Dodaj do ulubionych

Poronienie - interpretacja wyników

21.09.10, 09:18
Witam, chciałabym prosić o interpretację wyników badań z 9 tc. W 11 tc poroniłam. Była to moja druga ciąża (mam już 2,5 letniego synka). Nie leczyłam się wcześniej z powodu tarczycy.

Wyniki z 9 tc
TSH 2,049 - norma 0,550 – 4,780
FT3 3,21(47.89%) - norma 2,30 – 4,20
FT4 1,05 (18.39%) - norma 0,89 – 1,76
TSH sprzed ciąży (2,5 miesiąca wcześniej, inne laboratorium) - 1,847 – norma 0,350 – 4,940
Edytor zaawansowany
  • aleksandra_01 21.09.10, 20:43
    Witaj

    > FT3 3,21(47.89%) - norma 2,30 – 4,20
    > FT4 1,05 (18.39%) - norma 0,89 – 1,76

    są to złe wyniki nawet jakbyś nie była w ciąży,
    a skoro byłaś to były podwójnie złe.
    jest to szczególnie ważne na początku ciąży,
    gdy dziecko nie ma jeszcze swojej własnej tarczycy.
    z każdym tygodniem ciąży zapotrzebowanie
    na hormony tarczycy - czyli ft3 i ft4 - wzrasta.
    Hormony tarczycy są potrzebne do tego aby
    dziecko mogło się prawidłowo rozwijać,
    jeśli ich brakuje pojawiają się wady wrodzone
    lub nawet następuje poronienie.

    czy robiłaś usg tarczycy? i badałaś przeciwciała?
    jeśli nie to powinnaś.


    a.

  • mimu-szka 21.09.10, 22:32
    Dziękuję za odpowiedź.

    Nie robiłam ani usg, ani przeciwciał. Poroniłam tydzień temu.
    Zrobię badania i zapiszę się na wizytę do endokrynologa.

  • mimu-szka 25.09.10, 19:31
    Witam ponownie,
    11 dni po poronieniu zrobiłam badania (wiem, że hormony jeszcze się nie unormowały, ale przy okazji robienia przeciwciał zrobiłam też hormony).

    TSH 0,848 norma 0,350 - 4,940
    FT3 2,98 (63.50%) norma 1,71 - 3,71
    FT4 1,15 (57.69%) norma 0,70 - 1,48
    anty-TPO <1,0 norma do 5,61
    anty-TG 2,73 norma do 4,11

    Co o tym myślicie?
    Planuję powtórzyć badania za 3 tyg. przed wizyta u endokrynologa.
    Z góry dziękuję za interpretację, ponieważ nie wiem co myśleć o tych wynikach.
    Pozdrawiam Ewa
  • rosteda 25.09.10, 21:39
    mimu-szka napisała:

    > Witam ponownie,
    > 11 dni po poronieniu zrobiłam badania (wiem, że hormony jeszcze się nie unormow
    > ały, ale przy okazji robienia przeciwciał zrobiłam też hormony).

    Piszesz ze wiesz ze 11 dni po poronieniu hormony sie jeszcze nie unormowaly i podajesz wyniki.

    > TSH 0,848 norma 0,350 - 4,940
    > FT3 2,98 (63.50%) norma 1,71 - 3,71
    > FT4 1,15 (57.69%) norma 0,70 - 1,48
    > anty-TPO <1,0 norma do 5,61
    > anty-TG 2,73 norma do 4,11

    Wyniki ktore sa niewiarygodne.

    > Co o tym myślicie?

    I pytasz co o tym myslimy
    Troche to dla mnie niepowazne pytanie.

    > Planuję powtórzyć badania za 3 tyg. przed wizyta u endokrynologa.

    No wiec powtorz. Ale za 3 tygodnie twoje hormony jeszcze i tak nie zdaza wrocic do normy. To za krotko.

    > Z góry dziękuję za interpretację, ponieważ nie wiem co myśleć o tych wynikach.
    > Pozdrawiam Ewa

    A z jaka data sa te wyniki ktore podalas w pierwszym poscie?
    Badania aby moc porownac powinny byc wykonywane w jednym laboratorium.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.