Dodaj do ulubionych

Czy to problemy z tarczycą?

10.01.19, 18:09
Witam.
Od 6 miesięcy szukam przyczyn moich objawów, które nie dość, że nie przechodzą to jeszcze się nasilają.

Objawy:
- ciągłe zmęczenie
- omdlenia
- bóle w okolicach lewego oczodołu
- opuchnięcie twarzy i oczodołu
- uderzenia gorąca w nocy
- pocenie się podczas niewielkiego wysiłku
- ciągłe uczucie gorąca
- przy zasypianiu uderzeniowe bóle głowy - jak by ktoś czymś uderzał
- drętwienie rąk
- bóle stawów i mięśni
- odchrząkiwanie i wypluwanie flegmy
- poszerzenie szyi
- opuchnięcie stóp - buty rozmiar większe
- problemy ze snem
- stan zapalny przewodu pokarmowego
- sztywnienia karku

Wyniki badań:

12.02.2018:
- TSH - 3,01 uIU/ml - (0,27 - 4,2) - 69,72%

4.09.2018:
- TSH - 2,020 ulU/ml - (0,27 - 4,2) - 44,53%
- FT3 - 2,99 pg/ml - (2 - 4,4) - 41,25%
- FT4 - 1,55 ng/dl - (0,93 - 1,7) - 80,52%

6.11.2018:
- TSH - 1,239 uIUl/ml - (0,550 - 4,780) - 16,29%
- FT3 - 4,82 pmol/l - (3,50 - 6,50) - 44%
- FT4 - 20,57 pmol/l - (11,50 - 22,70) - 80,90%
- ATG - 23,3 U/ml - (0,0 - 60,0) - 38,83%
- ATPO - 38,9 U/ml - (0 - 60) - 64,83%
- TRAB - < 0,80 IU/L

29.12.2018
- TSH - 0,873 uIU/ml - (0,55 - 4,78) - 7,64%
Edytor zaawansowany
  • chwilunia 10.01.19, 18:14
    Jeszcze z objawów:
    - utrata masy ciała
    - wypadanie włosów, łamliwość paznokci

    do TSH TRAb norma:
    nieobecne < 1,22
    wątpliwy 1,22 - 1,75
    obecne > 1,75
  • laura.phys 10.01.19, 18:46
    Masz objawy tarczycowe i widac dynamiczna zmianę tsh i poziomu hormonów w ciągu roku, powinnaś wykonać usg tarczycy i iść do endo.
    Czy byłaś w czasie ostatniego roku na diecie brałaś jod selen lubsuplementy z jodem lub selenem?
    Dorobilabym tez badanie ferrytyny b12 i d25oh.
    Bolemiesni, karku występują w niedoczynnosci ale tez gdy towarzyszy jej tezyczka, rezultat min. niedoboru witaminy d, magnezu, a czasem wapnia-badanie emg w kierunku tezyczki można zrobić w niektórych gabinetach neurologicznych.
  • chwilunia 10.01.19, 19:33
    Odwiedziłam 2 endokrynologów niestety , USG tarczycy również zrobiłam niestety sama nie jestem w stanie go odczytać.

    Wyniki B12
    17.09.2018:
    B12 (O83): 381 pg/ml (211 - 911) - 24,29%
    Wapń całkowity (O77): 2,54 mmol/l (2,18 - 2,60) - 85,71%
    Wit 25(OH)D Total (O91): 26,0 ng/ml (Niedobór < 10, Niewystarczający 10-20, Wystarczający 30-100, Toksyczność > 100)
    Ferrytyna (L05) 19,4 ng/ml (10 -291)

    04.09.2018:
    żelazo: 64,9 ug/dl (33-193)


  • chwilunia 10.01.19, 19:34
    Coś ucieło. Niestety endokrynolodzy niczego nie stwiedzili. USG ponoć też niczego nie wnosi.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.