• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Dieta przy niedokwaśnosi żołądka (zapalenie błony) Dodaj do ulubionych

  • 09.07.10, 16:43
    Niedokwaśność soku żołądkowego jest wynikiem upośledzenia czynności
    wydzielniczej błony śluzowej żołądka. Stan taki towa­rzyszy
    przewlekłemu zanikowemu zapaleniu tego narządu. Rozwijający się
    stopniowo zanik błony śluzowej, powodując ograni­czenie jej funkcji
    wydzielniczych, prowadzi do niedokwaśności, a nawet - do zupełnego
    braku kwasu solnego w soku żołądko­wym, czyli do bezkwaśności.
    Niedokwaśność żołądka, czyli zanikowy nieżyt (zapalenie) żo­łądka,
    może być następstwem innych schorzeń oraz może wystę­pować samoistnie
    u ludzi w wieku podeszłym jako konsekwencja starzenia się tkanek
    ustroju.
    Ludzie chorzy na zanikowy nieżyt żołądka a często niedoży­wieni z
    powodu upośledzonego łaknienia oraz zaburzeń w przy­swajaniu
    pokarmów. Niektóre przypadki tej choroby mogą prze­biegać zupełnie
    bezobjawowo, inne są przyczyną mało charakte­rystycznych dolegliwości
    w postaci tępych bólów nadbrzusza; bra­ku łaknienia, odbijań,
    wzdęcia.



    Cel diety:

    Zasadniczą rolę w leczeniu zanikowego nieżytu żo­łądka odgrywa
    odpowiednie postępowanie dietetyczne. Celem diety jest:
    - oszczędzanie chorej błony śluzowej,
    - prawidłowe odżywienie organizmu,
    - wyrównanie poprzednich niedoborów w stanie odżywienia,
    - łagodne pobudzenie wydzielania soku żołądkowego.

    Ogólne właściwości diety.

    Dieta w niedokwaśności żołądka po­winna być pełnowartościowa pod
    względem składników pokar­mowych (białek, tłuszczów, cukrowców, soli
    mineralnych i wi­tamin), łatwo strawna, nie drażniąca błony śluzowej
    żołądka i je­lit, pobudzająca jedynie w sposób bardzo umiarkowany
    wydzie­lanie soku żołądkowego. Pacjenci niedożywieni z powodu zabu­
    rzeń w przyswajaniu pokarmów powinni otrzymywać pożywienie o nieco
    wyższej wartości energetycznej aniżeli wynosi ich zapotrzebowanie.

    Główne zasady diety.

    Główne zasady żywienia w zanikowym nieżycie żołądka są następujące:
    1. Z jadłospisu należy wykluczyć pokarmy trudno strawne, więc
    obfitujące w błonnik i tkankę łączną, wzdymające, sma­żone i pieczone
    na tłuszczu, konserwowane, alkohol.
    2. Przy sporządzeniu potraw należy stosować takie techniki, które
    ułatwiają trawienie:
    - gotowanie w wodzie lub na parze;
    - pieczenie bez tłuszczu w pergaminie lub folii,
    - rozdrobnienie, np. mielenie, przecieranie.
    3. Posiłki należy podawać często, tj. 5 lub 6 razy dziennie, ale
    małe objętościowo.
    4. Posiłki muszą być smaczne i mieć atrakcyjny wygląd, aby pobudzały
    łaknienie.
    5. Obowiązuje pedantyczna czystość przy przygotowaniu po­karmów.
    Należy pamiętać, że w tym schorzeniu, wobec niedoboru lub braku
    kwasu solnego, powstają korzystne warunki dla roz­woju bakterii w
    żołądku.
    Ze względu na konieczność wyłączenia z diety pewnych pro­duktów oraz
    stosowania tylko niektórych technik kulinarnych należy pamiętać o
    możliwości niedoborów witaminowych.




    sknch.kollaps.fm.interia.pl/artykuly/dieta2.shtml

    --
    Kobieta jest cudem...w szczególności jeśli ma diabła za skórą...

    Pamiętaj, że Twoja głupota jest też pewnym sposobem używania
    umysłu...
    Edytor zaawansowany
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.