Dodaj do ulubionych

Zapalenie tarczycy - co robić, na co jestem chory

04.12.18, 17:26
Mam 32 lata, od kilku lat cierpię na objawy które pojawiają się i znikają same po jakimś czasie, pojawiają się najczęściej gdy jestem mocno obciążony pracą lub innymi sprawami, a znikają gdy jestem np. na wczasach, urlopie itp. Nieraz są na tyle mocne że nie mogę normalnie funkcjonować. Najczęściej pojawiają się
- drażliwość, nerwowość, trudność z koncentracją
- kołatanie serca
- wzmożone pragnienie
- fascykulacje łydek
- zaburzenia trawienne
- drgania mięśni
- wilgotne dłonie
- trzęsące się dłonie
- łamliwe paznokcie
- łzawienie oczu
- uczucie niepokoju
- podwyższony cholesterol
- niespokojny sen
- czerwone oczy

Miałem badane kilka razy TSH zawsze w normie, lekarze mówili że to przemęczenie i żeby więcej odpoczywać, brać suplementy itp.

Ostatnio zaczęła mnie boleć szyja, pojawiły się powiększone węzły chłonne, a na usg wyszła tarczyca niejednorodna "plamista" - cechy zapalenia.

Zrobiłem badania i tak:
TSH -- 1,87 ulU/ml [0,35 - 4,94]
FT3 -- 2,84 pg/ml [1,71 - 3,71]
FT4 -- 1,02 ng/ml [0,70 - 1,48]
anty-TPO -- 170 IU/ml [0,00 - 5,61]
anty-TG -- 71 IU/mo [0,00 - 411]

Bardzo proszę o pomoc i informacje na co jestem chory i jakie leczenie byłoby dla mnie najbardziej korzystne, gdyż nie mogę już tak funkcjonować, najbardziej dokucza mi ciągłe podenerwowanie i kołatanie serca sad
Edytor zaawansowany
  • laura.phys 05.12.18, 20:51
    Idz do endokrynologa ! najprawdopodobniej, z tego co piszesz masz autoimmunoloogiczne zapalenie tarczycy- Hashimoto, do tego moze dołączać sie tezyczka=niedobór witaminy d, niedobór magnezu i wapnia, stad fascykulacje miesni, bole miesni, nadmierna potliwosc etc., takze niedobor b12.

    Problem jest zlozony. Zrobilabym przed wizyta badanie
    wit. d-25oh,
    wapn zjonizowany, wapn calkowity
    wit b12,

    Z tymi badaniami mozna tez udac sie do neurologa w celu wykonania badanie w kierunku tezyczki - patrz tezyczka utajona i jawna!

    Warto tez zrobic badanie krzywej insulinowej i glukozowej, bo tej chorobie towarzyszy insulinoopornosc.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.