Dodaj do ulubionych

Chora tarczyca u dziecka

11.01.18, 22:21
Mój 8letni syn choruje na tarczycę.W wieku dwóch lat nie miał jeszcze zrośniętego ciemiączka i przestał rosnąć.Jesteśmy pod opieką poradni.Syn poszedł do pierwszej klasy i nauczycielka zwróciła uwagę,że syn nie umie się skoncentrować ,ma problemy z zapamiętywaniem i problemy emocjonalne. Zrobiłam mu wyniki i wyszło o zgrozo TSH19!Dostał leki i wszystko jak za dotknięciem magicznej różdżki się odmieniło.Zaczął bardzo dobrze sie uczyć ,umiał poradzić sobie z emocjami.Przez drugą klasę było super,skończył ja z wyróżnieniem.Cały czas bierze euhyrox37,5.Teraz jest w trzeciej klasie i mam wrażenie że leki już na niego nie działają.Znowu ma problemy w szkole,emocjonalnie jest rozchwiany,wychowawczyni też to zaobserwowała.W październiku robiłam mu wyniki:TSH-4,20, FT3-4,54, Ft4-1,08, TPO1,80. 30 stycznia mamy wizytę w poradni endo , więc zrobiłam mu wyniki i jestem podłamana:TSH-0,10, FT3- 14,85, FT4- 1,41.Wygląda na to że z niedoczynności zrobiła mu się nadczynność.Jak mam pomóc synowi?Najgorsze jest to ,ze wizyty w poradni mamy raz na pół roku i przez ten czas człowiek jest pozostawiony sam sobie.
Edytor zaawansowany
  • 11.01.18, 22:30
    wpis jeszcze raz wyniki tarczycowe razem z normami i dawkami hormonu.
    Napisz też jakie zażywa inne leki.
    Badałaś kiedykolwiek synkowi poziom wit. B12, wit. D,
    ferrytyny?

    --
    Sentencja Hipokratesa:

    Jeśli człowiek sam sobie nie jest lekarzem, jest głupcem,
  • 11.01.18, 22:36
    jeszcze jedno:
    czy pobranie krwi na badania hormonów było wykonane
    przed zażyciem tabletki z hormonem.

    --
    Sentencja Hipokratesa:

    Jeśli człowiek sam sobie nie jest lekarzem, jest głupcem,
  • 12.01.18, 11:31
    W dniu robienia wyników nie podałam dziecku euthyoroxu.
  • 12.01.18, 11:41
    Wpisuję wyniki, które robiłam wczoraj tj:11.01.18:
    TSH- 0,100IU/ml( norma:0,79-5,85)
    T3F- 14,85 pg/ml (norma 2,50- 3,90)
    T4F - 1,41ng/dl ( norma 0,58- 1,64)
    Od dwóch lat jesteśmy pod opieką nowej pani endokrynolog i jeszcze oprócz USG(usg wyszło w normie) nie mieliśmy robionych wyników poziomu Wit.B12, wit.D, ferrtyny.Jak miał 2 latka miał robiony poziom wit.D ale nie pamiętam wyników.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.