Dodaj do ulubionych

Prosze o pomoc w interpretacji wynikow

19.06.18, 12:46
Hej dziewczyny,

Pierwszy raz pojawiam sie na Waszym forum, widze, ze macie duze doswidczenie, jezeli chodzi o dawkowanie Novo, Euthyroxu etc.

Mieszkam zagranica i biore lek podobny do Novo, nazywa sie Nature Throid (tabs 65mg = T3 9 mg + T4 38 mg) od 2-3 lat lat. Choruje na Hashi, mam bardzo wysokie ATPO (ponad tysiac).
W zeszlym roku w lipcu dostalam okropnych palpitacji, atakow paniki, uderzen goraca, mega nerwica itp.
Z 4 x 65 mg tabletek (pod "opieka" lekarza!) zeszlam na 2.5 x 65 mg obecnie (biore 1.5 rano, 1 popoludniu).
Mam bardzo rozchwiana proporcje FT3 do FT4, a mianowicie:

16.05.18
FT4 38.00% [ wynik 12.8, norma (9 - 19)]
FT3 83.06% [ wynik 5.18, norma (2.63 - 5.7)]
ATPO >1000 (norma do 5)
ATG>26 (norma do 4)
TSH = 0.007
Badalam powyzej 18 godzin po wzieciu ostatnie dawki Nature-Throid.

Nawet zaczelam sie czuc lepiej, jedyne co nadal sprawialo klopot to sen i zmeczenie (wybudzalam sie w nocy lub mialam problem z zasnieciem plus jakies takie zmeczenie w ciagu dnia jakbym szla we snie czasami).

Endo stwierdzil, ze jak nadal mam problemy ze snem i zmeczenie, to obnizyc o 1/4 tabsa i zobaczyc co dalej.

Zrobilam badanie po 2 tyg po obnizeniu na 2.25 tabletki (1.5 rano, 0.75 popoludniu), wiem, ze wczesnie, ale zaczelam sie kiepsko czuc i chcialam zobaczyc co sie tam dzieje smile

13.06.18 (pewnie to sie jeszcze stabilizuje...)
FT4 12.00% [ wynik 10.2, norma (9 - 19)] (obnizly sie znacznie)
FT3 73.94% [ wynik 4.9, norma (2.63 - 5.7)] (obnizylo sie)
ATPO >991 (norma do 5) (obnizylo sie)
ATG>21 (norma do 4) (obnizylo sie)
TSH = 0.012 (wzroslo)
Badanie robione po 8 godzinach wziecia dawki numer jeden (dostalam taka porade, aby zobaczyc czy nie wchodze w nadczynnosc z tak wysokim FT3 po 18 godzinach ostatnio, i zrobic badanie po 8 godzinach).

Zmiany po 3 tygodniach: spie jakby lepiej, to fakt, zmeczenie jakby troche lepiej, ale sad zaczely sie bole glowy, kosci, skora niby sucha, niby lepka, mialam wibrujace stopy jak zmienialam dawki, one na troche wrocily, drugi tydzien po obnizeniu leku nagle ciezko sie oddychalo, zrezygnowalam z silowni, bo szlam jak przez bagno, oczy mi drgaly i powieka opadala, no i czuje sie troche tak jakbym byla w lekkim dolku...mam jeszcze piec tysiecy innych symptomow i nie pomaga, ze sie tym stresuje czasami smile

Endo uwaza, ze FT4 zawsze spada nisko jak suplementujemy T3, ale sie z nim nie zgadzam...bo przy zwiekszaniu dawki moje FT4 idzie w gore, FT3 tez. Teraz to to moje biedne FT4 kuleje.

Dodam jeszcze wyniki z lutego, to bylo w czasie stabilizacji na 2.5 grains Nature Throid:

28.02.18
FT4 25% [ wynik 11.5, norma (9 - 19)]
FT3 60.26% [ wynik 4.48, norma (2.63 - 5.7)]
TSH = 0.006

1.Zastanawiam sie, czy dodac 25 mg Euthyroxu (i czy w ogole nie przejsc na Euthyrox za jakis czas, powoli)?
2.Czy to mozliwe, ze przy zmianach TSH zmnienia sie zapotrzebowanie na hormony (nie czulam sie dobrze z TSH ponizej 0.01 (nie wiem, na ile to TSH jest wazne, jak sie bierze T3 + T4...).
3. Czy to mozliwie, ze mozna sie czuc kiepsciutko po zmianie dawki o cwiartke po 2 tygodniach, nawet jezeli to dobra decyzja? Chyba nigdy tak nie mialam...
Dodam, ze pracuje nad ferrytyna, ktora jest obecnie gdzies na 58 (5-200), byla na 32 (5-200).

