Rola Ft3 / objawy / samopoczucie - źródła? Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Drodzy forumowicze, często pojawia się tu stwierdzenie, że za samopoczucie i objawy odpowiada głównie FT3.

    Jako że u mnie jest niskie (dół normy), to zwróciłam na nie uwagę endokrynologowi podczas ostatniej wizyty. Nie przejął się. Mówił, że to nie jest kluczowe. Samopoczucie mam wcale nie takie złe (choć to trudno oddzielić, co jest od tarczycy, co od innych przygód zdrowotnych). Więc się do podwyższania dawki aż tak nie pchałam.

    Ale tak mnie natchnęło - poczytałabym o tym, jaką rolę odgrywa FT3. Jak się ma do samopoczucia, do odczuwania "objawów niedoczynnościowych". Podrzucicie coś? Podpowiecie?
    • Nawet dzisiaj koleżanka w pracy mi mówiła, że lekarz nieskutecznie ją badał, bo nigdy nie kazał oznaczać fT3. Ostatecznie po zbadaniu i zastosowaniu leczenia na fT3 samopoczucie się poprawiło. Takich osób, którym podawanie samej tyroksyny nie wystarczy jest mniej, ale są i należy je leczyć wg ich potrzeb, a nie wg schematu. W książkach o tarczycy też o tym piszą. Mój też nie oznaczył fT3 za pierwszym razem i za drugim tego nie zrobił (będę te badania robić dopiero w I), więc zbadam sama i mu pokażę. Ciekawa jestem co z tym zrobi, czy od tej pory będzie zlecał czy nie.
      --
      www.inteligentny-projekt.pl/
      • Ja mam badaną całą trójcę. I nawet nie chodzi o jakąś wielką dysproporcję między FT3 i FT4 - jedno i drugie jest u mnie nisko (choć FT3 niżej). Endo nie ma wyjścia, na całą trójcę musi patrzyć, bo mu przynoszę.

        Może ta opinia, że kluczowe dla samopoczucia jest FT3 bierze się ze skojarzenia ze słabą przemianą jednego w drugie? A może to jednak niezależne historie?
    • Wspomniana przez mnie książka to: "Leczenie chorób tarczycy" Sandra Cabot, w "Jak żyć z Hashimoto" też chyba.
      --
      www.inteligentny-projekt.pl/
    • Endokrynologia. 84-letni mężczyzna ze zmniejszonym stężeniem hormonu tyreotropowego
      lek. Agnieszka Guranowska1, dr med. Wiesław Grzesiuk1, dr hab. med. Tomasz Bednarczuk prof. WUM1, prof. dr hab. med. Ewa Bar-Andziak1, dr hab. med. Grzegorz Kamiński2
      Data utworzenia: 07.11.2011
      Opublikowano w WS - 2011/01 Medycyna Praktyczna: Diabetologia i endokrynologia


      "Głównym hormonem wydzielanym przez tarczycę jest tyroksyna. Trijodotyronina powstaje głównie w tkankach obwodowych w procesie odjodowania tyroksyny. Obecnie w praktyce klinicznej rzadko oznacza się mniej wiarygodne całkowite stężenia hormonów tarczycy (T3 i T4), ponieważ wpływ na nie mają białka wiążące surowicy. W każdym przypadku stwierdzenia nieprawidłowego stężenia TSH należy oznaczyć stężenia wolnych hormonów tarczycy (FT4 i/lub FT3) w surowicy w celu precyzyjnej oceny czynności tarczycy "

      "3) zespół niskiej trijodotyroniny i tyroksyny - w przebiegu ciężkich chorób ogólnoustrojowych (p. wyżej) dochodzi do zmniejszenia obwodowej konwersji T4 do T3, a obserwowane zmniejszenie stężenia FT3 nieadekwatne do stężenia FT4 uważa się za zmianę adaptacyjną. Zmniejszenie stężenia T4 wynika z zaburzeń wiązania hormonu z nośnikami białkowymi surowicy. Znaczne obniżenie T4 jest złym czynnikiem rokowniczym. Przeważają opinie, że zespół ten nie wymaga leczenia hormonami tarczycy; skuteczne leczenie choroby podstawowej wiąże się z poprawą parametrów czynności tarczycy. "

      "Komentarz
      Subkliniczną nadczynność tarczycy można rozpoznać na podstawie wyników badań biochemicznych - zmniejszone stężenie TSH w surowicy przy stężeniach FT4 i FT3 pozostających w granicach wartości referencyjnych, po wykluczeniu innych przyczyn prowadzących do zmniejszenia stężenia TSH, takich jak: zespół pozatarczycowy, wpływ leków, niedoczynność przysadki oraz pierwszy trymestr ciąży. Określenie "subkliniczna" oznacza, że choroba przebiega bez objawów klinicznych, co nie zawsze jest prawdą(...)"

      - www.mp.pl/artykuly/index.php?aid=62159&l=1190&u=40867963&_tc=EA4EC521767C44B3B181D1E8C7C9F84A
    • "Stężenie całkowitej tyroksyny (T4) w osoczu jest stałe w ciągu życia, stężenie trijodotyroniny (T3) natomiast obniża się w miarę starzenia.
      U zdrowych dorosłych dobowa produkcja T4 wynosi około 80 ug, T3 – około 30 ug. Tylko 20-30% krążącej T3 pochodzi bezpośrednio z tarczycy; pozostałe 70-80% powstaje w wyniku obwodowej konwersji T4."

      "Nadczynność tarczycy (będąca najczęstszą przyczyną tyreotoksykozy, czyli toksemii wywołanej hormonami tarczycy) jest zespołem objawów klinicznych, który obejmuje liczne zaburzenia będące wynikiem nadmiernego pobudzenia wrażliwych komórek przez zwiększoną ilość krążących we krwi hormonów tarczycy: T3 (trijodtyroniny) i T4 (tyroksyny)."

      "Nadczynność tarczycy jest najczęściej następstwem nadmiaru obu hormonów tarczycy, choć nierzadko występuje izolowane zwiększenie stężenia T3, opisywane jako T3‑tyreotoksykoza (10‑30% wszystkich przypadków nadczynności tarczycy)."
      „NADCZYNNOŚĆ TARCZYCY” i „TYREOTOKSYKOZA”
      w istocie nie oznaczają dokładnie tego samego.
      O ile niemal każda nadczynność tarczycy jest związana z lżejszą bądź ciężej przebiegającą tyreotoksykozą, o tyle nie każda tyreotoksykoza powstaje wskutek nadczynności gruczołu tarczowego.”

      "Zatrucie hormonami tarczycy może wynikać z nadmiernego podawania tychże hormonów w formie leków
      Nadczynność gruczołu tarczowego (lub wole nadczynne) jest to jedna z postaci tyreotoksykozy, w której wskazuje się na gruczoł tarczowy jako na źródło nadmiaru hormonów. "

      "Wyjaśnienia wymaga ponadto, w jakich – dość rzadkich – przypadkach nadczynność tarczycy może przebiegać bez ogólnoustrojowej tyreotoksykozy.
      Są to niektóre zespoły oporności na hormony tarczycy (tzw. zespoły uogólnione, tj. oporność przysadkowa wraz z opornością tkanek docelowych).
      Ponadto, autonomiczne guzki gruczołu tarczowego (scyntygraficznie „gorące”wink są biologicznie nadczynne, a jednak często nie powodują klinicznych objawów tyreotoksykozy.
      Wynika to z faktu, iż całkowita pula hormonów wytwarzana w guzku autonomicznym w odniesieniu do organizmu jako całości, może być zbyt mała, by wywołać kliniczne objawy tyreotoksykozy. "

      W nowoczesnym ujęciu, tyreotoksykozę można rozumieć jako wyraz nadmiernej ekspresji T3 na poziomie komórkowym; dotyczy to niemal wszystkich komórek organizmu."
      Źródło: Klasyfikacja nadczynności i niedoczynności tarczycy
      Andrzej Lewiński
      Klinika Endokrynologii i Terapii Izotopowej i Zakład Tyreologii
      Uniwersytet Medyczny w Łodzi
    • "Na szczególną uwagę zasługuje pierwsze w literaturze doniesienie o przypadku podostrego zapalenia tarczycy w przebiegu grypy H1N1. Dimos i wsp. opisali przypadek 55-letniego mężczyzny ze zdiagnozowanym zakażeniem wirusem grypy H1N1, u którego wystąpił silny ból szyi, kołatanie serca, utrata masy ciała i zwiększenie wartości OB oraz stwierdzono całkowite stłumienie TSH i zwiększone stężenia hormonów tarczycy, głównie FT3.

      W trakcie leczenia niesteroidowymi lekami przeciwzapalnymi stężenia hormonów tarczycy unormowały się i nie doszło do rozwoju fazy niedoczynności. Jest to nie tylko pierwsze doniesienie o wystąpieniu podostrego zapalenia tarczycy w przebiegu grypy H1N1, ale także w przebiegu aktywnej grypy jakiegokolwiek typu oraz jedno z niewielu doniesień o związku aktywnego zakażenia wirusowego z rozwojem podostrego zapalenia tarczycy."

      Endokrynologia - postępy 2010
      prof. dr hab. med. Andrzej Lewiński, Klinika Endokrynologii i Chorób Metabolicznych Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, Instytut Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi
      Data utworzenia: 13.10.2011
      Opublikowano w WS - 2011/01 Medycyna Praktyczna: Diabetologia i endokrynologia
      • Psie szperaczu smile a o związku niskiego FT3 oraz złego samopoczucia i objawów niedoczynności nic by się nie znalazło? Bo o to mi chodziło przy zakładaniu wątku.
        • Arronio,
          chodzi o to, że ft3 - ze względu na budowę chemiczną - jest aktywne, a ft4 jest nieaktywne.
          ft3 i rft3 - przez to, jakie są - mogą "wpinać się" w odpowiednie receptory komórkowe,
          a t4 tam nie pasuje.

          może tu znajdziesz coś przydatnego: www.thyroidmanager.org/Chapter3/3c/3c-frame.htm

          ewentualnie tu: www.wilsonssyndrome.com/eBook/Chapters/10Done.cfm#14

          a.
          • Pies_z_laki_2
            Zadalas sobie duzo trudu szukajac odpowiedzi i cytujac tutaj polowe artykulu ale niestety to co tutaj podalas nic nie ma wspolnego z odpowiedzia na pytanie Arroni.
            Widac nie zrozumialas pytania i tak samo nie zrozumialas artykulu tutaj cytowanego.
            Jak juz chcesz odpowiadac na forum to powinnas wiedziec zeby odpowiadac dobrze a nie wprowadzac w blad.
            Juz sama Arronia czytajac ten artykul zrozumiala ze nie jest on odpowiedzia na jej pytanie i nawet cie upomniala.

            Arronio
            W ksiazce "Zyc z Hashimoto" (w orginale) w temacie "Klopoty w ustaleniu dawki" w podtemacie - "Zaburzenia przemiany T4 do T3" sa dokladnie wyszczegolnione objawy spowodowane niedoborem fT3.
            Sa to :"zaburzenia koncentracji, nastroje depresyjne, zmeczenie, bole miesni, przyrost wagi ponad norme. Rowniez przez zwiekszanie dawki T4 w tych przypadkach nie nastepuje poprawa."
            Tyle osob ma tutaj na forum ta ksiazke a jakos latwiej jest szukac niezrozumialych artykulow niz podac zrodlo gdzie jest to opisane.
            Sa i inne zrodla ktore o tym pisza ale to nie sa ksiazki w jezyku polskim.

            Tylko w twoim przypadku o braku przemiany T4 w T3 nie mozna mowic poniewaz sama we wczesniejszym poscie piszesz ze masz niskie Ft3 ale takze i niskie fT4.
            Wiec z czego ma sie przemieniac i tworzyc fT3 jesli brakuje fT4?
            Najpierw nalezy z dawka tyroksyny isc do gory a pozniej oceniac dopiero poziom fT3.
            Jesli w kilku wynikach pomimo ze fT4 bedzie w przedziale gornej 1/3 zakresu normy a fT3 pozostanie dalej na dolnej granicy normy beda objawy o ktorych pisalam wyzej, to wtedy dopiero mozna mowic o zlej przemianie.
            • > > Widac nie zrozumialas pytania i tak samo nie zrozumialas artykulu tutaj cytowanego.

              > poczytałabym o tym, jaką rolę odgrywa FT3. Jak się ma do samopoczucia, do odczuwania "objawów niedoczynnościowych". Podrzucicie coś? Podpowiecie?

              Odniosłam się tylko do prośby Aronii z pierwszego postu. A upomniała mnie ona po a nie przed i dlatego nie wklejam nic więcej. A cytowałam te artykuły nie po to żeby było dłużej, tylko nie zawsze są to materiały dostępne pod odnośnikiem, czasem pochodzą z materiałów niedostępnych a ciekawych. I czyta ten wątek nie tylko jedna Aronia, ale także całe rzesze innych zainteresowanych (tak jak np. ja).

              Rostedo, nie wprowadzam nikogo w błąd. Owszem, w podanych cytatach podano jedynie pośrednio jak działa fT3 (szczególnie w nadmiarze), ale są to materiały stricte medyczne, nic tam nie ma z opinii moich czy innych chorych, które mogłyby być subiektywne i jako takie nie nadają się do powoływania się na nie u lekarza. Lekarz bazuje na wynikach badań naukowych i na opublikowanych pracach na temat, i to właśnie jest medycyna oparta faktach (ang. Evidence-based medicine, EBM).

              Popularne książki są przydatne, pomocne i ogólnie świetne, sama mam i czytuję tę podaną przez ciebie, ale to co wydrukowane nie zawsze należy do dzieł, na które można się powoływać. Jeśli zaś chcesz rozmawiać z lekarzem, musisz mieć w odwodzie materiały, które przemówią do lekarskiego rozumu. Popularny poradnik może nie wystarczyć.

              Ale przyjmuję reprymendę i obiecuję, że więcej pisać w tym wątku nie będę, jeśli nie jest to mile widziane.
              • a znacie jakies metody na poprawę przemiany t4 w t3?
                Ja zdecydowanie mam z tym problem ( obecnie ft4 104%, a ft3 26%). Przed podniesieniem dawki tyroksyny moje ft3 było podobne tylko ft4 niższe.
                Lekarza ft3 nie interesuje, mi każe internetu nie czytać. Łykam od 3-4 miesiecy drogi jak pies Cefasel (selen) oraz cynk i wit D.
                Poprawy zadnej nie ma!
                Jak moge sama poprwić tę przemianę? Przy czym inne badania np b12 tez mi na nic bo ewentualnych zastrzykow tez nie dostane.
                W jaki sposob moge przekonac lekarza do zmiany leku na ten zawierajacy t4 i t3 ? Czy sama moge jeszcze cos zrobic tzn. oprocz suplementacji selenem, cynkiem i wit b?
                • a nie da się zmienić lekarza?
                  ja już na takiego raz trafiłam, tylko TSH go obchodziło, więcej nie pójdę do konowała jednego

                  przy takim wysokim ft4 nie masz objawów nadczynności?
                  bo ja jeszcze mając ft4 w normie ale bardzo wysoko - miałam sporo objawów, zmniejszyłam i od razu lepiej było, z tym że ja właśnie novothyral biorę z euth. razem

                  zapytaj lekarza dla kogo według niego jest Novothyral - jest to lek dostępny i widać komuś potrzebny - więc komu?! skoro nie osobom z takimi wynikami jak ty?
                  --
                  Nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu ... czas i tak upłynie!
                  • skoro już jesteśmy przy temacie ft3.
                    mnie osobiście interesuje tzw protokół wilsona, do którego wyżej podawałam link.
                    ciekawi mnie co Wy o tym myślicie.
                    idą jest zablokowanie receptorów komórkowych przez rft3, a żeby je odblokować,
                    inaczej zmniejszyć nadprodukcję rft3, należałoby całkowicie odstawić t4 i wstrzymać
                    przemianę, a przyjmować samo gotowe t3. po okresie takiej suplementacji miałaby
                    niby "zaskoczyć" przemiana - po ponownym wprowadzeniu t4.

                    a.
                    • Taką metodę leczenia stosuje jakiś amerykański lekarz, jednak u wszystkich pacjentów trzeba było wrócić do suplementacji ft4, z jakiegoś powodu nie udaje się leczyć niedoczynności samym T3.
                      Ja uważam, że nawet jeśli poziom hormonów jest wysoki i wyrównany ale ktoś ma objawy niedoczynności należy włączyć czyste T3 - ono będzie eliminować z organizmu rt3 i zastępować je prawidłowym t3.
                      Bardzo bym chciała, żeby ktoś to przetestował na swoim organizmie, obstawiam, że w badaniach poziom ft3 nie wzrośnie tylko spadnie (lub będzie na takim samym poziomie ale samopoczucie się poprawi).
                      --
                      forum.gazeta.pl/forum/f,246288,Tezyczka_utajona_.html
                  • z ta zmianą lekarza jest problem. Mieszkam w średnim miasteczku gdzie przyjmuje dwóch endo dwa razy w m-cu. Bylam u drugiego tez i jeszcze wieksza porazka!

                    Jesli pojadę do miasta wojewodzkiego- strace caly dzien na podróz, dodatkowa kase na dojazd a szanse na znalezienie lekarza w Poznaniu, który leczy Novo mam male.

                    Chętnie zmieniłabym lekarza, ale jak trafić do odpowiedniego? Przecież nie dam rady "wypróbować" każdego!

                    A objawów nadczynności mimo tsh 0,09 nie mam zadnych. Nawet sama się dziwie. Objawy skłaniają się nadal bliżej niedoczynności niż nadczynności.
                    Nadal mam niska temp ciała (mierze reg) - 36,4 C, jest mi chłodnawo, skora raczej sucha i dalej problem z b.wolna przemiana materii!

                    Trochę jestem podłamana tym stanem rzeczy, ale ...głową muru nie przebiję.Chyba muszę się z tym pogodzić;-(
    • Czy ktoś zna lekarza, który poważnie traktuje niedobór T3?

      Mam T4 w dolnej granicy normy, TSH ok. 1 (przy 2 miałam niedobór fT3 i fT4).

      Teraz miałam podniesioną dawkę Euthyroxu, ale fT4 niewiele wyższe nadal w dolnej granicy normy a fT3 nadal poniżej, niewiele się zmieniło. Lekarz jednak uznał, że jest ok, i że może za dużo ćwiczę, stąd słaba konwersja (???). Kompletna bzdura, bo ćwiczę mniej, niż kiedykolwiek ponieważ mam małe dziecko i muszę mieć siłę i energię na uśmiech i zabawę, pielęgnację etc.

      Czy ktoś zna w Wawie lekarza, który poważniej podchodzi do niedoboru fT3 i ew. przepisze lek skojarzony? Bo mnie już szlag trafia sad
      • załóż swój wątek
        i podaj więcej danych - historia i wyniki konkretne z normami

        tak, w Wawie dostaję Novothyral od mojego endo ale z bólem serca mi go daje smile
        dr Marek Wierzbicki
        byłam uparta i jestem więc mam te lek ale on z wielką niechęcią mi go nadal daje smile
        --
        Nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu ... czas i tak upłynie!
        • Mogę tylko donieść o swoich obserwacjach na własnym organizmie - mam za sobą kilkanaście lat nadczynności, niedoczynność pooperacyjną, aktualnie jestem w eutyreozie.
          Absolutnie zgadzam się z twierdzeniem, że ft4 jest nieaktywne biologicznie a za samopoczucie odpowiada tylko i wyłącznie poziom ft3.
          Kłopot w tym, że mamy niedoskonałe metody diagnostyczne i wrzuca się do jednego worka ft3 i rt3 i właściwie nie wiemy jaki poziom prawidłowego ft3 tak naprawdę mamy.
          Jak dołożymy do tego mega szerokie normy to mamy pełny obraz tego, jak leczy się pacjentów endokrynologicznych.
          Wg mnie niedoczynność jest wtedy gdy poziom ft3 jest zbyt niski wcale niekoniecznie poniżej normy (to może być spowodowane niskim ft4 ale nie musi).
          Nadczynność jest wtedy gdy ft3 wyskoczy ponad normę. FT4 powyżej normy to nie jest nadczynność.

          Od operacji byłam na dość wysokiej dawce Euthyryxu i poziom ft4 miałam blisko górnej granicy normy. FT3 było dużo niższe, nie pomogło ani żelazo ani inne suplementy, dopiero włączenie czystego T3 postawiło mnie na nogi.
          Także polecam najpierw uzupełnić ft4 do ok. 70-80% a jeśli samopoczucie nadal szwankuje - to jedynym ratunkiem jest czyste T3.

          Jak ktoś jest zainteresowany zbadaniem poziomu rt3 to można takie badanie wykonać w Niemczech (trzeba mieć tylko znajmości w labie, żeby ktoś pobrał krew do badania, koszt ok. 200pln).
          --
          forum.gazeta.pl/forum/f,246288,Tezyczka_utajona_.html

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.