Dodaj do ulubionych

Pomocy. Bo chyba zwariuje.....

03.05.18, 18:31
Postaram się zwięźle.
Kobieta 28 lat. Zdiagnozowana choroba afektywna dwubiegunowa.
Po kolejnym rzucie deprlresji leki nie przyniosły oczekiwanych rezultatów. Czułam się coraz gorzej .
Do tego doszły objawy somatyczne: bóle głowy, niestrawność, zgaga, ciągle zmęczenie, stracilam połowę moich gestych włosów do tego mysli samobójcze. Terapeuta obstawił hipochondrię.
Doszlam do ściany. Czułam ze nie dam rady ciągnąć już tego życia. Jedynie dzieci trzymały mnie w pionie.
Postanowiłam resztą sił na własną rękę zrobić ostatnie badania. Poniżej wyniki. Czy mogę prosić o interpretację, Naczytalam się już o raku i 6 miesiącach życia.

TSH 1,197 µIU/ml 0,350 4,940 N
FT3 2,47 pg/ml 1,71 3,71 N
FT4 1,00 ng/dl 0,70 1,48 N
anty-TPO 170,41 IU/ml 0,00 5,61 H

Proszę o pomoc....
Obserwuj wątek
    • agnieszka_ania1975 Re: Pomocy. Bo chyba zwariuje..... 04.05.18, 08:04
      Hej, zrób usg tarczycy i biegiem do endo. Dodatkowo badanie wit. D, ferrytyna i b12.
      Co do problemów z brzuchem - badania pod kątem celiakii, tu skierowanie od gastrologa.
      Lektura na wolną chwilę.

      www.celiakia.pl/diagnoza/
      www.hashimoto.pl/choroba-hashimoto
      doktormagda.pl/2015/01/psychiatryczna-maska-choroby-hashimoto.html

      Część lekarzy twierdzi, że Hashi nie daje objawów dopóki nie rozwinie się niedoczynność.
      Niestety to nieprawda, przez wiele lat miałam przejścia jeśli chodzi o objawy to oprócz skoków z nad do niedoczynności przy TSH=2 była obniżona odporność, okresy rozpierającej energii nakręcenia przeplatane z normalnością i potem mega osłabienie, ciało jak z ołowiu, wypadające włosy,poczucie odrealnienia - jakby mój umysł był otulony watą, kłopoty z koncentracją.
      Ja nie chcę podważać diagnozy, bo można mieć chad i hashi niestety.
      Wg książki "Jak żyć z hashimoto objawy" są od samego hashi smile Jeśli endo potwierdzi hashi to polecam jej lekturę.
      Tytuł: Jak żyć z Hashimoto? Poradnik dla pacjenta
      Autor: A Brakebusch L Heufelder

      I koniecznie przebadaj się pod kątem celiakii - choć można mieć też nieceliakalną nietolerancję glutenu.
    • malwinabojarska Re: Pomocy. Bo chyba zwariuje..... 10.05.18, 19:47
      Zdecydowanie do endokrynologa, a z lektur to ja moge tez polecic hashimotoplan.com/ - aby zrozumieć, skąd biorą się choroby autoimmunologiczne, najpierw należy poznać mechanizmy prawidłowej reakcji immunologicznej. W organizmach zdrowych ludzi tolerancja na własne antygeny, czyli substancje znajdujące się na powierzchni komórek całego ustroju, powoduje, że nie dochodzi do odpowiedzi immunologicznej na antygeny własnych tkanek.
    • muktprega1 Re: Pomocy. Bo chyba zwariuje..... 26.05.18, 17:01
      Pomimo dobrego wyniku TSH, same hormony tarczycy dość niskie:

      FT4 38.46% [ wynik 1, norma (0.7 - 1.48)]

      FT3 38.00% [ wynik 2.47, norma (1.71 - 3.71)]

      a obecność przeciwciał :

      anty-TPO 170,41 IU/ml 0,00 5,61 H

      świadczy o stanie zapalnym tarczycy.
      Ja też zrobiłabym USG tarczycy i niedobory. No i szukała dobrego endo, który nie będzie sugerował się jednym wynikiemTSH a ogarnie całość łącznie z objawami, co może trochę potrwać.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka