Dodaj do ulubionych

Tarczyca, czy dobre wyniki. Prośba.

14.04.19, 13:06
Dzień dobry,
Mam nadzieję, że dobrze trafiłam. Jestem tu pierwszy raz i uprzejmie proszę o pomoc w interpretacji wyników.
3 lata temu urodziłam córkę i wtedy to zaczęły się moje wędrówki po lekarzach. Dosłownie rok terroryzowała mnie pokrzywka przewlekła, dzień w dzień i noc w noc. Pokrzywka robiła ze mną co chciała a lekarze rozkładali ręce. Przeszłam piekło. Tylko encorton pomagał. Żadne z badań niczego nie potwierdziło a byłam w szpitalu i na dermatologii i alergologii i reumatologii. Kiedy wróciłam do pracy pokrzywka odeszła. Dwa lata nie dawała znać aż do dzisiaj. Dodam, że jedynym rozwiązaniem jakie zaproponowano to, leki na nerwice i depresję maskowaną. Gdyż towarzyszyły mi rzeczywiście przeróżne objawy nerwicowe, w tym też lęki zwykle nocne. Zawroty głowy, uczucie bycia pijanym, brak koncentracji, tycie, zaparcia, wzdęcia, mrowienia, drętwienia, bóle kostne, obniżona temperatura ciała, uczucie grypy, bóle stawowe, kręgosłupa, osłabienie, wypadanie włosów, tachykardia,i wiele innych. Ogółem koszmar. Z tymi objawami jest tak do dzisiaj. Leki ( wenlafaksyna i miansec na noc ) nie działają. Zrobiłam badania krwi na własną rękę. Hemoglobina w normie ale niski poziom żelaza - 30 przy normie od 37 do 144. Obniżone eozynofile, cholesterol ponad normę, OB 15 przy normie do 12, za to Crp w normie -1,5. Tarczyca: tsh 1,2, ft3 4,65 -41,89% - ( norma 3,10-6,80) ft4 -12,18- 1,8% ( norma 12 -22) atpo, atg oraz Trab w porządku. Elektrolity w porządku oraz próby wątrobowe. Nie mam już pomysłu. Może ktoś z państwa ma? Dziękuję serdecznie za każdą odpowiedź i pozdrawiam.
Edytor zaawansowany
  • laura.phys 15.04.19, 12:08
    Właściwie nie masz ft4, stad objawy niedoczynnosci i to wymaga zgłoszenia się do endokrynologa szybko. Ponadto to co piszesz o mrowieniach i dretwieniach sugerować może tezyczke, czyli niedobór wapnia/magnezu/ witaminy d. Tezyczke sprawdzic można w niektórych gabinetach neurologicznych na próbie tezyczkowe. Poczytaj stronę dr toruńskiej i forum tezyczka utajona. Przed wizyta dobrze mieć wynik badania d25oh, wapnia zjonizowanego i całkowitego oraz poziom b12, bo niedobór tej witaminy tezdaje objawy neurologiczne- psychiczne.
    Zamiast badania zelaza we krewi oznaczamy raczej poziom ferrytyny.

    Wykonałabym te badania i poszła do neurologa i endokrynologa, gdzie powinni tez zrobić usg tarczycy, żeby sprawdzic czy nie jest uszkodzona procesem zapalnym, bo przeciwciała nie zawsze są obecne.

    Dobrze tez sprawdzic czy do kompletu nie masz problemów z insulina : badanie krzywej insulinowej i glukozowej.
  • anlucja 15.04.19, 15:25
    Pięknie dziękuję za odpowiedź i za wszelkie wskazówki. Wiele to dla mnie znaczy. Oczywiście postaram się zrobić wszystkie te badania i na pewno sie odezwę, co mi wyszło.
    Pozdrawiam serdecznie.smile

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.