Dodaj do ulubionych

Co może hamować przyswajanie tyroksyny?

28.06.14, 09:51
Hashi mam zdiagnozowane od lipca/sierpnia 2009
biorę eltroxin - badam się i koryguję dawki w miarę regularnie.

Jestem w tej chwili w 36tc na dawce 300 i okazuje się, że mam dość nędzne wyniki (badania robię zawsze w jednym labie, na czczo, bez leków). Ciążę mam powikłaną cukrzycą ciężarnych - to już druga taka ciąża. Im bardziej zaawansowana ciąża, tym słabiej reaguję na insulinę. Biorę w tej chwili insulinę i krótko-, i długodziałającą). Jestem na diecie cukrzycowej.
Oprócz tego od niedawna magneb6 (3x2 tabl. dziennie - brzuch mi się mocno napina).
Co jakiś czas, wieczorami "popijam" Floradix.

Mam nadwagę (już przed ciążą). W tej chwili ważę 5 kg więcej niż przed ciążą.

TSH 0,038 (0,27-4,2)
FT4 1.30% [ wynik 0.94, norma (0.93 - 1.7)]
FT3 23.75% [ wynik 2.57, norma (2 - 4.4)]

Czy macie może jakieś pomysły co w moim przypadku może hamować przyswajanie tyroksyny?
Edytor zaawansowany
  • hashitess 28.06.14, 20:03
    Napisz kiedy co zazywasz.
    Moze jakis medykament przeszkadza
    , a moze mimo wszystko masz za niską dawke tyroksyny
  • marsjanka1999 28.06.14, 20:37
    na noc biorę Insumal Basal Solostar (insulina długo działająca) 40 jednostek - w dwóch wstrzyknięciach po 20 jedn. każda - po jednej w każdy bok brzucha - ostatnia sugestia lekarki z poradni cukrzycowej - bo od jakiś 2-3 tyg. moje poranne cukry znowu poszły w górę (tak ok. 130-137) - po wdrożeniu sugestii udało się to trochę ograniczyć (do 110)

    rano staram się na czczo brać Eltroxin ok. 6-7 rano (aczkolwiek z tym "na czczo" bywa różnie - bo budzę się często z ciążowym głodem ok. 4 rano i coś wtedy jem)

    po eltroxinie (po ok. 20 minutach) wstrzykuję penem 8 jedn. NovoRapidu (insulina krótko działająca) przed śniadaniem i po ok. 5 minutach jem śniadanie

    ok. 9-10 łykam pierwszą dawkę MagneB6 (2 tabl.)

    ok. 14-15 wstrzykuję 14 jedn. NovoRapidu do obiadu i biorę kolejne dwie tabletki MagneB6

    ok. 19-20 do kolacji wstrzykuję 10 jedn. Novorapidu i w trakcie kolacji łykam ostatnie 2 tabl. MagneB6, co jakiś czas również do kolacji piję Floradix

    nie biorę w tej chwili nic więcej (mam pewien wzmocniony przez ciążę problem z łykaniem tabletek - więc łykam tylko to co muszę)

    do końca ciąży już mi nie podniosą insuliny

    chcę w poniedziałek oznaczyć ferrytynę, wit. B12, D3, magnez, potas - może oznaczyć coś jeszcze?
  • marsjanka1999 28.06.14, 20:38
    dziś wzięłam 350 eltroxinu rano
  • esab25 29.06.14, 17:43
    kiedyś coś takiego znalazłam
    " Lewotyroksyna nasila działanie pochodnych
    kumaryny, wydłuża czas protrombinowy. Osłabia
    działanie insuliny i doustnych leków
    hipoglikemizujących – konieczne jest
    monitorowanie stężenia glukozy, szczególnie na
    początku leczenia."
  • esab25 29.06.14, 17:45
    może ta twoja insulina i t4 się nie lubią i wzajemnie sobie szkodzą
  • marsjanka1999 29.06.14, 18:11
    tylko do tej pory wszystko "grało"

    na insulinie długo działającej jestem od 13 tc,
    a krótko działającą dołożyli mi w 18 tc

    a poziom hormonów miałam dość wyrównany od ok. 30 do nawet 50%

    hormony zaczęły mi się sypać ok. 30 tc - i wjechałam wtedy na dawkę 300 - i błogo myślałam że będę miała "zapasik"

    u mnie jest tak, że jak mam w miarę dobre hormony, to i cukry mam wyrównane - a dodatkowo im bardziej zaawansowana ciąża, tym wzmaga się u mnie insulinooporność i słabiej reaguję na insulinę

    chcę jutro iść zbadać sobie D3 - bo jeśli jest niedobór, to może mi to bruździć z tarczycą
  • pies_z_laki_2 29.06.14, 19:53
    Może zmień Eltroxin na Letrox, to pierwsze co przychodzi do głowy.
    Po drugie może zmień formę magnezu na oliwkę magnezową dostarczającą magnez przez skórę (czyli poza układem pokarmowym).
    Nie wiem czy przy insulinooporności nie powinno się dołożyć Metforminy? Czy w ciąży metformina jest dozwolona?
    Musisz wydłużyć czas między tyroksyną a śniadaniem. Może lepiej by ci było łykać tyroksynę na noc, czyli jakieś 4 godz. po kolacji? A może rozłożyłabyś dawkę na dwie porcje, jedna rano, druga na noc? To pewnie by wyrównało poziom we krwi, tsh by się nieco podniosło, a i fT4 może by się poprawiło?
    Jak tam żelazo i ferrytyna? Nie masz anemii?
    Kiepska przemiana / konwersja mówi o możliwych niedoborach np. ferrytyny, ale też o możliwych niedomaganiach wątroby, nerek, czy innych organów w których ta konwersja przebiega.

    A jaką masz tarczycę? Co masz w opisie usg tarczycy?
  • rosteda 29.06.14, 22:40
    marsjanka1999 napisała:

    > Hashi mam zdiagnozowane od lipca/sierpnia 2009
    > biorę eltroxin - badam się i koryguję dawki w miarę regularnie.
    > Jestem w tej chwili w 36tc na dawce 300 i okazuje się, że mam dość nędzne wynik
    > i (badania robię zawsze w jednym labie, na czczo, bez leków).

    Szkoda ze nie napisalas jaka dawke tyroksyny bralas przed ciaza.
    Dawka 300µg tyroksyny jest dosc duza dawka (wprawdzie piszesz ze masz nadwage ale jak duza?) ale jest ona zalezna od wagi ciala (z przed ciazy) jak rowniez od tego jak zwiekszalas tyroksyne w ciazy.
    "Nedzne wyniki" w ciazy to wlasnie efekt tego ze dziecko rosnie i ty potrzebujesz coraz wieksza dawke az do konca ciazy.

    > Ciążę mam powikła
    > ną cukrzycą ciężarnych - to już druga taka ciąża. Im bardziej zaawansowana ciąż
    > a, tym słabiej reaguję na insulinę.

    I prawidlowo.
    W ulotce mojej tyroksyny jest wyraznie napisane ze tyroksyna zmniejsza dzialanie lekow przeciwcukrzycowych i dlatego przy leczeniu tyroksyna nalezy bardzo uwazac i czesto kontrolowac cukier i odpowiednio do jego poziomu dostosowac dawki lekow przeciwcukrzycowych.
    Masz o tym napisane w punkcie 4.5 ulotki Letrox
    leki.urpl.gov.pl/files/Letrox_50.pdf
    A ze ty dawke tyroksyny musisz przez cala ciaze zwiekszac to i zapotrzebowanie na insuline zwieksza sie automatycznie.
    Musisz wiedziec ze leczenie cukrzycy jest tez bardzo zalezne od diety.
    Podczas ciazy powinnas calkowicie wykluczyc wszystko co zawiera cukier (uwazaj na kupne soki ktore zawieraja go bardzo duzo)

    > Biorę w tej chwili insulinę i krótko-, i dł
    > ugodziałającą). Jestem na diecie cukrzycowej.
    > Oprócz tego od niedawna magneb6 (3x2 tabl. dziennie - brzuch mi się mocno napin
    > a).
    > Co jakiś czas, wieczorami "popijam" Floradix.
    >
    > Mam nadwagę (już przed ciążą). W tej chwili ważę 5 kg więcej niż przed ciążą.

    Pomimo cukrzycy przytylas normalnie

    > TSH 0,038 (0,27-4,2)
    > FT4 1.30% [ wynik 0.94, norma (0.93 - 1.7)]
    > FT3 23.75% [ wynik 2.57, norma (2 - 4.4)]

    Przy tych wynikach powinnas miec zwiekszona tyroksyne ale tylko o 25µg i za 3 tygodnie znowu skontrolowac wyniki (przed porodem).
    To ze zwiekszylas dawke az o 50µg to byl blad.
    Zwiekszajac o tak duzo doprowadzisz do tego ze bedzie potrzebna duzo wieksza dawka insuliny a jak pisalas lekarz diabetolog powiedzial ze juz do konca ciazy nie zwiekszy.
    Pomijajac juz to ze zwiekszenie tak duzo tyroksyny to i dla dziecka tez nie jest dobre.
    Wynik fT4 30-50% w twoim przypadku jest idealny ze wzgledu na cukrzyce.

    > Czy macie może jakieś pomysły co w moim przypadku może hamować przyswajanie tyr
    > oksyny?

    Mysle ze wyzej wytlumaczylam a jak bedziesz miala jeszcze pytania to pisz.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.