Dodaj do ulubionych

Podwyższone Anty TG=Hashimoto???

16.05.13, 19:56
Witam, pierwszy raz trafiłam na to forum, ponieważ do niedawna broblem hashimoto mnie chyba nie dotykał....
Od jakiegoś czasu starając się o dziecko zrobiłam trochę badań, w tym m.in. TSH, Anty TG i Anty TPO. Wszystkie wyszły w normie, poza Anty TG (136,70 IU/mL a norma do 115).
Moje TSH waha się w okolicach 1-1,5
a Anty TPO wyszło 8,53IU/mL (norma do 34)

Byłam dziś u endokrynologa, który stwierdził, że to Hashimoto. Mam jeszcze wykonać usg, ale dostałam od razu lek - Letrox, chyb na wypadek, gdyby miał pomóc przy zajściu w ciążę...

Niebardzo znam się na tej chorobie, ale tez nie do końca wiem, czy trafiłam do dobrego lekarza... Czy to możliwe, że mam Hashimoto jak mam podwyższone tylko Anty TG?
Pozdrawiam!
Edytor zaawansowany
  • muktprega1 16.05.13, 21:59
    > Byłam dziś u endokrynologa, który stwierdził, że to Hashimoto.
    Czy to możliwe, że mam Hashimoto jak mam podwyższone tylko A
    > nty TG?

    Witaj. Możliwe
    Dobrze, ze dostałaś skierowanie na Usg, ale dopilnuj , żeby był dokładny opis i 3 wymiary do obliczenia objętości tarczycy. U dorosłej kobiety wynosi 13-18 mililitrów. I zrób koniecznie, nawet z własnej kieszeni 2 hormony tarczycy Ft3 i Ft4, gdyby endo ich nie wypisał. W jakiej sawce dostałaś Letrox?
    Przydatny test:
    www.chorobytarczycy.eu/test#0
    Pozdrawiam również smile
  • kama1312 17.05.13, 10:11
    FT3 i FT4 robiłam na własną rękę ale w styczniu tego roku i kurcze zapomniałam to pokazać lekarzowi, bo nawet nic nie wspomniał o tych badaniach...
    FT4 - 14,45 pmol/l (norma 12-22)
    FT3 - 5,85 pmol/l (norma 3,1-6,8)
    TSH robione w styczniu 0,642 (0,27-4,2)
    TSH robione w maju 1,24

    Pani doktor opisała: "stan hormonalny aktualnie prawidłowy, z uwagi na cechy immunologicznego zapalenia tarczycy i problemy z prokreacją proponuje wdrożenie Letrox 1x25mcg"
    Tak więc dziennie mam brać pół tabletki...
    A usg planuję zrobić w najbliższym czas i dopilnuję tego prawidłowego opisu smile
  • agcerz 17.05.13, 12:45
    Ja mam podwyższone tylko ATG, ATPO dość niskie i niewątpliwie mam Hashi. Dobrze, że dostałaś choć tę małą daweczkę!
  • kama1312 17.05.13, 16:57
    Czyli jednak to możliwe... smile
    To może w końcu znalazłam przyczynę mojej niepłodności...? (staramy się z mężem od 16 miesięcy i ciągle nic, mimo, że wszystkie wyniki badań niby są dobre)
    Może ta mała dawka leku jakoś mnie "odblokuje" wink
  • muktprega1 17.05.13, 21:48
    Ale poczekaj, aż będziesz miała prawidłowe hormony smile

    A tu na temat wprowadzenia dawki:
    forum.gazeta.pl/forum/w,24776,141782384,141878585,Re_po_wizycie_u_endo.html
  • ptysiulka07 10.01.19, 14:41
    Witam. Jestem na tym forum nowa. Dopiero się zarejstrowalam. Nie wiem jak utworzyć nowy wątek dlatego tu piszę. Bardzo proszę o interpretacje wyników. Czekam na wizyte u endokrynologa, ale martwię się co oznaczają wyniki... Niedoczynność...? Hashimoto...? Będę wdzięczna za pomoc!!!
    Otóz wyniki robiłam 8.12.2018.
    TSH: 6,31 (0.27-4.2)
    FT3: 3,5 (1.8-4.6)
    FT4: 1,11 (0.93-1.70)
    a-TPO: 28 (<35)
    a-TG: 341 (<115)

    Wyniki tarczycy polecila mi zrobić koleżanka. Ostatnie kilka m-cy czyje sie ja 200-letnia babcia!! Ciągle zmeczona jestem, brak sil, mega dużo włosów mi wypada, mam jakby otępiały umysł, cięzko mi się skoncentrować, codzienne migrenowe bóle głowy (do tej pory raz na kilka tygodni), mega obniżone libido, zaparcia jak nie wiem co- a co jakiś czas biegunki, bardzo słaba odporność organizmu, huśtawki nastroju- ale częsciej jak bym doła miała, jest mi wiecznie zimno (nawet latem z termoforem w domu siedziałam bo tak mnie telepało). Wiem że przy chorej tarczycy bez powodu się tyje- ale u mnie nic takiego. Waga w miejscu stoi- i ciesze się z tego powodu.
    Dodam, że mam 34 lata, to będzie moja pierwsza wizyta u endokrynologa i nie biore żadnych leków.

    Bedę bardzo wdzięczna za pomoc!!!
    Pozdrawiam serdecznie!.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.