Dzieki z gory dziewczyny smile
Ttt
Edytor zaawansowany
  • laura.phys 19.06.18, 16:27
    Leczyłas się kiedykolwiek zwykłym t4? Np eutyroksem lub letroxem czy innym odpowiednikiem
  • tututunia 19.06.18, 16:41
    Hej - tak, tak, przez jakies 2 lata, 25/50 mcg eutyroksu (25 mcg 5 razy w tyg, 2 x 50 mcg w weekend) przy tsh = 2.5. nie pamietam dokladnie wynikow badan w 2013, ale w z tego co pamietam, to byla to subkliniczna niedo z Hashi. Ft3 z tego co pamietam tragiczne nie bylo, chyba kolo 50% czy 60%. Potem w 2015 mialam badania w Irlandii i tak to wygladalo:

    TSH = 0.53 (0.27-4.2)
    FT4 = 17.3 (12-22)
    FT3 nie bylo badane, bo tutaj niestety kraj trzeciego swiata - panstwowe badania nie obejmuja FT3, a prywatnie wtedy nie bylo mozliwosci. Teraz mam dostep.

    Na tej podstawie dostalam 60 mcg Armour (podobny do Novo i do Nature Throid), ktore potem zostal zwiekszony do 4 x 60 mcg (masakra).
    Dodam, ze na eutyroksie troche puchlam i zmeczenie dawalo w kosc...problemy z waga, chudnieciem, ale tez bylo troche stresu, wiec wszystkiego na eutyroks nie zwalam. Libido bylo zerowe, dolki. Bez Ft3 ciezko ocenic co tam sie dzialo...
    Dlatego po tych wszystkich latach zmagan zastanawiam sie, czy dobrze by nie bylo pododawac Euty i redukowac ten moj "Novo"...moze nigdy nie bylo to potrzebne w takich ilosciach i mi kompletnie odciazylo tarczyce, ze biedna nic nie produkuje prawdopodobnie.
  • tututunia 20.06.18, 10:59
    up up
  • hashitess 21.06.18, 19:02
    Twój problem tkwi w armourze.
    To jest specyfik zawierający również hormon T3.
    Z wyników można wysnu ć wniosek, że potrzebujesz tylko
    hormonu T4.
    W kraju to euthyrox, letrox i in.


    --
    Sentencja Hipokratesa:

    Jeśli człowiek sam sobie nie jest lekarzem, jest głupcem,
  • tututunia 27.06.18, 16:34
    Hej hashitess - dzieki za odp smile okej, super, mam recepte na 200 mcg Euthyroxu...pytanie, mam to tak odrazu brac, czy stopniowo zmniejszac armour/nature throid o cwiartke i dodawac 25 mcg Euthy co 4-6 tygodni? Boje sie, ze mi tarczyca nie bedzie konwertowala t4 do t3 po paru latach, co myslisz?
    Czy zdarza sie, ze sie dobrze mozesz czuc przez jakis czas, a potem wszystko siada na T4 + T3?
    A i jakbys mogla wytlumaczyc na chlopski rozum, czemu te wyniki na to wskazuja, bo ja juz nic nie wiem smile dzieki piekne!

    Endo uwaza, ze wszystko spoko, ze FT4 ma byc nisko na Armour, a ja mam znowu jakas nerwowosc lekki dolek po ostatnim obnizeniu, spanie slabo, nogi mi lataja w nocy, mysli kotluja, zaparcia, nic nie trawie ostatnio i woda mi sie zbiera, czuje w nogach, ale niby nie widac w kostkach smile
  • hashitess 28.06.18, 22:03
    masz wyniki hormonów sprzed zażywania NT?

    --
    Sentencja Hipokratesa:

    Jeśli człowiek sam sobie nie jest lekarzem, jest głupcem,
  • tututunia 28.06.18, 22:46
    Jasne, juz podaje:

    27.12.12 (diagnoza, nie bralam lekow)
    TSH = 2.19 (0.27-4.2)
    FT3 = 4.7 (3.1-6.8)
    FT4 = 16.15 (12-22)
    ATPO >600 (<34)

    30.09.13 (Euthyrox, chyba bylo 25 mcg x 5 razy w tyg, 50 mcg x 2)
    TSH = 0.73 (0.28 - 4.3)
    FT3 = 3.03 (2 - 4.4)
    FT4 = 1.59 (0.93 - 1.7)
    ATPO > 1000 (max 5.61)



  • hashitess 29.06.18, 21:12
    tututunia napisała:

    > Jasne, juz podaje:
    >
    > 27.12.12 (diagnoza, nie bralam lekow)
    > TSH = 2.19 (0.27-4.2)
    > FT3 = 4.7 (3.1-6.8)
    > FT4 = 16.15 (12-22)
    > ATPO >600 (<34)

    wysokie p/ciała potwierdzają aktywną chorobę hashimoto.
    Poziomy FT4 i FT3 bardzo wyrównane.

    >
    > 30.09.13 (Euthyrox, chyba bylo 25 mcg x 5 razy w tyg, 50 mcg x 2)

    dawkowanie l-tyroksyny tragiczne, co potwierdzają poniższe wyniki.
    > TSH = 0.73 (0.28 - 4.3)
    > FT3 = 3.03 (2 - 4.4)
    > FT4 = 1.59 (0.93 - 1.7)
    > ATPO > 1000 (max 5.61)

    baaaardzo aktywna choroba.


    Nie wiem co zrobisz, ale dla mnie wprowadzenie u Ciebie NT
    było kompletnie niepotrzebne.
    Wystarczyło codziennie zażywać tę samą dawkę eutyroxu
    i pilnować poziomów FT4 i FT3 oraz ewentualne niedobory,
    które z reguły występują w początkowym wychodzeniu
    z niedoczynności.

    Teraz co zrobisz/zrobić?

    Ja osobiście zaprzestałabym przyjmowania NT
    pozostawiając w obecnej dawce euthyrox.
    Po 4-6 tygodniach oznaczyłabym FT4 i FT3
    i na ich podstawie podjęłabym decyzję co dalej
    z dawką euthyroxu.


    --
    Sentencja Hipokratesa:

    Jeśli człowiek sam sobie nie jest lekarzem, jest głupcem,
  • tututunia 30.06.18, 00:40
    Dzieki hashitess, tak tez zrobie jak mowisz - wezme 200 mcg Euthyroxu i po 4-6 tyg oznacze. Troche sie boje, ale do odwaznych swiat nalezy. Wnioskuje z tych wynikow, ze dobrze konwertowalam ft4 do ft3, ale mialam za malo tyroksyny...
  • hashitess 30.06.18, 12:18
    200 mikrogr t4 to potężna dawka.
    Może być za duża.
    Napisz dokładnie przez jaki okres czasu i ile brałaś T4 i T3.
    Jeszcze potrzebne jest info - ile ważysz.

    --
    Sentencja Hipokratesa:

    Jeśli człowiek sam sobie nie jest lekarzem, jest głupcem,
  • tututunia 30.06.18, 12:31
    Wzielam rano 200 mcg t4 i cieplo mi sie robi..
    Bralam ponad 2 lata t3 i t4, w roznych dawkach - 1 grain, 1.5 grain, 4 grain i ostatnio 3 grain (1 grain = 65 mcg t4 + 9 mcg t3).

    Waze 63 kilo.

    Dzieki smile
  • tututunia 30.06.18, 12:33
    A i w tym roku bralam 2.5 grains i teraz zeszlam na 2.25 grains
  • tututunia 30.06.18, 12:35
    Rany, nie wiem juz co pisze, 1 grain to 65 mcg i zawiera 38 mcg t4 i 9 mcg t3, ale przelicznik firmy produkujacej NT mowi, ze 1 grain to 100 mcg t4....i endo zapisal 200 mcg na tej podstawie chyba
  • hashitess 30.06.18, 21:08
    do teraz brałaś ok. 100mikrogr. T4.
    Ciekawa jestem jak dzisiaj się czułaś po wzięciu 200mikrogr.

    Proponuję jutro wziąć "tylko" 100 mikrogram T4.

    Mierzyłaś/mierzysz temp. spoczynkową?

    --
    Sentencja Hipokratesa:

    Jeśli człowiek sam sobie nie jest lekarzem, jest głupcem,
  • tututunia 30.06.18, 23:13
    Czulam sie okej, troche bylo mi cieplo, a tak poza tym to nic. Najbardziej doskwiera mi depresja i zero pewnosci siebie...to sie zaczelo od zmiany z 2.5 na 2.25 grains i szczerze mowiac boje sie, ze bedzie doskwieralo na 100 mcg t4, bo nie wiem jak przekonwertuje na t3. Temp okolo 36.4
  • hashitess 01.07.18, 00:08
    Takie samopoczucie to efekt złego dawkowania hormonu.
    Niestety na poprawę samopoczucia musisz trochę poczekać
    bo zażywane hormony nie działają z dnia na dzień;
    one muszą mieć czas na "wejście" do tkanek.
    Dlatego tak ważne jest dawkowanie hormonu
    i potwierdzanie ilości oznaczaniem poziomów FT4 i FT3.

    Bierzesz magnez?
    Poziom ferrytyny, wit. B12 oraz wit. D3 mają wpływ na zdrowie psychiczne.



    --
    Sentencja Hipokratesa:

    Jeśli człowiek sam sobie nie jest lekarzem, jest głupcem,
  • tututunia 01.07.18, 12:33
    Nie biore magnezu, mam w domu, bralam wczesniej...jaka dawka bylaby dobra?
    B12 mam zawsze srodek lub gorna granicy normy, to samo z wit D, ale moze znowu zaczne brac.
    Wrocilam na dawke 2.5 grains z 2.25, bo tak sie nie da zyc, zeby codziennie byl placz i rozterki.
    Mam plan, zeby jak mi sie wyreguluje, to zaczac dodawac powoli Euthyrox i schodzic z NT, albo zlapac odpowiedni pulap i zostac gdzies po drodze. Na 2.5 grains mialam ft3 = 83%, ft4 = 38%. Mysle, ze po obnizeniu na 2.25 lub bardziej, czulabym sie lepiej na ft3 = 70-75%, ft4 = 50%. Moze sie uda
  • tututunia 31.07.18, 16:02
    Hej hashitess - mam nowe wyniki badan po 7 tyg na 2 i 1/4 grains Nature Throid...masakra jakas. TSH wzroslo 10-krotnie na 0.122 z 0.01. FT3 jest 25% tj. 3.48 (2.89-4.88) FT4 jest 10% tj. 10.1 (9-19). Przeciwciala ponad 1000, total T3 1.16 (0.89-2.44), total T4 66 (63-151).
    Objawy: niestrawnosc, szczegolnie dokuczajace przed i w czasie okresu (mialam gastro pare tyg temu i wszystko w porzadku, zero refluksu, bakterii, piekny zoladek smile). jak znizala mi sie dawka to co tydzien byly inne objawy. bylam tak zmeczona, ze spalam, szlam do pracy z dolkami pod oczami jak nie wiem. skora zrobila sie tlusta (chyba z przesuszenia), wlosy siano, wahania cukru, waga w gore i w dol, bole kosci, na plus mniejsza wrazliwosc na swiatlo...od 2 tygodni dodalam sobie 25 mcg Euthyroxu zamiast zwiekszac o 1/4 grain. I skora jest sucha, ale nie az tak tlusta, wlosy jakby sie zmieniaja, cukier lepiej od paru dni, bole znikaja, ale weszla nerwowosc i problemy ze spaniem...niby wiecej energii, ale rozdraznienie. Juz nie wiem co robic...widac, ze na kazda zmiane reaguje jakos bardzo mocno.
  • hashitess 31.07.18, 21:07
    powiem tak:
    czytam o Twoich objawach i widzę samą siebie.
    Kilka lat temu też próbowałam zażywać NT i nic z tego nie wyszło
    bo objawy miałam te same, o których piszesz.
    Wróciłam do letroxu i zaczynałam powracać do żywych.
    Teraz wiem, że nie wszyscy tolerują NT.



