Dodaj do ulubionych

Proszę o pomoc w interpretacji wyników.

05.05.15, 10:09
Witam serdecznie smile Bardzo proszę o pomoc. Zacznę od początku. Mam 27 lat. Przez 8 lat byłam leczona na niedoczynność tarczycy tj. od 6 do 14 roku życia. Później było ok. Po urodzeniu syna w czerwcu 2011 roku zaczęłam się coraz gorzej czuć tzn. ciągłe osłabienie, ospałość ale jak trzeba iść spać to nie jestem w stanie zasnąć. Moje włosy są wszędzie tylko na głowie ich coraz mniej wink łamliwe paznokcie, częste zaparcia, silne bóle głowy, kręgosłupa i prawego łokcia, przez 4 lata przytyłam prawie 15 kilo mimo ciągłej diety (mąż chory na wątrobę) wątrobowej całej rodzinki. Bardzo szybko się denerwuję i często mam ochotę siąść i płakać bez powodu. Ostatnio dentystka stwierdziła że zaczyna mi się paradontoza więc tu już działam. Miesiąc temu trafiłam na SOR - byłam przekonana że mam zawał (silny ból w klatce piersiowej i problem z oddychaniem) zrobiono mi badania ogólne, podam wyniki nie mieszczące się w normie : limfocyty % 15 [20-45], D-dimer 599 [0-500], magnez 1,66 [1,80-2,50] żelazo 28 [50-170] CRP 15,33 [ 0-5]. W związku z tym że w wywiadzie była niedoczynność zlecono dalsze badania (prywatniesmile i wyniki wyglądają tak : TSH 2,340 [0,200-4,200] FT3 3,14 [2,3-4,2] FT4 1,08 [0,89-1,76]. USG opis :tarczyca płat prawy o wym. 45x17x18 mm o obniżonym niezbyt jednorodnym echu zaznaczonym w układzie naczyniowym. Płat lewy o wym. 47x17x18 mm o niejednorodnym obniżonym echu i poszerzonym układzie naczyniowym. Byłam prywatnie u endokrynologa wczoraj i powiedział że wszystko jest ok, ale ja się fatalnie czuję. Szkoda mi syna bo nie mam sił żeby długo się z nim bawić crying z góry dziękuje za pomoc.
Obserwuj wątek
    • 1mamaboryska Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników. 05.05.15, 10:29
      Zapomniałam jeszcze dodać że ciągle mi zimno nawet w te cieplejsze ostatnio dni chodzę w swetrze i mam strasznie suchą skórę, na dłoniach robią mi sie rany i nie pomagają nawet najdroższe w aptece kremy. Z góry bardzo dziękuję za wszelkie pomocne sugestie w związku z moimi objawami i wynikami.
    • 1mamaboryska Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników. 07.05.15, 08:48
      Witam ponownie. Może znajdzie się ktoś kto podsunie mi pomysł co mi dolega. Wynik mam wdg. lekarza dobre a z każdym dniem czuję się gorzej ☹ dziś rano nie byłam wstanie podnieść się z łóżka. Ból głowy, kręgosłupa z rana chyba nie jest normalnym u zdrowej osoby. A do tego mam wrażenie że nie sypiam bo same zamykają mi się oczy. Proszę podpowiedzcie mi gdzie szukać bo nie dam rady tak dłużej. Mam 27 lat a mąż mówi że rano wyglądam na 70! I tak też się czuję 😢
      • izzunia Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników. 07.05.15, 09:11
        wg mnie masz anemię tongue_out żelazo 28 [50-170] oraz niedobor magnezu magnez 1,66 [1,80-2,50] jedno i drugie trzeba suplementowac, pytanie czy w przypadku takiech wynikow nie trzeba juz zastrzykow... oprocz tego CRP powyzej normy - stan zapalny - ewidentnie cos w organizmie sie dziejetongue_out
        Może powinnaś pójść do innego lekarza, tzn najlepiej do sensownego internisty...
        sprawdz sobie jeszcze witamine d3 - bo przy takich wynikach obstawiam wynik bliski 0.


