2.4 - 5.7 )
Sód - 141.01 ( 135 - 145 )
Potas - 4.23 ( 3.5 - 5.0 )

Duzo tego ale moze cos widzicie bo ja juz mam dosc tego leczenia . Z góry
dziękuje za jakiekolwiek wskazówki. A dodam jeszcze ze ostatnie TSH było 3,278
(0,35-5,50) lekarz zwiekszył dawke na eutyrox 100 i teraz badania na tarczyce
ma zrobic wna koniec czerwca.
Edytor zaawansowany
  • 08.05.09, 21:20
    to tsh troche wysokie, wiec dobrze ze dawka zwiekszona ... ale zrob moze jeszcze
    fT3 i 4 oraz przeciwciala aTPO i aTG.

    Mialas robione usg tarczycy?

    --
    pozdrawiam
    izu-lek
  • 08.05.09, 21:28
    USG- Gruczoł tarczowy niepowiekszony: płat prawy 45x20x15mm , lewy 40x17x14mm,
    cieśń 2mm . Miąższ płatow jednorodny,typowej echogenicznosciguzek z otoczka
    wlk.10mm .Tchawica bez przemieszczen . powiekszonych wezłow chłonnych nie
    stwierdza sie. A te badania o ktorych piszesz lekarz kazał zrobic na koniec
    czerwca zeby sprawdzic jak ta dawka sie sprawdza......Ale boli mnie w prawym
    boku to jakby nerka terz robiłam usg nawet jest tu na forum gdzies ale nikt mi
    nie odpowiedział a moja pani doktor nie wie co to tam znaczy ja niestety tez nie
    wiem........ i tak w kółko antybiotyk i pare tygodni spokoj i pozniej znow wraca
    to samo az mi skora na powiekach popekałasadsadsad
  • 08.05.09, 22:08
    wklepałaś tyle wyników badań,
    a zapomniałaś o podstawowych
    na tym forum:
    poziomy FT4 i 3 oraz TSH.
    Kiedy je ostatnio oznaczałaś?
    --
    www.medicus.lublin.pl/2000/08/tarczyca.htm
  • 08.05.09, 22:14
    Wklepałam faktycznie duzo ....TSH jest na dole ale to jest z marca a teraz
    lekarz kazał dopiero w pod koniec czerwca zrobic bo zwiekszył dawke. Wpisałam tu
    dlatego ze mam wrazenie to wszystko jest powiazane ze soba juz nawet nie wiem
    ile miesiecy to trwa i ciagle wraca i czemu antybiotyki pomagaja- nie mam
    pojecia........
  • 08.05.09, 22:28
    A tak swoja droga hashi-tess - nie złosc sie na mnie wiem ze duzo pytam ale nie
    jestem tak bystra w chorobach i lekarze jakich mam u siebie widocznie tez nie
    sa.. Mam takie badania jakie zdołam wyprosic a reszte moge sobie prywatnie
    zrobic na co własnie zbieram zeby w czerwcu je zapłacic bo poprostu nie stac
    mnie na to. Czytajac to forum pomyslałam ze po to jest- zeby pomagac sobie
    nawzajem.....
  • 08.05.09, 23:03

    uza7625 napisała:

    > A tak swoja droga hashi-tess - nie złosc sie na mnie

    ja nie mam powodów, aby się na Ciebie
    złościć.
    Powiedziałabym, że wkurzają mnie lekarze,
    którzy nie potrafią leczyć.
    Wyszukują jakieś schorzenia zamiast
    skupić się na tarczycy.

    Twoje TSH jest wysokie i świadczy
    o jednym - o niedoczynności.
    Twoje obrzęki i bóle - somatyczne?
    pewnie są spowodowane niskimi
    poziomami hormonów tarczycy.
    Wiem, że badania kosztują.
    wiem też, że lekarze nie chcą
    dawać skierowań - ale jest jeden
    ważny punkt - to Twoje zdrowie
    i sama musisz o nie zadbać.
    A bez badań to jest tylko gdybanie.
    Jak nazbierasz na nie, to koniecznie
    wpisz je tutaj.
    Koniecznie wybierz się jak najszybciej
    do endo - szkoda każdego dnia.
    spróbuj dostać się poza kolejnością.
    Ja tak robiłam, rzadko kiedy mi odmówiono.


    Serdecznie pozdrAWIAM

    Tess


    --
    www.medicus.lublin.pl/2000/08/tarczyca.htm
  • 09.05.09, 10:49
    Ciesze sie tylko z tego ze sa jeszcze tacy dobrzy ludzie jak Ty widze ilu osobom
    tu pomogłas. Zrobie te badania i sie odezwe. Pozdrawiam serdeczniesmilesmilesmile

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.