Dodaj do ulubionych

10 tydzień ciąży- pogorszenie wyników,pomóżcie!

19.09.12, 22:31
Witam was kochane i bardzo proszę o pomoc
Mam 36 lat i hashimoto od 2 latek.Jestem w 10 tyg. Ciąży .
Biorę euthyrox naprzemiennie 88 i 100.Oto moje dzisiejsze wyniki
Tsh 1.84
Ft3 2.68 (2.00-4.40) 28.33procent
Ft4 1.37 (0.93-1.70) 57.14 procent.
Jeszcze 3 tyg temu wyniki były całkiem dobre ( euthyrox 88)
Tsh 1.91
Ft3 3.14 (47.50 proc.)
Ft4 1.57 (83.12 proc.)
Dziewczyny bardzo proszę zinterpretujcie te wyniki,czy powinnam i o ile zwiekszyc dawkę euthyroxu ? Dlaczego tak mi poleciały te wyniki ? Nie biorę teraz nic oprócz kwasu foliowego.przed ciąża brałam selen i wit b12( może wrócić ? )
Nie mam już sił do lekarzy,a bardzo się martwię ,żeby nie zaszkodzić małżeństwu .licze na was bardzo! Zdrowia życzę Gosia
....a czy mogę brać witaminy dla ciężarówek z jodem???
Edytor zaawansowany
  • muktprega1 19.09.12, 23:56
    Witaj, posłużę się cytatami z tego forum i z książki, którą ktoś zacytował (zbieram info dla mojej chrześniaczki smile)
    "Leczenie niedoczynności tarczycy u ciężarnej należy rozpoczynać od większych dawek tyroksyny, które pomogą w uzyskaniu stężeń tyroksyny w surowicy bliskiej górnej granicy normy dla ciężarnej [15, 16]. Stężenie TSH powinno być utrzymywane na poziomie nieprzekraczającym 2,5 mIU/l, a nawet 2,0 mIU/l w pierwszym trymestrze, jak proponują inni autorzy [15, 16], natomiast nie większe niż 3,0 mIU/l w drugim i trzecim trymestrze [1]. U kobiet, u których niedoczynność tarczycy została zdiagnozowana przed ciążą i które leczono wcześniej tyroksyną, istnieje konieczność zwiększenia jej dawki średnio o 30–50%. Wynika to ze zwiększonego zapotrzebowania na hormony tarczycy już od bardzo wczesnej ciąży (4.–8. tydzień). W przeliczeniu na masę ciała ze stosowanej przed koncepcją dobowej dawki tyroksyny wynoszącej średnio 1,6–2,0 μg/kg – wzrasta ona w czasie ciąży do poziomu ok. 2,0–2,4 μg/kg/dobę [17, 18]."
    i drugi cytat:
    "oczywiscie od poczatku ciazy regularnie co 4 tyg. robic badania TSH, fT3 i fT4."

    Skoro są takie zalecenia, to znaczy, że ma to sens, przeanalizuj wszystko i sama kieruj się rozsądkiem i pilnuj się z badaniami koniecznie. Wiele razy mówiono również o stałej a nie skaczącej dawce tyroksyny. Powodzenia Małgosiu. Na pewno bardziej doświadczone wiedzą Koleżanki od wspólnoty Hashi Ciebie wesprą.
  • muktprega1 20.09.12, 00:03
    Poczytaj sobie jeszcze ten zamknięty wątek z 2010

    forum.gazeta.pl/forum/w,24776,119688140,119688140,22_tydzien_ciazy_czy_z_moja_tarczyca_jest_zle_.html
    na pewno znajdziesz tu problemy dotyczące Ciebie smile
  • mallgosia76 20.09.12, 10:33
    Czy zwiekszyc dawkę euthyroxu codziennie do 100 ?
    Odpiszcie mi proszę ! Bardzo się martwię...
  • nebiru 20.09.12, 13:46
    To tylko forum. Nikt za Ciebie decyzji nie podejmie. Ty potrzebujesz hormon, dziecko potrzebuje hormon, skaczesz po dawkach więc czemu od razu zamiast naprzemiennie nie zaczniesz brać zamist 88 po 94? To by było tyle samo tylko regularne? Oczywiście ja się nie znam, więc nic nie zlecam. Tam powyżej masz bardziej fachowe informacje od doświadczonych hashimotek
  • pies_z_laki_2 20.09.12, 15:02
    Witaj smile

    Nie martw się, będzie dobrze!!!
    Poczytaj tu:
    - Choroby tarczycy w okresie przedkoncepcyjnym, ciąży i połogu (zarejestruj się)
    - Postępowanie w chorobach tarczycy u kobiet w ciąży
    - New Guidelines Released for Thyroid Dysfunction in Pregnancy CME/CE

    Jak dla mnie, masz za niską dawkę tyroksyny, od dawna dość słabą przemianę z T4 w T3 i potrzebujesz nie tylko podwyżki dawki T4, ale także poprawienia konwersji, a może nawet suplementacji novo.

    Sugeruję:
    - znaleźć dobrego ginekologa - położnika, albo chociaż internistę (masz zaświadczenie od endo, że chorujesz na chorobę przewlekłą?)
    - sprawdzić morfologię z rozmazem i poziom ferrytyny (konwersja spada przy niedoborach)
    - zmienić dietę na warzywno-białkową (dużo jarzyn i dużo chudego mięsa i jaj), niskolaktozową (odstaw słodkie mleko, jogurt naturalny i twaróg jest ok), musisz mieć dużo aminokwasów, witamin i innych składników odżywczych, inaczej konwersja siada...)
    - jeść dwa orzechy brazylijskie ok 2 godziny po tyroksynie (selen w postaci naturalnej)
    - wyrównać dawkę tyroksyny (ja bym brała setkę dzień w dzień, ale to też tylko tymczasowa dawka, do kolejnego badania za 4 tyg.)

    Rozumiem, że badałaś krew na czczo i bez tabletki z hormonem?
  • mallgosia76 20.09.12, 22:15
    Dziękuje wam bardzo,zawsze można na was liczyć!
    Mogę brać wit.dla ciężarówek z jodem?

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.