Dodaj do ulubionych

FT3 w ciąży

20.11.13, 18:05
Witam ponownie smile.

Jestem w tej chwili w 27 tygodniu ciąży. To moja trzecia ciąża odkąd choruję na Hashimoto, jak dotąd szczęśliwie z dziećmi wszystko jest ok. Właśnie odebrałam wyniki swoich badań. Lekarka dała mi skierowanie tylko na TSH i FT4, ale dopłaciłam za FT3.

TSH: 0,336 (norma 0,27 - 4,2)
FT4: 1,28 (norma 0,93 - 1,7) = 45%
FT3: 1,93 (norma 2 - 4,4) = -3%

Już ostatnio kiedy TSH było koło 0,3 lekarka sugerowała obniżenie dawki (biorę 137 Euthyroxu), ale ją od tego pomysłu odwiodłam. Teraz pewnie też by próbowała mając tylko FT4 i TSH, ale mam nadzieję, że wynik FT3 ją powstrzyma. Czy Waszym zdaniem powinnam naciskać na zwiększenie dawki? To rozsądna kobieta, bierze pod uwagę moje zdanie i samopoczucie, choć oczywiście nie zgadza się na wszystko co zaproponuję.

Czuję się ogólnie nieźle, ciąża przebiega prawidłowo pod względem położniczym. Od 2 tygodni mam zdiagnozowaną cukrzycę ciężarnych i jestem na diecie. Wyniki morfologii mam dobre.
Edytor zaawansowany
  • sanpja 20.11.13, 18:21
    Skąd jesteś?
    Ja proponowała bym ci zmianę lekarza. Nie będę się wymądrzać ale FT3 w ciąży jest bardzo ważne. Tez miałam cukrzycę i bylam na diecie ale lekarz bardzo pilnował mojego FT3.
  • bathilda 20.11.13, 18:28
    Jestem z Warszawy. Jeśli masz kogoś do polecenia to chętnie się dowiem smile. Ona mi już drugą ciążę prowadzi, w sumie leczy mnie kilka lat. Zasadniczo nie narzekam, ale czasem muszę się poupierać przy swoim. I chciałam się upewnić że tym razem powinnam.
  • sanpja 21.11.13, 14:44
    ja mam dobrego lekarza ale w Krakowie. Mogę ci polecić ale czy chcesz dojeżdżać ? Sama do niego jeżdżę ponad 200 km bo u nas kiepścizna. Chociaż w sumie jadę raz na rok a resztę załatwiamy na telefon.
  • ann-90 21.11.13, 18:13
    Czy mogłabyś mi podać nazwisko lekarza o którym mówisz. Mimo iż mieszkam pod Wrocławiem to zarejestrowałam się wczoraj do lekarza z Krakowa znalezionego w wątku o polecanych endo. bo przeczytałam że patrzy na FT4 i FT3 a nie przejmuje się niskim TSH co mnie bardzo irytuje u lekarzy z którymi ostatnio rozmwiałam.
  • bathilda 21.11.13, 18:35
    Oj z trójką małych dzieci to wyprawa na drugi koniec Polski na razie nie chodzi w grę. Ale poszukam jeszcze u siebie.
  • bathilda 21.11.13, 18:38
    No to dzisiaj pani doktor zaliczyła u mnie dużą kreskę. Powiedziała "no dziwne jakieś te wyniki że TSH w normie i FT4 w normie a FT3 za nisko. Musiałoby coś z przemianą być nie tak". Po czym stwierdziła że to dziwne. I tyle.

    A po zastanowieniu doszła do wniosku że może mi jodu brakuje. I choć to moja trzecia ciąża i w żadnej jodu nie brałam wypisała mi receptę na jodid. Którą z grzeczności wzięłam ale mam zamiar zignorować.

    Jedyne dobre że mi nie zmniejszyła dawki Euthyroxu. Bo jestem pewne że gdybym nie zrobiła FT3 we własnym zakresie to by się upierała że TSH niskie i trzeba dawkę zmniejszać ...
  • hashi-tess 21.11.13, 21:34
    bathilda,
    z dużym prawdopodobieństwem mogę napisać, że brakuje Ci
    żelaza. Stąd brak konwersji.
    Oznacz
    ferrytynę
    wit. B12.
    Na podstawie tych badań będziesz wiedziała co powinnaś
    suplementować.

