Dodaj do ulubionych

Dziwne wyniki

19.08.19, 02:04
Dziewczyny będę wdzięczna za Waszą pomoc w interpretacji moich dziwnych wyników.

- W 2016 endo przepisał mi euthyrox na podstawie wyniku TSH 2,8 jego zdaniem za wysokiego do starań o ciążę oraz podwyższonego anty-tg 400 (zakres 0,00 - 115,00) zapisał mi dawkę euthyrox 50 i taką zaczęłam przyjmować

- TSH obniżyło się do 1,5
- w ciążę nie zaszłam ale euthyrox przyjmuję do dzisiaj w dawce 50
- w obecnej chwili TSH mam na niemal takim poziomie jak zaczynałam branie euthyroxu 3 lata temu czyli 2,30 Sytuacja dla mnie jest niejasna dlaczego tak się stało, cały czas biorę tą samą dawkę euthyrox 50 a TSH wzrosło do punktu wyjścia
- martwi mnie też dziwna konwersja ft4 do ft3
- spadły mi przeciwciała anty-tg ale nadal przekroczone

Poniżej moje najnowsze wyniki:

TSH 2,30 (0,270 - 4,200)
FT3 3,30 (2,00 - 4,40)
FT4 1,22 (0,93 - 1,70)
procentowy stosunek
FT4 37.66%
FT3 54.17%

anty-TPO 19,30 (0,00 - 34,00)
anty-TG 291,00 (0,00 - 115,00)
USG tarczycy prawidłowe

Podsumowując mam wrażenie, że jedynie narobiłam sobie bigosu w hormonach i rozleniwiłam zdrową tarczycę zupełnie nie wiem co robić dalej z tym fantem. Noszę się z zamiarem odstawienia euthyroxu tylko obawiam się, że wynik TSH już w ogóle poszybuje w górę. Endo natomiast zdecydowanie chce mi zapisać jeszcze wyższą dawkę 75 tylko na co ???
Liczę na Was dziewczyny. Proszę o rady i interpretacje wyników. Z góry bardzo dzięki!
Edytor zaawansowany
  • hashitess 19.08.19, 21:45
    przy powyższych wynikach p/ciał i poziomach hormonów, tarczyca w badaniu usg nie może wyglądać
    zdrowo. Napisz jakie ma wymiary lub jej objętość,
    Poza tym masz za niską dawkę l-tyroksyny bo FT3 jest wyższe od FT4,
    a to zawsze oznacza niedoczynność.
    Nie patrz na poziom TSH bo to jest hormon przysadki mózgowej,
    a nie tarczycy. Ona co prawda "rządzi" tarczycą, kiedy ta jest zdrowa.
    Przy zażywaniu hormonu T4 ZAWSZE patrzymy na poziom FT4 i FT3,
    a TSH z reguły oznaczamy dla lekarza.


    --
    Sentencja Hipokratesa:

    Jeśli człowiek sam sobie nie jest lekarzem, jest głupcem,
  • milaemalka 19.08.19, 22:03
    Przy zażywaniu tyroksyny Tsh powinno być ponizej 1
  • brydzia79 20.08.19, 19:10
    Dzięki za odpowiedź. Byłam przekonana, że nie mam niedoczynności a wyższe TSH to jakieś chwilowe zachwianie stres, nadnercza? Sama już nie wiem jak się upewnić co wpływa na ten stan. W każdym razie po zachwianej konwersji widać, że coś jest nie bardzo.
  • brydzia79 20.08.19, 19:15
    Dzięki za odpowiedź. Czekam na wizytę u endo i pewnie będzie zwiększenie dawki w takim razie. Dopiero trzeci endo zaproponował zwiększenie do tej pory słyszałam "konwersja bardzo ładna" no kurde...Wymiary płatów i cieśni mam prawidłowe, zapalenia nie stwierdzono. Mam guzki obojętne do obserwacji i może to one wprowadzają jakiś bałagan. Dobrze, że nie odstawiłam hormonu bo pewnie bym sobie zafundowała marne samopoczucie.
  • laura.phys 20.08.19, 22:15
    Zapalenia nie stwierdzono prz atg 290?
  • brydzia79 21.08.19, 00:15
    W opisie usg a mam trzy wyniki nigdzie nie ma mowy o zapaleniu. Wszystko prawidłowo poza guzkami do obserwacji. Także gubię się bo jednak to tsh wysokie, konwersja kiepska. Badałam ostatnio poziom jodu w surowicy bo myślałam, że może niedobór natomiast wyszedł mi poziom nieznacznie ale przekroczony. Przeciwciała anty tpo miałam przy rozpoczęciu brania euthyroxu podwyższone teraz w normie, atg spadły ale nadal poza zakresem. Zobaczymy co endo wymyśli.
  • laura.phys 21.08.19, 08:31
    Czytałaś o tymbadaniu, masz gdzieś opracowania na temat tego czy to badanie jest miarodajne?
  • brydzia79 20.08.19, 19:21
    Dzięki za odpowiedź. Czekam na wizytę u endokrynologa i pewnie będzie zwiększenie dawki w takim razie. Dopiero trzeci endo zaproponował zwiększenie do tej pory słyszałam "konwersja bardzo ładna" no kurde...Wymiary płatów i cieśni mam prawidłowe, zapalenia nie stwierdzono. Mam guzki obojętne do obserwacji i może to one wprowadzają jakiś bałagan. Dobrze, że nie odstawiłam hormonu bo pewnie bym sobie zafundowała marne samopoczucie.
  • laura.phys 20.08.19, 09:31
    Posłuchaj endokrynologa, masz za mała dawkę hormonu.
  • brydzia79 20.08.19, 19:07
    Dzięki za odpowiedź. Stwierdzasz tak na podstawie ft4/ft3?
  • laura.phys 20.08.19, 22:13
    Masz bardzo niskie ft4 i bardzo wysokie tsh jak na osobę leczona hormonem, anty tg wysokie widać ze tarczyca niszczona jest procesem zapalnym. do ciąży warto się przygotować.
  • milaemalka 20.08.19, 23:31
    A jak twoje samopoczucie?
  • brydzia79 21.08.19, 00:28
    Zauważyłam, że gorzej radzę sobie ze stresem i bywam jakaś lękliwa wieczorami nie wiem czy to może mieć akurat związek z tarczycą. Zatrzymała mi się waga w miejscu, nie tyję bo dbam o dietę ale ni huhu schudnąć nie idzie.
  • brydzia79 21.08.19, 00:23
    Zaczynałam brać euthyrox miałam przekroczone zarówno atpo jaki atg. Przeciwciała atpo wróciły do normy, atg spadły ale jeszcze są ponad normę. Czytałam, że ok 10% ludzi z podwyższonym atg ma je podwyższone bez związku z chorobą tarczycy. W usg zapalenia nie wykryto a miałam ich 3. Czy mimo wszystko to zapalenie? Czy jest możliwe, że te objawy w postaci obniżonej produkcji ft4 mogą być spowodowane jakimś innym problemem niż tarczycowym? Nie wiem nadnercza? stres? wątroba?
  • laura.phys 21.08.19, 08:32
    Podaj opis usg, masz gdzieś obniżona echogenicznosc? Jak objętość?

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka