Dodaj do ulubionych

niedobór D3 a niedoczynność tarczycy u dziecka 12l

20.05.12, 05:46
Prosze o pomoc !!,

1. przeczytałam na formu że są 2 mozliwości badania D3
jadna to poziom 25-OH D3... jaka jest druga ?

2. Czy można uzupełnić poziom D3 szybciej w warunkach szpitalnych, kroplówki ?

3. Czy ktoś z Państwa spotkał się z problemem przytarczyczek ?
wyniki TSH 1,34 PTH 23,92
Edytor zaawansowany
  • 20.05.12, 14:55
    Zanim ktoś Ci doradzi fachowo zalecam słoneczko. To najlepsze źródło witaminy D. Teraz można odsłonić dziecku nie tylko twarz, bo cieplutko. I tankować promyki po kilkanaście minut przynajmniej bo nie wiem w jakim dziecko wieku., Jeśli samobieżne niech się bawi na zewnątzr jak najwięcej.
  • 20.05.12, 18:42
    tak jak napisałam w tytule dziecko ma 12 lat i cały problem nie polega tylko na słoneczku
  • 20.05.12, 20:53
    Nie chciałam spłycać problemu. Niestety powszechne jest że ludzie nie zdają sobie sprawy z potrzeby przebywania na słońcu. Jest to ważne szczególnie w naszych szerokościach geograficznychy, gdzie to słońce tak kiepsko grzeje a dodatkowo my przeważnie przesiadujemy wewnątrz.
    Ja też miałam witaminbę D poniżej wszelkich norm i ni9 od lekarza na to nie dostałam. Musiałam łapać tylko tę "ze słońca" Na dziecko z pewnością coś dostaniesz ale jednak zmuszaj go do pobytu na zewnątrz. Sądzę że najlepszym rozwiązaniem byłby wyjazd gdzieś na południe (o ile środki finansowe na to pozwalają). To jednak najlepsze źródło tej witaminy.
    No a ci co leczą farmakologicznie z pewnością Ci tu coś doradzą jak wróca z weekendów
  • 22.05.12, 00:29
    1) bada się:
    25 (OH) Wit D3 (ng/ml)
    Witamina D-1,25(OH)2D (pg/ml)

    2) kroplówką nie można, bo to olej (rozpuszcza się w tłuszczach, to jakbyś tran pompowała smile)
    Ale można podjęzykowo nawet do 8 tys jednostek na dobę. Poszukaj, dawałam na forum cytaty na temat wit. D3, ile przy profilaktyce (400-800 jednostek/dz.), a ile przy leczeniu niedoborów (2-5 tys. jednostek/dz.)

    3) z problemem przytarczyc owszem, spotkaliśmy się smile O co pytasz?
  • 23.05.12, 09:38
    Czy przytarczyce wpływaja na mniejsze wchłanianie D3 i na niższy poziom wapnia i fosforu w kościach, nawet jesli poziom wapnia w surowicy 9,31 ( 9,2 - 11 przedzialy ) obecnie 10,02 i fosfor w surowicy był 4,3 ( ( 2,5 do 6 )

    Co oznacza że TSH - było 2,62 ( 0,6 - 4,84 ) a jest 1,34 ( 0,5 - 4,30 ) choć oba są w granicach normy wskazanej w badaniu

    Wszyscy lekarze mówili o skoliozie idiopatycznej ... rehabilitacja od roku i żadnej poprawy..
    sama juz popadłam w depresję bo nikt mnie nie słuchał a rodzice najlepiej widza że cos jest nie tak


    .. i dopiero teraz badania na D3 i tarczycę ...

    Czy tylko zbyt mało D3 może spowodowac skoliozę i koślawośc kolan
    Czy wpływ na to maja przytarczyce... PTH 23,92 ( 15 - 65 )

    Strasznie się martwię... I nie wiem czy obecnie 2000 D3 dziennie to wystarczy .. żeby to wszystko natychmiast zahamować

    w końcu trafiłam do endokrynologa
    Dostała też euthyrox n25 rano pól godziny przed śniadaniem oraz jodid 100 no i D3 jw ale może to za mało ... bo 25 hydroksywitamina D : 8,8 ( przedziały: dzieci i młodzież 20-60 a dorosli 30-80 )

    Czekam na usg tarczycy

    I jeszcze to noszenie teczki z ciężkimi książkami, gdy dziecko chude i szybko rosnące...
    Dziecko nosi ją teraz tylko w szkole ... ale i tak się martwie

    A przecież dziecko dostawało witaminy i tran ... Jestem zrozpaczona

    Proszę odpowiedz !!!!



    pies_z_laki_2 napisała:

    > 1) bada się:
    > 25 (OH) Wit D3 (ng/ml)
    > Witamina D-1,25(OH)2D (pg/ml)
    >
    > 2) kroplówką nie można, bo to olej (rozpuszcza się w tłuszczach, to jakbyś tran
    > pompowała smile)
    > Ale można podjęzykowo nawet do 8 tys jednostek na dobę. Poszukaj, dawałam na fo
    > rum cytaty na temat wit. D3, ile przy profilaktyce (400-800 jednostek/dz.), a i
    > le przy leczeniu niedoborów (2-5 tys. jednostek/dz.)
    >
    > 3) z problemem przytarczyc owszem, spotkaliśmy się smile O co pytasz?


  • 25.05.12, 00:28
    > w końcu trafiłam do endokrynologa
    > Dostała też euthyrox n25 rano pól godziny przed śniadaniem oraz jodid 100

    Nie rozumiem dlaczego i euthyrox i jodid? Podaj wyniki badań tarczycy, proszę. Euthyrox to syntetyczny hormon którego nie jest w stanie wytworzyć tarczyca. Jodid zaś blokuje tarczycę, żeby nie pracowała i nie wytwarzała hormonu tarczyc. Czy lekarzowi skojarzyło się Hashimoto z wolem, którego teraz ze świecą szukać, bo znakomita większość chorych ma postać zanikową... czy rzeczywiscie macie problem z wielkością tarczycy? Masz wyniki USG tarczycy?

    > Czy przytarczyce wpływaja na mniejsze wchłanianie D3 i na niższy poziom wapnia
    > i fosforu w kościach, nawet jesli poziom wapnia w surowicy 9,31 ( 9,2 - 11 prze
    > dzialy ) obecnie 10,02 i fosfor w surowicy był 4,3 ( ( 2,5 do 6 )

    Poziom wapnia i fosforu bada się w surowicy i jednocześnie w moczu.
    Wapń w DZM mmol/24h
    Fosfor w DZM mmol/24h
    Fosfor w moczu - stężenie mmol/l
    Wapń (s) - całkowity - surowica mg/dl
    Fosforany (jedn. tradyc.) mg/dl
    Fosfor nieorganiczny - mmpl/l
    PTH - parathormon intact (pg/ml)

    Podejrzewam, że robiliście więcej badań, niż nam podałaś, tak? Leczycie coś? Od czego zaczęłaś "śledztwo"? Tzn. co spowodowało, że zaczęłaś szukać diagnozy? Co już wykluczyłaś a co potwierdziłaś (i w jaki sposób)?

    Zacytuję, co znalazłam na temat przytarczyc, moze coś z tego ci się przyda:

    "Test Ellswortha-Howarda (ang. Ellsworth-Howard test) – badanie stosowane w diagnostyce niedoczynności przytarczyc. Polega na oznaczeniu wydalania cAMP i fosforanów z moczem w warunkach podstawowych i po podaniu parathormonu. Wzrost wydalania cAMP i fosforanów z moczem po PTH wskazuje na niedobór endogennego parathormonu jako przyczynę objawów."

    "Z niedoczynnością tarczycy mogą równocześnie występować: niedokrwistość niedoborowa (żelazo, kwas foliowy, witamina B12), hipercholesterolemia, hiperprolaktynemia. Pierwotna niedoczynność tarczycy w przebiegu choroby Hashimoto może być skojarzona z innymi zaburzeniami autoimmunologicznymi, takimi jak niewydolność kory nadnerczy, gonad, niedoczynność przytarczyc, cukrzyca typu 1 lub bielactwo. Wtórnej niedoczynności tarczycy mogą towarzyszyć wtórna niedomoga kory nadnerczy czy gonad."

    "Rozmiary przytarczyc są niewielkie, z reguły ważą razem ok. 100 mg. Wydzielają one parathormon odpowiedzialny za regulację poziomu wapnia we krwi i płynie tkankowym. Jest on odpowiedzialny za zwiększanie poziomu wapnia we krwi przez uwalnianie wapnia z kości i resorpcję wapnia z kanalików nerkowych. Poza tym obniża ilość jonów fosforanowych we krwi. Niedobór powoduje tężyczkę objawiającą się nadpobudliwością mięśni i nerwów." (źródło: Wikipedia)

    Homeostaza wapnia podlega ścisłej kontroli hormonalnej - jego stężenie zwiększa się pod wpływem działania parathormonu i witaminy D. Kalcytonina zaś zmniejsza stężenie wapnia. W 45% we krwi wapń związany jest z białkami osocza, głównie albuminami. W związku z tym, jego poziom zależy od ilości albumin. Przy prawidłowym pH krwi około 50% tego pierwiastka występuje w stanie zjonizowanym.

    "Upośledzone wchłanianie w chorobie trzewnej, w przewlekłych zapalnych chorobach jelit, a zwłaszcza w zespole krótkiego jelita może być przyczyną osteoporozy w mechanizmie niedoboru wapnia i wtórnej nadczynności przytarczyc, a także prowadzić (w przypadkach bardziej zaawansowanych) do jawnej osteomalacji"
    i
    "W przebiegu pierwotnej nadczynności przytarczyc zawsze dochodzi do uszkodzenia układu szkieletowego i znacznego zwiększenia ryzyka złamań. Nadczynność przytarczyc w większym stopniu prowadzi do utraty kości korowej niż gąbczastej. Z reguły największy ubytek gęstości mineralnej kości można wykazać w kości promieniowej. BMD kręgów lędźwiowych, o dominacji kości gąbczastej, maleje w znacznie mniejszym stopniu, ubytek zaś BMD w szyjce kości udowej, zbudowanej z podobnej ilości kości korowej i gąbczastej, jest pośredni. Jednak u około 15% pacjentów z pierwotną nadczynnością przytarczyc w chwili rozpoznania można stwierdzić znaczącą osteopenię trzonów lędźwiowych. "
    i
    "Tabela 3. Choroby zwiększające ryzyko osteoporozy lub będące przyczyną osteoporozy wtórnej
    endokrynopatie
    zaburzenia miesiączkowania przebiegające z hipoestrogenizmem
    pierwotny lub wtórny brak miesiączki
    hipogonadyzm
    pierwotna nadczynność przytarczyc
    nadczynność tarczycy
    nadczynność kory nadnerczy (zespół Cushinga)
    choroby gastroenterologiczne
    choroba trzewna i zespoły złego wchłaniania (niewydolność zewnątrzwydzielnicza trzustki, zespoły poresekcyjne, choroby zapalne jelit, inne)
    ciężka niewydolność wątroby
    pierwotna marskość wątroby
    operacyjne leczenie otyłości
    stany niedożywienia
    jadłowstręt psychiczny (anorexia nervosa)
    choroby powodujące zaburzenia czynności układu ruchu
    zapalne układowe choroby reumatyczne (reumatoidalne
    zapalenie stawów, łuszczycowe zapalenie stawów,
    zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa, toczeń
    rumieniowaty układowy, twardzina układowa)
    zapalenia swoiste i nieswoiste kości i stawów
    stany po urazach układu ruchu
    wady wrodzone układu ruchu
    choroba zwyrodnieniowa stawów obwodowych i kręgosłupa
    zespoły poporażenne
    choroba Parkinsona
    stwardnienie rozsiane
    choroba Alzheimera
    unieruchomienie z innych powodów
    choroby nerek
    choroby nowotworowe
    cukrzyca"
    źródło: - www.mp.pl/artykuly/?aid=62034&spec=35

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.