Dodaj do ulubionych

Nowe wyniki + sugesta zmiany dawki i leku

29.06.10, 12:28
Zaczynałam z takimi wynikami:
TSH trzeciej generacji ultraczułe 1,935 μIU/ml 0,550 — 4,780
Wolna trijodotyronina (FT3) 3,54 pg/ml 2,30 — 4,20 65,26%
Wolna tyroksyna (FT4) 0,97 ng/dl 0,89 — 1,76 9,20%
Ferrytyna 33,30 ng/ml [10 — 291]

Wdrożono leczenie eutyroksem - dawka 50

Po 6 tygodniach wyniki mam takie:

TSH - 1,068 [0,550 - 4,780]
FT3 - 3,55 [2,3-4,2] czyli 65,79 %
FT4 - 1,19 [0,89-1,79] czyli 34,48%
Ferrytyna 37,60 ng/ml [10 — 291]

Obecnie lekarz proponuje zwiększenie dawki, ale nie poprzez zwiększenie dawki
eutyroksu, tylko przez wdrożenie leczenia NOVOTHYRALEM 75 + 25 eutyroksu.

Już tu na mnie jedna hashimotka krzyczy, że na novothyral za wcześnie - a ja
nie wiem czemu i co mam zrobić z lekarzem - przekonywać, zmieniać?
Edytor zaawansowany
  • aleksandra_01 29.06.10, 13:30
    > FT3 - 3,55 [2,3-4,2] czyli 65,79 %
    > FT4 - 1,19 [0,89-1,79] czyli 34,48%

    ft3 > ft4
    a to znaczy, że jest za mało t4, czyli euthyroxu

    novothyral podaje się kiedy ft3 < ft4 !

    euthyrox = T4
    novothyral = T4 + T3

    sama się zastanów, co teraz jest Ci potrzebne.
    masz przyzwoitą ilość ft3 i za niską ilość ft4,
    co się stanie gdy dodasz novothyralu? co się podniesie?
    wyniki ft3 i ft4 powinny być zbliżone do siebie.

    > nie wiem czemu i co mam zrobić z lekarzem - przekonywać, zmieniać?

    może należało zapytać lekarza, dlaczego chce przepisać Ci novothyral,
    niech to uargumentuje. masz prawo wiedzieć co bierzesz i dlaczego,
    w końcu to Twoje zdrowie i to Ty będziesz się źle czuć.

    poza tym nic nie piszesz o tym, czy bierzesz żelazo, jeśli nie to przydałoby się.

    a.
  • nunia01 29.06.10, 14:33
    W trakcie wizyty to ja taka mądra nie byłam żeby się pytać dlaczego. On mi
    tłumaczył, że zwiększa mi T4, bo do tej pory brałam 50 eutyroxu, a novothyral
    zawiera 50 T4 i 25 T3, a jeszcze mam do niego dokładać 25 T4. czyli dawka T4
    będzie zwiększona do 75, a dodatkowo dostanę 25 T3.
    Tłumaczenie wydało mi się spójne i nie protestowałam, więc teraz nie bardzo wiem
    jak to rozwiązać?

    Odnośnie żelaza brałam chelaFerr i chyba znowu zacznę brać.
  • nunia01 29.06.10, 14:48
    Poczytałam trochę o tym novo i może po prostu gość chce mnie odchudzić?
    Mam duża nadwagę w zasadzie ocieram się o otyłość. W dodatku mam
    insulinooporność. Od jakichś 4 tygodni przestałam szczęśliwie tyć. A niestety
    wolno, bo wolno ale byłam na tendencji zwyżkowej.
  • aleksandra_01 29.06.10, 15:03
    > będzie zwiększona do 75, a dodatkowo dostanę 25 T3.

    dawka T4 powinna być zwiększona - tu się zgadzam,
    ale po co dodatkowo zwiększać T3?
    w taki sposób one nie będą dążyły do wyrównania,
    ft3 wyskoczy Ci ponad normę, a ft4 będzie na właściwym poziomie.
    po co niepotrzebnie obciążać serce, które nie lubi nadmiaru ft3.

    > Poczytałam trochę o tym novo i może po prostu gość chce mnie odchudzić?

    może, ale to zły pomysł, jak ft4 będzie równe z ft3 to waga sama spadnie.
    Poza tym, przy odchudzaniu trzeba mieć lepszą ferrytynę, bo bez tego niewiele się zdziała.

