poziom TSH po usunieciu tarczycy Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Chciałabym poruszyc nowy watek tj. poziom "referencyjne", zalecane
    przy leczeniu chorych na raka tarczycy. Mój problem polega na tym,
    że pomimo stosowania wzgledzie wysokiej dawki Eltroxinu tj. 3 x
    200 i 4 x 150 nie udaje mi sie osiagnąć wymaganego poziomu TSH tj.
    0,1 - 0,2 (mam 0,5). Przyznam, że matrwie sie tym poniewaz przede
    mna(jak mam nadzieje) jeszcze lata suplemantacji hormonu tarczycy.
    Mają małą tabletkę przyjmuję 1 h przed śniadaniem. Jestem 2 lata po
    operacji całkowitego usuniecia tarczycy i jeśli teraz mam problem
    to co będzie dalej. Bardzo proszę o radę doświadczonych
    forumowiczek.
    • no, ja bym zbadała hormony tarczycy FT3 i FT4 przede wszystkim

      TSH to hormon przysadki stymulujący pracę tarczycy, której nie masz...
      • zbadałam: FT4 92.21% [wynik 1.64, norma (0.93 - 1.7)]
        FT3 60.83% [wynik 3.46, norma (2 - 4.4)]
        • "TSH pobudza tarczycę do produkcji hormonów.Hormony tarczycy (ściślej FT3) hamują wydzielanie TSH.Tworzy się więc pętla ujemnego sprzężenia zwrotnego utrzymująca hormony na właściwym poziomie.
          (www.endokrynologia.net/)
          Na chłopski rozum
          Ty nie masz tarczycy.Jej działanie zastępuje Twoja dłoń podnosząca do ust tabletkę przepisaną przez lekarza,żołądek i jelita wchłaniające dostarczany hormon T4.Jest on w postaci wolnej tzn nie związanej z białkami nośnymi czyli FT4.Część z tego FT4 organizm przekształca na FT3 które hamuje wydzielanie TSH.Sądząc ze zbyt wysokiego TSH to hamowanie jest nie skuteczne (FT3 za niskie). Lekarz musi ustalić dlaczego tak się dzieje?(przypadłość osobnicza ,czy zła praca np. wątroby).Czy to Twoje TSH=0,5 może być,czy może zmiana leku, który oprócz T4 zawierać będzie także T3 – które jako FT3 pozwoli w sposób sztuczny zamknąć pętlę ujemnego sprzężenia zwrotnego .Sama nie eksperymentuj. Pogody ducha i do lekarza.
          * Eltroxin zawiera lewo tyroksynę czyli T4 w postaci soli sodowej lewotyroksyny



          • Do Oktisek
            Bardzo fajnie wytlumaczyles ten problem. Ale z jednym sie nie zgadzam.

            Oktisek napisał:
            > Lekarz mus i ustalić dlaczego tak się dzieje?(przypadłość
            > osobnicza ,czy zła praca np. wątroby).

            Czy da sie to ustalic?
            Kiedys byla taka teoria ze wlasnie watroba jest odpowiedzialana za przemiane T4
            w T3. Aktualnie byly prowadzone prace badawcze w tym temacie i okazuje sie ze
            tak nie jest. Swierdzono ze w watrobie sa magazynowane wszystkie skladniki ktore
            sa potrzebne do tej przemiany a sama przemiana tam nie zachodzi. A gdzie ona
            zachodzi to tego na dzien dzisiejszy jeszcze nikt nie wie.
            Wiadomo ze przemiana T4 w T3 zachodzi w 20% w tarczycy i wlasnie osoby po
            calkowitym wycieciu tarczycy maja w tych 20% problem z przemiana czesciej niz
            inne osoby. Sa tylko przypuszczenia ze miejscem przemiany moze byc przysadka?
            podwzgorze?.
            Jesli zadasz sobie trudu to wyniki tych badan mozna znalezc w internecie.
            Wydaje mi sie ze nie powinnismy na naszym forum pisac nieaktualnych informacji.
            Wystarczy ze wielu lekarzy nie jest ze swoja wiedza na aktualnym poziomie.
            Dlatego o watrobie nic nie wspomnialam.
            • Rostedo,

              właśnie na początku czerwca br. - od prof. endo, dowiedziałam się, że przemiana
              T4 w T3 zachodzi między innymi w wątrobie.

