Dodaj do ulubionych

złe wyniki po ciąży pomocy!!!

25.08.14, 08:39
Witajcie,
Mam hashimoto od 5 lat.
Przed porodem brałam euthyrox 88 (TSH 1,14, FT4 1,49), a potem w ciąży dawka była systematycznie zwiększana do 162,5/150 naprzemiennie, pod koniec ciąży 150/125.
Jestem 8 tygodni po porodzie, od porodu na dawce 100 euthyroxu mam wyniki:
TSH <0,005
FT3 3,11 (2,00-4,40) 46,25%
FT4 (0,93-1,70) 123,38%
Bardzo źle się czuję, mam bardzo wysokie ciśnienie (160/100 a nawet 180/110). Czy jestem w nadczynności i ma to wpływ na ciśnienie? Czy trzeba zmniejszyć dawkę? O ile?
Edytor zaawansowany
  • hashitess 25.08.14, 09:25
    napisz wyniki sprzed porodu i dawkę tyroksyny.
    Czy wpisane powyżej wyniki są pierwszymi po ciąży?
    Czy zmieniłaś/obniżyłaś tyroksynę po porodzie?
  • kaprylada100 25.08.14, 12:36
    Dzień przed porodem tj. 24. 06.2014 r. wyniki wynosiły:
    TSH 0,1
    FT3 2,3 (2-4,40) 12,50 %
    FT4 1,33 (0,93-1,70) 51,95%
    na dawce naprzemiennej 150/125 eutyroksu od 17.06.2014. Wcześniej dawka wynosiła 162,5/150 eutyroksu od połowy kwietnia (TSH 0,23; FT4 1,41). Przed ciążą brałam 88 euthyrox i w ciąży dawka była podwyższana.
    Tydzień po porodzie brałam dawkę 125 eutyroksu a potem już 100. Wyniki 8 tyg. po porodzie podałam wyżej na dawce 100.
  • kaprylada100 25.08.14, 19:21
    8 tyg po porodzie na dawce 100: wyniki z 18.08.2014 r.
    TSH <0,005
    FT3 3,11 (2,00-4,40) 46,25%
    FT4 1,88 (0,93-1,70) 123,38%
  • hashitess 25.08.14, 20:15
    obniżyłabym dawkę tyroksyny do 88 mikrogr
    i zajęła się niedokrwistością.

    Przed rozwiązaniem pewnie miałaś anemię.

    Badałaś poziom wit. B12, ferrytyny i wit. D3?
  • kaprylada100 25.08.14, 21:17
    Dzień przed porodem: erycroryty 3,79, hemoglobina 12,8
    dwa dni po porodzie: E: 3,02; Hg 10,2.
    Poziom B12, ferrytyna i wit. D3 nie były badane. Od lekarza rodzinnego dostałam Tardyferon. Czy poziom TSH poniżej 0,005 (nieoznaczalny) jest w moim przypadku niebezpieczny (grozi przełom tarczycowy)?
    Czy dawka 75 eutyroksu byłaby za niska?
  • hashitess 25.08.14, 21:42
    Twoich wynikach tarczycowych sprzed porodu widać anemię,
    a wpisane przez Ciebie dane chyba ją potwierdzają.
    Poziom TSH w tym przypadku wskazuje na za dużą dawkę
    tyroksyny. Przełom tarczycowy? - a dlaczego?! Nie widzę powodów.
    Dawka 75 - nie wiem czy dobra czy zła, ale na pewno za dużo
    chcesz zmniejszyć zażywanej tyroksyny. Uważam, że 88 będzie ok.
  • kaprylada100 25.08.14, 21:57
    A jakim lekiem można jeszcze wyjść z tej dużej nadczynności? Czy wystarczy samo obniżenie euthyroxu do 88? Ile czasu trzeba, aby TSH powróciło do normy?
    Myślałam, że takie okoliczności jak nieoznaczalne TSH i przebyty poród (cięcie cesarskie) grozi przełomem tarczycowym. Czy moje obecne nadciśnienie może być od nadczynności? Wcześniej nie chorowałam na nadciśnienie.
  • pies_z_laki_2 26.08.14, 17:27
    > A jakim lekiem można jeszcze wyjść z tej dużej nadczynności?

    Ale to nie jest nadczynność do leczenia, tylko za wysoka dawka tyroksyny smile
    Nie martw się przełomem, nie tak łatwo go dostać...

    Nie masz nadciśnienia, tylko podwyższone ciśnienie. To nie to samo smile
    Tak, to możliwe, że fT4 ponad górną granicę normy powoduje podniesienie ciśnienia. Ale równie dobrze powód jest inny, ja bym obstawała wielki rozrzut między fT4 (wysokie) i fT3 (niskie). Można podejrzewać, że jak podniesiesz poziom ferrytyny (niska hemoglobina świadczy o anemii), zejdziesz z fT4 do normy, poprawisz konwersję T4 do T3 i zaczniesz łykać magnez (bo Hashimotkom magnez zawsze dobrze robi smile), to sytuacja wróci do normy.

    Gratulacje!!! Jak ma na imię twoje maleństwo? To kolejne hashimotkowe dziecko, czyli wielka inspiracja dla wszystkich Hashimotek próbujących zajść i zdrowo urodzić smile
  • kaprylada100 26.08.14, 20:12
    Dziecię ma na imię Magdalena. Jest zdrowa i śliczna. TSH ma dobre smile
    Jak się poprawia konwersję T4 do T3?
  • rosteda 26.08.14, 22:16
    Za szybko bo w ciagu tygodnia po porodzie obnizylas prawie calkowicie dawke tyroksyny na taka jaka mialas przed porodem.
    Dawke tyroksyny po porodzie zmniejsza sie stopniowo tak jak ja sie zwiekszalo przez cala ciaze i to trwa okolo 6 miesiecy a nie tydzien.
    Prawdopodobnie z tego powodu masz rzut choroby.
    Jesli bardzo zle sie czujesz mozesz zmniejszyc dawke ale tylko do tej wielkosci jaka bralas przed ciazy czyli do 88µg i nic wiecej.
    Na nadcisnienie lekarz domowy powinien przepisac propranolol.
    Musisz to przeczekac i po zmniejszeniu dawki za nastepne 4 tygodnie znowu zrobic badania TSH,fT3 i fT4.
    Prawdopodobnie wejdziesz w niedoczynnosc po tym rzucie choroby i ta kontrola bedzie konieczna.
    Jesli bierzesz jakies witaminy ktore maja jod to powinnas je odstawic bo jod tez jest czynnikiem wywolujacym rzut choroby.
    Sol jodowana nalezy tez zmienic na taka bez jodu.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.