Dieta przy niedokwaśnosi żołądka (zapalenie błony) Dodaj do ulubionych


Niedokwaśność soku żołądkowego jest wynikiem upośledzenia czynności
wydzielniczej błony śluzowej żołądka. Stan taki towa­rzyszy
przewlekłemu zanikowemu zapaleniu tego narządu. Rozwijający się
stopniowo zanik błony śluzowej, powodując ograni­czenie jej funkcji
wydzielniczych, prowadzi do niedokwaśności, a nawet - do zupełnego
braku kwasu solnego w soku żołądko­wym, czyli do bezkwaśności.
Niedokwaśność żołądka, czyli zanikowy nieżyt (zapalenie) żo­łądka,
może być następstwem innych schorzeń oraz może wystę­pować samoistnie
u ludzi w wieku podeszłym jako konsekwencja starzenia się tkanek
ustroju.
Ludzie chorzy na zanikowy nieżyt żołądka a często niedoży­wieni z
powodu upośledzonego łaknienia oraz zaburzeń w przy­swajaniu
pokarmów. Niektóre przypadki tej choroby mogą prze­biegać zupełnie
bezobjawowo, inne są przyczyną mało charakte­rystycznych dolegliwości
w postaci tępych bólów nadbrzusza; bra­ku łaknienia, odbijań,
wzdęcia.



Cel diety:

Zasadniczą rolę w leczeniu zanikowego nieżytu żo­łądka odgrywa
odpowiednie postępowanie dietetyczne. Celem diety jest:
- oszczędzanie chorej błony śluzowej,
- prawidłowe odżywienie organizmu,
- wyrównanie poprzednich niedoborów w stanie odżywienia,
- łagodne pobudzenie wydzielania soku żołądkowego.

Ogólne właściwości diety.

Dieta w niedokwaśności żołądka po­winna być pełnowartościowa pod
względem składników pokar­mowych (białek, tłuszczów, cukrowców, soli
mineralnych i wi­tamin), łatwo strawna, nie drażniąca błony śluzowej
żołądka i je­lit, pobudzająca jedynie w sposób bardzo umiarkowany
wydzie­lanie soku żołądkowego. Pacjenci niedożywieni z powodu zabu­
rzeń w przyswajaniu pokarmów powinni otrzymywać pożywienie o nieco
wyższej wartości energetycznej aniżeli wynosi ich zapotrzebowanie.

Główne zasady diety.

Główne zasady żywienia w zanikowym nieżycie żołądka są następujące:
1. Z jadłospisu należy wykluczyć pokarmy trudno strawne, więc
obfitujące w błonnik i tkankę łączną, wzdymające, sma­żone i pieczone
na tłuszczu, konserwowane, alkohol.
2. Przy sporządzeniu potraw należy stosować takie techniki, które
ułatwiają trawienie:
- gotowanie w wodzie lub na parze;
- pieczenie bez tłuszczu w pergaminie lub folii,
- rozdrobnienie, np. mielenie, przecieranie.
3. Posiłki należy podawać często, tj. 5 lub 6 razy dziennie, ale
małe objętościowo.
4. Posiłki muszą być smaczne i mieć atrakcyjny wygląd, aby pobudzały
łaknienie.
5. Obowiązuje pedantyczna czystość przy przygotowaniu po­karmów.
Należy pamiętać, że w tym schorzeniu, wobec niedoboru lub braku
kwasu solnego, powstają korzystne warunki dla roz­woju bakterii w
żołądku.
Ze względu na konieczność wyłączenia z diety pewnych pro­duktów oraz
stosowania tylko niektórych technik kulinarnych należy pamiętać o
możliwości niedoborów witaminowych.




sknch.kollaps.fm.interia.pl/artykuly/dieta2.shtml

--
Kobieta jest cudem...w szczególności jeśli ma diabła za skórą...

Pamiętaj, że Twoja głupota jest też pewnym sposobem używania
umysłu...
  • Dieta przy niedokwaśnosi żołądka (zapalenie błony) -
    devilyn 09.07.10, 16:43

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Zadaj pytanie na Forum

Za darmo

Na każdy temat

Tysiącom użytkowników

Zapytaj

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.