Dodaj do ulubionych

Bardzo chudnę - dlaczego?

30.07.10, 08:55

Bardzo proszę o poradę bo już nie wiem co mi jest.
Hashi mam zdiagnozowane od 2 lat. Z lepszym lub gorszym efektem
lecze się...
oto moje wyniki z wczoraj tj. 29.07.2010

TSH 2,09 (0,27-4,2)
ft4 17,55 (12-22) 55,50%
ft3 4,96 (3,1-6,8)50,27%

Myślałam, że mam źle ustawione hormony, ale z tego wynika że nie.
Przy okazji zbadałam sobie żelazo i okazuje się, że mam wynik
poniżej normy wynik 33 (norma 37-145). Przy czym HGB mam wyjątkowo
dobrą jak na moje możliwości. Wyniki zawsze robię w tym samym
laboratorium i zawsze wynik miałam ok. 12, a tu nagle 13,4 (norma
11,5-15).
Czy to możliwe, że chudnę z powodu niedoborów żelaza?
Nie jest ze mną najlepiej. w ciągu ostatnich 4 miesięcy schudłam
ponad 8 kg. Wyglądam już jak zjawa. Przy 170 cm wzrostu ważę 53kg i
najgorsze jest to, że cały czas waga spada, w ubiegłym miesiącu
ważyłam 55g. Nie mam już siły na nic. Chodzę spać razem z dzieckiem
o 21.00 i śpię nieprzerwanie do 7.00 rana.

Proszę o radę.



Edytor zaawansowany
  • 30.07.10, 17:28
    Zbadaj również poziom ferrytyny i wit. B12.

    --
    ewolucja
    mezczyzny i kobiety]



    Pamiętaj, że Twoja głupota jest też pewnym sposobem używania
    umysłu...
  • 30.07.10, 17:46
    Ferrytynę również mam poniżej normy
    B12 w normie.
  • 30.07.10, 18:28
    Tak szybka utrata wagi jest faktycznie niepokojąca. Niska ferrytyna nie powoduje
    takich objawów. Zrobiłabym podstawowe badania krwi: OB, cukier, AIAT, Aspat,
    itd. Poza tym usg jamy brzusznej.
  • 30.07.10, 19:55
    Zrób sobie też CRP i może markery, z CEA na czele.

    --
    Profesjonalna bra-fitterka <a rel="nofollow" href="http://maheda.eu">maheda.eu</a>
    <a rel="nofollow"
    href="http://stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html">Czy
    POTRAFISZ założyć stanik?</a>
  • 30.07.10, 21:25
    Nie potrzebujemy tutaj wpisów od osoby nieznanej.Reklamujesz obce forum od dawna
    ,tylko nick zmieniasz.W wyszukiwarce sprawdzałam i nie ma ciebie na forach jako
    uczestnika.
  • 31.07.10, 00:15
    Mamaryba77
    Twoj lekarz powinien cie przebadac od gory do dolu bo taki ubytek wagi ciala nie
    moze byc od tyroksyny jesli wyniki fT3 i fT4 sa w normie.
    Przyczyn chudniecia moze byc bardzo duzo.
    Masz jeszcze inne objawy oprocz chudniecia?
    Ja chudlam przed leczeniem w niedoczynnosci ale teraz juz mi sie waga wyrownala
    i utrzymuje taka sama.
    Powinnas tez miec przebadane nadnercza w kierunku choroby Adisona.
    Od niedoboru zelaza nie mozna az w takim tempie chudnac.
    Zelazo powinien twoj lekarz rodzinny przy niedoborze ferrytyny przepisac na
    recepte.
  • 01.08.10, 13:50
    Bardzo dziękuję za troskę, na razie jeszcze nie histeryzuję, bo
    oprócz niskiego żelaza mam bardzo stresującą i wyczerpującą pracę i
    w tym przede wszystkim upatruję przyczyn mojego chudnięcia.
    Tymniemniej pracę mam taką od 6 lat, a chudnę od niedawna.
    Zauważyłam że zaczęło się od ustabilizowania hormonów tarczycy
    (wcześniej nie byłam w stanie zgubić nawet kg).
    Na razie zrobiłam podstawowe badania krwi + OB i wszystko jest w
    normie. Widzę, że nie upiecze mi się wizyta u secjalisty, tylko
    zastanawiam się do jakiego się udać, czyba od chorób wewnętrznych bo
    do rodzinnego to strata czasu, o chorobie Addisona to on na pewno
    nie słyszał (ja zresztą też niewink).
    Zastanawiam się jaki wpływ może mieć poziom cukru, zawsze podczas
    badań miałam wynik w dolnej granicy normy. Na wszelki wypadek
    przbadam.

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.