Dodaj do ulubionych

prolaktyna i hashimoto...proszę o wskazówki

02.04.13, 13:00
Witam!
Jestem nową osobą na tym forumsmile Niestety dołączam do hashimotek.
Ale od początek, od 3 lat leczę się na hiperprolaktynemię czynnościową, biorę brałam 1/4 tabletki dostinexu raz w tyg, od grudnie zeszłego roku mam zwiększoną dawkę do 1/2 tabl. Fakt, że prolaktyna po tak długim czasie nie spadała, nie dawał mi spokoju ( i cały czas wycieki z piersi). Wybrałam się w grudniu 2012r. do endo z wynikami tarczycowymi:
9.11.2012
ft3 - 5,19 (norma 3,1-6,8)
ft4 - 15,4 (norma 12,0-22,00)
Lekarz stwierdzil, że nie trzeba robić żadnych dodatkowych badań, a problemy z prolaktyną to widocznie "taki mój urok". Nia dało mi to spokoju, bo wkońcu ile lat można brać takie drogie tabletki (dostinex). W styczniu 2013 zrobiłam sobie sama badanie usg tarczycy, w którym stwierdzono, że echostruktura tarczycy zmieniona o obniżonych odbiciach, w dużej części drobnotorbiela, a odcinkowo drobnoziarnista. Przepływ wzmożony podtorebkowo. Objętość tarczycy 11,76 ml - mała tarczyca, rozpoznanie hashimoto. Zrobiłam również tsh 1,39 (norma 0.27-4,2) i wybrałam się do innego endokrynologa. Pani dr powiedziała, że moje wyniki wcale nie są w normie bo hashi powoduję rozpad tarczycy na cząstki, które trafiają do krwiobiegu co zafałszowuje wyniki badań tarczycowych. Przepisała mi euthyrox 0,25 jedną tabletkę dziennie. Zleciła dalsze badania:
20.03.2013 - 22 dzień cyklu
estradiol - 179 (norma fazy lutealnej 43,8-211)
progesteron - 17,26 (norma eazy lutealnej 1,7-27)
glukoza w osoczu 87 (norma 60-100)
insulina 7,8 (norma 2,6-24,9)
Dzisiaj czyli po miesiącu brania euthyroxu miałam zrobić dalsze badania:
Przeciwciała anty - TPO 7 - < 34
Przeciwciała anty - TG < 10 - < 115
Hormon tyreotropowy (TSH) 1.260 - uU/ml wartość Referencyjna: 0.270 - 4.200
Tyroksyna wolna (FT4) 14.1 - pmol/l wartość Referencyjna: 12.0 - 22.0
Powiedzcie co mam myśleć o tych wynikach, wychodzi na to, że przeciwciała mam niskie, z tego co tu czytałam to przy hashi powinny być wysokie. Dodam, że od czasu brania euthyroxu czuję się rożnie, czasami ostre bóle głowy następnego dnia jest lepiej. Napewno więcej zaczęło mi wyskakiwać wyprysków na twarzy i strasznie zaczęły wypadać mi włosy, może to ważne mam 29 lat. Czy powinnam wykonać jeszce jakieś badania? Proszę o radę
Edytor zaawansowany
  • wierka-5 03.04.13, 09:18
    Około 10% zachorowań na hashimotto przebiega bez przeciwciał i diagnozę stawia się na podstawie USG.
    W Twoich ostatnich wynikach brakuje norm, jesli sa takie jak poprzednie to Twoje FT4 jest jeszcze niższe niz przed leczeniem.Tak często się zdarza i trzeba podnosić dawkę leku.
    Zawsze rób badania przed tabletką i najlepiej komplet TSH , ft4 i ft3. Hashimotki zwykle ustalają dawkowanie na podstawie ft4 i ft3 bo tsh nie u wszystkich prawidłowo się zachowuje i często spada poniżej normy.
    Problemy z włosami też nie są nam obce. Myślę ,ze razem z
    wprowadzeniem eutyroksu dobrze jest uzupełniać mikroelementy i witaminy. Poczytaj o tym. Najważniejsze to sprawdzenie poziomu ferrytyny, witaminy B12, D.
    Prolaktyna często wzrasta w niedoczynności i stabilizuje się po uzupełnieniu hormonów.
  • karolcia0506 03.04.13, 14:32
    Dziękuję bardzo za wskazówki. Czy te wyniki świadczą też o niedoczynności?
  • wierka-5 03.04.13, 19:14
    Nie masz ft3,a to jest aktywny hormon, Wyniki masz w normie , ale to nie znaczy ,że dobrze. W hshimoto trzeba znależć swój poziom,przy którym czujemy się dobrze. Są zalecenia aby ft4 i Ft3 utrzymywać w górnym przedziale normy. Dawki nie ustalamy raz , tylko cały czas sprawdzamy wyniki i korygujemy w razie potrzeby dawki. Szczególnie na początku leczenia jest to ważne , bo wtedy hormony spadają. Z czasem wystarczy 2 razy w roku zrobić badanie, albo i rzadziej, a gdy nauczysz się obserwować swój organizm sama będziesz wiedziała ,ze cos jest nie tak
  • karolcia0506 04.04.13, 15:35
    dziękismile Wczoraj byłam u endo i podwyższyła mi dawki euthyroxu, przez 4 dni 50 i pozniej już cały czas 75. No i zleciła zbadanie poziomu ferrytyny i witaminy D3.
  • agnesssa0 04.04.13, 19:29
    a jakie masz objawy wysokiej prolaktyny? też nam z tym problem. moj endo proponuje badania na makroprolaktynemie nie wiem jakie to są badania i ile kosztują ale poczytaj o tym
  • karolcia0506 04.04.13, 19:52
    początkowo były to częste bóle głowy, które łączyłam ze słabym wzrokiem.....tak naprawdę dopiero do myślenia dały mi wycieki z piersi, wydzielina przypominająca siarę-mleko. Na tej podstawie gin zleciła mi zrobienie badań. Najpierw miałam badane poziom prolaktyny na czczo, po czym dostałam tabletkę z metoclopramidem i kolejne pobranie krwi po godzinie ( dokładnie to się nazywa test z metoclopramidem 60). U mnie, czyli w Gdańsku kosztuje takie badanie z 60-70 zł. Ja mam hiperprolaktynemię czynnościową, to znaczy, że czynnik stresowy podwyższa u mnie stężenie prolaktyny. Wiem, że robi się również tomografię głowy, aby sprawdzić czy to guz przysadki...w moim wypadku nie było to konieczne.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka