Dodaj do ulubionych

Jak pomóc siostrze?

08.03.12, 18:00
Witam,
Od lat choruję na Hashimoto. Ostatnio namówiłam młodszą siostrę na zrobienie badań i wyszło, że też ma problemy. Hormony jeszcze w normie, TSH też, ale przeciwciała ponad normę, a tarczyca na USG wykazuje obniżoną echogeniczność.
Siostra ma 18 lat, jest często zmęczona, bardzo dużo śpi, jest zniechęcona, nie ma na nic ochoty, nawet na spotkania ze znajomymi, ostatnio ma tendencje do tycia, zauważyłam że nauka idzie jej marnie - ciężko jej się skupić, a za kilka tygodni ma maturę. Bardzo łatwo marznie, w domu często siedzi pozawijana w koce po czubek głowy. Kilka razy mierzyła temperaturę zaraz po przebudzeniu i wychodziła obniżona. W zeszłym roku makabrycznie wypadały jej włosy.
Ponieważ sama choruję, to jestem bardziej wyczulona na wyżej wymienione objawy i widzę, że to typowe objawy chorej tarczycy.
Dzisiaj siostra była u endokrynologa, który stwierdził, że hormony ma w normie, a przeciwciał nie jest baaaardzo dużo, więc nic jej nie jest. Dostała skierowanie na kolejne badania, które ma zrobić za pół roku. Czyli lekarz chce po prostu czekać, aż wyniki pokażą niedoczynność.
Co o tym myślicie? Powinnam namówić siostrę na wizytę u innego lekarza? Może znacie lekarza (Warszawa i okolice), który pomoże jej już teraz, zanim objawy się nasilą?
Edytor zaawansowany
  • tymianekibazylia 08.03.12, 18:17
    wyniki badań:
    TSH 1,96 (0,51-4,3)
    ft3 3,46 (2,04 - 4,4) -> 60%
    ft4 1,15 (0,93 - 1,71) -> 28%
    ATPO 63,3 (0 - 34)

    Tarczyca niepowiększona, typowej lokalizacji, ruchoma, elastyczna.
    Echogeniczność miąższu niejednorodna, nieznacznie obniżona.
    Guzków litych, torbieli i zwapnień nie odnaleziono.
    Badanie kolorowym Dopplerem i Dopplerem mocy nieznacznie zwiększone przepływy naczyniowe.
    Prawy płat o wymiarach 15 x 14 x 52 mm, obj. 5,6 ml
    Lewy płat o wymiarach 17 x 17 x 47 mm, obj. 7 ml
    W tylnodolnej części lewego płata drobne hipoechogeniczne zagęszczenie dł. 3 mm
    Tchawica bez zwężeń i przemieszczeń.
    Wskazana konsultacja endokrynologiczna.
  • rosteda 08.03.12, 23:14
    Tak, powinnas namowic siostre do pojscia do innego lekarza i to jak najszybciej aby dostala leczenie. Bez wprowadzenia leczenia teraz bedzie miala trudnosci z matura.
    Sama wiesz jak sie jest spowolniala i trudno sie mysli przy niedoczynnosci a czesto tez sa problemy ze znalezieniem slow co utrudnia wyslowienie sie.
    Wprawdzie wyniki ma jeszcze w normie ale w tej dolnej granicy normy co nie powinno byc u tak mlodej osoby.
    Jeden plat jest juz tez mniejszy co tez wskazuje na Hashimoto.
  • tymianekibazylia 09.03.12, 01:02
    Tylko który lekarz potraktuje ją serio i zajmie się leczeniem a nie czekaniem na poważną niedoczynność? Nie stać nas na wiele wizyt w poszukiwaniu odpowiedniego lekarza sad
    Czuję tę samą bezsilność, którą czułam na początku leczenia mojej niedoczynności. Wiem, że powinno się to robić inaczej, ale bez lekarza się nie da.
  • kubona 11.03.12, 18:41
    to może wyślij ją do swojego, do tego do którego sama chodzisz. wcześniej naświetlisz sprawę, może się uda.....
    chyba że sama wciąż szukasz tego JEDYNEGO endokrynologa
    --
    KUBA UR. 22 MARCA 2005r. godz 9:10
    mamy swoje skarby, mamy coś czego nie zabiorą namsmile
    owczarnia
  • tymianekibazylia 11.03.12, 20:42
    Ech...nie mam dobrego endo sad sama kombinowałam, przez lata męczyłam się z objawami niedoczynności (ale wyniki "w normie", wiec lekarze nic z tym nie robili), aż w końcu zmieniłam lekarza po raz kolejny, przyniosłam aktualne wyniki badań i powiedziałam mu, że biorę większą dawkę Euthyroxu niż faktycznie brałam i to o połowę. Dostałam receptę na większą dawkę i odżyłam. Wyniki nadal "w normie", ale już całkiem niezłe - wiem to po samodzielnym douczeniu się, również na tym nieocenionym forum. Z 30% zakresu normy doszłam do 60-70% (TSH z 2,9 zmniejszyło się do 1,7) i czuję, że to się dla mnie sprawdza, dzięki temu żyję normalnie. Gdyby lekarze bardziej interesowali się tym, jak pacjent się czuje i jak mogą mu pomóc - nigdy nie musiałabym tak kombinować na własną rękę.
    Więc jeżeli macie sprawdzonego lekarza, który potrafi zadbać o pacjenta, to proszę o pomoc. Przejrzałam wątek o polecanych endo i zapisałam siostrę do jednego z nich, ale termin wizyty jest w lecie sad na dodatek kosztuje to 160 zł, do tego muszę doliczyć pewnie koszt ponownych badań, żeby były aktualne przed wizytą. A ona ma maturę w maju.
  • kubona 11.03.12, 21:16
    ja mam dobrą w Olsztynie i Bartoszycach.
    jedna droga, profesor, diagnozę najpierw stawia na oko, potem potwierdza badaniami, ogląda, wszystko nawet o niby nie znaczące drobiazgi. to w Olsztynie
    druga w Bartoszycach, byłam u niej już z diagnoza, ale usg robi rewelacyjnie, każdy najmniejszy skrawek dojrzała. syna mi zaczarowała, wytłumaczyła mu dokładnie sens usg i brania hormonów.
    nigdzie indziej nie pomogę, co najwyżej jeszcze kilku specjalistów w Olsztynie mogę polecić lub odradzić.
    --
    KUBA UR. 22 MARCA 2005r. godz 9:10
    mamy swoje skarby, mamy coś czego nie zabiorą namsmile
    owczarnia
  • tymianekibazylia 11.03.12, 21:39
    Dzięki, kubona smile dobrze wiedzieć, że trafiają się dobrzy lekarze i że warto walczyć. Jeżeli nie znajdziemy niczego w okolicy, to kto wie... Chwilowo nie mam środków na taką akcję wyjazdową sad

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka