Dodaj do ulubionych

Pokrzywka w Hashi/niedoczynności tarczycy?

15.07.10, 11:14
Witajcie,

Mam pytanie od lutego pojawiła mi się na skórze pokrzywka. Byłam u
dermatologa, ale ciągle leczy mnie przeciwalergicznymi, a pokrzywka nie
zniknęła. Do objawów dołączyła senność, brak koncentracji, brak siły, lekka
depresja.

Jakiś rok temu podejrzewano u mnie Hashimoto(nawet o tym pisałam), ale w końcu
uznano, że jest to mała niedoczynność. Przez trzy miesiące brałam połowę
eutyroxu 50 mg i potem miało być wszystko ok i przez chwilę było, aż do lutego
tego roku...

Moje pytanie jest takie, czy przy Hashi mogli nie zauważyć że to hashi jeśli
przeciwciała były w zasadzie w normie? I czy mieliście/macie pokrzywkę.

Bardzo mnie to męczy, a clarityna nie pomaga... Jakie badania najlepiej zrobić
i czy jak pójdę do Internisty to już coś poradzi/zleci, czy najlepiej od razu
do endo uderzać?

Dziękuję Wam z góry za radę,

Pozdrawiam Aga
--
Tu i Tam..., ---><--- W książkach najbardziej lubię ciekawe czcionki i ładnie
poukładane literki wink
Edytor zaawansowany
  • devilyn 15.07.10, 12:44
    I brałaś leki tylko przez 3 miesiące, czy bierzesz nadal???

    Zrób koniecznie na początek Tsh, Ft3, Ft4, b-12 i ferrytynę, usg
    tarczycy.


    --
    Pamiętaj, że Twoja głupota jest też pewnym sposobem używania
    umysłu...
  • krycha222 15.07.10, 14:12

    Jeżeli masz problemy z tarczycą, to bardzo prawdopodobne, że
    pokrzywka jest tego objawem. Może masz dobrego lekarza, który się
    tobą zajmie? Jak najszybciej zrób usg tarczycy i badania hormonów.
    Ustal dawkę i obserwuj samopoczucie.
    U mnie ustalenie dawki trwało około dwóch lat. Czuję się w miarę
    dobrze przy wynikach około 75-90% normy.

    Dwukrotnie moje hashi objawiało się pokrzywką. Po urodzeniu dziecka
    przez kilka miesięcy miałam najpierw wysypki, a później obrzęk
    quinckego. Puchły mi wargi, oko itp. Żadne leki typu zyrtec nie
    pomagały. Robiono ze mną różne rzeczy bezskutecznie. Skończyło się
    podaniem sterydów i to pomogło. Nie zdiagnozowano żadnych problemów
    z tarczycą, bo nikt tego nie skojarzył. Po 30 latach w okresie
    klimakterium sparawa sie powtórzyła. Wysypka, obrzęk itp. Wizyty u
    dermatologa, alergologa i nic. Dopiero po stanowczym zażądaniu badań
    w kierunku tarczycy zrobiono mi anty TPO TSH i FT4. Wszystkie były
    bardzo złe. Wizyta u endokrynologa i wszystko jasne. Hashimoto. Po
    ok 3 miesiącach brania euthyroxu wysypki i obrzęki ustąpiły. Bardzo
    długo trwało dojście do ustalenia dawki i do jako takiego
    samopoczucia. 30 lat choroby poczyniło duże sustoszenia w zdrowiu.

    --
    Krystyna
  • stardusts 15.07.10, 16:33
    Dziekuję Wam za odpowiedzi, w takim razie poproszę dziś Internistę o skierowanie
    na badanie hormonów. Mam nadzieję, że da.

    A co do leków to tak brałam je tylko trzy miesiące bo potem wyniki TSH były w
    normie.

    Porozmawiam dziś w Lux Medzie i się odezwę. Strasznie mnie ta pokrzywka, sucha
    skóra, zmęczenie i lekki dół męczą...W dodatku pocą mi sie dłonie i włosy
    zaczęły wypadać- ale to zrzuciłam akurat na upały...
    --
    Tu i Tam..., ---><--- W książkach najbardziej lubię ciekawe czcionki i ładnie
    poukładane literki wink
  • devilyn 15.07.10, 19:17
    Leków się nie odstawia, najczęściej bierze się do końca życia.

