Dodaj do ulubionych

Nowicjuszka-jak się przygotować do 1.wizyty u endo

07.01.19, 00:43
Drogie dziewczyny, czytam przeróżne wątki na tym forum i mam coraz większy mętlik w głowie.
Pozwolę sobie przedstawić się Wam po krótce z objawów i wyników smile
Od jakiegoś czasu zaczęłam panikować, że mam coś z głową, bo zaobserwowałam u siebie dziwne objawy-przytykanie uszu, dziwne zaburzenia widzenia, spuchnięte powieki, takie napady szybkiego bicia serca, ucisk z tyłu głowy jakby nerwu/żyły, takie stany dziwne przemożnej chęci zaśnięcia, od dłuższego czasu nerwowość wielka i-od urodzenia syna 3 lata temu-przybieranie na wadze "z powietrza". Z wagą i nerwowością się trochę pogodziłam-dwójka dzieci na głowie, brak czasu na normalny posiłek, niedospanie. Ale reszta mnie przerażała, jakiegoś guza mózgu sobie wróżyłam. Najpierw internistka zaczęła mnie leczyć na przewlekłe zapalenie zatok i nadciśnienie (miałam u niej w gabinecie 85/136, kazała mierzyć przez miesiąc ciśnienie i mialam zawsze w normie, za to puls wysoki, nie niższy niż 73, do 95 ) i część objawów minęła (np. bóle głowy całej, ale uciski z tyłu nie) ale nie wszystkie. Dostałam skierowanie do laryngologa, okulisty i neurologa, co zbiegło się z USG piersi-na badaniu lekarz wjechał mi trochę na szyję i spytał, czy nie mam Hashimoto, bo tarczyca niejednorodna. Wówczas dostałam od internistki skierowanie na badania, których wyniki są następujące:
TSH 1,745 ,norma 0,550-4,780
FT4 1,49, norma 0,89-1,76
FT3 3,42 , norma 2,30-4,20
wyniki procentowo:
FT4 68.97%
FT3 58.95%
Do tego:
p/c antytyreoglobulinowe (ATG) 212,7 norma <60
ATPO 56,1 norma <60
Internistka stwierdziła, że to zapalenie tarczycy i dostałam skierowanie do endo i jeszcze badania do zrobienia (jeszcze nie zrobiłam, bo zaznaczyła, żeby to było po infekcji zaleczonej-zatokach, a mnie ciągle od tej pory coś dopada-ponad miesiąc już): ferrytyna, wit. d3 (OH)? cokolwiek znaczy to w nawiasie, ALT, CRP, cholesterol, glukoza, kreatynina, kwas moczowy, morfologia, OB i mocz.
Poradźcie proszę, jak przygotować się do pierwszej wizyty u endo-zrobić jeszcze jakieś badania na własną rękę? Jakieś USG czy coś innego( mam zdjęcia i krótki opis z tego USG piersi, ale nie wiem, czy to wystarczające)? Bardzo dziękuję za pomoc, bo na razie wiem, że nic nie wiem.
Edytor zaawansowany
  • laura.phys 07.01.19, 16:38
    Ferrytyne , krzywa insulinowa i glukozowa, poproś o skierowanie internistke. U neurologa wykonać można badanie w kierunku tezyczki, to ważne zanim zaczną cię faszerować lekami na cisnienie, serce depresje poczytaj o tezyczce na forum tezyczka utajona idź do neurologa i endokrynologa. Wyniki usg jak już wiesz wskazują na hashimoto a przy hashimoto występuje często niedobór d, b12, tezyczka i insulinoopornosc- przyczyna tycia oraz problemy z żelazem.
  • milaemalka 08.01.19, 21:14
    Usg i wyniki jak najbardziej ale nie pokazuj przeliczania na %.Lekarze nie lubią pacjentów ktorzy za dużo wiedzą.A na razie nie jesteś na tyle w temacie,zeby sobie dać radę z lekarzem jesli się wkurzy.Jeśli masz skierowanie na morfologię i ferrytyne to nie musisz badać prywatnie B12 (chyba ,ze pieniądze nie sa problemem)MCV pokazuje nam niedobory ferrytyny lub B12.A jeśli i tego brakuje i tego to jest w normie.Najlepiej isc do endo,który robi usg podczas wizyty.Jeśli chodzi o tęzyczkę to neurolog u ktorej bylam z czym innym zrobiła wielkie oczy ,gdy zaczęłam o niej mówić
  • laura.phys 09.01.19, 08:45
    Niestety mcv pokazuje niekiedy niedobory b12 i ferrytyny, kiedy to brakuje jednego z tych czynników, kiedy brakuje jednocześnie obu mcv bywa idealne.
  • jurmik 09.01.19, 09:56
    Z tym usg u endokrynologa bywa różnie - jeśli jest to naprawdę doświadczony endo, robiący usg już od dawna, to ok.
    Ale jeśli jest to endo, który zrobił specjalizację niedawno i tylko na kilkudniowym kursie poznał zasady badania usg, to na pewno jego opis nie będzie tak dokładny, jak radiologa, który nie robi nic innego, jak opisuje badania usg.
    Ponadto endo robiąc usg może się sugerować innymi badaniami, bo już zna pacjenta, radiolog jest obiektywny, bo nie leczy, tylko opisuje to, co naprawdę widać w czasie badania.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.