              Ewa

            • Do Rosteda
              Nie wiem dlaczego z mojego postu wyciągnęłaś wniosek ,że przemiana T4 do T3 następuje w całkowicie w wątrobie. Piszę przecież> Część z tego FT4 organizm przekształca na FT3< organizm a nie wątroba .Nie wiem o jakich najnowszych badaniach mówisz? W obowiązującej
              Biochemii HARPERA Wyd. III PZWL W-wa 1995 na stronie 617 przeczytałem,cytuję…W procesie pozatarczycowego odjodowania T4 ulega konwersji do T3.Skoro w komórkach docelowych T3 wykazuje 10-cio krotne silniejsze powinowactwo do receptora niż T4,uważa się ,że T3 jest głównym metabolicznie aktywnym hormonem tarczycy. Około 80% krążącej we krwi T4 ulega w tkankach obwodowych konwersji do T3 lub odwrotnej T3( rT3) Ta konwersja jest źródłem większości T3 powstającej w ustroju. Odwrotna T3 jest bardzo słabym antagonistą powstającym we względnie większych ilościach w przewlekłych chorobach, stanach głodzenia węglowodanowego i u płodów. Propylotriouracyl i propanolol zmniejszają konwersję T4 do T3.
              Inne mechanizmy przemiany hormonów tarczycy polegają na ich całkowitym odjodowaniu oraz inaktywacji przez deaminację i dekarboksylację. W wyniku glukuronidacji lub sulfatacji zachodzącej wątrobie powstają cząsteczki bardziej hydrofilne ,wydalane z żółcią po czym ponownie resorbowane z przewodu pokarmowego, odjodowane w nerkach wydalone z moczem pod postacią glukuromidów.Koniec cytatu. W nowszej bo z 2005 Biochemi Stryera niestety na ten temat nic nie znalazłem.
              W świetle powyższego mój post chociaż „łopatologicznie” napisany nie zawiera błędnych czy też przestarzałych informacji a uwagi yacha4 i x.armide dobrze się wpisują w powyższy cytat. Z poważaniem.
        • Dobrze 1anton ze wpisalas te wyniki i wszystko sie wyjasnilo dlaczego nie mozesz
          osiagnac odpowiednio niskiego TSH.
          Odpowiadajac na Twoj pierwszy post to bylby bardzo dlugi temat bo przyczyn
          niemoznosci obnizenia TSH jest wiele.
          Po prostu Ty masz oslabiona przemiane T4 w T3. Zwiekszajac dawki tyroxyny
          pojdzie tylko do gory fT4 a Ty mozesz miec objawy nadczynnosci a fT3 i tak
          pozostanie niskie.
          Przy tej obnizonej przemianie dobrze by bylo gdybys znalazla lekarza ktory
          wprowadzi Ci do leczenia niewielka ilosc trojjodotyroniny.
          W Polsce jest dostepny tylko Novothyral.
          Podam Ci dwa linki o przemianie T4 do T3:
          thyroid-disorders.suite101.com/article.cfm/understanding_the_t3_and_t4_thyroid_hormones
          www.medhost.de/laborwerte/schilddruesenwert-t3.html
          W tym artykule w jezyku niemieckim pisze ze u starszych osob czesto wystepuje to
          zaburzenie.
          Ale czytajac forum Hashimoto widac ze moze ono tez wystepowac u mlodych ludzi.
          Slaba przemiana T4 do T3 moze wystepowac we szystkich niedoczynnosciach (po
          operacji, po radiojodzie, po stanach zapalnych np:Hashimoto).
          Pomimo ze nie masz Hashimoto poszperaj na forum Hashimoto i poszukaj watkow na
          ten temat. W watku o "przeliczanie wynikow na %" tez o tym nadmienialam.
          Wiadomo ze przy leczeniu niedoczynnosci po leczeniu raka musisz byc w lekkiej
          nadczynnosci aby nie bylo wznowy.
          I dlatego jest wazne dla Ciebie to niskie TSH.
          Dziwi mnie tylko ze lekarz ktory Cie leczy nic nie zrobil przez te
          2 lata zeby obnizyc TSH. Przeciez to jest dla Ciebie duze ryzyko.

          Na ironie losu mnie jest ono niepotrzebne, a przy dawce tyroksyny 50µg juz
          mialam ponizej normy.

          Dawke tyroksyny 3x200µg i 4x150µg mozna uwazac za wysoka, ale moze ona tez byc
          niska dla kogos kto wazy 100kg.
          Wysokosc dawki u kazdego jest zalezna tez i od innych czynnikow.
          • Bardzo dziekuje za odpowiedzi. Widze, że mozna na Was naprawde
            liczyć. Rostedo: przed zdiagnozowaniem u mnie guzka (mikrorak)
            leczyłam sie na Hasi i czesto zaglądałam na to forum (od 2 lat mam
            trudniejszy problem). W moim przypadku na szczęście nie muszę
            osiągać pełnej supresji TSH tj. >0,1, ale powinnam mieć
            suplementacje w zakresie 0,1-0,4. Wyczytałam też (może sie to komuś
            na forum przyda), że wysoki poziom żelaza we krwi (mam taki) może
            powodować złe wchłanianie hormonu. Jutro mam wizytę u mojego endo
            więc podparta wasza wiedzą bedę pewniejsza i mądrzejsza. Jeszcze
            raz bardzo dziekuję
          • jeszcze jedno Rostedo ... ciekawa jestem dlaczego w Polsce tak
            rzadko przepisuje sie Novothyral (wyciagam taki wniosek po
            przeczytaniu wielu wpisów na tym forum). Wiele osób ma zaburzoną
            przemianę T4 w T3 i całymi latami leczy się u endokrynologów bez
            dobrego skutku. Czy może ten lek ma jakies dodatkowe
            przeciwwskazania albo działania uboczne? Piszesz że w Polsce jest
            tylko jeden taki lek, a ponieważ sądząc po artykułach, do których
            linki załączyłaś (później spróbuje je przeczytać bo chociaż
            poruszam sie nieźle w tekstach szczególnie angielskich to jednak
            jest to specyficzny język medyczny) - jesteś bardzo na bierząco
            (zbyt długie zdanie) to czy np. w Niemczech można kupic inny tego
            typu preparat. Bardzo mnie zaciekawił wątek o miejscu przemiany T4
            w T3 bo to może być wyjaśnienie przyczyny. Napewno sie odezwę jak
            będe miała coś ciekawego do powiedzenia, jeszcze raz bardzo
            dziekuje i proszę o odezwanie sie "w tym temacie" osób, które są
            suplementowane przez wiele lat ponieważ chciałabym wiedzieć czy z
            upływem lat "przytępia się", pogarsza się mechanizmy przemiany T4
            w T3 czy nie ma to znaczenia jak długo hamuje się wzrost TSH.
            • Swierdzono ze w watrobie sa magazynowane wszystkie skladniki ktore
              sa potrzebne do tej przemiany a sama przemiana tam nie zachodzi. A gdzie ona
              zachodzi to tego na dzien dzisiejszy jeszcze nikt nie wie.

              z kad takie rewelacje://///? Przemiana zachodzi w miesniach sercu nerkach mozgu i innych .w roznych organach dzialaja rozne dejodynazy
              • A ja radze sprawdzić poziom ferrytyny - czyli żelaza zapasowego,
                znajdującego sie w tkankach, a nie w surowicy. Jeśli żelazo we krwi
                (surowicy) jest wysokie, to najczęściej okazuje się, że ferrytyna
                jest za niska i to jest właśnie przyczyna złej przemiany FT4 w FT3.
                Wystarczy pobrać żelazo doustnie przez 2-3 miesiące (mimo wysokiego
                we krwi) by okazało się, że ferrytyna się podnosi, a we krwi spada,
                no i poprawia się FT3, a co za tym idzie - maleje TSH.
                Dobra ferrytyna to co najmniej połowa zakresu normy.
                U osób z Hashimoto często są problemy z magazynowaniem żelaza.
    • rosteda mozesz podac link do tych 'badan' ?
    • 1anton napisała:

      > Chciałabym poruszyc nowy watek tj. poziom "referencyjne", zalecane
      > przy leczeniu chorych na raka tarczycy. Mój problem polega na tym,
      > że pomimo stosowania wzgledzie wysokiej dawki Eltroxinu tj. 3 x
      > 200 i 4 x 150 nie udaje mi sie osiagnąć wymaganego poziomu TSH tj.
      > 0,1 - 0,2 (mam 0,5). Przyznam, że matrwie sie tym poniewaz przede
      > mna(jak mam nadzieje) jeszcze lata suplemantacji hormonu tarczycy.

      Czy moglabys napisac, czy to lekarz uwaza, ze jest odpowiednim
      poziom TSH 0,1 - 0,2? Ja tez mialam mikroraka brodawkowatego 0,6mm i
      usunieta tarczyce 2 lata temu. Niestety moj endokrynolog caly czas
      obstaje przy supresyjnej dawce i moje TSH wynosi 0,006. Nie musze
      dodawac, ze czuje sie fatalnie, mam duze problemy z sercem, bola
      mnie kosci i mam inne dolegliwosci typowe dla nadczynnosci. U mnie
      150 powoduje prawie zerowe TSH, probowalam zmniejszyc do 125 bo mam
      wrazenie, ze na serce sie wykoncze, to edno zbesztal mnie i
      powiedzial, ze to tylko na moja odpowiedzialnosc, a z sercem to
      przesadzam. I tak sie mecze, bo boje sie sama decydowac.
      >
      • A nie próbowałaś zapytać w którymś z ośrodków, gdzie leczą raki i
        mikroraki tarczycy? Zadzwoń do Gliwic, Warszawy czy innego ośrodka
        (wyszukaj w internecie takie ośrodki) i umów sie na konsultację lub
        choćby tylko zapytaj telefonicznie - powinni Ci pomóc rozstrzygnąć
        wątpliwości - może zmieniły się zasady leczenia, a Twój endo o tym
        nie wie?
      • nie decyduj sama ale koniecznie skonsultuj sie z innym lekarzem
        majacym doświadczenie w leczeniu chorych takich jak my. O poziomie
        TSH dowiedziałam sie od moich dwóch endo, z których jedna przez
        wiele lat pracowała w warszawskim CO. Obie zgodnie uwazaja, że
        powinnam byc utrzymywana w dolnych poziomach normy dla TSH.
        Gdzie sie leczysz? czy miałaś tzw. duży jod? jaki poziom wychwytu
        jodu pozostał ci po jodowaniu?

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.