        --
        ---
        9/10 facetów woli duże cyce. ten dziesiąty woli tych dziewięciu.
        Mordimer Madderdin
        • 1mamaboryska Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników. 07.05.15, 09:21
          Dziękuję za odpowiedź. A od czego mogłabym mieć ta anemię? Odżywiam się zdrowo. Miesiączki może są nieregularnie ale nie obfite. Operacji żadnej nie miałam. Pytałam moją internistkę o D3 ale kazała mi nie przesadzać. Dostałam od niej rano 1 tabletkę MagneB6 i wieczorem 1tabletke tardyferon na 2 miesiące. Biorę to już prawie miesiąc i nie ma poprawy.
            • izzunia Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników. 07.05.15, 10:16
              nie wiem smile nie jestem lekarzem. Natomiast ja na Twoim miejscu zaczęłabym od uzupełnienia niedoborów - bo to masz ewidentnie i to WIDAĆ na podstawie wyników.
              a przy mniejszych niedoborach bralam tak (u mnie jeszcze jest hasimoto, tezyczka):
              8:00 calperos 1000 1 tab
              10:00 magnez chela mag 2 tab
              12:00 vit d3 3 tys. jednostek
              14:00 chela ferr 1 tab
              18:00 calperos 1 tab
              20:00 magnez 2 tab
              22 vit d3 3 tys jednostek

              o 5 rano tyroksyna

              w pewnym momencie endo zwiekszyla mi wit d3 do 20 tys jednostek przez tydzien a potem 10 tys kolejne 2 i potem po 6 tys.

              dalej mam niedobory, ale nie jest tak tragicznie jak wtedy.

              reszte to ewidentnie proponuje isc do sensownego internisty. - tak wiem ciezko znalezc sensownego lekarzatongue_out

              --
              ---
              9/10 facetów woli duże cyce. ten dziesiąty woli tych dziewięciu.
              Mordimer Madderdin
              • 1mamaboryska Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników. 07.05.15, 10:36
                Czyli moja 1 tabletka na dobę jest trochę śmieszna 😉 to juz druga internistka w ciągu roku. W zeszłym roku byłam ciągle chora. Zatoki, krtań i gardło praktycznie nie przechodziło. Nowa , aktualna internistka stwierdziła że to alergia. Brałam wapno, sinulan i loratadydne. Pomogło na w/w objawy. Szkoda że teraz nie wiem czy umie mi pomóc. A czy FT4 na poziomie 20% jest na pewno ok? Dziękuję za odpowiedź 😊
      • 1karolina1981 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników. 07.05.15, 16:22
        Tsh w normie a objawy niedoczynTsh w normie a objawy niedoczynności

