Dodaj do ulubionych

Moje Hashimoto - ciąża - dawka tyroksyny.

03.09.14, 09:19
Witam serdecznie,

Mam prośbę o małą poradę. Moja historia w dużym skrócie - w maju TSH około 8, na podstawie wyników (w tym anty-TPO 1450) oraz usg zdiagnozowano Hashimoto, zaczęłam Euthyrox (dodatkowo selen, omega3, D3 6000j dziennie - zbadany poziom w maju - 4, żelazo, magnez), do czerwca doszłam do dawki 88mcg, przy tej dawce, TSH 1,4 i przeciwciałach anty-TPO 870 (o tyle spadły w ciągu miesiąca), zaszłam w ciążę.

Jestem w 13 tygodniu, wszystko póki co super, od momentu zajścia dawkę stopniowo ale w dość krótkim czasie podniosłam do 125mcg, tyle biorę od 3 tygodni.

Wyniki z 11.08:

TSH: 0,710 (0,34 - 4,94)
fT3: 3,80 (2,63 - 5,70) - 38,11%
fT4: 16,59 (9,01 - 19,05) - 75,50%

Wyniki z 03.09 (dzisiejsze):

TSH: 0,805 (0,34 - 4,94)
fT3: 4,57 (2,63 - 5,70) - 63,19%
fT4: 15,58 (9,01 - 19,05) - 65,44%

Wizyta u endokrynologa za tydzień. Właściwie nie robiłabym problemu, bo wyniki wydają mi się niezłe, tylko od paru dni zasypiam na stojąco - co oczywiście może być po prostu "dodatkiem" do ciąży, ale ledwo mogę wysiedzieć w pracy, padam na stół wink Poza tym znowu mam strasznie suchą skórę, ale to też może być "moja natura".

Wiem, że każda z nas jest inna, a ja z racji niedawnej diagnozy nie mam jeszcze wyczucia, ale proszę o opinię, czy Waszym zdaniem podnieść troszkę dawkę tyroksyny - choćby do 133mcg, dla własnego samopoczucia, czy lepiej nie kombinować.

Z góry dziękuję smile
Edytor zaawansowany
  • hashitess 03.09.14, 09:29
    jeśli chcesz podnieść dawkę eutyroxu, to proponuję o 12,5.
    Napisz rozpiskę kiedy i jakie bierzesz tabsy.
    Może coś się kłóci ze sobą.
    Bierzesz magnez, falvit bez jodu?
  • zia29 03.09.14, 09:53
    Dziękuję za odpowiedź.
    Właśnie o tym myślałam, do 133mcg.
    W tej chwili biorę troszkę mniej suplementów niż przed ciążą, do 12 tygodnia tylko d3 6000j do obiadu, razem z omega3, 500 lub 1000 i 300mg magnezu wieczorem (chelat). Tyroksynę biorę o 6 rano, śniadanie około 7. Od dwóch tygodni w środku dnia Falvit, ale z jodem - dwóch i endokrynologów i ginekolog absolutnie zaleciło branie jodu od 12 tygodnia jako niezbędnego dla płodu, który na tym etapie prawdopodobnie ma już swoją, funkcjonalną tarczycę i jodu potrzebuje.
  • hashitess 03.09.14, 15:51
    Ja sie nie znam, ale dziewczyny piszą, źe jod powinno się brać do zakończenia
    Pierwszego trymestru bo w tym okresie rośnie tarczyca płodu. Ty piszesz odwrotnie. Koniecznosc pogadania o tym z medykiem?

    Dostępny w aptekach i dobzrze przyswajalny magnez to slowmag.
    Na chelatach się nie znam. Z forum wiem, ze ma marne wchłanianie.
  • zia29 03.09.14, 18:09
    Z tego co wiem i co tłumaczyli mi lekarze, jod nie ma ścisłego znaczeniu w powstawaniu tarczycy płodu, natomiast tyroksyna, do której produkcji jest niezbędny, jest w okresie pierwszego trymestru wyjątkowo ważna, bo dziecko pobiera ją wtedy wyłącznie od matki - swojej tarczycy jeszcze nie ma. Więc jod jako suplement dla ciężarnych jak najbardziej okej, ale nie za bardzo w przypadku Hashimoto, gdzie kontrolujemy poziom samej tyroksyny i dbamy, by była przy górnej granicy - by dla każdego starczyło smile Potem - płód ma już swoją tarczycę i wtedy potrzebuje jodu by móc samodzielnie wytwarzać za jej pomocą hormony.

    Klasycznie, co lekarz to teoria.
  • hashitess 03.09.14, 20:48
    www.medicus.lublin.pl/2000/08/tarczyca.htm
    forum.gazeta.pl/forum/w,24776,105554798,105554798,Jod_w_ciazy_.html
    Moze w tych linkach znajdziesz odpowiedź.
  • gala_dali83 09.09.14, 12:41
    Mi lekarze mówili dokładnie to samo.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.