Gazeta.pl   Forum   Prywatne   Zdrowie   Hashimoto   Wątek nadczynności polekowej.

Wątek nadczynności polekowej.

Autor: aminajus 08.02.12, 17:24
Witam Was drodzy forumowicze,
zdecydowałam się założyć ten wątek po poszukiwaniach interesujących mnie informacji w internecie - niestety z marnym skutkiem.
Jak widać, mam na myśli zjawisko nadczynności polekowej. Czasami pojawia się gdzieś to hasło, ale nigdy nie spotkałam się z dokładnym opisem problemu. Pytałam swojej endokrynolog, odpowiadała raczej niechętnie i w efekcie dalej nic nie wiem.
Z informacji, których udało mi się zebrać z internetu i poszczególnych wątków na forach nie da się sformułować jednoznacznej odpowiedzi. Dlatego mam kilka pytań i może wspólnie będziemy w stanie na nie odpowiedzieć a temat może przyda się komuś na przyszłość?
1. Jakie są objawy nadczynności polekowej? Spotykałam się zarówno z opiniami, że samopoczucie wraca jak w niedoczynności, jak i z opiniami które twierdząco wspominały o nadpobudliwości, potliwości a nawet agresji.
2. Czy nadczynność polekową można stwierdzić na podstawie TSH czy potrzebne są ft3 i ft4?
3. Czy wszystko może wrócić do normy po zmniejszeniu ilości hormonu? ( dlaczego o to pytam, wyjaśni pytanie 4 ).
4. Czy nadczynność polekowa jest tak poważna, że wiąże się z usunięciem tarczycy (?!). Bo i z takimi opiniami można się spotkać buszując po archiwach internetu.
5. To pytanie zadam na własnym przykładzie. Mam niedoczynność tarczycy i od 8 miesięcy wszystko było dobrze, dawka hormonu była na stałym poziomie ale od 2 miesięcy samopoczucie siadło, wróciło uczucie zimna i znowu zaczęłam posypiać. Biorę 112,5 ug euthyroxu. Kilka dni temu zrobiłam badanie pod kątem TSH - wyszło 1,35. Dzisiaj dla sprawdzenia wzięłam 125 ug, czyli o 12,5 więcej - czuję różnicę w porównaniu do poprzednich dni. Dodam, że jestem osobą, która czuje się i funkcjonuje lepiej będąc w dolnych granicach TSH. Dlaczego to opisałam? Bo skoro poczułam tą różnicę to zaczęło mnie zastanawiać czy ja po prostu nie czuję się lepiej wpadając w nadczynność? Czy z drugiej strony musiałabym zbadać sobie TSH po tabletce, żeby zobaczyć do jakiego poziomu je zbijam biorąc hormon?

Pozdrawiam Was serdecznie i zapraszam do podzielenia się swoimi uwagami : )
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.