Dodaj do ulubionych

witam tsh 6,105

03.01.13, 16:00
Witam wszystkich,
Po kilku wizytach u różnych lekarzy - trafiłam do endokrynologa.
Od roku zmagam się z sennością i mlekotokiem, ale nikt mnie nie skierował na żadne badania
sama (dzięki internetowi) zrobiłam badania prolaktyny i mam 38,4 norma do (5-35), dodatkowo w laboratorium zaproponowali zrobić tsh i mam 6,105 norma (02-4,2), ft3 i ft 4 w normie.
Podczas dzisiejszej wizyty lekarz stwierdził niedoczynność tarczycy i podejrzenie Hashimoto.
Jestem trochę zaskoczona i oszołomiona diagnozą. Mam brać lek euthyrox w dawce docelowej 1,25 mg. Czy powinnam sprawdzić diagnozę u innego lekarza, może zrobić jakieś inne badania?.
Jakoś nie mogę się z tym pogodzić. Macie doświadczenie w tej sprawie, więc proszę o jakieś sugestie.
Kasia
Edytor zaawansowany
  • nebiru 03.01.13, 21:37
    Po kilkunastu latach męczarni gdy prawie zdychałam z nieleczonego hashimoto to miałam TSH 1,8; ft3 i fT4 "w normie" czyli na dnie oraz wysokie przeciwciała.
    "Norma" dla nas hashimotek nic nie znaczy. Podaj wszystkie wyniki, to dziewczyny Ci doradza szczegółowo. Bierzesz chyba dawke 12,5?
    A przeciwciała?
  • 0kagasia 03.01.13, 21:49
    no więc badania :
    FT3 4,66 norma 4,00-8,30
    FT4 13,76 norma 10,60-19,40
    prolaktyna 38,40 norma 5-35
    TSH 6,105 norma 0,270 4,700
    Więcej badań nie mam.
    Lekarz zrobił mi badanie usg tarczycy jest dobre.
    I zastanawiam się jak on rozpoznał niedoczynność i podejrzewa Hashimoto (pierwszy raz dzisiaj usłyszałam, że taka choroba jest). Wogóle to jeszcze tydzień temu o endokrynologu nie myślałam.
    Nawet nie mam zamiaru brać tego leku, umówię się do kogoś innego, poczytałam w internecie i wiem tyle, że mi niedobrze.
    Na dzień dzsiejszy wydałam prawie 500 zł na lekarzy i każy się mądrzy, a mi cieknie z piersi, jedni mi karzą mammografię robić, drudzy, że usg wystarczy skoro nic nie widać, a ten dzsiaj z jakimś Hashimoto wyskoczył - gdzie ja żyję.!?
  • aada1 03.01.13, 22:03
    Witaj
    Tsh nie masz niskiego, jesteś w niedoczynności i fakt wygląda to na Hashimoto. Stad też podwyższona prolaktyna i mleko w piersiach. Niedoczynność może dać cały wachlarz dziwnych objawów. Do tego tak rozregulować cały organizm, że potem trudno dojść szybko do równowagi.
    Wrzuć opis USG tarczycy i zrób przeciwciała anty TPO i anty TG.
    Nie wiem jak zareagujesz na dawkę leku napisz jak się czujesz po 12,5 mg. Jeśli bezie ok to za tydzień bierz 25 mg. Zakładam, że Twoja docelowa dawka teraz będzie około 50 mg na dobę. Na ta dawkę musisz jednak wejść a wchodzi się na nią stopniowo.
    Wątek już swój założyłaś wiec w nim pisz. Ktoś zawsze odpowie smile
    Czytaj forum to kopania wiedzy.
    Powodzenia
  • hashi-tess 03.01.13, 22:13
    te badania, które wpisałaś nie mogły kosztować 500,-zł.
    Podejrzewam, że większą ich część zjadły wizyty u lekarzy.

    Ten, który zapisał Ci hormon jest godny polecenia na drugą
    wizytę.
    Rano grzecznie zażyj hormon na 1/2 h przed kawą czy śniadaniem.
    Kup książkę o hashimoto i zacznij czytać forum.
    Po wyjściu z niedoczynności wrócisz do siebie i będzie dobrze.
    --
    To podróż jest ważna, a nie cel.
  • 0kagasia 03.01.13, 22:28
    nie no oczywiście, że z wizytami tyle wydałamsmile

    Dla laika wszystko wydaje się idiotyczne, ale widzę, że dzięki forum szybko uzupełnię braki.
    Dla mnie skoro hormony tarczycy mam dobre, bo przysadka produkuje hormon, który pobudza tarczycę to wszystko jest ok. Po co mam brać lek?
    Jedynie traci na tym przysadka bo trochę musi zasuwać, ale jej chyba nic nie grozi.
    Problemem jest prolaktyna, więc może ją trzeba zbić? A nie powinnam czekać aż mi to ft4 spadnie?Przecież tymi lekami to tylko je podniosę.
    Skro usg tarczycy ma prawidłową echogeniczność na płacie lewym i prawym, zmian ogniskowych nie ma. a rozmiary wys.48,1 lewy i 46,5 prawy, szer 19,7 lewy i 15,5 prawy też są prawidłowe to co ja mam leczyć przysadkę czy tarczycę? a te przeciwciała zrobię tylko co one mi powiedzą?
    Wybaczcie jak piszę głupoty, ale muszę to zakumać, bo innaczej nie dam rady brać żadnych leków.
    Ja już tak mam - astmę córki też musiałam rozłożyć na czynniki pierwsze, teraz mamy potwierdzone zdiagnozowane czuję się "otrzaskana" w temacie wink i córka super się leczy.
    dzięki za odzew.
  • hashi-tess 03.01.13, 23:24
    0kagasia napisał(a):

    > nie no oczywiście, że z wizytami tyle wydałamsmile
    >
    > Dla laika wszystko wydaje się idiotyczne, ale widzę, że dzięki forum szybko uzu
    > pełnię braki.
    > Dla mnie skoro hormony tarczycy mam dobre,

    ????
    nie wpisałaś tych wyników i trudno je ocenić.
    Skorzystaj z kalkulatora na 1 str. forum i wpisz je.


    bo przysadka produkuje hormon, który
    > pobudza tarczycę to wszystko jest ok.

    no tak nie bardzo ok, skoro przysadka popędza tarczycę
    do wzmożonej pracy.


    > Po co mam brać lek?

    euthyrox nie jest lekiem, jest protezą Twojej tarczycy.


    > Jedynie traci na tym przysadka bo trochę musi zasuwać, ale jej chyba nic nie gr
    > ozi.

    przydadce może nic nie grozi, ale Tobie?
    Jesteś zmęczona, śpiąca, masz podniesioną prolaktynę
    i pewnie jeszcze inne objawy, o kt. nie masz pojęcia,
    że są objawy niedoczynności.

    > Problemem jest prolaktyna, więc może ją trzeba zbić? A nie powinnam czekać aż m
    > i to ft4 spadnie?

    a dlaczego FT4 ma Ci spaść?


    Przecież tymi lekami to tylko je podniosę.
    > Skro usg tarczycy ma prawidłową echogeniczność na płacie lewym i prawym, zmian
    > ogniskowych nie ma. a rozmiary wys.48,1 lewy i 46,5 prawy, szer 19,7 lewy i 15,
    > 5 prawy też są prawidłowe to co ja mam leczyć przysadkę czy tarczycę?

    piszesz niezrozumiale o wielkości tarczycy i trudno mi
    obliczyć jej wielkość. Dla kobiety objętość to 13-18ml.
    A Twoja jaką ma wielkość?


    a te prze
    > ciwciała zrobię tylko co one mi powiedzą?

    czy będą niszczyć Ci tarczycę i potw. hashimoto,


    > Wybaczcie jak piszę głupoty, ale muszę to zakumać, bo innaczej nie dam rady bra
    > ć żadnych leków.
    > Ja już tak mam - astmę córki też musiałam rozłożyć na czynniki pierwsze, teraz
    > mamy potwierdzone zdiagnozowane czuję się "otrzaskana" w temacie wink i córka su
    > per się leczy.
    > dzięki za odzew.

    badałaś córkę pod kątem niedoczynności tarczycy?
    Jeśli nie, to proponuję to zrobić.
    --
    To podróż jest ważna, a nie cel.
  • 0kagasia 04.01.13, 00:23
    Dziękuję, że piszesz jak "krowie na rowie", a i tak cieżko mi te wyniki zinterprtować, bo nie umiem tego policzyć mam dwa różnej wielkości płaty i nazwy po angielsku.
    lewy płat prawy
    volume 6,29cm3 4,75
    Length 4,8cm -długość 4,65
    A-P 1,38cm (co to jest ?) 13,8
    Wiodth 1,97cm -szerokość 1,55
    Objętość to volume ?? to cos za mało by wychodziło.

    Do kalkulatora wpisałam wyniki, wyszło tak:

    131.72% [wynik 6.105, norma (0.27 - 4.7) ]
    TSH: 131.72% [wynik 6.105, norma (0.27 - 4.7) ]
    FT4 35.91% [ wynik 13.76, norma (10.6 - 19.4)]
    FT3 15.35% [ wynik 4.66, norma (4 - 8.3)]
    Nic to mi nie mówi.

    Dzięki za informacje, czuję że na następnej wizycie to nawet o coś będę mogła zapytaćwink
    Nadal zielona - Kasia




  • 0kagasia 04.01.13, 00:28
    znowu nieczytelnie mi wyszły te rozmiary:
    Prawy
    volume:6,29 cm3
    Length:48,1 mm
    A-P:13,8mm
    Width: 19,7mm
    Lewy:
    Volume: 4,75cm3
    Length: 46,5mm
    A-P: 13,8mm
    Width: 15,5mm

    teraz powinno być okwink
  • rosteda 04.01.13, 01:51
    " Mam brać lek euthyrox w dawce docelowej 1,25 mg. "

    Dziewczyny czytajcie dobrze co Okagasia napisala.
    1,25mg = 125µg to jest duza dawka i nie radzcie jej zwiekszac bo lekarz mowil jej ze to docelowa dawka a na poczatek mysle ze dostala inna dawke.

    Okagasia
    Masz mala tarczyce i mysle ze lekarz widzial tez w USG zmiany w twojej tarczycy i dlatego powiedzial ze masz Hashimoto.
    Masz tez objawy i zle wyniki z krwi wiec to wystarczy do diagnozy.
    Bardzo dobrze ze dal ci leczenie i radze nie zwlekac tylko zaczac brac te tabletki bo tylko wtedy poczujesz sie lepiej i prolaktyna sama sie obnizy.
    Latanie po innych lekarzach nie ma najmniejszego sensu to tyko strata czasu.
    Co jeszcze bys mogla miec zrobione to badanie krwi na przeciwciala anty -TPO i anty-Tg, ale jak w USG wyszly zmiany to te przeciwciala tez nie sa konieczne.
  • nebiru 04.01.13, 08:15
    www.chorobytarczycy.eu/test#0
    Dzięki niemu ja odkryłam, ze nie choruję na dziesiatki różnych chorób, jak mi sie wydawało, ale na jedną a to były jej objawy. Mnie najbardziej zadziwiło że problemy ze wzrokiem oraz pamięcią to skutek nieleczonego hashimoto.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka