Dodaj do ulubionych

Prośba o pomoc w ustaleniu dawki leków

12.02.15, 18:03
Dzień dobry,
Bardzo proszę o pomoc w ustaleniu dawki leków. Od 6 miesięcy mam zdiagnozowane hashimoto, wcześniej przez kilka lat byłam "leczona" w kierunku niedoczynności tarczycy. Przez ostatnie 6 miesięcy przyjmowałam euthyrox 100 plus suplementy. Najnowsze wyniki badań:
TSH 0,602 (norma 0,27 - 4,20)
fT3 4,42 (norma 3,13 - 6,76) 31,5%
fT4 19,51 (norma 12,0 - 22,0) 75%
anty-TG 413,9 (<115)
anty-TPO 12,69 (<34)
Po analizie moich wyników badań oraz objawów (ogólnie czuję się lepiej niż 6 miesięcy temu, choć nie rewelacyjnie, ale cały czas utrzymuje się nadwaga, mimo diety i sporej dawki ruchu) przepisano mi dodatkowo Novothyral 75, z zaleceniem docelowego zażywania razem z euthyroxem w dawce: 50 euthyroxu i 3/4 tabletki novothyralu. Czy takie dawkowanie jest odpowiednie? Naczytałam się o novothyralu i teraz nie wiem, czy to odpowiedni lek dla mnie? Będę bardzo wdzięczna za pomoc! Pozdrawiam!
Edytor zaawansowany
  • rosteda 13.02.15, 18:12
    atocidopiero35 napisał(a):

    > Dzień dobry,
    > Bardzo proszę o pomoc w ustaleniu dawki leków. Od 6 miesięcy mam zdiagnozowane
    > hashimoto, wcześniej przez kilka lat byłam "leczona" w kierunku niedoczynności
    > tarczycy.

    Czym leczona? Thyroksyna czy jodem?
    Przy ch.Hashimoto nie wolno jodu.

    > Przez ostatnie 6 miesięcy przyjmowałam euthyrox 100 plus suplementy.

    Jakie suplementy?
    Robilas jakiekolwiek badania czy masz niedobory witamin i mineralow?

    > Najnowsze wyniki badań:
    > TSH 0,602 (norma 0,27 - 4,20)
    > fT3 4,42 (norma 3,13 - 6,76) 31,5%
    > fT4 19,51 (norma 12,0 - 22,0) 75%
    > anty-TG 413,9 (<115)
    > anty-TPO 12,69 (<34)

    Wyniki sa nienajgorsze i ja bym jednak na poczatek sprobowala podniesc fT3 selenem i oczywiscie kontrola poziomu zelaza we krwi badajac ferrytyne.
    Po jednych wynikach jakie tutwj napisalas trudno jest stwierdzic ze nie masz przemiany T4 na T3.

    > Po analizie moich wyników badań oraz objawów (ogólnie czuję się lepiej niż 6 mi
    > esięcy temu, choć nie rewelacyjnie, ale cały czas utrzymuje się nadwaga, mimo d
    > iety i sporej dawki ruchu)

    Nadwaga - czy robilas badania krzywej cukrowej i insulinowej w kierunku insulinoopornosci?
    Nie wszyscy maja nadwage spowodowana niedoczynnoscia tarczycy.

    > przepisano mi dodatkowo Novothyral 75, z zaleceniem
    > docelowego zażywania razem z euthyroxem w dawce: 50 euthyroxu i 3/4 tabletki no
    > vothyralu. Czy takie dawkowanie jest odpowiednie?

    Patrzac na twoje wyniki wydaje mi sie ze 12µg T3(to ilosc zawarta w okolo 3/4 tabletki Nowothyralu) moze byc za duzo.
    Ja bym na poczatek sprobowala tylko 5µg jesli juz.

    >Naczytałam się o novothyralu
    > i teraz nie wiem, czy to odpowiedni lek dla mnie?

    Czy to odpowiedni lek dla ciebie to tylko mozesz sama sprawdzic i nikt nie jest w stanie tego stwierdzic.
    Tak jak pisalam wyzej.
    Najpierw selen (masz dosc obecne przeciwciala i selen tez je pomoze obnizyc) i sprawdzenie poziomu zelaza (ferrytyny) we krwi.
    Uzupelnic te niedobory i jesli nadal bedzie rozbieznosc w wynikach miedzy fT3 i fT4 jak teraz to wtedy zaczac barac Novothyral ale od dawki 1/4 tabletki 100µg.

    >Będę bardzo wdzięczna za pomo
    > c! Pozdrawiam!
  • atocidopiero35 14.02.15, 00:03
    Bardzo dziękuję za odpowiedź!

    Do końca lipca zeszłego roku przyjmowałam tylko euthyrox (w tym czasie w dawce 75, a swoje leczenie ok. 4 lat temu zaczęłam od dawki 25). Jodu nie przyjmowałam w osobnym preparacie, tylko w preparatach witaminowych w okresie zimowo-wczesnowiosennym. Do tego czasu wykonywałam, mniej więcej co 8-12 miesięcy, tylko podstawowe badania: morfologia krwi, badanie ogólne moczu, glukozy na czczo (zawsze wszystkie w normie) i cholesterolu (w górnej granicy normy) i zaleconego przez endokrynologa tylko badania TSH co 4-6 miesięcy (wynik oscylował od 7,24 na początku zdiagnozowania niedoczynności do 3,307 (norma 0,35 - 5,50) w lipcu ub. roku). Pomimo zwiększanej dawki euthyroxu (do 75), czułam się fatalnie. Zmieniłam właśnie w lipcu lekarza, a nowy, oprócz powyższych badań, zlecił dodatkowe badania. Moje wyniki:
    TSH 3,307 (0,35 - 5,50)
    fT3 4,91 (3,5 - 6,5) 47%
    fT4 14,76 (11,1 0 22,7) 29,1 %
    anty - TG 341,00 (<115)
    anty -TPO 20,91 (0 - 35)
    cholesterol całkowity 203 (140 - 200)
    HDL 62 (30 - 85)
    LDL 130 (100-129)
    Triglicerydy 57 (35 - 160)
    Miałam też wtedy wykonywane USG, na którym obraz tarczycy został określony jako typowy dla hashimoto (nie mam dostępu do dokładnego opisu badania, gdyż został u endokrynologa).
    Na własną rękę zrobiłam także badania:
    wapń 9,13 (8,5 - 10,5)
    witamina D3 53 (30-100)
    witamina B12 443 (193 - 982)
    test obciążenia glukozą: na czczo 81 (<100), po 1h 131 (<180)
    oraz morfologię i badanie ogólne moczu (w normie).
    Przepisano mi wtedy euthyrox 100 i zaczęłam przyjmować suplementy: witaminę D 1250j. (1 kapsułka dziennie), selen 50 mikrogramów + wit. E (2 tabletki dziennie) Gold omega-3 (1 kapsułka), maglek b6 (3 tabletki), witaminę C 1000 i wyciąg z zielonej herbaty (1 tabletka). Wyeliminowałam z diety gluten i bardzo ograniczyłam nabiał. Zaczęłam się czuć coraz lepiej, zniknęły takie objawy, jak: zmęczenie, bóle stawów, zaburzenia pamięci, wypadanie włosów. W międzyczasie, z powodu różnych życiowych perturbacji, nie robiłam badań kontrolnych (sic!), aż do połowy stycznia br. (podałam je powyżej - robiłam także wtedy morfologię krwii (w normie) i cholesterol (całkowity 240 (115 - 190); LDL 150 (<115); HDL 77 (>45); triglicerydy 67 (<150). Po zapoznaniu się z tymi wynikami endokrynolog zaordynował mi 50 euthyroxu i 3/4 tabletki novothyralu 75, ze względu na niskie fT3.

    > Najpierw selen (masz dosc obecne przeciwciala i selen tez je pomoze obnizyc) i
    > sprawdzenie poziomu zelaza (ferrytyny) we krwi.
    > Uzupelnic te niedobory i jesli nadal bedzie rozbieznosc w wynikach miedzy fT3 i
    > fT4 jak teraz to wtedy zaczac barac Novothyral ale od dawki 1/4 tabletki 100&#
    > 181;g.
    Czy wystarczy, że zwiększę dawkę selenu do 200 mikrogramów dziennie?
    Zrobię w najbliższym czasie badanie ferrytyny, ale mam pytanie, czy ewentualne jego niedobory nie wyszłyby w obrazie morfologii krwi? (bo te mam idealne, chyba najlepsze w życiuwink).

    Jeszcze raz serdecznie dziękuję za poświęcony mi czas i pozdrawiam!
  • pat81 18.02.15, 23:11
    Niski poziom ferrytyny może nie być widoczny w wyniku morfologii krwi. Ja swojego czasu miałam ferrytynę na poziomie 33 (norma 13-150), a morfologię idealną. Oczywiście wynik był "w normie", więc recepty na żelazo nie dostałam, ale nie zapominajmy, że niski poziom ferrytyny wpływa negatywnie na konwersję FT4 -> FT3.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka