Dodaj do ulubionych

O co zapytać lekarza przed rozpoczęciem leczenia?

04.05.10, 18:39
Moje wyniki to:

FT4 33.77% [wynik 1.19, norma (0.93 - 1.7)]

FT3 58.75% [wynik 3.41, norma (2 - 4.4)]

TSH 2,45 (norma 0,27 - 4,2)

przeciwciała anty TG 242,5 (norma poniżej 115)

Dodatkowo: duży hipoechogeniczny guz w prawym płacie tarczycy (ok 48 x 41 x 27 ), mały w lewym płacie

Biopsja w porzadku (tzn bez komórek nowotworowych, zwyrodnienie komórek tarczycy)

Bardzo wysoki (od lat) poziom cholesterolu LDL mimo drowej diety; duże zmiany na dnie oka wywyłane właśnie cholesterolem.

Na pierwszej wizycie dostałam diagnoze Hashimoto, zostałam wysłąna na biopsję i rentgen. Lekarz wstępnie kwalifikuje mnie do usunięcia prawie całej tarczycy, zostawiajc mniej wiecej 1/4.

Niby hormony w porządku, ale od paru miesięcy bardzo źle sie czuję, męczę się każdym głupstwem, i tak dalej - zdechły szcur i wyliniały kot to właściwe określenia.

O co powinnam zapytac lekarza przed rozpoczęciem leczenia? Jutro mam kolejną wizytę.

Czy powinnam się domagać jakichś leków?

Czy jest jakaś szansa na poprawę samopoczucia i sprawności intelektualnej?

Po długim weekendzie czuję się jeszcze gorzej niż przed...

Poradźcie coś!


Obserwuj wątek
    • maheda Zapytaj, co sądzi o wynikach. 04.05.10, 19:52
      Oraz jak wyobraża sobie leczenie Ciebie.

      1. TSH nie jest w normie. WHO zastanawia się nad zmniejszeniem normy, do 2.0.
      W naszym obszarze TSH u zdrowej osoby powinno wynosić >=1, a nie 2.5.
      Jeśli lekarz Ci powie, że uważa, że masz TSH w normie - wiej od niego.

      2. Wyników fT43 i fT4 nie masz dobrych mimo, że są w normie.
      U Hashimotowców powinny wynosić przeważnie powyżej 60%, a Ty masz fT4 na
      poziomie 34%, fT3 na poziomie 59%. Różnica między nimi to 25 punktów
      procentowych, co jest dość dużą różnicą. Przemianę T4 w T3 masz OK, za to
      tarczyca nie daje rady produkować hormonu T4.

      Powinien Ci suplementować T4 (np. Euthyrox), na początku co miesiąc trzeba
      będzie sprawdzać poziomy hormonów fT3 i fT4, żeby sprawdzać, czy zmieniać dawkę.
      Potem trochę rzadziej.

      Za Twoje złe samopoczucie może być odpowiedzialny niski poziom ferrytyny i
      witaminy B12 we krwi.
      Dobrze byłoby chyba też to zbadać.

      --
      Profesjonalna bra-fitterka maheda.eu
      Czy POTRAFISZ założyć stanik?
    • agor1965 Re: O co zapytać lekarza przed rozpoczęciem lecze 06.05.10, 22:08
      Lekarz sądzi tyle, że to Hashimoto, a guz do usunięcia bo duży i uciska tchawicę.

      Tymczasem jednak nie dostałam absolutnie żadnych wskazań poza dalszymi badaniami (B12, morfologia oraz badania w kierunku hormonów kory nadnerczy). Z forum i innej lektury wynika że słusznie (może brak w tym zestawie tylko ferrytyny), ale nie mozna było tak od razu?

      Tym bardziej że te badania zajmą kolejne min. 2-3 tygodnie (z tą kora nadnerczy to nie tak prosto) + umówienie się na kolejną wizytę.

      Tymczasem ja nie mam na nic siły, a muszę ją mieć - takie czasy...

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka