Dodaj do ulubionych

Nowa! Proszę o interpretację.

01.02.10, 09:35
Witam jestem nowa na formu.
8 grudnia 2009 r. zrobiłam przy okazji innych badań TSH które wyszło
2,920 przy normie <0.27-4.2>
15 stycznia 2010
TSH 4.42
FT4 19,48%
FT3 62.08%
anty TPO 341
anty TG 512
22 stycznia USG tarczycy:
tarczyca niepowiekszona. Płat prawy 19,7x13,9x43,3
Płat lewy 19x12x43,4 ; cieśń 2,6 ; echostruktura nieznacznie
obniżona. Węzły chłonne nie powiększone.- Radiolog stwierdził że
wszystko ok.
25.stycznia raz jeszcze TSH 5,910
26 stycznia byłam u endo.Diagnoza autoimmunologiczne zap. tarczycy.
Zaleciła Euthyrox 25 przez miesiąc a następnie zamiennie raz 50 raz
25 i po 2 miesiącach kontrola tsh. Zdaniem pani doktor ft3 i ft4 nie
mają tu nic do rzeczy. Trzeba doprowadzić tsh do około 1. Ferryny i
wit. b12 też nie zaleciła bo stwierdziła że mam dobrą morfologię
(HGB 14,5). od tygodnia biorę pół tabletki 12,5 euthyroxu i poczułam
się znacznie gorzej niż przed ich braniem. Mam kołatanie serca i
ucisk na klatkę piersiową. Tabletki spowodowały że przestałam być
senna a wręcz przeciwnie nie moge spać. Od jutra powinnam brać juz
25mg a za 3 tyg 50 ale mam obawy czy to idzie w dobrym kierunku, czy
też powinnam to przetrzymać. Czekam na rady doświadczonych. Pozdr.
Edytor zaawansowany
  • aleksandra_01 01.02.10, 12:22
    Witaj

    Twoje wyniki wskazują na tą chorobę, zatem leczenie
    jest nieuniknione. Niektórzy tak właśnie źle reagują.
    Żeby sobie pomóc możesz zwiększać dawkę bardzo powoli,
    tzn. po 12,5 albo nawet po 6,2 na tydzień aż do 50
    i na tej dawce wówczas poczekać 4-6 tyg żeby wyniki
    były wiarygodne. Możesz też brać magnez, który uspokaja serce,
    oczywiście nie razem z hormonem ale w ciągu dnia/ wieczorem.

    Zdaniem pani doktor ft3 i ft4 nie
    > mają tu nic do rzeczy. Trzeba doprowadzić tsh do około 1. Ferryny i
    > wit. b12 też nie zaleciła bo stwierdziła że mam dobrą morfologię
    > (HGB 14,5).

    cóż to już jest Twój wybór, co robić. My tu na forum możemy
    jedynie podzielić się z Tobą naszymi doświadczeniami z choroby,
    co Ty z tym zrobisz to Twoje.

    ft3 i ft4 to nic innego jak hormony tarczycy - te które ona jeszcze
    produkuje, a także te które "powstają" z tabletki euthyroxu.
    czasem u niektórych osób zdarza się, że sam euthyrox nie wystarcza,
    bo mają złą przemianę z nieaktywnego ft4 do aktywnego ft3
    i takie osoby muszą dodatkowo brać tabletkę zawierającą t3.
    Nie badając ft4 i ft3 nie dowiesz się jaka jest Twoja przemiana.

    Tsh jest hormonem przysadki mózgowej, który produkowany jest
    w odpowiedzi na odpowiednie stężenie Trh - produkowanego przez
    podwzgórze. natomiast Trh pojawia się ogólnie mówiąc w zależności
    od tego ile jest hormonów tarczycy we krwi. Jak widać jest to proces
    dosyć skomplikowany, często nie przebiega książkowo - ludzie z niskim
    Tsh mają niskie hormony tarczycy i nie wiedzą czemu mimo leczenia
    nadal czują się źle, wówczas lekarz patrzący na samo Tsh mówi,
    że on nie wie czemu pacjent czuje się źle, przecież Tsh jest np.1
    i uznaje że objawy są nie od tarczycy, podczas gdy dana osoba nigdy
    nie wyszła z niedoczynności.

    Co do b12 i ferrytyny to jednoczesne ich niedobory powodują idealną morfologię,
    u mnie morfologia była dobra [w środku normy], B12 było niskie,
    a ferrytyna bardzo niska [na granicy normy]. przez rok przyjmowałam
    zastrzyki z b12 i duże dawki żelaza, po roku moja morfologia
    zasadniczo wygląda identycznie jak ta z przed roku - nadal wszystko
    jest w środku normy. Wiele innych osób również doświadczyło
    podobnego zjawiska.

    a.
  • wierka-5 01.02.10, 14:23
    <poczułam
    się znacznie gorzej niż przed ich braniem. Mam kołatanie serca i
    ucisk na klatkę piersiową. Tabletki spowodowały że przestałam być
    senna a wręcz przeciwnie nie moge spać>
    Też czułam się gorzej po leczeniu eutyroxem i to dużo gorzej. Bolały mnie stawy
    i mięśnie, serce się tłukło, skakało ciśnienie. Minęło na szczęście gdy hormony
    się w miarę wyrównały.Zajęło mi to 3 miesiące. Ze spaniem tylko było na odwrót,
    zaczęłam dużo spać w dzień,co mi się wcześniej nigdy nie zdarzało.
  • jowall 02.02.10, 09:00
    dzięki za odzew! Napiszę za 5 tygodni jak już zrobię badania, a
    teraz faktycznie włącze magnez.
  • jowall 13.03.10, 12:48
    Witam ponownie! Dziewczyny zrobiłam badania po 5 tygodniach na dawce 25/50. Samopoczucie dość dobre. Serce przestało kołatać pomimo, że nie suplementowałam magnezu - a więc dobra wiadomość winkNiestety wróciła senność i nadal utrzymuje się drętwienie rąk w nocy. Moje wyniki z 12 marca 2010:
    FT4 : 12,64% (spadek)
    FT3 : 55,79% (nieznaczny spadek)
    Witamina B12 : 6%
    Ferrytyna: 10 %
    Potas : 20%
    Magnez 60%
    Morfologia prawidłowa (badanie z 9 marca) hemoglobina 14,5 g/dl rodzinna odmówiła recepty na żelazo. Nie miałam jeszcze wyników ferrytyny.
    Z tego czego się tu nauczyłam wyciągam wniosek: zbyt mała dawka euthyroksu trzeba podnieść ale do ilu ? Oraz konieczność suplementowania żelaza i wit. b12. Czy mam racje drogie ekspertki ?
    Pozdrawiam
  • milaemalka 13.03.10, 19:57
    Proponowałabym euthyrox 50 codziennie i potas
  • rewolka404 13.03.10, 21:05
    ja bym podniosla do 50 na tydzien/dwa a potem do 62,5. Zle znosilas wprowadzenie
    tyroksyny to mozesz pozostac na dawce 50 dluzej, zalezy jak sie bedziesz czula.
    Po ok 5 tyg badania.

    Wit b12 i zelazo wymagaja suplementacji, masz objawy ich niedoboru i nie
    najlepsze wyniki. Przy braku i witb12 i zelaza morfologia moze byc "dobra" i
    niekoniecznie to znaczy, ze organizm ma sie dobrze. Potas mozna zwiekszyc sokiem
    z pomidorow albo pomaranczy - wit C dodatkowo wspomaga wchlanianie zelaza.

