Dodaj do ulubionych

hashimoto i nie wiem

12.05.15, 22:35
Witam,
chorobę te stwierdzono u mnie 4 lata temu w trakcie ciąży. Całą ciążę i długo po brałam dawkę 25 euthyroxu. Dziewięć miesięcy po urodzeniu dziecka przez jakieś pół roku miałam wyniki wskazujące na nadczynność, a potem znowu wszystko się ustabilizowało. Wyniki tsh oscylowały cały czas powyżej 1, nigdy nie przekraczając 2. Dopiero na forum dowiedziałam się, że trzeba badać ft3 i ft4, moja endokrynolog nie widziała takiej potrzeby. W październiku ubiegłego roku miałam zwiększyć dawkę do 37,5 euthyroxu i wszystko się popsułosadsad. W lutym robiłam wyniki i wyszło:
tsh-0.057. Przestałam brać tabletki i w kwietniu powtórzyłam badania:
tsh-0.017 ( norma 0.4-4.0)
ft3- 3.39 (norma 2.60- 5.40)
ft4- 0.96 (norma 0.78-2.19)
Poszłam na wizytę prywatnie ( normalnie chodzę na NFZ) i lekarz stwierdził, że mam zahamowane tsh, mam nic nie brać i nie ma przeciwwskazań do macierzyństwa. Bo właśnie o to chodzi, że chcemy mieć kolejnego bobaska, tylko czy ten lekarz ma rację. Co myślicie ? Bardzo Was proszę o pomoc, bo jakby to delikatnie powiedzieć spieszy nam się bardzosmilesmile
Edytor zaawansowany
  • edi830 12.05.15, 23:03
    wynik anty TPO>1000, a usg tarczycy z 30.04.2015 r.
    PP 40/15/16 mm, V=4.6 ml, PL 40/15/14 mm V= 4.0 ml. Echostruktura obydwu płatów dyskretnie niejednorodna bez zmian ogniskowych. Skąpy przepływ naczyniowy w dopplerze mocy. Naczynia szyjne i węzły chłonne usg w normie. Ślinianki podżuchwowe i przyuszne o prawidłowym zarazikowym echogramie. WNIOSKI: obraz usg szyi w granicach normy
  • rosteda 20.05.15, 22:01
    Lekarz absolutnie nie mial racji odstawiajac ci lek.
    Jakis slaby to lekarz ktory nie wiedzial ze w chorobie Hashimoto tak jest ze sie jest okresowo w lekkiej nadczynnosci i potem wchodzi sie w jeszcze wieksza niedoczynnosc.
    W tej chorobie nigdy nie odstawia sie lekow tylko systematycznie nalezy zwiekszac zawsze pod kontrola wynikow.
    Bez tyroksyny masz male szanse zajsc w ciaze i duze na poronienie w poczatkowym okresie ciazy.
    Wracaj do leku i nigdy nie przerywaj leczenia.
    To niskie TSH bylo wynikiem rzutu choroby (co to jest - masz opis na pierwszej stronie u gory ).
    Jak wejdziesz na dawke 25?g to utrzymaj ja przez 4 tygodnie i po tym czasie wejdz na dawke 50?g i po nastepnych 4 tygodniach zrob badania bez brania rano euthyroxu TSH, fT3 i fT4 obowiazkowo.
  • edi830 22.05.15, 22:02
    Bardzo dziękuję za odpowiedź. Lek odstawiłam ja sama po wynikach, które zrobiłam w lutym, na wizycie u endokrynologa byłam w kwietniu. A odstawiłam, bo drżały mi ręce, miałam kołotanie serca i wyjście po schodach ( aż 17- stu) wywoływało u mnie niezwykłe zmęczenie. Po odstawieniu leku, objawy te minęly, pozostał spadek masy ciała.
    Zrobię pewnie tak , jak napisałaś rosteda, bo już sama nie wiem co myśleć. Mam niesamowite bóle mięśni i stawów, w chwili obecnej zapalenie stawu żuchowego czy coś podobnego, w każdym razie boli mnie cała szczęka.
    Na dziecko pewnie i tak nie ma szans, żyć się normalnie odechciewa.
    Ale dzięki za odpowiedź.
  • hashitess 23.05.15, 06:23
    edi830 napisała:


    > Na dziecko pewnie i tak nie ma szans, żyć się normalnie odechciewa.

    Nawet tak nie myśl. Jest wiele hashimoto, którzy urodziły piękne zdrowe
    dzieci. Masz aktywne hashimoto i stąd obniżony nastrój.
    Napisz czy oprócz tyroksyny bierzesz inne leki czy suplementy.
    oznacz Tsh, ft3 i ft4, wpisz je w swoim wątku. Na pewno ktoś Ci je z interpretuje.
    Zleć też badania pod kątem niedoborów w n/schorzeniu:
    ferrytynę
    wit. B12
    wit. D3

    ich braki mają również ogromny wpływ na samopoczucie
    jak również na poziomy hormonów tarczycy.


    A aaa aaa. ...... jak długo trwa przerwa w odstawieniu hormonu?


    --
    m.newsweek.pl/nietykalni-lekarze,104256,1,1.html

    "lekarze, którzy leczą otrzymali wraz z dyplomem lekarskim patent na mądrość i nieomylność. Pacjenci zgłaszający jakiekolwiek uwagi dotyczące swojego stanu zdrowia są traktowani jak półgłówki."
  • edi830 10.06.15, 21:14
    Witam,
    przepraszam rzadko tu zaglądam, niestety z braku czasu. Zrobiłam wczoraj badania i oto wyniki:
    tsh- 0.894 (norma 0.270-4.200)-
    ft3- 3.17 (norma 2.00-4.40)- 48.75%
    ft4- 1.10 (norma 1.00-1.60)- 16.66%
    nie jestem pewna czy dobrze przeliczyłam na procenty, jakby ktos mógł rzucić okiem i sprawdzić będę wdzięczna. Od wczoraj wróciłam na dawkę 25 euthyroxu, bo chciałam zrobić badania zanim zacznę brać lek, a leku nie brałam od połowy lutego. Wizytę mam 22 czerwca, u endokrynolog. u której już dawno się leczę. Trochę się boję, żeby tsh znowu nie spadło, ale spróbuję jak radzicie, bo widzę, że wiele osób zaczęło się czuć lepiej po zastosowaniu do Waszych rad.
    Poziom witaminy D3 badałam 14.02.2015 r i mimo tego, że przez cała zimę brałam witaminę wynik wyszedł 26.3 (norma 30-100). Teraz mimo słońca, biorę 4000 wit. D3 bo jakoś mam mało okazji, żeby wytwarzać witaminę naturalniesmilesmile. Oprócz tego biorę magnez.
    Napiszcie co myślicie o tych wynikach, może to faktycznie był rzut choroby, a tylko zbiegło się to z podwyższeniem dawki w październiku ubiegłego roku?
  • edi830 30.06.15, 17:07
    Witam,
    proszę pomóżcie bo chyba zwariuję. Tydzień temu byłam u endokrynolog, kazała mi dalej brać 25 euthyroxu. Powiedziałam, że bardzo żle się czuję, bolą mnie mięśnie, kości chyba wszystkie a ona nic. Wyprosiłam miligammę w zastrzykach i mam się zgłosić za 8 miesięcy. Tak wygląda leczenie na NFZ.
    Zrobiłam między czasie badania 25.06.2015r
    wit. B12- 418,40 (norma 191-663)- 48%
    ferrytyna- 64,66 ( norma 13-150)- 37.7%
    wapń całkowity 2,56 (norma 2,1-2,55)
    wapń korygowany 2,39( norma 2,1-2,55)
    albumina 49 (35-50)
    ALP- fosfataza alkaliczna) 51 (norma 38-126)
    Czuję się tragicznie po prostu. Straszanie bolą mnie kości, najbardziej to piszczele, nie mogę nawet ich dotknąć bo bardzo boli. OD miesiąca już ponad nawet, boli mnie szczęka, kości nosa i zęby na górze. Byłam u dentysty, laryngologa i nic. nie mam już siły do tego wszystkiego. A może ja mam jakiś nowotwór? Bo skąd te bóle kości. Niby morfologię mam ok, ob- 5 ale już sama nie wiem co o tym myśleć. Proszę poradzcie cos bo nie daję juz rady. Czy ktos moze czyta mój wątek???
    jutro idę do kolejnego endokrynologa

  • matematryczka00 30.06.15, 18:56
    A miałaś RTG zatok? Lub RTG zębów ?
  • edi830 30.06.15, 19:14
    miałam robione rtg zatok, laryngolog stwierdził przewlekłe zapalenie zatok i zapisał same jakis nasivin i cos do łykania z suplementów diety, tomografie stwierdzil ze mozna zrobic za pol roku! nie wiem tylko czemu nie teraz skoro teraz mnie boli. rtg zebow tez mialam, bo myslalam ze to moze od tego, wyrwałam nawet zeba ktorego dentysta chcial leczyc,ale ze leczylam go juz dwa razy to stwierdzialam ze nie bede juz cierpiec i placic i usunela go inna dentystka. teraz miejsce wyrwania prawie nie boli a szczeka dalej i niesamowicie. to jest taki bonus do codziennych bóli kosci i miesni. katastrofa
  • edi830 13.09.15, 22:51
    hello,
    zrobilam badania 05.09.2015 r. i oto wyniki:
    tsh-0.123 norma (0.4-4.0)- 7.6%
    ft4- 1.11 (0.78-2.19)- 23.40%
    ft3- 2.59 (2.60-5.40)- 0.36%
    co robic????? pomozcie prosze, od trzech tygodni brala dawke euthyroxu 50
    po odebraniu wynikow , czyli od jakichs dwoch dni biore 25 euthyroxu,
    wizyte na fundusz mam dopiero w styczniu, chyba prywatnie bede musiala gdzies isc

    jesli ktos ma jakis pomysl to prosze o porade
  • procesor 15.09.15, 09:34
    robisz badania cały czas w jednym labie?
    mają dość nietypowe normy dla ft4 i ft3

    nie skacz z tymi dawkami, czemu zmniejszyłaś? masz marne ft4 i jeszcze marniejsze ft3
    wiem że tsh niskie ale ja - fakt że po lekach - mam tsh 0,005 i żyję tak parę lat już

    może faktycznie warto powtórzyć badania w innym laboratorium?
    --
    Nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu ... czas i tak upłynie!
  • edi830 15.09.15, 18:52
    tak, badania robię cały czas w jednym i tym samym laboratorium. a moze ta dawka 50 jest dla mnie za duża i dlatego tsh tak spadło? nic już z tego nie rozumiem

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.