Gazeta.pl   Forum   Prywatne   Zdrowie   Hashimoto   Prośba o int. wyników: niedoczynność c...

Prośba o int. wyników: niedoczynność czy Hashimoto

Autor: monokrome 21.02.11, 14:35
Dzień dobry smile

Proszę Was o interpretację moich wyników:

TSH (norma 0,27-4,20)
9,17 (30.12.10)
3,57 (14.01.11)
6,67 (18.02.11)

FT3 (norma 2,57-4,43)
3,53 51% (14.01.11)
3,60 55% (18.02.11)

FT4 (norma 0,9-1,7)
1,2 37%(14.01.11)
1,1 25%(18.02.11)

USG tarczycy
płat lewy - 2,82 ml
płat prawy - 3,20 ml
cieśń - 2,8 mm

Miąższ obu płatów jednorodny, bez zmian o ch. ogniskowym, nieco wzmożone echo podścieliska łączkotkankowego. W doplerze mocy aktywność obu płatów nieco wzmożona. Ślinianki, węzły chłonne ok. Diagnoza: obraz może odpowiadać przewlekłemu stanowi zapalnemu tarczycy.

Na razie nie biorę żadnych hormonów. Byłam u endo w zeszłym miesiącu, przepisał mi zastrzyki z B12 (97 przy normie 191-663) i Sorbifer Durules (ferrytyna 35,8 przy normie 13-150).

Nie mam charakterystycznych objawów niedoczynności: senności, złego samopoczucia, zmęczenia. Pierwszym objawem, który pojawił się w listopadzie, było uczucie zbierania się jakiejś wydzieliny w gardle (coś jak przy przeziębieniu), zresztą pojawiło się ono po przeziębieniu, więc myślałam, że to coś związanego z nim. Dwa miesiące później zaczęły mi wypadać włosy, więc poszłam do lekarki rodzinnej - zawyrokowała, że to bakteryjne zapalenie gardła i dostałam antybiotyk (Duomox). Zrobiłam sobie też badania na TSH, bo jestem obciążona genetycznie (mama miała nadczynność, siostra ma reumatoidalne zapalenie stawów) i wyszło takie, jak powyżej (9,17). Poza tym pojawiło się szybsze bicie serca, które po trzecim zastrzyku B12 ustąpiło (brałam co tydzień jedną, razem 5 dawek). I jeszcze mam uczucie "zmęczenia" w zagięciach kolan i łokci, ale ono nie przeszkadza w poruszaniu się i normalnej aktywności.

Aha, mam jeszcze jakąś brzydką bakterię (Gardnarella vag.), zaczynam za tydzień kurację antybiotykową (Metronidazol doustnie, Dalacin dopochwowo), czy to może mieć jakiś wpływ na wyniki/hormony/tę wydzielinę w gardle? Prawdopodobnie bakteria jest już od lipca zeszłego roku, ale nie mam pewności, bo dopiero niedawno robiłam wymaz w związku z upławami, które pojawiały się na 3-4 przed okresem. Ginekolog na początku obwiniał nadżerkę, ale po jej wyleczeniu znowu się pojawiły.

Idę za godzinę do endo, na pewno poleci brać tyroksynę (mam ją zresztą w domu, bo rodzinna mi ją przepisała po zobaczeniu wyników). Jak myślicie, czy to niedoczynność, czy Hashi?

Aha, jeszcze jedno pytanie: czy bierzecie jakieś suplementy na włosy? Bardzo się martwię tym wypadaniem, bo widzę, jakie włosy ma moja siostra. Na razie biorę Vitapil, zastanawiam się nas cynkiem. Pielęgnacja: szampon Vichy z Aminexilem, nafta kosmetyczna, Seboradin Lotion z czarną rzepą, Biovax, olejek rycynowy. Macie może jakieś swoje typy?

To chyba wszystko, chciałabym od razu Wam podziękować, że jesteście, bo to forum jest naprawdę potrzebne smile
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.