    W cuda to ja raczej bym nie liczyła, lekarz poz może tylko wypisać
    na tsh skierowanie, a dla nas ważne jest ft3 i ft4.
    --
    Pamiętaj, że Twoja głupota jest też pewnym sposobem używania
    umysłu...
  • dzedlajga 15.07.10, 20:34
    z hashi jest trochę jak z cukrzycą insulinozależną. Nikt przy zdrowych zmysłach
    nie odstawi cukrzykowi insuliny tylko dlatego, że ma po niej cukier w normie. I
    nikt nie powinien odstawiać Ci hormonów, bo przy hashi się tego nie robi. Nie
    widziałam nigdy Twojego usg więc nie wiem, czy było ok. Zrób koniecznie komplet
    badań i podaj tutaj
  • dzedlajga 25.07.10, 14:10
    no co Ty, przecież ja nic o depresji nie pisałam tongue_out
  • gryzelka81 02.11.13, 22:28
    witam!!
    lecze sie od stycznia tego roku.Najpierw po nowym roku spuchla mi lewa polowka twarzy, wyladowalam u neurologa dostalam milgame i prawdopodobnie po tym dostalam wysypki od stop po pupe.od tej pory non stop opuchlizna twarzy oczy, Usta. Dermatolog stwierdzil pokrzywke i dostalam zastrzyki,po nich ustapilo, ale na krotko.pozniej poszlam do alergologa i robl mi wszystkie mozliwe badania na alergie pokarmowe... i NIC. Postanowil zrobic badanie pod katem tarczycy wyszlo Anty-TG przeciw tyreogl. 166.9 i Anty- TPO p.-ciala przeciw peroksydzie tarczycowej 3764.6 przepisal mi xyzal. troche pomaga ale nadal mnie wysypuje i puchne. mieszkam obecnie w niemczech. Poszlam z wynikami do lekarza dostalam L-Thyrox 50. biore 1,5 miesiaca i brak poprawy wyniki z tarczycy wyszly dobrze ale pokrzywka nie ustepuje, puchnie cala twarz (etapami najpierw oczy, Usta,albo na odwrot) juz nie wiem co mam robic, mam wszystkiego dosyc!!!
  • muktprega1 03.11.13, 13:35
    Czy masz swój wątek? Jeśli nie załóż proszę, wpisz wszystkie wyniki TSH, Ft4 Ft3, i inne jeśli masz
  • gryzelka81 20.04.14, 08:26
    Witam wszystkich!
    jak juz pisalam lecze sie od stycznia zeszlego roku. wykryto hashimoto, biore l-thyrox 50 wyniki mam ok ale do tego ta pokrzywka i opuchlizna. bylam ostatno na biorezonansie i wyszly mi jakies grzyby z grupy candidy i histamina tak poza tym nie wyszlo mi nic na co bym byla uczulona. przez 6 tygodni bralam tabletki na Candida plus, cynk, wit. b complex, acerole, magnez. Ograniczylam jedzenie produktow macznych i cukrow. troszke pomogly, bo juz mnie nie wysypuje w tak duzym stopniu jak kiedys ale jeszcze... i do tego ta opuchlizna oczy usta. Bylam tez u endykronologa i powiedziala ze raczej nie mozliwe zeby te obrzeki byly od hashimoto. robilam testy na alergie pokarmowe i wszystko OK. swieta mam z glowy bo znowu spuchlam crying po wysypce zazywam Xzyzal i zaraz ustepuje ale obrzeki utrzymuja sie nawet do 3 dni crying
    z gory dzieki za jakies podpowiedzi!
  • karolinaaa94 03.01.19, 15:00
    Hej!
    Proszę powiedz jak sprawa potoczyła się dalej w Twoim przypadku. Ja borykam się dosłownie z taką samą wstrętną pokrzywką z opuchliznami i też robiłam te badania, ale wszystko w normie. sad Już rok tak puchnę...
  • madziulaw 16.07.10, 11:10
    miałam najpierw wysypki, a później obrzęk quinckego. Puchły mi wargi, oko itp.


