Dodaj do ulubionych

hashimoto a poronienie prosba o pomoc

03.04.12, 20:59
witajcie, jestem nowa na forum. niedawno poronilam 1 ciaze -12 tc. tez mam stwierdzona chorobe hashimoto a-tpo 81(norma<60) oraz niedoczynosc tarczycy.

w ciaze zaszlam przy TSH 3,4 ft4 1.07 wedlug kalkulatora FT4 17.95% [wynik 1.07, norma (0.93 - 1.71)]
FT3 28.81% [wynik 2.72, norma (2.04 - 4.4)]

ale juz od 8 tyg TSH zaczelo leciec w gore w 10 tyg TSH 7,
a tuz przed poronieniem 13, ft3 i ft4 w normie(tzn ft4 w dolnej granicy normy-o.87) Wiecej zadnych badan nie mialam oprocz oczywiscie standardowych w ciazy. Prosze powiedzcie mi czy powinnam jeszcze jakies wedlug Was badania dodatkowe robic przed kolejna ciaza, bo ?
Prosba do kogos z wawy o namiary do baaaardzo dobrego gin-endo najlepiej takiego ktory polozylby mnie do szpitala na kilka dni wszystko co potrzeba szybciutko przepadal.
Moj obecny gin twierdzi ze po pierwszej @ powinnam zaczac kolejne starnia, a ja nie chce przezyc tego wszystkiego jeszcze raz, wiec postanowilam wczesniej sie przepadac
bede wdzieczna za wszelkie odpowiedzi, i z gory dziekuje za pomoc
Edytor zaawansowany
  • bambola82 03.04.12, 21:32
    Też poroniłam prawdopodobnie przez Hashimoto, tyle że ja o chorobie dowiedziałam się po poronieniu, więc tak naprawdę nie wiem jakie miałam wyniki w trakcie tej ciąży. Po poronieniu zrobiłam mnóstwo badań poszukując przyczyny.
    U Ciebie jak widze tarczyca jak najbardziej mogła być przyczyną, bo poziom hormonów cały czas spadał. Zazywasz leki? Nie zwiększali Ci dawki tyroksyny? Pierwszy trymestr jest przeciez najwazniejszy i dziecko potrzebuje hormonu do prawidłowego rozwoju. Ja z własnego doswiadczenia wiem (obecnie jestem w 22tc) że zapotrzebowanie na tyroksyne wzrasta (ja z dawki przedciazowej 75 wskoczyłam na 125).
    Co do staran ja bym odczekała dłużej aby wyregulować hormony. Mi lekarz zalecał minimum 3 miesiace a najlepiej pół roku żeby wszystko sie ustabilizowało. Ja zaczełam się starać jak TSH oscylowało w okolicach 1.
    Głowa do góry i powodzenia kolejnym razem, chociaz wiem ze taka strata bywa bolesna
  • procesor 03.04.12, 21:48
    od początku miałaś za niskie hormony tarczycy, za wysokie TSH

    musisz najpierw ustabilizowac tarczycę i dopiero można bezpiecznie zajść w ciążę
    czyli TSH w okolicach co najwyżej 1, a wolne hormony przynajmniej w połowie normy
    no i od zaciążenia regularne badania co miesiąc i korekta dawki leków w miarę potrzeb - twoich i dziecka

    twój obecny gin powinien wiedziec że takie wyniki tarczycowe to narażanie pacjentki na poronienie uncertain ale chyba wielu nadal to ignoruje albo naprawdę o tym nie wiedzą

    jaka jest twoja historia Hashimoto?
    jak z wynikami, leczeniem do tej pory, objawami?
    --
    Nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu ... czas i tak upłynie!
  • marzena_2007 04.04.12, 15:44
    bardzo dziekuje za odpowiedzi.
    rok temu zaczelam czus sie strasznie zmeczona,senna bez checi do zycia, gdzie wczesniej zylam na wysokich obrotach. udalam sie z tym problemem do internisty, od niego dostalam skierowanie na Tsh i wyszlo ok 5 (prz normie do 4,2) zaraz poszlam do endo i on stwierdzil na podstawie TSH i AtPo ze to hashimoto +niedoczynnosc dostalam E*25 i Tsh lecialo w dół do 6 tyg ciazy (badanie regularne co 4 tyg, tzn TSH i fT4) Dopiero ok 8tc zwiekszono mi E do E50 a od 10tc do dzisiaj biotre E100. Moja choroba pojawila sie nagle tzn w grudniu 2010 roku mialam badane TSH i bylo ok, a w lutym 2011 wyszlo ok 5- te same laboratorium
    Powiedzcie mi czy bada sie przeciwciala tez regularnie, bo moj endo twierdzi ze wystarczy raz i jak sa dodatnie to ma sie hasimoto. a podcas pobytu w szpitalu kazdy lekarz pytal mnie o przeciwciala, jakie mam. Zreszto on tez nigdy mi nie badal Ft4 i Ft3 to zawsze robilam sama , podobnie z ATpo zbadal raz na poczatku leczeniaoraz Ft4i FT3 stwierdzl ze sa w granicach normy, a Wy piszecie ze nie. Leki dobiera mi na podstawi TSH, nigdy nie mialam badanej prolaktyny czy ATPG. Teraz TSH mam ok 1, fT4 i fT3 zbadam sobie zaraz po swietach
    Moze znacie jakiegos bardzo dobrego endo, lub gin-endo ktory zleci wszystkie potrzebne badania, ja juz sama nie wiem co powinnam badac
  • marzena_2007 06.04.12, 15:41
    mam nowe wynik z dn 05.04. 2012
    TS 3.38(norma 0.55-4.78)
    FT4 1.89(norma 0.89-1.76)
    FT3 3.29 (NORMA 2.3-4.2)
    A-TPO 181 (normA <60)
    A WEDŁUG KALKULATORA WYGLĄDA TO TAK FT4 114.94% FT3 52.11%
    Proszę o pomoc, czy przy tych wynikach mogę starać sie ponownie o dziecko Dziekuje za wszelkie odpowiedzi

  • agrataka 12.04.12, 16:41
    marzena_2007 mogę się podłączyć do Twojego postu??
    Też jestem tu nowa, kilka miesięcy temu poroniłam.
    Zrobiłam dużo badań i w końcu coś znalazłam - a mianowicie wysokie tsh (13,5), przy ft3 i ft4 w normie.
    Teraz dorobiłam przeciwciała i aTPO wyszło ponad 500 (aTG w normie) i z usg typowe Hashimoto. Czekam na wizytę u endo (17.04) i... sama już nie wiem co myśleć.
    Przed staraniami robiłam tsh i było w normie. Już miałam znów zaczynać się starać i wyszło to.
    Nie wiem ile sie czeka na zbicie tsh do odpowiedniego poziomu?
    PS marzena_2007 mi endo powiedziała, że najlepiej przy staraniach mieć tsh około 1, może wiec trochę podlecz? Co do ft3/4 nie mam pojęcia.
  • procesor 12.04.12, 17:59
    tsh wysokie
    i ft4 wysokie
    czyli jeszcze musisz czekać na unormowanie się hormonów, to pewnie jeszcze zawirowania po poronieniu
    naprawdę lepiej poczekać aż wyniki się unormują, tsh spadnie
    ja czekałam pół roku nie wiedząc że mam Hashi, tak mi zaleciła lekarka po prostu po poronieniu
    --
    Nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu ... czas i tak upłynie!
  • milaemalka 13.04.12, 00:15
    musisz pamiętać,że niski hormony powoduja poronienia albo dziecko moze urodzić sie niepełnosprawne.Najpierw naucz sie sama dbać o siebie .Rób badania zobacz jaką dawke tyroksyny potrzebujesz,żeby czuć sie dobrze i ,żeby wyniki hormonów były wysokie
  • marzena_2007 17.05.12, 20:54
    dziekuje za wsparcie i porady
    zrobiłam zgodnie z wasza porada kolejne badanie TSh- 1,5 Atg<20(norma<40) fT4 i fT3 nie robilam
    endo zmniejszyl mi dawke E z 100 na 75 i kazał pracowac na dzidziusiemsmile co o tym sadzicie? w sumie jest to sprzeczne z waszymi poradami ale wszyscy wiemy jak lekarze bagatelizują problem
    dodam jeszcze że biorę jodid 100, selen 100mcg, omega3- 2g na dobę i do wszystkiego dodaje olej lniany budwigowy. spowodowalo to, ze mam lepsza przemiane materii i czuje sie rewelacyjnie- wysokie obroty tylko przy jenej niewielkiej filizance kawy rozpuszczalnejsmile udalo mi sie nawet schudnac 2 kg w ciagu 3 tyg
    czy te suplementy według Was sa ok? ni i czy dawka leku przy staraniach nie powinna rosnac?

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.