Dodaj do ulubionych

Prośba o interpretację wyników w ciąży

01.03.10, 16:31
Odebrałam dziś wyniki, oto one:

TSH 4.88 (norma 0.27-4.20)
FT3 3.77 (norma 2.02-4.43) - 72.61 %
FT4 1.23 (norma 0.93-1.71) - 38.46 %

anty-TG 400.7 (norma 0-60)
anty-TPO 259.6 (norma 0-60)

wit. B12 553 (norma 211-911)

W tej chwili biorę tylko 25 mg tyroksyny dziennie (Euthyrox/Levothyroxine). Poziom TSH wzrósł, a więc jest to jednoznaczne z tym, że zwiększyła się niedoczynność tarczycy, czy tak? Najwyższy poziom TSH jaki mialam zanim zaczęłam leczenie wynosił 4.53, w październiku był w górnej granicy normy (ok. 4.20).
Teraz znów czuję się bardziej i bardziej senna.
Do ilu wg Was powinnam zwiększyć dawkę tyroksyny? Do endokrynologa wybiorę się najwcześniej pod koniec tygodnia, a wiem, że w ciąży bardzo ważny jest poziom TSH. Jestem w tej chwili w ok. 5. tygodniu ciąży, badania były robione tydzień temu, czułam się jeszcze ciut lepiej. Czy wysoki poziom przeciwciał jest zagrożeniem dla płodu?

Edytor zaawansowany
  • hashi-tess 01.03.10, 18:18
    dalla26 napisała:

    > Odebrałam dziś wyniki, oto one:
    >
    > TSH 4.88 (norma 0.27-4.20)
    > FT3 3.77 (norma 2.02-4.43) - 72.61 %
    > FT4 1.23 (norma 0.93-1.71) - 38.46 %
    >
    > anty-TG 400.7 (norma 0-60)
    > anty-TPO 259.6 (norma 0-60)
    >
    > wit. B12 553 (norma 211-911)
    >
    > W tej chwili biorę tylko 25 mg tyroksyny dziennie (Euthyrox/Levothyroxine). Poz
    > iom TSH wzrósł, a więc jest to jednoznaczne z tym, że zwiększyła się niedoczynn
    > ość tarczycy, czy tak?


    Tak, dobrze myślisz.
    Jednak miernikiem niedoczynności jest wyższy poziom FT3 od poziomu FT4.



    > Teraz znów czuję się bardziej i bardziej senna.
    > Do ilu wg Was powinnam zwiększyć dawkę tyroksyny?

    Podnieś dawkę do 50mg i po 2 tyg. oznacz hormony FT4 i FT3.


    Czy wysoki poziom przeciwciał jest zagroże
    > niem dla płodu?
    >


    p/ciała p/tarczycowe atakują tarczycę nie płód.
    Dlatego nie powinnaś mieć takich obaw.

    Podnoś dawkę, oznaczaj poziomy FT4 i FT3 i adekwatnie do ich poziomów reguluj
    dawkę tyroksyny, a będzie dobrze.
    Ty będziesz dobrze się czuła, a Twój maluch będzie rósł jak na drożdżach.

    Pozdrawiam
    Tess
    --
    www.medicus.lublin.pl/2000/08/tarczyca.htm
  • eliza582 01.03.10, 23:33
    a ponad to wszystko nie zapominaj, że jesteś w ciąży i pierwszy trymestr to
    nudności + spanie, więc do tego drugiego masz naprawdę prawo i wcale nie musi to
    być od razu powiązane z nieprawidłowymi wynikami. Przeszłam to jakieś 6 tygodni
    temu, choć teraz w drugim trymestrze lubię pospać raz na dwa, trzy dni
    popołudniu. Trzymaj się. Powodzenia.
  • dalla26 03.03.10, 12:29
    Wczoraj byłam u endokrynolog..zwiększyła mi dawkę do zaledwie 37.5 mg na dzień i
    kazała zrobić za miesiąc TSH i FT4. Bałam się zadać jakiekolwiek pytanie, bo jak
    o coś spytałam to odpowiedź była taka: 'Proszę pani, ja się nie będę teraz
    rozdrabniać nad tym, nie będę wygłaszać tyrad na ten temat' itd. Jak zapytałam o
    przeciwciała to odpowiedziała, że niektórzy mają prawie 1000 (ja mam tylko 259
    a-TPO i 400 a-TG). Twierdzi, że te przeciwciała nie mają znaczenia w ciąży. Nie
    mam do niej zaufania.. Byłam u niej trzeci i chyba ostatni raz..Humor jej się
    dopiero poprawił na koniec wizyty, jak już zapłaciłam. Nie odpowiedziała mi
    nawet na pytanie czy brać kwas foliowy ('to do ginekologa pytanie').
  • hashi-tess 03.03.10, 12:47
    p. dr, która nie współpracuje z pacjentem nie ma za grosz empatii i chyba nie
    była na wszystkich wykładach w czasie studiów.
    Ja poszukałabym innej, a w międzyczasie będąc na dawce 37,5mg tyroksyny po kilku
    dniach przeszłabym na 50mg.