    --
    Sentencja Hipokratesa:

    Jeśli człowiek sam sobie nie jest lekarzem, jest głupcem,
  • tututunia 01.08.18, 17:55
    Dzieki, to naprawde bylo ku pokrzepieniu serc smile okej czyli powinnam sprobowac 100 mcg eltroxin. Ja sie jakos boje, nie wiem czemu. Najgorsze jest to, ze przez 2 lata czulam sie okej na NT i nagle taka bomba.
  • hashitess 01.08.18, 22:00
    tututunia napisała:

    > Dzieki, to naprawde bylo ku pokrzepieniu serc smile okej czyli powinnam sprobowac
    > 100 mcg eltroxin. Ja sie jakos boje, nie wiem czemu.

    poczekaj, nic na razie nie zmieniaj bo prawdopodobnie
    ciągle masz rzut choroby. Twoje p/ciała w czerwcu?! były
    bardzo wysokie.

    Najgorsze jest to, ze prze
    > z 2 lata czulam sie okej na NT i nagle taka bomba.

    ta bomba to rzut choroby.
    Czy w ostatnim czasie miałaś jakieś problemy?







    --
    Sentencja Hipokratesa:

    Jeśli człowiek sam sobie nie jest lekarzem, jest głupcem,
  • tututunia 02.08.18, 00:58
    Te 1000 mam juz od lat...raz mialam 600, w 2012.mam problemy od roku niestety, zyje w matrixie i chcialabym cos zmienic...
  • tututunia 08.08.18, 10:25
    To co mowisz Hashitess? Po dodaniu 25mcg eutyroksu po 2 tygodniach trzesly mi sie miesnie, energia sie pojawila i malo snu...wiec 2 dni nie bralam, poprawilo sie i wrocilam na stara dawke NT 2 i 1/4 i czuje, ze wchodze w niedoczynnosc. Chyba t4 to jedyna opcja, tak to bede z jednego wchodzic w drugie. 2.5 grains bylo okej ale nadal troche problemy ze snem, zmeczeniem. Robilam dzisiaj rutynowe badania krwi i w piatek endo.
  • hashitess 08.08.18, 13:53
    codzienne czy co kilka dni zmienianie dawek hormonów
    to wywoływanie rzutu choroby.
    Musisz zdecydować czy pozostajesz na NT czy przy euthyroxie.


    --
    Sentencja Hipokratesa:

    Jeśli człowiek sam sobie nie jest lekarzem, jest głupcem,
  • tututunia 08.08.18, 15:04
    Ok.
    Dowiedzialam sie wlasnie w aptece, ze moj lekarz popelnil blad pare lat temu.
    Bylam na 60 mcg Armour i potem 120 mcg Armour w 2015, czulam sie super. Zmienil mi na Nature Throid ale 195 mcg i potem 260 mcg w ciagu 8 miesiecy i zaczelam miec palpitacje i problemy koniec 2016 poczatek 2017. Lipiec 2017 system mi siadl.
    Normalnie az slow brak, a ja dopiero teraz zrozumialam o co chodzi. Ja nie toleruje byczych dawek i organizm probowal sie przyzwyczaic ale nie moze.
  • tututunia 09.08.18, 11:01
    hey Hashitess - dostalam wyniki badan i jest gorzej niz 3-4 tygodnie temu.
    TSH = 0.181 (0.35-4.9), FT4 = 10 (9-19), FT3 = 3.11 (2.89-4.88). Cholesterol wzrosl niesamowicie, piekna niedoczynnosc. Nie jestem w stanie isc do pracy, ide jak przez bagno.
  • tututunia 13.08.18, 17:46
    Hej Hashitess...biore 125 mcg eutyroksu. Zdam relacje za jakis czas
  • tututunia 30.06.18, 23:29
    Wyglada na to, ze bralam 38 mcg t4 i 9mcg t3 (czyli ok. 27 mcg t4) x 2.25 grains, czy nie dodawac mam tego t3?
  • tututunia 22.11.18, 13:05
    Hej Hashitess - jestes? smile
    Schodze z Nature-Throid (Armour) na Eltroxin, ale powoli.

    Moje wyniki na NT 2 1/4 i 1.8 grains + 12.5 mcg T4 (zseszlam z 2.5 grains, potem bylam na 2 1/4 i 1/8 przez jakis czas i dodalam 12.5 mcg Eltroxin):

    TSH = 0.013 poszlo lekko w dol
    FT4 = 41% -- 13.1 (9-19) poszlo w gore o jakies 17%
    FT3 = 54% -- 3.98 (2.89-4.88) poszlo w gore o jakies 13%
    Przeciwciala jak zwykle ponizej 1000 (zero zmian)
    Prolaktyna dobra, w polowie widelek, sod troche poszedl w dol (nadal jednak w normie).
    Spalam super po dodaniu T4.

