Dodaj do ulubionych

Tarczyca, czy dobre wyniki. Prośba.

14.04.19, 13:06
Dzień dobry,
Mam nadzieję, że dobrze trafiłam. Jestem tu pierwszy raz i uprzejmie proszę o pomoc w interpretacji wyników.
3 lata temu urodziłam córkę i wtedy to zaczęły się moje wędrówki po lekarzach. Dosłownie rok terroryzowała mnie pokrzywka przewlekła, dzień w dzień i noc w noc. Pokrzywka robiła ze mną co chciała a lekarze rozkładali ręce. Przeszłam piekło. Tylko encorton pomagał. Żadne z badań niczego nie potwierdziło a byłam w szpitalu i na dermatologii i alergologii i reumatologii. Kiedy wróciłam do pracy pokrzywka odeszła. Dwa lata nie dawała znać aż do dzisiaj. Dodam, że jedynym rozwiązaniem jakie zaproponowano to, leki na nerwice i depresję maskowaną. Gdyż towarzyszyły mi rzeczywiście przeróżne objawy nerwicowe, w tym też lęki zwykle nocne. Zawroty głowy, uczucie bycia pijanym, brak koncentracji, tycie, zaparcia, wzdęcia, mrowienia, drętwienia, bóle kostne, obniżona temperatura ciała, uczucie grypy, bóle stawowe, kręgosłupa, osłabienie, wypadanie włosów, tachykardia,i wiele innych. Ogółem koszmar. Z tymi objawami jest tak do dzisiaj. Leki ( wenlafaksyna i miansec na noc ) nie działają. Zrobiłam badania krwi na własną rękę. Hemoglobina w normie ale niski poziom żelaza - 30 przy normie od 37 do 144. Obniżone eozynofile, cholesterol ponad normę, OB 15 przy normie do 12, za to Crp w normie -1,5. Tarczyca: tsh 1,2, ft3 4,65 -41,89% - ( norma 3,10-6,80) ft4 -12,18- 1,8% ( norma 12 -22) atpo, atg oraz Trab w porządku. Elektrolity w porządku oraz próby wątrobowe. Nie mam już pomysłu. Może ktoś z państwa ma? Dziękuję serdecznie za każdą odpowiedź i pozdrawiam.
Edytor zaawansowany
  • laura.phys 15.04.19, 12:08
    Właściwie nie masz ft4, stad objawy niedoczynnosci i to wymaga zgłoszenia się do endokrynologa szybko. Ponadto to co piszesz o mrowieniach i dretwieniach sugerować może tezyczke, czyli niedobór wapnia/magnezu/ witaminy d. Tezyczke sprawdzic można w niektórych gabinetach neurologicznych na próbie tezyczkowe. Poczytaj stronę dr toruńskiej i forum tezyczka utajona. Przed wizyta dobrze mieć wynik badania d25oh, wapnia zjonizowanego i całkowitego oraz poziom b12, bo niedobór tej witaminy tezdaje objawy neurologiczne- psychiczne.
    Zamiast badania zelaza we krewi oznaczamy raczej poziom ferrytyny.

    Wykonałabym te badania i poszła do neurologa i endokrynologa, gdzie powinni tez zrobić usg tarczycy, żeby sprawdzic czy nie jest uszkodzona procesem zapalnym, bo przeciwciała nie zawsze są obecne.

