Dodaj do ulubionych

dziwne wyniki ft3 i ft4

11.02.19, 14:46
Mam zdiagnozowane PZT od jakiś 5 lat, nic z tym nie robiłam. Mam szereg dolegliwości (nagłe kołatanie serce, uderzenia gorąca, ciągle leukocyty w 3/4 dolnej granicy lub mniej, bardzo mocne ataksje napadowe czasem z problemami z mową, problemy skórne na dłoniach i głowie a przede wszystkim najgorszy to swego rodzaju otępienie, niestety byłam zmuszona rzucić studia na ostatnim roku, myślowo czuje się jakbym była rencistką po wylewie) bez diagnozy, lekarze rozkładają ręce. Zrobiłam sobie teraz sama badania bo miałam ciągłe zawroty głowy i mdłości, wyniki są takie:
TSH 3,86 ml/Ul norma 0,27-4,2
fT4 1,05 ng/dl norma 0,93-1,7
fT3 2,32 pg/ml norma 2,57-4,43

fT4 15,58%
ft3 "minus"13,44%

Nie wiem co mam z tym zrobić
Edytor zaawansowany
  • hashitess 11.02.19, 21:48
    masz problem z tarczycą. Konieczna jest dalsza diagnostyka, tj.:
    usg gruczołu
    oznaczenie p/ciał TPO i TG
    i znalezienie mądrego endokrynologa i gastroenterologa.
    PZT - nie masz żadnych objawów, że nic z tym nie robisz?
    Napisz jaką masz dietę.
    Interesuje mnie to bo mam takie same problemy.

    --
    Sentencja Hipokratesa:

    Jeśli człowiek sam sobie nie jest lekarzem, jest głupcem,
  • hashitess 11.02.19, 21:50
    jeszcze jedno.
    Przy takich poziomach hormonów tarczycy zapewne masz
    problem z anemią. Powinnaś oznaczyć ferrytynę, wit. B12 i kwas foliowy.
    Ewentualne braki będą do suplementacji.
    I jeszcze powinnaś oznaczyć wit. D3.

    --
    Sentencja Hipokratesa:

    Jeśli człowiek sam sobie nie jest lekarzem, jest głupcem,
  • kawalerzystka1 12.02.19, 11:01
    to także robiłam:
    ATG 86,7 IU/ml norma 0-115
    ATPO 173 U/ml norma 0,0-34,0
    Rok temu robiłam wit.D 21 ng/ml przy czym:
    niedobór <20 ng/ml
    stężenie niewystarczające 20-30 ng/ml
    stężenie optymalne 30-50 ng/ml no itd....

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.