    Juz dodalam sobie kolejne 12.5 mcg T4 do tego co wyzej, troche cieplej, ale sa skutki uboczne - lekka nerwowosc, bole miesnie/stawow i skora sie robi wrazliwa, ale to byc moze przyzwyczajanie sie do dawki (zawsze mam jakies akcje z tym smile).
    Humor mam na plus przy zwiekszeniu t4, nie az tak dramatycznie jak przez zwiekszeniu Armour, ale jest spoko. Jednak czuje wieksza niedoczynnosc po zwiekszeniu, ale ogolnie na plusie.
    Chce isc w to dalej i zaczac redukowac Armour i dodawac T4. Sugestie? Moge tez zmienic odrazu, ale boje sie skutkow ubocznych szybkiej zmiany, bo ja reaguje dosyc mocno... Dzieki!
  • hashitess 22.11.18, 20:08
    jak długo jesteś na obecnej dawce hormonów?


    --
    Sentencja Hipokratesa:

    Jeśli człowiek sam sobie nie jest lekarzem, jest głupcem,
  • tututunia 22.11.18, 20:53
    Na dawce NDT plus 12.5 mcg Eltroxin bylam ponad 4 tygodnie. Na dawce NDT + 25 mcg Eltroxin jest z 10 dni. Czułam się dobrze jak dodałam 12.5 mcg Eltroxin, teraz tak sobie (nerwowość, gorąco, trochę wybudzam sie, metabolizm chyba bardziej ruszyl). Może za szybko wskoczyłam na 25 mcg? Wyniki badań powyżej były po dodaniu 12.5 mcg.
    Biorę vit D3 2000 jednostek, żelazo (iron fumarate, skutecznie podnosi mi ferytyne), selen 200 mcg i witaminy z grupy B. Dodatkowo mam dobrą diete na Hashimoto, unikam cukru, bo insulina mi wtedy skacze.
  • hashitess 22.11.18, 20:10
    bierzesz magnes?
    Napisz czy oprócz hormonu bierzesz jakieś inne specyfiki/tabletki.

    --
    Sentencja Hipokratesa:

    Jeśli człowiek sam sobie nie jest lekarzem, jest głupcem,
  • tututunia 22.11.18, 20:55
    Nie biorę magnezu, brałam przez parę miesięcy, duże dawki, nic za bardzo mi to nie dawało niestety...
  • hashitess 22.11.18, 21:49
    Trochę za szybko zmieniasz dawkę hormonów.
    Musisz być cierpliwa.
    Bierzesz wit. D, a przy niej potrzebny jest magnez, który Cię choć
    trochę wyciszy. Kup slowmag i bierz wieczorem.
    Nie oznaczaj TSH bo szkoda pieniędzy; ono przy zażywaniu
    syntetycznego hormonu nic nie wnosi.
    Unikanie białego cukru to dobra decyzja.

    --
    Sentencja Hipokratesa:

    Jeśli człowiek sam sobie nie jest lekarzem, jest głupcem,
  • tututunia 22.11.18, 21:57
    Okej, super, chcę wrócić do 12.5 mcg, myślisz, że to dobra decyzja? Kupię magnez, dziękuję
  • hashitess 22.11.18, 22:57
    nie ruszaj dawki hormonów.
    Organizm musi się przyzwyczaić do nowej ich ilości.
    Trwa to ok. 4-6 tygodni.

    --
    Sentencja Hipokratesa:

    Jeśli człowiek sam sobie nie jest lekarzem, jest głupcem,
  • tututunia 23.11.18, 15:00
    jednak zeszlam na 12.5 mcg, nie daje rady na 25 mcg, wchodze jakby w nadczynnosc. dodatkowo mam objawy nietolerancji eutyroksu...bole miesni sie pojawily od brania euty, w szczegolnosci nasilily po podniesieniu z 12.5 na 25 mcg (bole miesni, stawow, dziwna wysypka, nagle bole zoladka i rumien na calym ciele). Mam stwierdzona alergie na mleko i kukurydze...a eltroxin ma i to, i to. W Irlandii nie ma zamiennika Eltroxinu bez tych skladnikow, ale poprosilam rodzine o przeslanie Letroxu...masakra z ta tarczyca... sad

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.