        Witam serdecznie. Mam problem. Całkiem nie dawno robilam badania tarczycy, ponieważ moja mama i siostra chorują postanowilam się przebadac. Tym bardziej że mam objawy niedoczynności tak jak moja mama. Wynik to
        Tsh 4,028 norma 0,035-4,78
        Ft4 13,63 norma 11,46-22,65
        Czuję się fatalnie od roku. Wypadają mi wlosy, jestem strasznie nerwowa, mam suchą skórę. Ważę 59kg przy wzroście 175cm. Kolatanie serca, puls 100, niskie ciśnienie. Ciągle jestem zmęczona, brakuje mi chęci do życia. Poszlam z wynikiem do lekarza rodzinnego i nic. Powiedział że wyniki są w normie, zrobił szybkie usg tarczycy ( powiedział że początek Hasimoto). I nie dał skierowana do endo. Ale ja się naprawdę czuje fatalnie. Wyniki krwi mam bardzo dobre. Proszę Was o pomoc. Czy ktoś miał podobną sytuację? Czy iść na własną rękę?
        • 1mamaboryska Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników. 07.05.15, 16:51
          Masz z lekarzem podobną sytuację do mojej😉 ja już wszystko robię na własną rękę bo nie wyrabiam (szczególnie z bólem) a moja lekarka każe nie przesadzać! Kiedyś zadzwonię po nią żeby zobaczyła jak rano z płaczem próbuje wstać z łóżka! Płaci człowiek majątek w składkach zdrowotnych ale jak już zachorujesz to płaci się za wszystko samemu i jeszcze prosić o skierowania trzeba. Jak sama nie zaczniesz działać to na wiele nie licz bo sama widzę teraz że lekarzy mamy naprawdę mało - sami ,,specjaliści".
      • 1mamaboryska Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników. 07.05.15, 16:41
        Ogólne badanie cukru wyszło ok. Glukoza 72 [70-99]zaznaczam że robione wieczorem na SOR Krzywa cukrowa może wyjść źle? Ogólnie nie słodzę niczego i nie jem słodyczy (został nawyk od lat po leczeniu niedoczynności). A te badania o których piszesz zrobię na pewno. Czy żelazo może być niskie przez układ pokarmowy? Tak sugeruje koleżanka ale objawów sugerujących np. wrzody nie mam. Robiłam TK kręgosłupa dzisiaj ale podobno jest ok - wynik jutro. Magnez i żelazo biorę, za miesiąc powtórka morfologii. Pokazałam dziś lekarzowi ten opis usg i powiedziała że to zapewne Hashimoto, ale u nas nie ma specjalistów którzy mi pomogą i mam szukać na śląsku.
        • angelina363 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników. 07.05.15, 19:59
          Zbadaj ferrytyne nie żelazo, witaminę d3, b12, z glukozą nie wypowiem się fachowo bowiem się nie znam na tyle, zasugerowałam bowiem mnie endokrynolog powiedział że warto zrobić, mam również niedobór d3 i on uważa że dużo objawów wynika właśnie z niedoboru tejże witaminy, objawy mam bardzo podobne do twoich tyle że nie leczyłam nigdy wcześniej się na tarczycę. Leczono mnie na nerwicę lękowo depresyjną bez skutku zresztą.
          • 1mamaboryska Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników. 07.05.15, 20:44
            Zrobię komplet badań o których piszesz. Teraz muszę jeszcze znaleźć konkretnego lekarza, który jak pokaże wszystkie wyniki to będzie umiał coś powiedzieć. Uważam że takie niedobory nie biorą się znikąd, skoro dobrze się odżywiam i nieszczególnie przepracowuję ( 20 godzin tygodniowo- praca siedząca) plus obowiązki domowe, które ma każda z nas. Powinnam się czuć świetnie a wyniki mieć idealne.
    • 1mamaboryska Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników. 19.05.15, 19:25
      Witam ponownie. Zrobiłam kolejne badania i sytuacja wygląda następująco: TSH nieznacznie wzrosło do 2.41. FT3 ma identyczny poziom 44%, FT4 spadlo z 21% na 19%, magnez 1.6, żelazo 40. Normy te same co poprzednio - robione w laboratorium szpitalnym. Wykonałam jeszcze badania aTPO wynik <14 [<24] aTG <29 [<60]. Martwi mnie to USG.Z TK kr. szyjnego wyszło że mam zniesioną lordozę i początek dyskopatii. 28.05 idę do kolejnego endokrynologa. Proszę o pomoc w interpretacji tych wyników. Dodam że czuję się bardzo źle...
      • angelina363 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników. 20.05.15, 18:22