    > tłumaczył, że zwiększa mi T4, bo do tej pory brałam 50 eutyroxu, a novothyral
    > zawiera 50 T4 i 25 T3, a jeszcze mam do niego dokładać 25 T4.

    novothyral 100 zawiera 100 T4 + 20 T3
    novothyral 75 zawiera 75 T4 + 15 T3

    jak byś zaczęła brać tak jak napisałaś w pierwszym poście,
    czyli 75 novothyrali i 25 euthyroxu, to porównaj:

    75 novothyralu = 75 T4 + 15 T3
    25 euthyroxu = 25 T4 + 0 T3
    razem: 100 T4 + 15 T3

    dla przypomnienia raz jeszcze, brałaś:
    50 T4 + 0 T3

    ludzie którzy biorą novothyral, ze względu na niskie ft3,
    biorą zazwyczaj dużo euthyroxu i odrobinkę novothyralu.
    bardzo rzadko zdarza się sytuacja, aby komuś pasował
    np. sam novothyral.

    a u Ciebie, gdy jest dużo ft3, to dodanie jeszcze bardzo dużo T3,
    bo 15 T3 to jest bardzo dużo, będzie niezbyt przyjemne.

    w każdym bądź razie gdybyś jednak zdecydowała się postąpić zgodnie
    z propozycją lekarza, to chociaż nie bierz tego wszystkiego od razu
    w takiej dużej dawce, tylko stopniowo zwiększaj.
    przemyśl to jeszcze.

    a.
  • nunia01 29.06.10, 15:10
    Dziękuję za szczegółowe wyjaśnienie!
    Teraz już wiem, że źle mi wytłumaczył - bo z tego co mówił wynikało w sumie 75
    T4 i 25 T3, więc mam święte prawo pójść i się zapytać, bo mam uzasadnione
    wątpliwości!

    Jak to dobrze mieć się kogo poradzić!

    A skoro planuje mi tak drastyczna podwyżkę T4 (z 50 na 100) i skoro mam takie
    niskie FT4 pozwolę sobie zwiększyć do wizyty eutyroks do 75, bo ostatnio czuję
    się kompletnie wypluta.
  • milaemalka 29.06.10, 15:48
    Ale brednie.Chodzisz do niego na fundusz czy prywatnie?
  • nunia01 30.06.10, 08:26
    A konkretnie dlaczego brednie?

    Do tego lekarza chodzę na 'pakiet od pracodawcy' albo zupełnie prywatnie.

    Bardzo przepraszam jeśli nie wszystko wiem o swojej chorobie, ale dopiero
    niedawno mi ją zdiagnozowano. Jeśli możesz to pomóż - chętnie i z zapałem się
    dokształcam.

    Nie wiem jakie ma znaczenie czy chodzę prywatnie czy państwowo?

    Akurat w moje sytuacji uzasadnione jest szerokie konsultowanie. Niestety mój
    onkolog nie ogarnia kwestii hormonów tarczycy.
  • rosteda 30.06.10, 00:16
    nunia01 napisała:

    > A skoro planuje mi tak drastyczna podwyżkę T4 (z 50 na 100) i skoro mam takie
    > niskie FT4 pozwolę sobie zwiększyć do wizyty eutyroks do 75, bo ostatnio czuję
    > się kompletnie wypluta.

    I slusznie. Tylko pamietaj i za 6 tygodni powtorz wyniki fT3 i fT4.
  • milaemalka 30.06.10, 18:28
    Oczywiscie miałam na myśli pomysł lekarza,zeby wprowadzać novo.Nie robimy tego
    ,gdy ft3>ft4,bo to świadczy o niedoczynności.Jeżeli Ft4 jest wysokie i nie ma
    prawidłowej przemiany -Ft3 bardzo małe -to wtedy tak.Pytałam czy prywatnie ,bo
    gdybym miałam płacic za wizyty u tego lekarza to wolałabym przeznaczyć pieniądze
    na robienie badań
  • nunia01 01.07.10, 09:59
    No to wygląda na to, że powinnam zmienić lekarzasad A już myślałam, że znalazłam
    dobrego. Niby patrzy na stosunek hormonów do siebie, ale wyciąga złe wnioskisad
    Matko, gdzie ja mam szukać. Pani doktor w przychodni państwowej stwierdziła, że
    w ogóle mi żadne leczenie nie jest potrzebne, bo tarczyca zachowała jeszcze
    czynność.
    Co gorsza wysłałam do niego młodszą siostrę. Bo w badaniach jej wyszły wysokie
    przeciwciała, hormony z grubsza w równowadze i w okolicy 60% normy. I też jej
    kazał brać nowvo - nie pamiętam ile, ale kawałek tabletki 1/4. Tłumacząc, że to
    osłonowo.
  • aleksandra_01 01.07.10, 14:31
    > kazał brać nowvo - nie pamiętam ile, ale kawałek tabletki 1/4. Tłumacząc, że to
    > osłonowo

    osłonowo, na co ?

    a.
  • milaemalka 01.07.10, 14:32
    O zgrozo.Mam nadzieje,ze juz powiedziałaś siostrze,zeby tego nie brała.Jeżeli
    hormony sa na podobnym poziomie nie bierze się novo.Osłonowo to mozna brac 25
    euthyroxu a nie novo.Na forum już były na ten temat wypowiedzi,możesz
    poszukać.Jedni lekarze czekają aż wystąpi niedoczynność ,inni przepisują małą
    dawke tyroksyny od razu.A jak sie siostra czuję i jaką ma tarczyce ?
  • nunia01 01.07.10, 14:51
    'osłonowo na tarczycę, bo jest ona atakowana przez przeciwciała, żeby zapobiec
    wystąpieniu niedoczynności' - wedle przekazu siostry

    Cholera miałam go za dobrego lekarza, a to mi się coraz mniej podobasad

    Powiedziałam, żeby skonsultowała, ale ona weźmiesad Bo strasznie chce się odchudzić.
  • nunia01 12.07.10, 16:40
    Powtórzyłam badania nic nie zmieniając (czyli cały czas 50 eutyroxu) i się
    zdziwiłam:
    TSH 0,963 [0,490 - 4,670]
    FT4 1,16 [0,71-1,85] 39,47%
    FT3 2,02 [1,45-3,48] 28,08%

    dwa tygodnie wcześniej miałam:
    FT4 34,98%
    FT3 65,79%

    Tak wyszło, że robię te badania w dwóch rożnych laboratoriach i układa się to
    tak, że o ile wynik FT4 nie budzi moich emocji. Zaczęłam od 21,93%, spadło do
    9,2%, po wdrożeniu leczenia miałam 37,7%, 34,98% i obecne 39,47%.
    O tyle FT3 układa się naprzemiennie (przy pierwszym FT4 nie było badane), a
    później 65,26%, 26,6%, 65,79% i obecne 28,08%.
    Wysokie wyniki mam z jednego laboratorium, niskie z drugiego. Dawka hormonu cały
    czas taka sama. Zastanawiam się, czy to nie jest jakiś błąd laboratorium. To FT3
    może sobie tak skakać? A jeśli tak, to dlaczego?
  • devilyn 12.07.10, 17:12
    Niunia, a jak u Ciebie z ferrytyną???
    --
    Kobieta jest cudem...w szczególności jeśli ma diabła za skórą...

    Pamiętaj, że Twoja głupota jest też pewnym sposobem używania
    umysłu...
  • rosteda 12.07.10, 23:56
    Witaj Niunia01
    Tobie Novothyral jest niepotrzebny.
    Pozostan tylko na tyroksynie ale potrzebowalabys nieco wieksza dawke bo 39% fT4
    to wcale nie za duzo.
    Ja bym sprobowala zwiekszyc o 12,5 i za dwa tygodnie jeszcze raz o 12,5.
    Za 6 tyg kontrola badan.
    Co do roznych wynikow to wplyw na nie ma:
    -laboratorium - metoda jaka wykonuja, w jakich jednostkach sa normy, osoba ktora
    to wykonuje, zakres norm
    -oraz ty sama - pora pobrania krwi(dzien godzina), wyniki u nas sie zmieniaja
    pod wplywmem np:stresu czy choroby. Nasza tarczyca tez potrafi raz pracowac
    lepiej a raz gorzej.

    A nawet jesli ktos pobierze krew w tym samym czasie i wysle do innego
    laboratorium to tez moze byc roznica.
    Roznica wyniku fT4 w obu laboratoriach jest bardzo niewielka, tylko 0,4% co nie
    jest zadnym bledem to jest dopuszczalne.
    Natomiast fT3 prawdopodobnie bylo robione inna metada i ma inne jednostki przy
    normych czego ty nie napisalas w poscie.
    Tak ze sie tym wcale nie martw.
    Co do nadwagi to powinnas leczyc ta insulinoopornosc. Nie mozna z tym czekac az
    sie dalej rozwinie.
  • nunia01 13.07.10, 09:49
    Ferrytyna marniutka - około 10 % normy. Suplementuję czym mogę, a lekarz nic na
    receptę mi nie dał.

    Teraz nie wpiszę wyników z normami, bo nie mam ich przy sobie, ale przy
    przeliczaniu na procenty zawsze uwzględniam normę dla konkretnego wyniku, więc
    inne normy nie mają wpływu na wynik w procentach, a taki wynik porównuję. I tak
    mnie trochę przestraszyło to skaczące FT3. Bo nie bardzo wiem o czym może to
    świadczyć?

    Na insulinooporność biorę Glukophage w dawce 1500 od prawie 2 miesięcy chyba,
    ale nie chudnę. Nie wiem co jeszcze poza dietą z niskim indeksem glikemicznym
    mogę zrobić.



  • aleksandra_01 13.07.10, 11:51
    > Ferrytyna marniutka - około 10 % normy.
    > ale nie chudnę. Nie wiem co jeszcze poza dietą z niskim indeksem glikemicznym
    > mogę zrobić.

    musisz podnieść ferrytynę, przynajmniej do połowy normy
    inaczej nie schudniesz. Mechanizm jest prosty, żelazo
    wpływa na czerwone krwinki, a one transportują tlen do tkanek,
    jak jest dużo żelaza, dużo czerwonych krwinek, a tym samym dużo tlenu
    to zachodzi spalanie. Bez tlenu nie ma spalania. a chcemy spalić tkankę tłuszczową.
    Oczywiście wiadomo, że wysiłek fizyczny też jest potrzebny,
    ale sam wysiłek bez uzupełnienia braków nie wiele pomoże.

    a.
  • nunia01 06.08.10, 10:27
    Wreszcie skonsultowałam te nowotyralowe pomysły z (mam nadzieję) dobrym
    endokrynologiem.
    No i wyszło na to, że pomysł tak jak pisałyście był nie za bardzo.
    Zwiększenie dawki eutyroksu do 75 zostało pochwalone. Tak, że na razie jadę
    dalej na 75, aż będę mogła sprawdzić postępy.

    Swoją drogą to jedyny lekarz, który mnie bada 'ręcznie', osłuchuje, mierzy
    ciśnienie i pyta się o samopoczucie.

    O nowotyralu dowiedziałam się, że tak naprawdę by mi nie zaszkodził, ale nie
    bardzo ponoć nadaje się do długotrwałego leczenia. pani doktor raczej
    zastosowałaby go w celu szybkiego wyprowadzenia kogoś z niedoczynności.

    Tak, że dziękuję za wsparcie i pomoc w podejmowaniu decyzji.
  • nunia01 18.09.10, 17:27
    No i przetańcowałam od lipca na 75 eutyroxu i chcę się poddać Waszej ocenie zanim się o wynikach wypowie lekarz - żebym znowu głupia w gabinecie nie była.

    Obecne wyniki:
    TSH 0,934 µIU/ml [0,550 — 4,780]
    FT3 3,37 pg/ml [2,30 — 4,20] czyli 56,32%
    FT4 1,25 ng/dl [0,89 — 1,76] czyli 41,38%

    Czuję się dobrze, chociaż przy tej dawce już czasami co nieco odczuwam. Jakieś kołatania serca wieczorem mi się zdarzają.
  • milaemalka 18.09.10, 19:15
    Niwe pamiętam czy masz hashimoto .Jeżeli tak to wyniki wskazuja ,że dawka jest jeszcze za mała.Masz obawy to podnies niewiele o 6,25.To kołatanie serca jezeli zdarza sie gdy się połozysz może być od niskiej wit B12 .Radziłabym też sprawdzić ferrytryne .Objawy sercowe daje też niski potas i magnez.Dlatego trzeba sprawdzac
  • nunia01 19.09.10, 22:26
    Mam hashi, mam guzek na tarczycy (zbiopsjowany), mam niską ferrytynę (poniżej 10% normy - cały czas suplementuję), wit B12 badałam raz i była w normie.

    Czyli w zasadzie jestem na dobrym kursie, tylko jeszcze trochę muszę zwiększyć dawkę. No nic jutro pogadam z lekarzem, mam nadzieje, że mnie nie wywali jak powiem, że się nie zastosowałam do zaleceń i jeszcze na novo nie jadęsmile I wygrzebię wyniki magnezu i potasu, bo chyba robiłam przy okazji, ale jeszcze nie wszystkie były w sobotę.

    Dzięki!
  • nunia01 08.11.10, 08:12
    Cały czas na eutyroksie 75
    TSH 0,76 [0,490-4,670]
    FT3 2,48 [1,15-3,48] 57,08 %
    FT4 1,19 [0,71-1,85] 42,11 %
    Ferrytyna 49 13,9 %

    Trochę się boję, że mi to TSH tak leci w dół. Ale reszta chyba całkiem nieźle. Od tygodnia czuję się świetnie. Podnieść jeszcze trochę dawkę?

    Chyba suplementacja żelaza w końcu zaczęła przynosić jakieś efektysmile O prawie 4 % mi wzrosło od ostatniego badaniasmile

    Z dokładnością do tego, że od kilku dni wszystko mnie swędzi i nie chce przejść, a przyczyny nie zidentyfikowałam.




  • aleksandra_01 08.11.10, 20:18
    > FT3 2,48 [1,15-3,48] 57,08 %
    > FT4 1,19 [0,71-1,85] 42,11 %

    ft3 wyższe od ft4 czyli proponuję zwiększyć dawkę.

    > Trochę się boję, że mi to TSH tak leci w dół.

    i co z tego? tsh jest potrzebne żeby zmuszać tarczycę do pracy,
    ale Twoja tarczyca już nie pracuje, nie ma po co jej zmuszać,
    teraz musisz sama się zmuszać, żeby brać tabletki.
    moje tsh na novothyralu od dawna jest poniżej 0,005
    i moja endokrynolog jedyne co mówi "proszę nie patrzeć na tsh",
    już nawet moja rodzinna się nauczyła, że to ft3 i ft4 są ważne.

    > Ferrytyna 49 13,9 %

    to nadal jest malutko, także niestety nadal musisz uzupełniać.

    > Z dokładnością do tego, że od kilku dni wszystko mnie swędzi i nie chce przejść
    > , a przyczyny nie zidentyfikowałam.

    nigdzie nie znalazłam badania wit b12, wykonywałaś to badanie?
    jak nie to wykonaj.

    a.
  • nunia01 09.11.10, 07:46
    Dziękuję za odpowiedź.

    Badanie wit B12 wykonywałam jakieś pół roku temu i było ok, ale powtórzę zgodnie z sugestią.

    Żelazo suplementuję nadal, wiem, że jeszcze wynik jest słabiutki, ale to pierwszy raz jak coś się ruszyłosmile
  • nunia01 19.12.10, 14:08
    TSH - 0,070 μIU/ml [0,550 — 4,780]
    FT3 - 3,63 pg/ml [2,30 — 4,20] = 70%
    FT4 - 1,37 ng/dl [0,89 — 1,76] = 55,7%

    TSH niby mówi, że się wpędziłam w nadczynność, ale staram się tym nie przejmować.

    FT4 mam na najwyższym poziomie jaki pamiętam.

    Dobra ta dawka dla mnie, czy niekoniecznie?
  • rosteda 19.12.10, 22:00
    Moje TSH tez jest takie niskie juz od kilku lat.
    Wyniki sa dobre, tylko ze wynikow sie nie leczy a czlowieka.
    Dobra dawka jest wtedy jak sie dobrze czujemy.
    Ty nic nie napisalas jak sie czujesz wiec kto moze wiedziec czy ta dawka jest dobra dla ciebie?
  • nunia01 20.12.10, 10:09
    Czuję się bardzo dobrze. Nie jestem ciągle śpiąca i zmęczona. W zasadzie najlepiej od rozpoczęcia leczenia się czuję teraz.
    Jedyny skutek uboczny, to w ciągu ostatnich 4 tygodni może ze 2 razy zdarzyło mi się, że serce strasznie szybko pracowało.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.