    --
    To podróż jest ważna, a nie cel.
  • bathilda 21.11.13, 21:48
    hashi-tess dziękuję za Twój wpis. Szczerze mówiąc myślę, że masz rację - w poprzedniej ciąży było bardzo podobnie. FT3 poprawiło się kiedy ze względu na anemię dostałam żelazo. Nawet sugerowałam to dziś endo ale jakoś nie zainteresował jej ten trop...

    I jeszcze pytanie laika - ferrytynę i B12 oznacza się na czczo czy nie trzeba? I czy po euthyroxie można? Bo dla mnie każde badanie na czczo i bez leków jest problemem bo mi rozwala grafik jedzenia ze względu na cukrzycę.

  • hashi-tess 21.11.13, 22:16
    na te badania l-tyroksyna nie ma wpływu,
    ale na czczo to dobry pomysł.
    --
    To podróż jest ważna, a nie cel.
  • bathilda 21.11.13, 22:45
    Ok., to i tak 50% łatwiej. A czy Twoim zdaniem w tej sytuacji jest sens suplementowania żelaza preparatami bez recepty? W tej chwili biorę 60 mg w tabletkach z witaminami dla ciężarnych, mogę poszukać czegoś co ma dodatkowo samo żelazo.

    Boję się że wydreptanie recepty na żelazo może mi trochę zająć i zastanawiam się czy jest sens i możliwość żeby zadziałać już teraz, we własnym zakresie.
  • hashi-tess 21.11.13, 22:48
    ja osobiście najpierw wykonałabym badania.
    Potem oczywiście poszukałabym sorbiferu dulures.
    W małych aptekach sprzedają bez recepty.
    Trzeba poszukać.
    --
    To podróż jest ważna, a nie cel.
  • bathilda 21.11.13, 22:52
    Sorbifer brałam w poprzedniej ciąży.

    Po prostu u endo byłam dziś (i będę za miesiąc) a u ginekologa jutro w południe (i potem za 2 tygodnie). Ale masz rację, nie ma co uprawiać partyzantki. Zrobię badania na kolejną wizyte u ginekologa (bo na jutrzejszą nie zdążę) i będę prosić o receptę.

    Jeszcze raz dziękuję.
  • hashi-tess 21.11.13, 23:13
    nie czekaj i nie odkładaj.
    Dziecko rośnie codziennie.
    --
    To podróż jest ważna, a nie cel.
  • bathilda 02.12.13, 09:05
    Odebrałam wyniki ferrytyny: 24,92 ng/mol, przy normie 13-150. Więc chyba możemy spokojnie przyjąć że bardzo nisko, a ze względu na ciążę i dietę cukrzycową (np. bez czerwonego mięsa, buraków) raczej będzie spadać. W piątek mam wizytę u ginekologa prowadzącego, liczę że bez trudu dostanę sorbifer.

    Witamina B12: 258,8 pg/mol, przy normie 197-866. Przyznaję bez bicia kompletnie nie wiem co to oznacza - dobrze czy źle. Ale nawet jeśli nie wspaniale to nie wiem czy mi dadzą suplementację w ciąży, lekarze zasadniczo ciężarówek boją się jak diabeł święconej wody. A z tego co gdzieś mi się rzuciło w oczy to chyba część lekarzy w ogóle ma opory przed suplementacją wit. B12.

    POnieważ komplet tarczycowych badań robiłam półtora tygodnia temu to teraz powtórzyłam tylko FT3, żeby się upewnić, że to nie był jakiś eksces. Wyszło 2,96 pmol/l, przy normie 3,1-6,8 czyli -4%. A więc bez wątpienia za mało i nawet ciut mniej niż ostatnio.

    Będę wdzięczna za komentarz. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale choć cukrzyca ciążowa po posiłkach opanowana dietą to cukier na czczo ponad normą, prawdopodobnie w tym lub przyszłym tygodniu dostanę insulinę na noc.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.