        wydaje mi się że masz za niskie hormony i tsh za wysokie, jestem ciekawa jak u ciebie z witamina d3 i b12, paradontoza może miec związek z witamina d3 czyli jej niedoborem, pewnie przy takich wynikach ciężko ci będzie dostac hormony, ale szukaj endo i koniecznie zrób usg tarczycy, przeciwciała maleńkie, być może teraz spadły.
      • angelina363 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników. 20.05.15, 18:33
        ach dopiero się spostrzegłam że usg jest na początku, wejdż sobie i posłuchaj
        pytanienasniadanie.tvp.pl/19747546/tajemnicza-choroba-hashimotoj
        ta pani doktor mówi, że najczęstsza charakterystyka tej choroby to obniżona echogeniczność, która uciebie występuje. Napisz z jakiego miasta jesteś?
    • 1mamaboryska Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników. 20.05.15, 20:50
      Bardzo dziękuję za odzew. Jestem z Częstochowy. aTPO i aTG zrobiłam, wyniki nie są chyba złe - napisałam o nich wczoraj. Moja internistka powiedziała po obejrzeniu usg tak: "No, wygląda na Hashimoto i co z tego?" A gdy wspomniałam o d3 i ferr. to kazała nie przesadzać. Mam młoda internistkę (ok. 35lat) ale zero empatii i zrozumienia dla mojej wegetacji. Dodam że chwilowo nie stać mnie na zrobienie tych badań 😩
                  • 1mamaboryska Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników. 20.05.15, 22:54
                    hmm czyli kolejny któremu na wszelki wypadek trzeba z góry zapłacić a i tak nie ma dla pacjenta czasu... Byłam już i żałuję u Jarzębskiego w Klarze. Nie dość że tak był zajęty pisaniem na komputerze że musiałam po 3 razy to samo pytanie zadawać to jeszcze potraktował mnie jak symulantkę z chorą głową ale ,,za pól roku do kontroli" mimo że jestem okazem zdrowia wdg jego interpretacji moich wyników.
                    • angelina363 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników. 21.05.15, 14:32
                      Ja podobnie byłam potraktowana przez dr Foltyn z Katowic, ona pracuje razem ze Strzelczykiem do którego się wybierasz, kobitka mila, duzo czasu co prawda poświęca ale co z tego kiedy na moje przeciwciała spojrzała, usg zrobiła i stwierdziła że nic mi nie jest mam stan zapalny tarczycy ale tego się nie leczy jakbym wpadła w niedoczynnosc wtedy mam przyjsc, a objawy skwitowała że mają pewnie podłoże psychosomatyczne.
                      • 1mamaboryska Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników. 21.05.15, 15:53
                        Przerażające jest to że oni pracują w klinikach, maja setki różnych przypadków, a dalej nas i nasze objawy czy wyniki ignorują. Mi moja internistka wprost powiedziała że powinnam pójść na terapię. Jak teraz wspominam sobie jak mnie lekarze leczyli na objawy, które dziś po przeczytaniu wielu wątków innych osób, umiem dopasować do tarczycy to śmiać mi się z bezsilności chce. Chodziłam po tylu lekarzach przez ostatnie trzy lata. Pulmonolog bo ciągły kaszel- rtg i badania ok więc laryngolog bo przy kaszlu miałam wrażenie że połknęłam kluskę i została w gardle a i te bóle głowy z mdłością i wrażliwością na hałas. U laryngologa ok. Więc neurolog. TK głowy nie pokazało zmian więc jestem okazem zdrowia. Już o puchnięciu stóp i palców u rąk nawet nie wspominałam bo chyba odesłali by mnie do Lublińca. Nie powiem że brzydkie miasteczko ale wolę Częstochowę 😉 zastanawia mnie to że jak byłam w ciąży to czułam się jak skowronek. Miałam energii za trzy osoby. Wyniki miałam świetne- jedynie pękały naczynia na nogach i tworzyły się siniaki. W ciążę zaszłam po 8 miesiącach starań. Wyniki mieliśmy z mężem dobre wiec mój ginekolog kazał nam wrzucić na luz. Udało się 😊
                        • 1mamaboryska Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników. 26.05.15, 11:33
                          Jestem ponownie😉 byłam u pani psycholog w ubiegłym tygodniu. Kolejna wizyta za tydzień. Pogadałam sobie ona wysłuchała i w sumie tyle. Również poradziła tak jak wy szukać endokrynologa do skutku. Piszę bo wczoraj straciłam na chwilę przytomność w domu i całe popołudnie czułam sie fatalnie. Poszłam dzisiaj do internistki i zapisala mi bellergot na uspokojenie bo wyniki mam dobre wiec takie leczenie zastosuje. Zaczynam wątpić że będzie lepiej...
                            • angelina363 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników. 27.05.15, 20:36
                              Powiem ci tak ja przerobiłam 3 terapie jedna grupowa, dwie indywidualne byłam po nich jeszcze bardziej chora ostatnio też byłam na trzech spotkaniach ale dałam sobie spokój intuicyjnie wiem że to nie tędy droga, wyniki twoje wcale nie są dobre, internistki kompletnie nie wiedzą jak leczy się tarczycę, moja stwierdziła, że hashimoto to wogóle się nie leczy z tym się nic nie robi bo to nie daje objawów, żadne przeciwciała nie mają wpływu na samopoczucie, a jak jej powiedziałam że mam aktywny stan zapalny to stwiedziła że jestem źle leczona, naprawdę polecam ci mojego endokrynologa, który jako jedyny przepisał mi hormony nie olał, wysłuchał moich objawów tego że mam lęki ataki paniki i stany depresyjne, od niego jedynego usłyszałam że atak przeciwciał i objawy niedoczynności mogą powodować takie objawy i szereg innych. Po prostu mnie nie olał jak inni.
                              • 1mamaboryska Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników. 27.05.15, 21:21
                                Jutro mam umówioną wizytę u tego Strzelczyka. Zobaczę co powie. Jeśli okaże się że będzie tak jak w tym linku z opinią o nim to mąż powiedział że na pewno jedziemy do tej Łodzi. On już nie może patrzyć jak się męczę i słuchać tego co opowiadają lekarze. Ostatnio wpadł na pomysł że zadzwoni w chwili mojego kryzysu po lekarkę niech zobaczy na własne oczy jak wyglądam.
                                  • 1mamaboryska Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników. 27.05.15, 21:50
                                    Bardzo Ci dziękuję 😊 wiesz gdybym nie trafiła tutaj to podejrzewam że wierzyłabym w to co mówiła mi internistka i odpuściłabym temat. Ja mam charakter bardzo,,trudny" jak mówi mój mąż 😉 o wszystkich się martwię. Mąż przewlekle chory i pielgrzymki z nim po lekarzach. W zeszłym roku przechodził terapię interferonem i miał większość skutków ubocznych leczenia ale ciągałam go po lekarzach i nie myślałam o sobie. Czułam się źle ale nikogo nie chciałam jeszcze sobą martwić. Mąż zakończył terapię to okazało się że teść ma guza na trzustce. Zmartwienie nim. Operacja, ale guz łagodny. Tyle że powikłania były niezłe i po nocach z nim do Sosnowca jeździłam skonczylo się kolejną operacja w lutym. Jak sie uspokoiło to moje objawy się strasznie nasiliły na poczatku kwietnia. Teraz wszyscy są źli że wcześniej nie mówiłam. Ale ja niestety tak mam że o wszystkich walczę a siebie odpuszczam. Obiecałam sobie że to zmienię i będę szukać pomocy tak długo aż ją znajdę! Napisz mi proszę jeszcze czy mówić że moja babcia i mojej mamy siostra chorują na niedoczynność ? U mamy siostry nawet lekarz kiedyś podejrzewał Hashimoto, one leczą się w Niemczech.
                                    • angelina363 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników. 27.05.15, 22:11
                                      Jak najbardziej powiedz że w rodzinie występują choroby tarczycy, mój endo sam zapytał czy w rodzinie ktoś choruje okazuje się że moja siostra cioteczna i on to zapisał w karcie więc sądze że to dość istotne w końcu to geny, czytając twój powyższy post tak sobie myślę że stres jaki przeszłaś mógł wpłynąć na tarczycę.
                                      • 1mamaboryska Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników. 27.05.15, 22:21
                                        Powiem😉 spisałam wszystko co chcę powiedzieć, przygotowałam wszystkie wyniki jakie mam i jak to powiedział mąż,,idę na bitwę o siebie" 😉 ja również uważam że ostatni rok mi ją,,dobił" tyle że ja te objawy miałam już dużo wcześniej tyle że nie tak intensywne jak ostatnio. Zaczęło się jeszcze przed ciąża. W ciąży jak już pisałam czułam się jak skowronek😊 i tak było jeszcze przez około 3miesiace po porodzie. Później zaczęłam,, zjeżdżać z tej wysokiej góry " początkowo powolutku, a teraz mam wrażenie że ,,hamulce wysiadły". Napiszę jutro wieczorem jak po wizycie😊