    Dobrze tez sprawdzic czy do kompletu nie masz problemów z insulina : badanie krzywej insulinowej i glukozowej.
  • anlucja 15.04.19, 15:25
    Pięknie dziękuję za odpowiedź i za wszelkie wskazówki. Wiele to dla mnie znaczy. Oczywiście postaram się zrobić wszystkie te badania i na pewno sie odezwę, co mi wyszło.
    Pozdrawiam serdecznie.smile
  • anlucja 23.04.19, 12:11
    Witam droga laura.phys,
    Właśnie wracam od endokrynologa. Wzięłam ze sobą powyzsze moje wyniki. Pani doktor powiedziała, że moje wyniki są dobre. ???? Że nie potrzebuję suplementacji. Dała mi skierowanie na usg tarczycy i ferrytyne i wapń. Zgłupiałam. Pozdrawiam Cię serdecznie.
  • laura.phys 23.04.19, 14:36
    Szukaj lekarza
  • anlucja 23.04.19, 15:06
    Tak zrobię, oczywiście dam Tobie znać co i jaksmile
  • beautiful1 24.04.19, 13:07
    większość lekarzy nie są kompetentni, jak mogą być dobre jeśli FT4 jest tak niskie, ja się pytam ???
  • anlucja 25.04.19, 09:57
    No właśnie, wybieram się do innego lekarza. Człowiek szuka pomocy a trafia na taką ignorancję. Najlepiej zrobić z pacjenta wariata. A przecież bez powodu nie szuka się pomocy. Bo czuję się naprawdę fatalnie. Na pewno się do Was odezwę dziewczyny i zdam raport z badań. Jutro idę na krewsmile buziaki.
  • anlucja 27.04.19, 08:26
    Dziewczyny, witam Was serdecznie. Po badaniach krwi okazało się, że OB skoczyło do 28, wapń w normie, a ferrytyna 17,2 przy zakresie od 13 -150. Biorąc pod uwagę,że żelazo miałam wcześniej poza normą laboratoryjną to chyba nie jest zaciekawie. Przy tym Hemoglobina 12,4 przy normach 11,2 -15,7. Moje samopoczucie jest okropne, czuje się osłabiona. Nie mam na nic siły, szybko się męczę. Pewnie też pokrzywka robi swoje. W poniedziałek znowu lecę do lekarza no i czekam na USG tarczycy. Dziewczyny, czy mam suplementować żelazo? Co myślicie ? Będę wdzięczna za każdą sugestię. Buziaki.
  • laura.phys 27.04.19, 09:07
    Czy jesteś na diecie np bezmięsnej?
    Czy rozważałam przejście na diete bezglutenowa, która daje dobre efekty przy hashimoto?
    Żelazo powinno się suplementowac tylko pod kontrola, ale ferrytyne masz faktycznie słaba i skonsultowalabym się z lekarzem co zrobić, bo do tego masz niski poziom zelaza z tego co piszesz. Można jeszcze oznaczyc tibic ubic i się skonsultować. Może masz słaba podaż zelaza w diecie....
  • anlucja 27.04.19, 09:30
    Faktycznie, nie przepadam za mięsem. Wolę nabiał. Jem za to więcej ryb. A mięso raz w tygodniu. Pewnie to za mało.Muszę na poważnie zastanowić się nad swoją dietą bo pewnie robię coś nie tak. Oczywiście zrobię tibic ubic. Dam znać co i jak.
    Dziękuję Lauro za wskazówki. Wiele to dla mnie znaczy. Buziaki.
  • iwonz 05.05.19, 16:17
    Cześć o co słychać? Jestem ciekawa bo mam podobnie. OB zawsze większe niż 12 cep w normie pciala norma ale usg tarczycy hypoechogeniczny miąższ. Objawy tragiczne miałam teraz ciut lepiej. W końcu dorobiłam się anemii. Lekarz rodzinny nie leczy nie kieruje jestem sama. Pozdrawiam
  • iwonz 05.05.19, 16:18
    Napisz o samopoczuciu teraz jak się czujesz?
  • anlucja 07.05.19, 06:04
    Witam Cię serdecznie. Przykro mi, że czujesz się fatalnie. Dokładnie wiem jak to jest. Najgorsze, że lekarze bagatelizują problem. Czekam na USG tarczycy i dopiero wtedy dowiem się jak ona wygląda. Moje samopoczucie nie jest najlepsze. Mam pracę, która wymaga jasności umysłu, a czasem jest naprawdę trudno. Dodatkowo mam taki objaw, jakby uczucia rozbicia, jak przy grypie. Czasem osłabienia. Włosy mam suche jak siano i skórę też. Mam też pokrzywkę przewlekłą. Moje o bjawy krótko opisałam wyżej.
    Napisz mi kochana jak Ty się czujesz? Pozdrawiam Cię cieplutko.
  • iwonz 07.05.19, 19:42
    A gdzie miałaś ta pokrzywie? Chciałam zapytać o bóle kostne jaki miały charakter ile trwały i co bolało?
    Tez mam bóle a to udo a to dłoń rwące sekundowe rwania przez chwile potem wędrują nie są uciążliwe ale zaczęłam sur tym niepokoić.
  • anlucja 08.05.19, 13:39
    Witam, moje bóle też były i są wędrujące. Trochę boli np. łokieć, potem kolano,dłonie, paliczki ( w stawach) ostatnio obojczyki. Jakis czas uprzykrza życie w jednym miejscu i potem przechodzi na inne. Lub też dosłownie chwilę, tu potem znowu tam. Czasami czułam się poobijana, nie miałam siły odkręcić butelki z mlekiem dla córki. Te bóle to też właśnie takie rwania. Podobnie jak opisujesz. Bóle te występowały też w stanie spoczynku. I co istotne swego czasu bardzo bolały mnie nogi. Odczuwałam ten ból jakby w piszczelach. Ten ból był nie do zniesienia. Mam też niekiedy takie napady zmęczenia. Energii w sumie mam mało. Jeżeli chodzi o pokrzywkę, to co wieczór lub nad ranem wychodzą mi bąble pokrzywowe, ktore swędzą lub pieką. Takie plamy, różnej wielkości, ( jakby 100 komarów Cię pogryzło.) Wyskakują na nogach, rękach , brzuchu. Mam też obrzęki Quinckego. Budzę się niekiedy z opuchniętym okiem lub uchem lub ustami. W ogóle wkurzam się na to samopoczcie a to pewnie też nie sprzyja. Możesz wybrać się do reumatologa, w razie czego zleci Ci badania krwi, OB,CRP, Proteinogram no i ANA, ANA3, może też badanie RF oraz przeciwciała anty ccp. Pozdrawiam serdecznie.
  • iwonz 09.05.19, 08:56
    Dzieki, kilka z tych badań zrobiłam sama a resztę zrobię. Co lekarze mówią na ta pokrzywie? Jakaś diagnoza? Mam wrażenie ze z diagnozowaniem to jakiś ogromny problem jest nie dadzą szerokich wyników tylko diagnozują i diagnozują a człowiek chodzi chory i nic nie wiadomo.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.