    ----Krycha ---jestes 2gą osobą z hashimoto kt miała obrzęki quinckego.
    Diagnozowali mnie aż w CZD (28latkę). Badania stwierdziły tylko niską aktywność
    inhibitora odpowiadającego za chemię wody w skórze. Po wdrożeniu leczenia nie
    przytrafila mi się żadna nagła opuchlizna od jakiś 5 lat, a mialam je dzień w dzień.
    a jednak jest to objaw autoagresji, choć rzadko występujący, ale jest

    pozdrowionka
  • milaemalka 16.07.10, 19:41
    Sporo osób wypowiadało sie ma temat róznych problemów ze swędzącymi
    wysypkami.Tez miałam zanim zaczełam zażywać tyroksynę
  • krycha222 17.07.10, 12:17
    Również dostałam skierowanie na badanie "inhibitora konwertazy w układzie
    dopełnienia" (jakoś tak się to nazywało) ale w międzyczasie wykryto antyciała -
    wdrożono euthyrox - obrzęki i pokrzywka ustały. Miałam problem ze znalezieniem
    laboratorium, które wykonuje takie badanie.
    Jestem pewna, że tak jak piszesz był to objaw autoagresji.
    Jednak obrzęki są sprawą bardzo poważną. Moja lekarka rodzinna dała mi tabletki,
    które zażywałam w sytuacji gdy zaczynałam się dusić. Dwa razy miałam bardzo
    poważną sytuację, kiedy to serce waliło ponad 120/minutę, robiłam się czerwona
    jak burak, ciśnienie szło w górę, dostałam prawie szczękościsku - mąż okładał
    mnie lodem. Przeszło po tabletce. Niewiele brakowało do wezwania pogotowia.
    Teraz, tak jak Ty, już tego nie miewam. Pilnuję poziomu hormonów.
    Pozdrawiam
    --
    Krystyna
  • stardusts 22.07.10, 11:55
    e Wiecie co..Normalnie brak mi słów. Poszłam do internisty, a on powiedział,że
    przy tarczycy nie wysypuje i mnie do dermatologa skierował... Wymusiłam na nim
    badanie TSH i FT3 i FT4 na drugiej wizycie. Jutro idę zbadać FT3 i FT4 i TSH, a
    potem do endokrynologa i mam nadzieję, że mi da eutyrox spowrotem bo się słaniam
    na nogach...

    Dzedlajga wiesz..depresja depresją, ale ja siły z łóżka wstać nie mam i zamiast
    na 9 jestem w pracy na 11.30...

    Dziekuję Wam za wsparcie, jak w pon odbiorę wyniki to od razu wrzucę na forum.
    --
    Tu i Tam..., ---><--- W książkach najbardziej lubię ciekawe czcionki i ładnie
    poukładane literki wink
  • stardusts 24.07.10, 16:36
    Jeszcze procentowo:
    FT4 37.66% [wynik 1.22, norma (0.93 - 1.7)]

    FT3 46.25% [wynik 3.11, norma (2 - 4.4)]


    --
    Tu i Tam..., ---><--- W książkach najbardziej lubię ciekawe czcionki i ładnie
    poukładane literki wink
  • dzedlajga 25.07.10, 14:13
    no co Ty, przecież ja nic o depresji nie pisałam tongue_out
  • natder 03.11.13, 20:52
    "Jednak obrzęki są sprawą bardzo poważną. Moja lekarka rodzinna dała mi tabletki
    > ,
    > które zażywałam w sytuacji gdy zaczynałam się dusić. Dwa razy miałam bardzo
    > poważną sytuację, kiedy to serce waliło ponad 120/minutę, robiłam się czerwona
    > jak burak, ciśnienie szło w górę, dostałam prawie szczękościsku - mąż okładał
    > mnie lodem."

    To jest atak tężyczki, proponuję bardzo uważnie przyjrzeć się poziomowi wit. d3, parathormonu, magnezu i wapnia.
    Albo szybko poszukać neurologa, który wykonuje w swoim gabinecie próbę tężyczkową i potrafi ją zdiagnozować i leczyć.
    --
    forum.gazeta.pl/forum/f,246288,Tezyczka_utajona_.html
  • stardusts 24.07.10, 16:30
    Witajcie, odebrałam dziś wyniki:

    Tsh: 5,520
    Ft3 3,11
    Ft4 1,22

    Dostałam skierowanie na usg tarczycy i Przeciwciała ATG/ATPO komplet

    Plus Eutyrox 25 najpierw 1/2 tabletki przez 10 dni, a potem 1 tabletka. Wizyta
    kontrolna 23 sierpnia i usg 4 sierpnia. Tarczyca przy dotyku lekko
    bolesna/nieprzyjemna

    Czy coś jeszcze powinnam zbadać? Z morfologi wyszło Lym 0,98 w rozmazie i Mono%
    14,7 procent. Czuję się fatalnie.
    Dzięki za pomoc....
    --
    Tu i Tam..., ---><--- W książkach najbardziej lubię ciekawe czcionki i ładnie
    poukładane literki wink
  • milaemalka 24.07.10, 23:40
    Nie podałas norm ale pewnie wyniki wskazuja na niedsoczynność.10 dni to długo na
    tak małej dawce,wziełąbym 25 po 5 dniach
  • stardusts 25.07.10, 12:32
    Hej podaje normy wraz z przeliczeniem na procenty, dodało mi się wcześniej, ale
    w złym miejscu.

    Jeszcze procentowo:
    FT4 37.66% [wynik 1.22, norma (0.93 - 1.7)]

    FT3 46.25% [wynik 3.11, norma (2 - 4.4)]


    Dziś pobiłam swój rekord przespane 15 h, właśnie wstałam z łóżka. Strasznie mi
    się w głowie kołuje...Niech to się już wyrówna, wiem że nie jest źle i wyniki w
    miarę, ale cóż mi z tego skoro się kiepsko czuję sad
    --
    Tu i Tam..., ---><--- W książkach najbardziej lubię ciekawe czcionki i ładnie
    poukładane literki wink
  • karolinaaa94 03.01.19, 14:55
    Hej!
    Mam DOKŁADNIE takie same objawy - Hashimoto, pokrzywka, obrzęk Quinckego i wyniki tarczycowe w normie. Błagam powiedz jak to się u Ciebie potoczyło dalej. Męczę się z tym już rok i nie mogę normalnie funkcjonować sad
  • laura.phys 03.01.19, 17:23
    Co to znaczy wyniki tarczycowe w normie? Możesz je podać z normami.
  • karolinaaa94 03.01.19, 18:31
    FT4 - 0.93 norma: [0,7-1,48]
    TSH - 1,482 norma: [0,35-4,94]
  • laura.phys 03.01.19, 22:24
    ft4 masz bardzo niskie jak na osobe suplementujaca hormon, no ale to sprawa indywidualna. jedni czuja sie dobrze z ft4 na 50% inni potrzebuja 70%,
    ty masz poziom FT4 29.49% [ wynik 0.93, norma (0.7 - 1.48)]
    powinns sie skonsultowac z lekarzem leczacym hashmoto
  • karolinaaa94 04.01.19, 17:02
    Biorę Letrox 75 pół tabletki raz dziennie. Endokrynolog zrobił usg i stwierdził, że widać ewidentnie Hashimoto, ale po zrobieniu badań krwi (wyniki te, które zamieściłam wyżej) zostawił taką samą dawkę, bez żadnych zmian. Czuję się fatalnie, ciągle faszerują mnie sterydami, bo nie wiedzą co mi jest. Czy są jakieś inne badania, które mogą wskazywać, że jest to spowodowane tarczycą? Mam jeszcze inny objaw w postaci plamień bardzo intensywnych zawsze tydzień przed samym okresem. Nigdy wcześniej nie miałam takich problemów. Dodam, że mój ginekolog jest jednocześnie moim endokrynologiem i nie zlecił w tym kierunku żadnych badań oprócz zrobienia usg jajników.
  • laura.phys 04.01.19, 22:47
    poszłabym jeszcze do innego endo na twoim miejscu. masz niedomoge ciałka zółtego? pcos?

    bierzesz magnez+wit b6?
    masz oznaczony poziom ferrytyny, b12, d25oh?
    zrobiłabym te badania i poszla jeszcze na konsultacje do innego lekarza.

