Dodaj do ulubionych

Może ktoś podpowie

21.06.09, 11:35
Dzień dory. Lekarz pierwszego kontaktu z powodu nadmiernej potliwości zalecił: RTG płuc, EKG, USG tarczycy oraz badania krwi. Wyniki: Badania krwi norma (z wyjątkiem OB -23 zakres (0-8) EKG-norma. Rtg płuc : Wzmożony rysunek podścieliska płuc jak przy zmianach bronchitycznych. Płuca bez zagęszczeń ogniskowych. Wnęki zagęszczone nieżytowo. Serce RTG w normie. Kąty przeponowo-żebrowo wolne. USG tarczycy: Płat prawy-15,7ml, płat lewy-14 ml,cieśń-3ml.Łączna objętość 32,7ml (norma dla mężczyzn 25ml) Struktura lekko niejednorodna o zmiennym wzmożony echa(?)za mostek nie schodzi. Wniosek wole miąższowe TSH Tyreotropina - 0,982 mlU/L zakres referencyjny(0,270-4,200) Po analizie wyników lekarz skierował mnie do pulmonologa ,by potwierdzić lub wykluczyć POChP oraz do endokrynologa –celem leczenie wola miąższowego. Ponieważ wizytę u endokrynologa mam w początku sierpnia chciałbym zapytać forumowiczów, czy do tego czasu zrobić powtórne TSH a może i inne np. FT3, FT4 by przyśpieszyć diagnozę i w miarę szybko rozpocząć leczenie.Może ktoś wie jak to się leczy? Proszę o odpowiedź
Edytor zaawansowany
  • zuza7625 21.06.09, 19:33
    Proponuje zrobic ft3 i ft4 i duzo duzo czytac bo na dobrego endokrynologa trafic
    to niemal cud niestety. Poczekaj moze hashiTess Ci odpisze szczegółowo-warto jej
    opinie czytac. Pozdrawiam.
  • oktisek 21.06.09, 20:25
    Czytam np:/www.endokrynologia.net/ itp,ale mądrzejszy to od tego czytania nie jestem sad Dlatego napisałem zapytanie na forum.Dziękuję za ukierunkowanie.Skorzystam.Pozdrawiam.
  • oktisek 25.07.09, 08:07
    Pulmonolog obejrzał zdjęcia rentgenowskie ,zrobił spirometrię i wykluczył POChP . Przed wyznaczoną na 4.08.09 wizytą u endokrynologa ,za radą zuza 7625 powtórzyłem TSH i dodatkowo zrobiłem FT3, FT4
    Oto porównanie:
    Badanie 02.06.09 TSH 0,982 mlU/L zakres referencyjny(0,270-4,94) - 18,2%
    Badanie 22.07.09 TSH 0,684 mU/L zakres referencyjny(0,35-4,200) - 7,28%
    FT3 3,11pg/ml zakres referencyjny ( 1,71-3,71) - 70%
    FT4 1,02 ng/dl zakres referencyjny ( 0,70-1,48) - 41,03%
    Niby wszystko w normie?! Czy jednak spadające TSH (Były oznaczane w różnych laboratoriach) wskazuje na początki nadczynności?

  • oktisek 25.07.09, 08:18
    Przepraszam. Pomyliłem zakresy referencyjne oznaczenia TSH
    Ma być:
    Badanie 02.06.09 TSH 0,982 mlU/L zakres ref.(0,270-4,20) - 18,2%
    Badanie 22.07.09 TSH 0,684 mU/L zakres ref.(0,35-4,94) - 7,28%
    Pytanie nadal aktualne.Pozdrawiam.
  • zagadka_78 25.07.09, 16:21
    TSH, FT3 i FT4 robisz z jednej próbki krwi. Do edno przydałyby się jeszcze
    przeciwciała - patrz nagłówek forum.

    FT3 i FT4 przeliczasz na procenty, powinny być mniej więcej równe i ponad 50%
    normy. U Ciebie jest znacząca przewaga FT3, więc niech mądrzejsi się wypowiedzą,
    co to znaczy.

