Dodaj do ulubionych

jakie wyniki powinny być w ciąży?

01.01.15, 12:12
Kilka miesięcy temu zdiagnozowano u mnie hashimoto i tak się złożyło ze miesiąc temu zaszlam w ciążę. Moja endo podniosła dawkę euthyroxu bez zlecenia badań. Tak się zastanawiam jakie powinny być prawidłowe wyniki w ciąży ? Moja endo powiedziała tylko tyle że tsh powinno utrzymywać się w granicach 2,5 to będzie dobrze.
Edytor zaawansowany
  • gala_dali83 01.01.15, 18:50
    No niekoniecznie. Na jakiej dawce i od jakiego czasu teraz jesteś? Masz jakieś aktualne badania? Jeśli nie, koniecznie zrób ft3, ft4 i tsh. Z tym, że akurat TSH jest najmniej miarodajne w ciąży.
  • margyyy 02.01.15, 10:13
    Badania sprzed dwóch tygodni:
    Tsh 1.894 (0.380-4.310)
    Ft4 1.21 (0.82-1.63)
    Ft3 2.16 (2.17 -3.34)

    Biorę od miesiąca euthyrox 25, wcześniej przed ciążą brałam pół tabletki, czyli 12.5.
    Po wynikach badań endo nic nie zmieniała w dawkach leku. Powiedziała ze są ok i za dwa miesiące mam znowu powtórzyć badania. Mam jednak wątpliwości czy na pewno są w porządku.
  • hashitess 02.01.15, 11:07
    Na anemie.
    Oznacz ferytyne
    wit. B 12
    I wit. D3 25 oh.

    Zażywasz magnez pod postacią slowmagu?

    Bierzesz oprócz tyroksyny jakieś inne tabsy?
  • gala_dali83 02.01.15, 11:10
    Tak, jak pisze Tess. Szału nie ma:

    FT4 48.15% [wynik 1.21, norma (0.82 - 1.63)]

    FT3 -0.85% [wynik 2.16, norma (2.17 - 3.34)]
  • margyyy 02.01.15, 13:27
    Ojej sad to co ja mam robić żeby poprawić te wyniki?
    W lipcu oznaczała d3, wtedy miałam niedobór i przez lato brałam Wit D w kroplach. Feretyne miałam w dolnej granicy normy, a b12 nie robiłam ale na pewno mam niedobór bo przez lata nie jadłam mięsa, a okresami byłam na diecie weganskiej bez żadnej suplementacji uncertain
    Oprócz tyroksyny biorę tylko zestaw witaminowy dla kobiet w ciąży zalecany przez mojego gina.
  • margyyy 02.01.15, 14:23
    Jeżeli chodzi o przelicznik procentowy to jaki wynik powinien być prawidłowy?
    Dziękuję Wam za zainteresowanie.
  • hashitess 02.01.15, 22:16
    Hormony powinny być na jednakowym poziomie.
    Jeśli będzie różnica kilku procent, to na korzyść ft4.
    Szukaj medyka, który przepisze Ci novo lub poszukaj
    Hormon t3 w zagranicznych aptekach.
    Ciąża bez hormonu t3 to nie jest dobry pomysł.
  • rosteda 02.01.15, 22:23
    Podczas leczenia tyroksyna powinien byc powyzej 2/3 zakresu normy czyli okolo 60%.
    W ciazy przy rozpoznanym Hashimoto badania powinno sie powtarzac co 4 tygodnie i to obowiazkowo.
    Proponuje abys powtorzyla badania TSH, fT3 i fT4 za okolo tydzien bo po ostatnich wynikach nie mialas zmienianej dawki a dawka 25?g tyroksyny to jest bardzo niska dawka.
    Jesli fT3 nadal bedzie takie niskie jak ostatnio to lekarz powinien wprowadzic Novothyral.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.