    poczytaj tez o tezyczce-> rezultat niedoboru wit d, magnezu lub/i wapnia.
    warto tez oznaczyc krzywa insulinowa i glukozowa jesli masz hashimoto.
  • hashitess 04.01.19, 23:07
    sterydy to najgorsze zło.
    One są pomocne tylko w stanach zagrażających życiu.
    Szukaj endo, który wie co to hashimoto albo
    naucz się swojej choroby, z którą będziesz się borykać
    do końca swoich dni jak każda hashimotka.
    Ja współpracuję z hashi kilkanaście lat i jakoś się obydwie "rozumiemy".


    --
    Sentencja Hipokratesa:

    Jeśli człowiek sam sobie nie jest lekarzem, jest głupcem,
  • karolinaaa94 05.01.19, 16:49
    Zrobiłam badania dzisiaj tak w ramach tego co sama wiem, więc trochę po omacku:
    anty-TPO: 479,12 norma [0-5,61]
    anty-TG: 9,91 norma [0-4,11]
    TSH: 1,6364 norma [0,35-4,94]
    OB: 17 norma [0-20]
    Ferrytyna: 21,32 norma [4,63-204]
    CRP: 3,17 norma [0-5]
    Glukoza: 79 norma [70-99]
    Kreatynina: 0,78 norma [0,6-1,1]
    Potas: 4,05 norma [3,5-5,1]
    Sód: 138 norma [136-145]
    AST: 13 norma [5-34]
    ALT: 6 norma [0-55]
    Żelazo: 92 norma [50-170]
    Wapń: 2,41 norma [2,23-2,5]

    Nie mam w ogóle objawów tężyczki, co do niedomogi ciałka nigdy nie słyszałam nawet o tym, ani o pcos.
    Przeciwciała tarczycowe są ewidentnie za wysokie, mimo, że suplementuje hormon codziennie zgodnie z zaleceniami. Nie wiem czy nawet tak podwyższony wynik może powodować pokrzywkę... Czekam na wizytę do innego endokrynologa
  • hashitess 05.01.19, 18:29
    karolinaaa94 napisał(a):

    > Zrobiłam badania dzisiaj tak w ramach tego co sama wiem, więc trochę po omacku:

    no i super! Gratuluję.

    > anty-TPO: 479,12 norma [0-5,61]
    > anty-TG: 9,91 norma [0-4,11]

    Jak pisałaś - masz podniesione p/ciała.
    Mówią one o aktywnej chorobie hashimoto.
    Potwierdzają, że masz za niską dawkę l-tyroksyny.



    > Ferrytyna: 21,32 norma [4,63-204]

    paskudnie niska. Sorbifer durules pomoże Ci uporać się
    z podniesieniem żelaza.

    > CRP: 3,17 norma [0-5]
    > Glukoza: 79 norma [70-99]
    > Kreatynina: 0,78 norma [0,6-1,1]
    > Potas: 4,05 norma [3,5-5,1]
    > Sód: 138 norma [136-145]
    > AST: 13 norma [5-34]
    > ALT: 6 norma [0-55]
    > Żelazo: 92 norma [50-170]
    > Wapń: 2,41 norma [2,23-2,5]
    >
    powyższe wyniki ok.

    > Nie mam w ogóle objawów tężyczki,

    no i super.

    > Przeciwciała tarczycowe są ewidentnie za wysokie, mimo, że suplementuje hormon
    > codziennie zgodnie z zaleceniami. Nie wiem czy nawet tak podwyższony wynik może
    > powodować pokrzywkę...

    pisałam wyżej n/t.
    Pokrzywka wycofa się w momencie uzupełnienia hormonów
    tarczycy w tkankach.
    Pamiętaj, że oznaczamy zawsze FT4 i FT3 dla siebie,
    a dla medyka TSH.

    >Czekam na wizytę do innego endokrynologa

    mam nadzieję, że trafisz na dobrego tyreologa.
    Pozdrawiam




    --
    Sentencja Hipokratesa:

    Jeśli człowiek sam sobie nie jest lekarzem, jest głupcem,

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.