    TSH nie przeliczasz, patrzysz jak jest. Dla kobiet w okresie rozrodczym przy
    standardowej normie [0,27-4,2] powinno być koło 1.
  • oktisek 26.07.09, 10:02
    Hmmm.. Nie jestem kobietą smile. Porównałem oznaczenie TSH z dwóch badań,gdyż zauważyłem jego wyraźny spadek (mimo różnych metod oznaczania).Wykonałem je po 50 dniach by wykluczyć efekt dość dużej „bezwładności” –tzn wolno zmieniający się jego poziom .Czy zaniepokojenie możliwością nadczynności jest uzasadnione??? Oczywiście wyniki z 22.07.09 pochodzą z jednej próbki. Przeliczyłem je na procenty gdy zauważyłem na wyniku laboratorium, wizualizację. Tzn. pokazano graficznie w którym miejscu zakresu referencyjnego znajduje się wynik badania ,dla wszystkich trzech hormonów. Czy wykonać jeszcze badania przeciwciał? Jak podaje endokrynolog dr n.med Jacek Belowski(www.endokrynologia.net) by zdiagnozować schorzenie tarczycy trzeba wykonać USG i poziom TSH. W przypadkach wątpliwym można się posłużyć oznaczeniem FT3 lub (i)FT4.(pozostałe badania np. biopsje wykonuje się w zależności od wyników badań w/w)Wszystko to już zrobiłem, więc chyba sobie odpuszczę. Natomiast różnicę i znaczącą przewagę FT 3 może ktoś wyjaśni ?Ja dalej czytam co się da w tej materii. Pzdr.
  • yacha4 26.07.09, 11:10
    Oktisek

    Badania + objawy dają obraz choroby.

    USG + nadmierna potliwość mogą wskazywać na wole nadczynne
    FT4, FT3 +… sugerują wole niedoczynne
    Ilość hormonów tarczycy prawidłowa + wole + bez objawów chorobowych – to wole
    obojętne.
    Wole leczy się farmakologicznie lub operacyjnie.

    Proponuję zrobić wszystkie badania: USG, FT3, FT4, TSH- zrobiłeś + jeszcze
    anty-TPO i jak wystarczy kasy anty-TG
    Endokrynolog określi rodzaj wola i powie jak leczyć.

    Obniżające się TSH + wyższe FT3 niż FT4, chociaż jeszcze w normie, daje objawy
    nadczynności np.: potliwość … - wskazują na wole nadczynne.
    Nie jestem lekarzem

    Pozdrawiam
    Ewa

  • oktisek 26.07.09, 11:55
    Ewo!
    W kilku zdaniach zrelacjonowałaś dziesiątki postów i kilka stron WWW na ten temat, potwierdzając i uzupełniając moje domysły. Dziękuję! Wyniki kolejnych badań i zaleceń danych przez endokrynologa opiszę po sierpniowej wizycie u lekarza.(może się komuś przydadzą) Aha! Kasy starczy tylko ….nie lubię być kłuty smile
    Również pozdrawiam. Andrzej
  • oktisek 04.08.09, 22:00
    Lekarz po obejrzeniu wyników i dotknięciu szyi stwierdził ,że przyczyna
    nadmiernej potliwości tkwi w tarczycy. Zdiagnozował wole niedoczynne
    niewielkiego stopnia i przepisał Euthyrox N25, dawkowane 1x dziennie na czczo.
    Pocieszył „tym się nie musi się pan specjalnie przejmować, ewentualnie można
    zrobić przeciwciała anty TPO by wykluczyć Hashimoto” Natomiast bardzo go
    zaniepokoił wykryty podczas tomografii komputerowej jamy brzusznej, guzek o
    wielkości 17mm (gruczolak) prawego nadnercza, Badanie to było wykonane w
    międzyczasie na zlecenie urologa. Zarysowała się różnica zdań. Urolog: niewielki
    guzek o charakterze gruczolaka, czekać i obserwować ,bo poniżej 2cm średnicy
    nic się z tym nie robi. Natomiast endokrynolog: czekać i obserwować tak, ale po
    oznaczeniu hormonów DHEAS, andostendron, kortyzol, by określić czy guzek ma
    charakter czynny czy nie. Kolejna wizyta u endokrynologa w końcu września, po
    konsultacji urologicznej. Ale to już chyba materiał do dyskusji na inne
    forum.Pzdr.

  • hashi-tess 04.08.09, 22:30
    nieodzowne jest badanie usg tarczycy
    i ewentualna biopsja.
    Twój endo jest rozsądny, słuchaj jego,
    a nie urologa, który nie ma zielonego
    pojęcia o tarczycy.

    --
    www.medicus.lublin.pl/2000/08/tarczyca.htm
  • oktisek 04.08.09, 22:51
    hashi-tess napisała: nieodzowne jest badanie usg tarczycy....
    ? Miałem wykonane,jak również TSH, FT3,FT4. To wszystko opisałem w moich postach w wątku : może ktoś podpowie. Dla przypomnienia powtarzam wynik :USG tarczycy: Płat prawy-15,7ml, płat lewy-14 ml,cieśń-3ml.Łączna objętość 32,7ml (norma dla mężczyzn 25ml) Struktura lekko niejednorodna o zmiennym wzmożony echa(?)za mostek nie schodzi. Wniosek wole miąższowe.Pzdr
  • yacha4 05.08.09, 09:06
    „…Badanie 02.06.09 TSH 0,982 mlU/L zakres referencyjny(0,270-4,94) - 18,2%
    Badanie 22.07.09 TSH 0,684 mU/L zakres referencyjny(0,35-4,200) - 7,28%
    FT3 3,11pg/ml zakres referencyjny ( 1,71-3,71) - 70%
    FT4 1,02 ng/dl zakres referencyjny ( 0,70-1,48) - 41,03%...”

    Przy takich wynikach lekarz stwierdził niedoczynność tarczycy???
    Może ten lekarz jest dobry i widzi, że za jakiś czas tarczyca będzie
    potrzebowała hormonów - tylko jakich?
    Ja poszłabym na konsultacje do innego – oczywiście z kompletem badań.

  • oktisek 05.08.09, 12:12
    Miłe panie otrzymałem zakamuflowane jednakże skrajnie odmienne opinie na temat umiejętności i wiedzy endokrynologa u którego byłem. Muszę sobie z tym jakoś poradzić sad
    Z powodu sezonu urlopowego i przepełnienia pacjentów w gabinetach endokrynologów (nawet na prywatną wizytę długo się czeka)Zdecydowałem. Natychmiast zrobić przeciwciała anty TPO i TG. Jeśli są w normie to dobrze ,jeśli znacznie przekroczą normę, to będzie to jakiś punkt zaczepienia.
    Stosować przepisany Euthyrox N25, dawkowany 1x dziennie na czczo przez ok. 3 tygodnie i wykonać powtórne badanie FT3 i FT4 (na TSH jeszcze za wcześnie)Być może spowoduje to podniesienie się FT4 a tym samym zrównanie się poziomów FT3 i FT4.(Tylko tak potrafię sobie wytłumaczyć przepisanie leku i sposobu dawkowania przez lekarza) Z powyższymi i poprzednimi wynikami badań udać się we wrześniu do innego endokrynologa prywatnie, by drążyć sprawę gruczolaka nadnercza prawego , jednocześnie wykonać usg tarczycy i ocenić jej stan podczas wizyty. Dziękuję za zainteresowanie moim przypadkiem. Ewentualne uwagi do planu działań mile widziane. Pozdrawiam.
  • yacha4 05.08.09, 15:06
    Oktisek!
    jeśli zdecydowałeś,że do endo pójdziesz we wrześniu, to wyniki: TSH, FT3, FT4,
    anty-TPO, anty-TG zrób przed wizytą i w tym samym dniu, tzn z jednego pobrania.
    USG można w innym.

  • oktisek 06.08.09, 08:13
    Dziękuję! Z rady skorzystam, chociaż niezbyt zrozumiałe dla mnie jest dlaczego mam robić przeciwciała z jednego pobrania krwi? Przecież przeciwciała albo są,albo ich nie ma.(mowa o nadmiarze) Nie pojawiają się i nie znikają jak jakiś fantom ?(Taka ciekawość ucznia w temacie smile)
  • yacha4 06.08.09, 08:30
    Co do przeciwciał zgadza się „…są,albo ich nie ma…” – gdy się ma tarczycę,
    z kolei:
    „…niezbyt zrozumiałe dla mnie jest dlaczego mam robić przeciwciała z jednego
    pobrania krwi?...”
    bo kiedyś napisałeś:
    „….nie lubię być kłuty …”
  • oktisek 06.08.09, 10:05
    smile No tak!? Widzisz ....tylko muł i osioł są do końca konsekwentni smile
    Pamięć,spostrzegawczość i umiejętność dania celnej riposty to chyba objawy powracającego zdrowia.Gratuluję smile
  • victoria7979 02.10.19, 13:26
    Odradzam mocno dr Belowskiego. Nie robi wywiadu, nie przejmuje się objawami pacjenta, na złe samopoczucie wysyła do psychiatry, a na zawroty głowy do neurologa. Mam masę objawów niedoczynności niedobory, nic nie zalecił, żadnej zmiany dawkowania, suplementacji itd. Stosunek ft3 do ft4 wogóle go nie interesuje. TSH w normie to nie ma co leczyć. Przyszłam z wysokim PTH, to poza stwierdzeniem że mam nadczynność przytarczyc, nie zalecił niczego, nie przedstawił planu leczenia itd. Strata kasy i to nie małej (200zł) i czasu.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka