Dodaj do ulubionych

Problem z zasypianiem nastolatki

11.12.17, 00:29
Witam,

Szukam przyczyny problemów z zaśnięciem u córki , która do tej pory zasypiala w 15 minut a od 5 miesięcy zasypia po północy , czesto o 1. Jak juz zaśnie to się nie wybudza. Od 2 lat ma stwierdzone hashi . Czy może mieć to związek z tarczyca? Szukam przyczyny na innych płaszczyznach i nie wiem czy drazyc sprawy tarczycowe
Edytor zaawansowany
  • hashitess 11.12.17, 10:37
    zdecydowanie tarczyca.
    Podajesz córce magnez?
    Jeśli tak, to w jakich ilościach i jaki specyfik.

    --
    Sentencja Hipokratesa:

    Jeśli człowiek sam sobie nie jest lekarzem, jest głupcem,
  • hashitess 11.12.17, 10:38
    jeszcze jedno:
    córka jest w eutyreozie?

    --
    Sentencja Hipokratesa:

    Jeśli człowiek sam sobie nie jest lekarzem, jest głupcem,
  • zeb1 11.12.17, 13:12
    Pewnie to wstyd ale nie wiem co to jest eutyreoza. Wyniki z listopada Tsh 1.53; Ft3 77.5 %; FT4 87.5%.
    Magnez podaje od 2 tyg ale jestem w pracy i nie pamiętam jaka dawka. Na euthyroxie od 9 lat . Może te wolne są za wysokie. Chyba nigdy takich nie miała. Często było ft3 ok 100% a ft4 30-50% i wtedy spala .
  • hashitess 11.12.17, 15:51
    Patrząc na poziomy FT i TSH można pomyśleć, że ma rzut choroby.
    Aby to potwierdzić należy wykonać badania p/ciał TPO i TG.

    --
    Sentencja Hipokratesa:

    Jeśli człowiek sam sobie nie jest lekarzem, jest głupcem,
  • hashitess 11.12.17, 15:57
    zeb1 napisał:

    > Pewnie to wstyd ale nie wiem co to jest eutyreoza.

    to wyrównane poziomy hormonów i wspaniałe samopoczucie.

    Wyniki z listopada Tsh 1.53
    > ; Ft3 77.5 %; FT4 87.5%.
    > Magnez podaje od 2 tyg ale jestem w pracy i nie pamiętam jaka dawka.

    najlepszy to slowmag bez wit. B zażywany rano i wieczorem.

    Częs
    > to było ft3 ok 100% a ft4 30-50% i wtedy spala .

    w niedoczynności tak właśnie jest, że śpimy.






    --
    Sentencja Hipokratesa:

    Jeśli człowiek sam sobie nie jest lekarzem, jest głupcem,
  • laura.phys 11.12.17, 17:14
    Żeby u mnie najbardziej obiektywnie wypadatest temperaturowy. Niech córka mierzy temp zaraz po przebudzeniu. Jesli tem będzie wysoka powyżej 36.6 to zgłoście problem lekarzowi.
  • zeb1 11.12.17, 17:21
    Co mi da informacja ze ma rzut choroby? Wtedy powinno się zmniejszyć / zwiększyć dawkę ?

    Jaka dawkę powinna brać magnezu i czemu bez B?

    I co z ta temperatura?

    Dziękuję dziewczyny
  • laura.phys 11.12.17, 17:42
    Jesli temp za wysoka to może oznaczać ze idzie w kierunku nadczynnosc, zadzwonilabym wtedy do lekarza żeby skonsultować wyniki i temperaturę.
  • zeb1 11.12.17, 17:49
    Zrobię jej na dniach ponownie trójkę i zobaczymy co wyjdzie i temp tez zmierze.
  • laura.phys 11.12.17, 17:55
    Tak zrób i Zadzwoń do lekarza . Ft4 jest już znacznie wyższe od ft3. Trzeba uważać żeby nie przedobrzyć. I zapytaj córki jak się czuje zapiszcie objawy i zadzwońcie do lekarza.
  • zeb1 11.12.17, 20:16
    Wpisuje wyniki córki z całego roku. Ciągle ta sama dawka . Teraz doczytałam ze nie podałam ważnej informacji, to przez brak snu. Od połowy września euthyrox podaje wieczorem , do tej pory przez wszystkie lata dostawała rano. Ale problem zaczal sie poczatkiem sierpnia wiec nie wiem czy to łączyć. Lipiec sierpień wrzesień syplemenowalam tez cynk, selen wit b12

    11/2017
    Tsh 1.53
    FT4 1.60  87%
    Ft3 5.97   77.57%

    07//17
    Tsh 3.10
    FT4 1.29  46.75%
    Ft3 5.38   61.62%

    06/17
    Tsh 2.70
    FT4 1.30  48%

    05/17
    Tsh 1.99
    FT4 1.32  50%

    03/17
    Tsh 2.25
    FT4 1.34 53%

    01/17
    Tsh 2.05
    FT4 1.18  32.47%
    Ft3 5.71   70.54%
    Anty tpo 273 ( 0-34)
    Anty tg 98 ( 0-115)

    Córka długo miała ft3 ponad 100% nasz lekarz mówił ze u dzueci to nie ma aż takiego znaczenia dlatego w większości badań go nie ma
  • zeb1 12.12.17, 08:32
    Teraz jak przeglądam wyniki synów ( tez 13 lat), którzy mają niedoczynność bez hashi , to widzę ze u nich też podskoczylo Ft4 po tych moich zmianach i suplementach. Tylko ze u nich jest ft4 niżej niż ft3. Chyba przedobrzułam 🙁

    Adaś
    Tsh 2.88
    Ft3 96.7%
    FT4 68.7% - 3"Mc temu 50%

    Hubert
    Tsh 2.27
    Ft3 78%
    FT4 36 - 3 mc temu 5 %
  • hashitess 11.12.17, 17:55
    zeb1 napisał:

    > Co mi da informacja ze ma rzut choroby? Wtedy powinno się zmniejszyć / zwiększ
    > yć dawkę ?

    Poniższy cytat to jedna z wypowiedzi Rostedy n/t.
    Aby nie tworzyć po prostu wklejam Jej wypowiedź:
    "Przy rzucie choroby tworzy sie wieksza ilosc przeciwcial i te masowo atakuja
    komorki tarczycy powodujac jej stan zapalny. Przez ten atak i niszczenie komorek
    tarczycy dochodzi do ich rozpadu (pekania) i wtedy to wysypuje sie wieksza ilosc
    hormonow tarczycy z tych zepsutych komorek do krwi.
    Dlatego pomimo ustalonej juz wczesniej dawki i dobrego samopoczucia nagle
    pojawiaja sie rozne inne dolegliwosci. Te dolegliwosci sa spowodowane naglym
    podwyzszeniem sie hormonow tarczycy fT3 i fT4 we krwi co moze dawac nieznaczne
    objawy nadczynnosci, oraz sa tez spowodowane samym zwiekszeniem sie przeciwcial
    co daje objawy ze strony ukladu immunologicznego.
    Po paru dniach nastepuje spadek fT3 i fT4 we krwi i wchodzi sie znowu w
    niedoczynnosc bo tarczyca zrobila sie mniejsza i przez to produkuje mniej chormonow.
    Te ataki przeciwcial na tarczyce nie sa jednostajnie duze i ona nie zmniejsza
    sie stopniowo. Poziom przeciwcial we krwi nie jest tez jednakowy tylko raz jest
    ich duzo, a innym razem moga byc na granicy normy."

    Spróbuj wpisać wcześniejsze wyniki córki dla porównania.






    --
    Sentencja Hipokratesa:

    Jeśli człowiek sam sobie nie jest lekarzem, jest głupcem,
  • djpa 13.12.17, 16:29
    Zeb,
    Moje sugestie są takie.

    1. Mogą to być zmiany hormonalne. Osobiście nie mogę brać antykoncepcji doustnej, bo nie mogę spać. Śpię po 4-5 godzin w nocy i koniec. Z kolei po owu też miewam problemy ze snem. Długo zasypiam, wybudzam się. Ale 7 godzin daję radę spać.

    2. Braki żelaza. Daj córce żelazo, np. Żelazek przez 4-5 dni. Jeśli będzie poprawa, to masz winnego. Jeśli nie, odstaw żelazo. 5 dni żelaza nie zaszkodzi dojrzewającej dziewczynie.

    3. Za mało ruchu na świeżym powietrzu, za dużo książek, nauki.

    4. Bardzo ważne, to zrób koniecznie i na pewno pomoże choć trochę, a może nawet bardzo dużo. Wyłączyć już wieczorem, około 19:00 i nie patrzeć, nie oglądać, nie korzystać do rana: wszelkie urządzenia elektroniczne, Facebooki, tablety, komórki, TV, komputer - wszystko. Poprawa snu gwarantowana smile
  • zeb1 13.12.17, 17:35
    Od dwóch dni zabrałam wszelkie urządzenia elektroniczne po godz 19, słuchamy muzyki , kolorujeny razem kolorowanki antystresowe , wczoraj nawet masaż zrobiłam 😆Dalam tez niestety tabletkę kalms 😯 pierwsza noc zasnęła po 23 a wczoraj po 22. Nie pamiętam kiedy tak szybko zasnęła. Oby tak zostało.
    Dzwoniłam tez do endo, bo te FT4 mnie niepokoi. Nie kazała zmieniać dawki, twierdzi ze to nie od tarczycy. Ma się zrelaksować itp.
  • djpa 14.12.17, 11:44
    Moim zdaniem wyniki ma OK, zgadzam się, że to nie od tarczycy.
    Cieszę się, że zasnęła lepiej smile Niech tak zostanie smile

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.