    --
    www.medicus.lublin.pl/2000/08/tarczyca.htm
  • dalla26 22.03.10, 16:56
    Witajcie,
    zrobiłam dzis badania, jestem ok. 3 tygodnie na nowej dawce euthyroxu (z 25 mg
    na 37.5 mg), oto moje wyniki:

    TSH: 1,43, norma: 0,34-5,6

    FT 4: 10,16, norma: 7,46-21,10, co daje 19,79%

    wyniki FT 3 bede miala dopiero pod koniec tygodnia.

    Endokrynolog powiedziała mi, ze w ciazy TSH powinno byc blisko dolnej granicy
    normy, natomiast FT 4 blisko gornej. O ile TSH spadlo (poprzednio mialam powyzej
    gornej granicy normy), o tyle FT 4 zblizylo sie do dolnej granicy sad

    Czy powinnam zwiekszyc dawke euthyroxu? A jesli tak, to czy jej zwiekszenie nie
    spowoduje, ze TSH spadnie do zbyt niskiego poziomu? Czuje sie bardzo senna,
    oslabiona. Myslalam, ze to przez hormony, ale chyba nie, skoro TSH jest ok? Nie
    wiem ktory hormon ma najwieksze znaczenie w ciazy i czemu endokrynolog kaze
    oznaczac tylko TSH i FT4, a FT 3 nie? czy to jest nieistotne? Jestem obecnie w
    10 tygodniu ciazy

  • sasanka88 22.03.10, 18:31
    cześć
    chciałam tylko napisać, żebyś też tak nie szalała z tym euthyroxem,
    to nie witaminy i trzeba ja dawkować, a zwłaszcza podwyższać
    rozważnie, szkoda serducha
  • hashi-tess 22.03.10, 20:05
    przepraszam, napisz w którym momencie autorka
    wątku szalała z tym euthyroxem?
    12,5mg to nie jest jakaś zawrotna dawka.
    --
    www.medicus.lublin.pl/2000/08/tarczyca.htm
  • dalla26 22.03.10, 21:19
    Chyba nie szaleję z euthyroxem? Dawkę 25 mg brałam od lipca ub. roku, a o te
    12.5 mg kazała mi podwyższyć endokrynolog. I co ciekawe, od jakiegoś czasu,
    odkąd jestem na tej wyższej dawce, nie mam tak często tego dziwnego kołatania
    serca ('szarpnięć', jak tu już ktoś wcześniej pisał).
  • aleksandra_01 22.03.10, 20:03
    > FT 4: 10,16, norma: 7,46-21,10, co daje 19,79%

    > Czy powinnam zwiekszyc dawke euthyroxu?

    po niskim ft4 widać, że dawka nadal jest za mała

    A jesli tak, to czy jej zwiekszenie nie
    > spowoduje, ze TSH spadnie do zbyt niskiego poziomu?

    to nic się nie stanie, ważne żeby ft4 i ft3 nie spadły

    Czuje sie bardzo senna,
    > oslabiona. Myslalam, ze to przez hormony, ale chyba nie, skoro TSH jest ok?

    na Twoje samopoczucie największy wpływ ma ft3 oraz proporcja ft3 do ft4,
    tsh nie ma tu nic do rzeczy.

    Nie
    > wiem ktory hormon ma najwieksze znaczenie w ciazy

    najważniejszy - ft3, równie ważny ft4 i całkiem nie ważny tsh.

    i czemu endokrynolog kaze
    > oznaczac tylko TSH i FT4, a FT 3 nie? czy to jest nieistotne?

    w medycynie tak jak w każdej dziedzinie wiele się zmienia
    i większość lekarzy nie nadąża za "nowinkami". Kiedy oni byli
    na studiach jeszcze nie potrafiono badać ft4 i ft3, a nawet gdy
    to były to drogie i specjalistyczne badania - więc w ramach
    oszczędności leczono nieco na ślepo za pomocą samego tsh.
    od tamtej pory bardzo wiele się zmieniło, wiadomo już
    że tsh nie zawsze jest proporcjonalne do hormonów tarczycy
    oraz, że to głównie ft3 ma znaczenie - ponieważ jest aktywną
    formą hormonów tarczycy. Wielu lekarzy jednak nadal pozostaje
    wierna swoim starym sprawdzonym metodom, nie zważając
    na to że nie zawsze taka terapia jest skuteczna.

    innym aspektem jest ciąża, w czasie której tsh jest
    nieco zaburzone ze względu na działanie hormonów ciążowych.

    > zrobiłam dzis badania, jestem ok. 3 tygodnie na nowej dawce euthyroxu (z 25 mg
    > na 37.5 mg)
    Jestem obecnie w
    > 10 tygodniu ciazy
    >

    to jest ten moment kiedy dziecko jeszcze bardzo potrzebuje
    hormonów, ponieważ samo nie potrafi jeszcze produkować dla siebie
    tych hormonów, a Twój poziom ft4 jest dosyć niski zatem ja bym
    proponowała 50mg.

    a.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.