    Szybko sie uczysz Hashi, duzy plus dla Ciebie, bo szybciej wyjdziesz na prosta.
    Powodzenia
  • jowall 14.03.10, 15:55
    Dziękuje za odpowiedzi winkDzis zakupiłam witaminę b12 firmy Naturell - 1 tabletka
    dziennie oraz ascofer - żelazo bez recepty 3 tabletki dziennie. To musi
    wystarczyć dopóki nie przekonam jakiegoś lekarza do sorbiferu.Od dziś biorę też
    50 euthyroksu codziennie -zamelduje się za 5 tyg. z wynikami. Dziękuje raz
    jeszcze !!!
  • jowall 15.04.10, 12:52
    Witam wszystkich ! Melduje się ponownie z prośbą o radę wink
    od 14 marca zgodnie z waszą sugestią, drogie ekspertki, przeszłam na
    dawkę euthyroksu 50.
    Przed wizyta u endo zrobiłam jeszcze TSH do pakietu badań
    przedstawionych powyżej.
    16 marca TSH= 2,36 tj. 50, 53 %
    Endo po obejrzeniu badań stwierdziła, że reaguje książkowo, TSH
    ładnie spada i jak dojdzie w okolice 1 to znaczy, że hormony
    ustabilizowane. Oczywiście FT3 i FT4 które zrobiłam ją nie
    interesowały - odnośnie procentów stwierdziła ze tarczyca to nie
    matematyka. Jednak na moją wyraźną sugestię że na dawce 50 czuje się
    lepiej przystała na nią. Ferrytna i wit. b12 dla niej w normie.
    Odmówiła suplementacji. Co do drętwienia rąk - skierowała mnie do
    ortopedy żeby sprawdził odcinek szyjny kręgosłupa. Więc jest to
    lekarz tylko do wypisywania euthroksu wink
    Dziś zrobiłam badania od 4 tyg. na dawce 50.
    FT3 50, 53% (spadek o 5%)
    FT4 11,49% (spadek o ponad 1%).
    Hormony ciągle spadaja pomimo zwiększania dawki. ciągle tego nie
    pojmuje? Rozumiem że muszę dalej zwiększać- o ile ?
    Biorę b12 w tabletkach i ascofer 2 tabl. dziennie. Zdobyłam już inna
    drogą sorbifer. Zacznę łykać jak skończe ascofer.
    Ręce dalej drętwieją. Znów jestem ciągle zmęczona i spiąca. Cera
    sucha okrutnie. Poradźcie...
    Pozdrawiam !
  • rosteda 15.04.10, 18:46
    jowall napisała:

    > Witam wszystkich ! Melduje się ponownie z prośbą o radę wink
    > od 14 marca zgodnie z waszą sugestią, drogie ekspertki, przeszłam na
    > dawkę euthyroksu 50.

    Musisz wiedziec ze na tym forum nie ma ekspertow.
    Jesli takiego potrzebujesz to musisz sie zwrocic gdzie indziej.

    > Przed wizyta u endo zrobiłam jeszcze TSH do pakietu badań
    > przedstawionych powyżej.
    > 16 marca TSH= 2,36 tj. 50, 53 %
    > Endo po obejrzeniu badań stwierdziła, że reaguje książkowo, TSH
    > ładnie spada i jak dojdzie w okolice 1 to znaczy, że hormony
    > ustabilizowane.

    W miare zwiekszania dawki to jest normalna reakcja ze TSH spada, nic nowego
    lekarz nie stwierdzil.
    A cz7y sie hormony ustabilizuja jak TSH bedzie 1 to sie okaze.
    Wielu osob z Hashimoto (ja tez)przy TSH 1 pozostaja nadal w niedoczynnosci co
    okazuje sie wlasnie po zrobieniu fT3 i fT4 jesli one znajdu8ja sie w okolicy
    dolnej granicy normy. Nie tylko wyniki fT3 i fT4 wskazuja na niedoczynnosc ale
    takze i objawy.

    > Oczywiście FT3 i FT4 które zrobiłam ją nie
    > interesowały - odnośnie procentów stwierdziła ze tarczyca to nie
    > matematyka.

    Dlaczego wiekszosc endokrynologow w Polsce nie interesuja wyniki fT3 i fT4 tego
    nie wiem.
    Moze sie na tym nie znaja i umieja tylko dawkowac tyroksyne na podstawie TSH?
    A moze czuja za pacjeta kiedy ten jest albo nie jest w niedoczynnosci.
    Szkoda ze tak jest.

    > Jednak na moją wyraźną sugestię że na dawce 50 czuje się
    > lepiej przystała na nią.

    Chociaz tyle dobrze ze wysluchala ciebie jak sie czujesz na tej dawce i ja
    zaakceptowala, chociaz nie kazdy tak reaguje.

    > Ferrytna i wit. b12 dla niej w normie.
    > Odmówiła suplementacji.

    To nie dobrze. A moze tez sie na tym nie zna? Nie wiem.

    > Co do drętwienia rąk - skierowała mnie do
    > ortopedy żeby sprawdził odcinek szyjny kręgosłupa.

    A ja raczej poszlabym do neurologa i to z wynikiem wit.B12 bo on bedzie wiedzial
    ze taki niedobor moze powodowac ro0zne dolegliwosci neurologiczne w tym
    dretwienie rak.
    (poczytaj posty przyczepione u gory na temat niedoborow wit.B12, zelaza, wit.D3)

    > Więc jest to
    > lekarz tylko do wypisywania euthroksu wink

    Juz sama zdazylas to zauwazyc.

    > Dziś zrobiłam badania od 4 tyg. na dawce 50.
    > FT3 50, 53% (spadek o 5%)
    > FT4 11,49% (spadek o ponad 1%).
    > Hormony ciągle spadaja pomimo zwiększania dawki. ciągle tego nie
    > pojmuje?

    Wyniki powinnas wpisywac w calosci jak i przeliczone na procenty aby byc pewna
    ze nie zrobilas bledu.
    To ze hormony na poczatku leczenia ciagle spadaja to jest normalne (poszukaj
    starych postow na ten temat) i dla nas jasne. Niedobor tyroksyny musi sie tez
    uzupelnic w komorkach i to co bierzesz w tabletce ucieka do nich.

    > Rozumiem że muszę dalej zwiększać- o ile ?

    Wpisz w calosci wyniki wlacznie z normami.

    > Biorę b12 w tabletkach

    W tabletkach przy tak niskim wyniku niedobory sie nie uzupelnia.

    i ascofer 2 tabl. dziennie. Zdobyłam już inna
    > drogą sorbifer. Zacznę łykać jak skończe ascofer.
    > Ręce dalej drętwieją. Znów jestem ciągle zmęczona i spiąca. Cera
    > sucha okrutnie. Poradźcie...

    Te wszystkie objawy moga byc tez z powodu niedostatecznej jeszcze dawki
    tyroksyny. Powinny minac jak bedziesz miala optymalna dawke.
    > Pozdrawiam !
  • jowall 16.04.10, 07:39
    rosteda napisała:
    > Wyniki powinnas wpisywac w calosci jak i przeliczone na procenty
    aby byc pewna
    > ze nie zrobilas bledu.> Wpisz w calosci wyniki wlacznie z normami.

    ostatnie badanie z 15 kwietnia:
    FT3 = 3,26 przy normie <2,30-4,20> tj. 50,53%
    FT4 = 0,99 przy normie <0,89-1,76> tj.11,49%
    Dziś zwiększyłam dawkę i wzięłam 56,25. Myślę że powinnam dojść
    powoli do 75 i po miesiącu na tej dawce zrobić badania. Podzielasz
    moje zdanie ?
    A pomysł z neurologiem nawet nie przyszedł mi do głowy. Zaraz się
    zapisuje. Dziękuje za pomoc wink
  • jowall 19.04.10, 07:26
    up,
  • jowall 20.04.10, 07:28
    Czy stopniowe zwiększanie dawki do 75 mg będzie ok, mając na uwadze
    ciągły spadek FT4? Obecnie jestem na 50.
  • rosteda 20.04.10, 22:49
    A dlaczego tak ostroznie zwiekszasz dawke?
    Zle tolerujesz zwiekszanie?
    Ja bym od razu wziela o 12,5 a za tydzien nastepne 12,5 i za miesiac zrobic badania.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka