Dodaj do ulubionych

Zanik tarczycy, a wyniki dobre

15.06.10, 11:47
Hej,
Bardzo prosze o rade, jakies sugestie.
Od 10 lat choruje na borelioze, od 4 lat lecze ja niemal ciagla
antybiotykoterapia, a ostatnio odkrylam ze jakies cuda dzieja mi sie z
tarczyca. Ponad 3,5 letnia ciagla antybiotykoterapia nie przyniosla zadnej
poprawy, a nawet jest coraz gorzej. Mysle, ze moze to juz nie tylko borelioza,
ale ze czesc objawow jest od tarczycy?
Moje objawy od 5 lat mocno wykluczyly mnie z zycia, wlasciwie wegetuje.
Moje najgorsze objawy to:
ciagla tachykardia, silne oslabienie, miażdżąca sennosc, bezwlad (zwiotczenie
miesni i umyslu), silne zawroty glowy, proble my z koncentracja i pamiecia,
ciagle przymulenie, "zawiecha", bole miesni, czarne klebuszki latajace przed
oczami, zmeczenie, brak sil.
Objawy te naleza do kanonu objawow boreliozy, ale wiem ze czesc z nich
"pasuje" tez do tarczycy.
W przeciagu ostatnich 4 lat jakos tak intuicyjnie sama na wlasna reke badalam
tarczyce. Ostatnio robilam usg i okazalo sie ze moja tarczyca w ciagu 4 lat
zmalala o polowe. Wyniki z krwi mam dobre. Bylam tydzien temu po raz pierwszy
w zyciu u endokrynologa i nic z tej wizyty nie wyniknelo, oprocz tego ze mila
pani mnie skasowala mowiac ze nie wie co zrobic wrrrrrr...

Ponizej moje wyniki:

USG TARCZYCY Z DNIA 27 maja 2010
Sama tarczyca jak najbardziej ok jesli chodzi o strukture, echogenicznosc itd,
wynik opisany jako prawidlowy, ale OBJETOSC CALKOWITA TARCZYCY to 6,85 cm3
(norma dla kobiet ok. 18 cm3)
plat prawy objetosc 3,95 cm3
plat lewy 2,90 cm3
ciesn 5 mm

USG TARCZYCY z 19 stycznia 2006:
Sama tarczyca jak najbardziej ok jesli chodzi o strukture, echogenicznosc itd,
wynik opisany jako prawidlowy,, OBJETOSC CALKOWITA 12,7 cm3
plat prawy 8,5 cm3
plat lewy 4,2 cm3

Czyli tarczyca w ciagu 4 lat skurczyla sie o polowe!!!!

Badania z krwi:
7 czerwca 2010
TSH 2,190ulU/ml norma 0,230 - 4,500
anty TPO 17,34 IU/ml norma 0.00 - 35,00

kwiecien 2009
TSH 2,23 uIU/ml norma 0,23 -4,50
wit. B12 405,10 pg/ml normy 200 -900

wrzesień 2009
fT3 5,66 pmol/l norma 3,90 - 7,80
fT4 16,08 pmol/l norma 11,50 - 21,00

wrzesien 2007 roku
FT3 3,53 pg/mL norma 2,50 - 3,90
FT4 0,71 ng/dL norma 0,58 - 1,64

listopad 2005
TSH 2,260 uIU/ml

Bede wdzieczna za jakies sugestie. Sytuacja wydaje mi sie skomplikowana, bo
wyniki z krwi sa ok (lae moze nie wiem o czyms, o czym wy wiecie? smile

Z gory bardzo dziekuje za pomoc.
Pozdrawiam
Gosia






Edytor zaawansowany
  • milaemalka 15.06.10, 14:00
    na forum są osoby ,które nie mają przeciwciał a jednak ich tarczyca maleje
    ,zazywają tyroksynę pomiewaz tarczyca nie jest w stanie wyprodukowac tyle ile
    trzeba hormonów. Zrób badanie krwi Ft3 i Ft3.We wrzesniu Ft3=45% a
    Ft4=48%.Sprawdz jak jest teraz.Radziłabym też zbadac ferrytynę(nie zelazo) .Jej
    niski poziom daje objawy podobne do niedoczynności.A także zbadaj wit b12
    ,magnez i potas.W związku z tym ,że doplegliwości serowe mogą być od
    niedoczynności lub niskiego poziomu wyżej wymienionych Duzo tego jest ale radzę
    zrobic,Sprawdz w,którym laboratorium jest najtaniej
  • welwiczia1 21.06.10, 21:53
    Dziekuje Milaemalko.

    Zrobilam juz czesc badan, wpisuje wyniki:
    potas 4,30 mmol/l norma 3,5-5,0
    magnez 1,78 mg/dl norma 1,6-2,5
    zelazo 104,6 ug/dl norma 50-155
    ferrytryna 39 ng/ml norma 10-150
    B12 - wynik Ok, w poprzednim poscie.

    Wyniki wygladaja OK.

    Zastanawiam sie co dalej robic, bo sprawa jest chyba dosc skomplikowana.

    wyszly mi za to nizsze niz przewiduje norma limfocyty, leukocyty i neutrocyty -
    ale to moze byc od lekow ktore biore na padaczke.

  • welwiczia1 21.06.10, 21:58
    I o dziwo, mimo ze jestem wegetarianka i odzywiam sie baaardzo zdrowo, wyszedl
    mi podwyzszony cholesterol
    Pozdrawiam i czekam na jakies rady, bo ciagle jestem w kropce.
  • milaemalka 22.06.10, 09:25
    Cholesterol podwyższony wychodzi również w niedoczynności.Tez miałam znacznie
    powyżej normy zanim zaczełam brać hormony .Magnez masz niski czyli wskazane
    uzupełnienie .Cześc problemów możesz mieć z tego powodu.Wprawdzie zelazo
    wychodzi w porządku ale zapas w tkankach jest mały.Radziłabym również zakupic
    żelazo w tabletkach.Wit B12 robiłaś rok temu ,to stary wynik,zwłaszcza ,ze
    jesteś wegetarianka.Najwazniejsze to Ft3 i Ft4.Te wyniki pozwalają stwierdzic
    czy się jest w niedoczynności

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka